Kas gi darosi mūsų mieloj Lietuvėlėj

Kas gi darosi mūsų mieloj Lietuvėlėj? Jei keleri metai, kaip situacija nevaldomai blogėja. Truputis faktų:

Mokestinė sistema Lietuvoje per paskutinius dešimtį metų buvo perorientuota į tai, kad žlugdyti smulkų verslą, o ugdyti monopolijas. Taip pažeidžiamas esminis kapitalistinio augimo principas, kai mažos įmonės tampa vidutinėmis, o tos – didelėmis. Biurokratiniai mechanizmai jau pasiekė tokį lygį, kad sukurti naują įmonę sudėtingiau, nei 3 kartus susituokti ir išsiskirti. Ilgainiui tai garantuos mums krachą. Ypatingas dėkui socdemams.

Makroekonomika iškreipta iki negalėjimo: mes naudojame litus, kurie pririšti prie euro, bet infliacija neatitinka euro infliacijos. Dar daugiau – dėl pririšimo mes tampame euro padengėjais, tačiau netampame euro leidėjais. T.y., šeriam EU šalis, o žlugdome save pačius. Pasekmes galime matyti lietuviškose parduotuvėse, kur apipuvę bananai kainuoja kelis kartus brangiau, nei šviežutėliai bananai Londone. Dar kartą dėkui socdemams.

Švietimo sistema yra pakirsta, o greitai bus visiškai sužlugdyta. Lietuvoje yra vienintelė aukštoji mokykla, kuri išties moko – ISM, o ir ta – komercinė. Vidurinis mokslas pažeistas, netgi tai, kas buvo sukurta sovietmečiu, jau neveikia. Mokyklos, netgi pradinės – naikinamos, kuriami supermonstrai, kurių efektyvumas artimas nuliui, klasės didinamos, vietoj to, kad būtų artinamos prie optimalaus 10-15 mokinių dydžio. Švietimo sistemos žlugimas – garantija, kad ilgainiui sužlugs ir visa ekonomika. Dėkui visoms partijoms – kiekviena pasistengė.

Perteklinė parama žemės ūkiui ir nulis paramos aukštos technologijos sritims – tai dar viena garantija, kad ekonomika nesivystys. Manau, nereikia aiškinti, kodėl. Dėkui valstiečiams ir jų koalitoriams.

Socialinis draudimas orientuotas į surinktų mokesčių paskirstymą, bet ne kapitalo didinimą. Sodra neinvestuoja netgi perteklinių lėšų (palyginkit kad ir su Prancūzija, kur valstybinis draudėjas yra pagrindinis investitorius į vietinę pramonę), todėl visi pensijiniai pinigai praėdami. Esant tokiai sistemai, jau po keliolikos metų mus ištiks socialinė krizė dėl pensijų nepakankamumo, netgi ir toliau didinant pensijinį amžių. O pastarasis, berods, jau viršijo vidutinę gyvenimo trukmę Lietuvoje? Dėkui nežinau kam, tur būt – visiems.

Socialinė politika – apie ją nesinori nei kalbėti. Vienas ryškiausių pavyzdžių – paskutiniai bandymai prakišti įstatymą, kuris alkoholį reklamuoti leistų su mažesniais apribojimais, nei pernai. Įdomus faktas: nors pagal įstatymus privaloma skelbti balsavusius už šį projektą Seimo komisijoje, komisijos pirmininkas atsisakė tai padaryti. O šį savaitgalį mačiau, kaip kažkuri programa degtinės reklamą rodė vaikiško multiko viduryje. Skanaus, mažamečiai! Dėkui socdemams ir dar kažkam.

Pilietybės politika – tai išvis kažkoks košmaras. Emigravę piliečiai skatinami niekad negrįžti. Marazmas paprastas – emigravai, gavai pilietybę, norėdamas darbo – taigi, atimam iš tavęs Lietuvos pilietybę. Valdžios „noras“ sukurti išskirtines sąlygas EU šalių pilietybę gavusiems lietuviams – tai tik apgaulė: tiesiog šie žmonės gali grįžti ir turėti praktiškai visas teises jau vien dėl to, kad jie turi EU pilietybę.  Tuo pačiu – tai dar ir bandymas sukiršinti emigrantus bei jų gimines Lietuvoje. Kaip ginami Lietuvos piliečiai užsienyje, puikiausiai demonstruoja Rinau byla. Emigravę lietuviai, kurie turėjo nelaimę pasigimdyti vaikus užsienyje, kur šie automatiškai įgijo kitos šalies pilietybę, dabar susiduria su mūsų valdžios sprendimais. Dėkui nežinau kam, bet tuo pačiu ir mūsų prezikui.

Apie šeimos ir demografinę politiką – irgi neturiu komentarų. Pagal naują įstatymo projektą vaikams parama priklausys nuo tėvų religingumo, moralumo ir panašių savybių. O ant našlaičių, pamestinukų, vienišų motinų, nesusituokusių ir t.t. – valstybė dejo savo smirdantį. Ypač dėkui konservams ir krikdemams.

Spaudos laisvė buvo tyliai apribota dar prieš kelerius metus. Padarė šitai taip gražiai, kad žurnalistų sąjungos vadai net apsidžiaugė. Viską gražiai atliko darbiečiai, įvesdami įdomias pataisas į visuomenės informavimo įstatymą – viena vertus, valdžios įstaigos dabar neprivalo reaguoti į faktus žiniasklaidoje, antra vertus, žiniasklaida dabar laikomi tik visokie UAB ar žurnalistų sąjungos nariai – kitaip tariant, kontroliuojami žmonės bei įstaigos. Ką galima daryti su žiniasklaida – puikiai parodė „Laisvo Laikraščio“ Apie likusios žiniasklaidos priklausomybę oligarchams visi žinome. Dėkui pavlikui, darbiečiams ir vėlgi prezikui.

Ar viską išvardinau? Tikrai ne viską. Patys dar daugiau galit papasakoti. Ir padėkų tikrai visiems pridalinti.

Todėl noriu pasakyti tik tiek:
AŠ PATS SAU VALSTYBĖ!

Ir dar – kur galima būtų užsisakyti tokių lipdukų ar kaip išvis surengti kokią nors akciją?
Ir dar – kas svarbu jums?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

53 thoughts on “Kas gi darosi mūsų mieloj Lietuvėlėj

  1. popas

    Lietuvoj viskas blogai 🙂
    O ką reiškia „Aš pats sau valstybė“? Ta prasme kokia tokio šūkio realizacija? Vaikus mokai namie? Nemoki mokesčių? Ar pan.?

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Įstatymai -- paremti dirbtine morale, melaginga etika. Todėl geriau aš vadovausiuosi savo etinėmis normomis, nei valstybės peršamomis. Ir visi iš to išplaukiantys dalykai.

      Reply
  2. perfect_feme

    O kas naujo pasakyta, ko mes dar nežinome?
    Koks šio rašinio tikslas? Kokie pasiūlymai problemoms spręsti? Paprastai iškėlus kokią nors problemą, turi būti siūlymai jai spręsti. Vieni klaustukai :))))

    Reply
    1. mishrune

      Gal žmogus tiesiog išsibambėti norėjo? Būna gi, kai viskas užknisa, o išsikraut nėra ant ko. Geriau čia išsirėkt, nei ant žmonos ar vaiko, tokia mano nuomonė. 🙂

      Reply
      1. perfect_feme

        Ir aš taip manau. Kažkas su mūsų draugu pastaruoju metu vyksta 🙂
        Tai prieš žydus praėjusią savaitę pavarė, dabar vėl viskuo nepatenkintas 🙂
        Mestelėjo bombikę ir tyli… :))))

        Reply
  3. gegute

    gal galite pagrįsti šiuos teiginius?
    1.Mokestinė sistema Lietuvoje per paskutinius dešimtį metų buvo perorientuota į tai, kad žlugdyti smulkų verslą, o ugdyti monopolijas.
    2.Biurokratiniai mechanizmai jau pasiekė tokį lygį, kad sukurti naują įmonę sudėtingiau, nei 3 kartus susituokti ir išsiskirti.

    Reply
      1. gegute

        mokesčių sistemą aš išmanau, smulkių verslininkų žinau, todėl man įdomūs konkretūs pavyzdžiai, iliustruojantys tavo minėtus teiginius 🙂

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Tai ar reikia aiškinti apie tai, kad startuojančios įmonės neturi iš ko mokėti mokesčių, nes dar nepasidariusios pelno? 🙂

          Reply
          1. gegute

            bet tavo teiginys buvo, kad situacija blogeja. o kada buvo kitaip? kada tokios imones buvo atleistos nuo mokesciu? nuo kokiu mokesciu jos turetu buti atleistos konkreciai? jeigu startuoji ir neturi pelno, tai pelno mokescio ir nemoki. lygiai tas pats ir su PVM. GPM ir sodros mokesciai susije su darbo uzmokesciu, tad kaip ir atkrenta.
            jeigu imone startuoja turedama 100K istatini kapitala ir pelna planuoja tik antrais mokestiniais metais, nuo kokio mokescio ji turi buti atleista?
            kokie tie baisus sunkumai, su kuriais susiduriama steigiant nauja imone?

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Sakyk, o kur tu dirbi?
              Beje, ar tamstai žinoma sąvoka „ne PVM mokėtojas“ ir tai, ką jinai reiškia? 🙂

              Reply
                1. zoozle

                  Brangioji.
                  Kaip buhalteris buhalteriui sakau tau : )
                  Rokishkis teisus del mokesciu sistemos.
                  Neturiu laiko ishsilieti -- bet jeigu pastudijuotum kitu Europos valstybiu mokesciu sistemas -- pamatytum ant kiek pas mus sistema orientuota i smulkaus verslo nenauda.
                  Pradedant nepropocingai dideliu darbo santykiu amokestinimu (o tai labai svarbus smulkiojo veslo veisknys) ir baigiant pelno mokescio ipatumais.

                  Reply
                  1. gegute

                    nu blin sunervinot… as uzdaviau keleta klausimu i tema, nes man tikrai IDOMU, o jus su rokiskiu uzuot atsake aiskiai ir suprantamai, bandot mane suvaryt aukstom frazem, kad viskas yra blogai ir kad man kazka pasistuodijuot reiketu.
                    man tikrai IDOMU, kaip viskas is tikro yra.

                    Reply
                    1. rokiskis Post author

                      Prieš kažkiek laiko rašiau atskirą straipsnį apie tai. Tik vat klausimas, ar kai kas sutiktų jį čia leisti paskelbti 🙂 Nes antrą kartą rašyti apie tą patį -- nenoriu 🙂
                      Pavyzdžiai tau -- faktiniai dvigubi apmokestinimai, buhalterinės išlaidos, viršijančios mokesčius, mokesčių dydžio neatitikimas pridėtinėms vertėms.
                      Viskas yra taip blogai, kad apie tai klausti -- tai vos ne tas pats, kas klausti „o kodėl ligos yra blogai, duokit pavyzdžių“.

                    2. zoozle

                      O ramiai atsisedus pastudijuoti yra „zapadlo“ ? :)))
                      Seuprantu kad daug maloniau pievuteje saulei shvieciant su berniuku pagulineti : )

  4. vklase

    bet lozungas juk tereiškia tik: „eikit jūs…“.
    nors apžvalga gal ir turi kiek racijos, ypač pirmieji keturi teiginiai.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Būtent taip, tą „eikit jūs…“ ir norėjau pasakyti. Mane jie jau užkniso. Ir jei įstatymai prieštarauja mano moralinėms normoms, tai tegul sau prieštarauja. Aš esu dalis tos valstybės, kurią kuriu, todėl tegul tai būna mano, o ne kai kurių politikierių valstybė.

      Reply
  5. pavejui

    Ne visai pagavau kai kurių komentatorių mintį „O kur siūlomi problemų sprendimai?“ Kodėl kažkas, išdėstydamas problemas, visada turi pasiūlyti (opti)mistinius sprendimus? Šiuo požiūriu posto autorius, skirtingai nuo kai kurių pliurpalistinių Lietuvos politkierių, bent jau nesiūlo viską gelbstinčių receptų, išlikdamas sąžiningas. O šiaip gal tie kiti pasiūlytų ką nors, a? 😉

    Reply
    1. vklase

      aš tai turiu tą vieną vienintelį receptą:
      kuo stropiau ir tvarkingiau dirbti savo pasirinktą sodo gabaliuką.

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Tu -- jau esi pats sau valstybė 🙂
        Deja, aš neturiu sodo. Bet noriu, kad tokį sodą turėtų ir mano vaikai :-/

        Reply
      2. pavejui

        You are perfectly correct 🙂
        Jei (pasvajokim 😉 kiekvienas stropiai ir tvarkingai dirbtų savo darbą -- bent pusės patiekalų tos vargo vakarienės, vadinamos mūsų gyvenimu, nebeliktų

        Reply
    2. rokiskis Post author

      Žmonės mėgsta, kai už juos problemas sprendžia kažkas kitas. Todėl, beje, ir nesupranta, kad galima spręsti pačiam :-/
      Dėkui už supratimą 🙂

      Reply
      1. pavejui

        Bebrofobas bebrofobą paremti turi 😉
        O šiaip tai problemos tikrai teisingai sudėstytos, ir staigių beigi efektyvių sprendimų, taip giliai mėšlan įbridus, tikėtis nebeišeina 🙁 Tačiau lietuvių tauta, giliai širdyje tebenešiojanti tikėjimą mesijumi-kuris-viską-už-mus-padarys-ir-dar-duos-nemokamų-kruopų, dabar kaip sykis mato naujai pagamintų mesijų it kokių tarakonų iš visų skylių antplūdį (išdavikiukų-paleckiukų frontai, žemaičių imperijos apaštalai, atsigavę teisingi-beigi-tvarkingi kriminal-liberalai, galų gale ir tik-biškiuką-pasukčiavę trudovikai)
        Aj, susnervyjau, eisiu Interneto pabaigos ieškot 😉

        Reply
  6. zoozle

    Deja visi punktai atitinka realybe.
    Todel ash jau gana seniai esu vidineje emigracijoje.
    Neseniai perejau i informacine emigracija.
    Ir tik laiko klausimas iki uzhpakalio perkelimo erdveje.

    Reply
    1. mishrune

      Atsiprašau, o vidinės ir informacinės emigracijos negana?
      Čia muša -- bėgam ten, kur galbūt nemuš ir dar ėsti duos, taip?
      Ar aš kažko nesupratau?

      Reply
          1. rokiskis Post author

            Šeria ne mus -- čia mes šeriam. Ir kalba ne apie emigraciją -- šioji yra tik vienas iš problemos sprendimo būdų.

            Reply
      1. zoozle

        negana.
        O siaip esme yra daug paparstesne.
        1) nenoriu kad mano vaikai svaistytu brangyu laika shioje shvietimo sistemoje.
        2) nenoriu kad ju pagrindine kalba butu lietuviu -- tegul ji geriau bus antra -- egzotine -- pasidiziavimui priesh draugus.
        3) del „sherimo“ -- tai ir cia nesiskundziu. mano rinkos kaina yra palyginamai panashi visoje europoje iskaitant ir LT. Bet kodel tureciau pirkti prastesne preke uzh tuos pacius pinigus (preke siuo atveju gyvenimo kokybe)
        Ziauru?
        Kur prisistatyti sushaudymo procedurai?
        : )

        Reply
            1. Anonymous

              Rūta
              Panašius minties srautus esu girdėjusi prie dešimt metų iš vienos poniutės lūpų. Minėta dama bvuo pasitrynusi užsieniuose ir regis inteligencijos jai nestigo, bet vis neapsisprendė gimdyti vaikų tookioje nesaugioje šalyje kaip Lietuva:)Svetimoje šalyje niekas mūsų nelaukia, tai iliuzija. Ten reiktų dešimt metelių paarti, kad žmogumi pradėtų laikyti. Pavyzdžių rašyti tingiu…
              Tiesiog viena bičiulė,diplomatė, privačiame pokalbyje puse lūpų yra užsiminusi, kad visada jausdavosi ne kaip svečias toje šalyje (diplomatas juk svečias iš didžiosios raidės), o kaip svetimkūnis, kurį norėtųsi kuo greičiau išrauti. O tai ka kalbėti apie tuos žmones.kurie neturi šio statuso…

              Reply
              1. zoozle

                Re: Rūta
                Jo Jo tikra tiesa pasakei.
                niekas nevaziuokit TEN labai blogai.
                Emigrantus vercia toletus plauti primus 5 metus.
                O paskui zhmogum nelaiko visa likusi gyvenima.
                o ta Diplomate teisi -- su tokiu poziuriu -- jai geriau LT sedeti -- migracijos tarnyboje arba pasu poskyryje.

                Reply
                1. Anonymous

                  Re: Rūta
                  Suprantu ironiją:)
                  Laimei ar deja, mano išemigravę draugai dirba pagal profesiją, mokosi doktorantūroje etc. Žodžiu, indų plovėjo patirties pavyzdžių neturiu. Ir vienintelis pliusas gyvenant užsienyje-tai uždarbis:) O kaip žinote jis svarbus iki tam tikro lygio, patenkinai pirminį poreikį ir norisi daugiau, o daugiau-nebus. Čia, tamstelės, neatsiras tokių šiltnamiai kaip Vokietijoje turkų bendruomenės, Prancūzijoje-arabų…
                  O šiaip pamėginti verta, jei nori:)

                  Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *