Sveikatos draudimas

Kai mielas ir brangus sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas sugalvojo įvesti pataisymus su sveikatos apsaugos draudimu, kažkodėl spauda tik paburbėjo tyliai ir taip nieko ir nepasakė. Kiek čia prireikė laiko, kol staiga paaiškėjo realybė? Daugiau, nei metų, atrodo?

Taigi, dabar yra taip: jei tu esi freelanceris, gyvenantis iš autorinių ar šiaip koks benamis, ar emigrantas, ar dar kažkas, nevergaujantis pagal darbo sutartį – tau, pasirodo, nemokamas gydymas išvis nepriklauso, nors mokestį turi visvien mokėt. Ir netgi jokio skirtumo, kad gal būt per paskutinius 10 metų sumokėjai tų mokesčių tiek, kad už juos butą galėjai nusipirkti.

Už ką moka žmonės? Už orą, kaip rašo Delfi – http://www.delfi.lt/news/economy/business/lietuvoje-iteisintas-mokestis-uz-ora.d?id=30402223

Kokia partija tai padarė? Algis Čaplikas – liberalcentristas. Mokestiniai pakeitimai buvo inicijuoti būtent jo iniciatyva.

Algis Čaplikas atsistatydino dėl korupcijos sveikatos apsaugos ministerijoje, kai jo padėjėjas Artūras Skikas buvo sučiuptas beimantis kyšį. Kaip paaiškėjo, kyšis buvo skirtas tų pačių mielų liberalcentristų paramai.

Liberalus socialdarvinizmas visame gražume.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

25 thoughts on “Sveikatos draudimas

        1. rokiskis Post author

          Nu jo, jie čia ne prie ko. Kaip ten ta legendinė rusiška mėmė buvo prieš kelis metus -- „mopedas ne mano, aš tik skelbimą įdėjau“ 😀

          Reply
  1. gaivenyte

    Va va -- kažkaip ir suabejojau, kai ashtroka pasakė, kad nuo autorinių draudimas priklauso.
    dabar ir nežinau -- eit man į tą biržą registruotis, ar neit 🙂
    Man įdomu -- o ką daro žmonės, kurie dirba už autorinius ir jiems kas nors su sveikata nutinka?

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Žinok, nežinau, ką daro. Ir nežinau, kaip ten su autorinėmis. Man toks jausmas, kad nei darbo biržoj negali registruotis, nes pajamų turi, nei gydytis. Bent jau pagal visą socialdarvinistinę logiką taip turėtų būti.

      Reply
        1. rokiskis Post author

          Šitas bajeris su PSD nėra baisiausias stebuklas iš visų. Tiesiog jis tau artimesnis, pamatai, kas vyksta. Rimtai imant -- visgi didžiausias kol kas yra individualių įmonių įsodrinimas, su kuriuo palyginus, PSD dar ir logikos turi kažkokios.

          Reply
          1. gaivenyte

            Man tai įdomu vis dėlto būtų padaryt eksperimentą -- jei aš noriu savanoriškai apsidraust, kad man būtų sveikatįos draudimas, įmanoma tai ar ne? 🙂 turbūt ne, juk gi ir taip moku draudimą.

            Reply
  2. 5sodas

    Netiesa. Jei dirbi pagal autorines ir neturi darbo sutarties viskas priklauso nuo sutračių reguliarumo. Tais mėnesiais kai negauni sutarčių, primoki 72, jei nori turėti sveikatos draudimą. Jei nenori -- neprimoki ir neturi sveikatos draudimo.
    Nebūk populistas, rokiški. Įmokas už sveikatos draudimą pridėjo tik prieš metus, tad buto nenusipirksi. O prieš tai, primenu, freelanceriai mokėjo 15 proc. nuo autorinės sumos ir neturėjo sveikatos draudimo. Kitas reikalas, kad kontoros versdavo savo darbuotojus dirbti pvz. pusę pagal darbo sutartį, pusę pagal autorines ir taip nuslėpdavo mokesčius (na ir ateities pensijas)

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Aš kalbu apie bendrą savo sumokėtų mokesčių kiekį. O išskaidyti mokesčius į bbž kiek skirtingų rūšių ir paskui tuo remtis, sakant, kad čia mokečiai maži, o čia -- ne už tą, o čia išvis kitokie -- tai, aišku, puikiausias valdžios žingsnis, leidžiantis pagal kiekvieną iš mokesčių selektyviai diskriminuoti tai vieną, tai kitą grupę, taip sutaupant tai šen, tai ten.

      Reply
    2. paperline_01

      „Jei nenori -- neprimoki ir neturi sveikatos draudimo. “
      Taigi privaloma dabar visiems tuos 72 mokėt, nori ar nenori. Visiems visiems, netgi pakankamai atsiribojusiems nuo visuomenės ir palei konteinerius dirbantiems.

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Aha, privaloma, tik vat kad ir moki, pasirodo tai nereiškia, kad gausi už tai, už ką moki, o negana to, oficialiai sakoma, kad „jei tu nemoki, tai už tave moka valstybė“, t.y., iš esmės, tai visvien lieka mokesčiu nuo pajamų, o ne privalomu visiems, bet privėlus formulavimuose ir tvarkose gaunasi tai, kas gaunasi, tą ir matome.

        Reply
        1. paperline_01

          Žiūrėk, kaip gaunasi. Nedirbančių per krizę begalės, ne visi biržoje registruojasi, nes prasmės tiems, kuriems pašalpos nepriklausė, kaip ir nebuvo. Ieškojo žmogus darbo savarankiškai, gyveno iš santaupų, sutuoktinio atlyginimo, dar iš velniai žino ko. Jei jam prireikdavo į polikliniką, iš jo pareikalaudavo už tai susimokėti, jis ir susimokėdavo. Dabar jam reiks dar sumokėti už praėjusius metus po tuos 72. Dvigubas apmokestinimas, juolab apskritai jokių pajamų jam negavus.

          Reply
          1. 5sodas

            Su tavim čia diskutuoti, tai kaip į judantį taikinį šaudyt.
            Pirma sakai, kad freelanceriams nėra sveikatos apsaugos, aš tau pasakau, kad yra ir kaip reikia elgtis, kad ją gautum, jei nori turėti, tada tu man sakai daugiau mažiau – nieko nesuprantu, visi vagys.
            Tada tavo kolega sako, kad noriu aš nenoriu iš manęs atims pinigus ir vers ją turėti. Kai aš paklausiu, kokiu tiksliai būdu galima iš manęs juos atimti (nes iki šiol niekas nebandė), jei aš kartais nenorėčiau būti gydoma, tu man siūlai atiduoti pinigus benamiams.
            Tikiuosi, kad supranti, jog vienintelis šiai diskusijai adekvatus dalykas, kurį čia galiu atsakyti yra:
            once styluses (tai buvo parašyta reCaptcha)

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Aha, tik tu pamiršti, kad jos nėra, kaip paaiškėjo iš žiniasklaidos: tu moki, o visvien negauni teisės į nemokamą sveikatos apsaugą, kad ir moki. Taip?
              BTW, ne tik freelanceriams, o ir tiems, kas turėjo neapmokamų atostogų -- tas pats reikalas. O dar, pagal tą pačią tvarką, turi mokėti berods 6 mėnesius iš eilės, kad gautum tą sveikatos apsaugą, jei ir gali ją gauti. Prieš kelis mėnesius buvo toks SAM išaiškinimas. T.y., tu bet kuriuo atveju atsiranda krūva atvejų, kai sumokėsi, bet negausi to, už ką sumokėjai.
              Ar dabar truputį aiškiau, kodėl siūlau tuos pinigus atiduoti benamiams, jei jau neturi, kur dėti?

              Reply
  3. shankeris

    per ateinančias kelias savaites, turėtumėme pamatyti išaugusį oficialių bedarbių skaičių, ko, tikriausiai, valdantieji labai nenorėjo.
    Manau, todėl ir su normalaus deklaravimo pradžia buvo tempiama iki šildymo sezono pabaigos;)
    „Preliminariais Valstybinės mokesčių inspekcijos skaičiavimais, dėl taikyto per didelio neapmokestinamojo pajamų dydžio valstybei už praėjusius metus liko skolingi apie 223.000 gyventojų. Jie mokesčius turėtų sumokėti iki gegužės 3 d.
    Tokius skaičiavimus Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) VZ.LT pateikė išanalizavusi 900.000 gyventojų duomenis. Ji pažymi, kad skaičiai yra preliminarūs ir gali kisti. Tikslesnius duomenis VMI žada pateikti apibendrinusi per 1,5 mln. gyventojų duomenis.“
    Stebina toks didelis įvardintų skolininkais skaičius…

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Turiu įtarimą, kad galimai dar kartą suveikė Kubiliaus-Šemetos rekursija, kurios lyg ir nepataisė iki šiol. Problema ta, kad niekas negali pasakyti, ar pirma mokėti Sodrą, o paskui GPM, ar atvirkščiai -- pirma GPM, o paskui jau Sodrą. Gali būti, kad būtent dėl to tas skaičius ir gavosi toks didelis.

      Reply
    1. rokiskis Post author

      Prie ko čia Vagnorius -- išvis nesuprantu. Dėl to įstatymo -- faktas yra tas, kad nors ir priimtas anksčiau (aš pats suklydau, galvodamas dėl jo priėmimo datos), jis neveikė ir netrukdė gyventi. Atėjus Kubiliui ir Čaplikui, jis buvo įgyvendintas.
      Dėl to, ką rašote apie tai, kaip Kubilius ištraukė iš krizės: labai tiesiai pasakysiu: neištraukė. Iš krizės ekonomika pati keliasi, nepaisant tiesiog drastiškų krizės gilinimui skirtų veiksmų, tarp kurių ryškiausi -- tai PVM didinimas bei smulkaus verslo naikinimas.
      O dėl Vagnoriaus -- taip, žinoma, kad yra ir baisesnių už dabartinius konservus variantų. Vagnorius -- būtent toks -- kiek baisesnis. Tačiau į vieno ir kito aktyvizmus žiūrint, skirtumas išties nėra labai didelis, maždaug to paties lygio veikėjai, pagarsėję maždaug to paties lygio ekonominiais absurdais.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *