Kaip tobulėja mokesčiai ir vystosi VMI veikla

Mokesčiai pagal narkomaniškus kliedesius

Kai ieškojau iliustracijos pagal frazę "taxation madness", tai kažkodėl davė šitą 1936 metų filmo reklamą. Google sąmojį ypač gerai įvertins tie, kas filmą matė: "Reefer Madness" - tai propaganda apie tai, kaip nuo žolės rūkymo žmonės tampa bepročiais žudikais-maniakais. Man tas filmas tikrai primena mokesčius: ir siužetas - durnas, kaip mokesčių sistema, ir propagandiniai kliedesiai - kaip iš Finansų Ministerijos. Ir netgi požiūrio priešistoriškumu asociacijas su mokesčiais kelia. Rekomenduoju pažiūrėt.

Gerbiami ponai ir ponios. Aš ilgai rašiau ir prirašiau ištisą paklodę apie VMI bei jų darbo optimizavimo metodus (tai, beje unikalus atvejis, kai egzistuoja vadinamoji sidabrinė kulka – greitas ir stebuklingas sisteminių bėdų sprendimo būdas). Bet paskui pagalvojau, kad viską galima daug trumpiau aprašyt. O be to, jei parašysiu, kaip tas VMI bėdas optimizuot, tai jie man neatleis ir man reiks emigruot, nes tas sprendimas yra toks geras ir pagrįstas, kad juos priepolis ištiks, jei paskaitys. Todėl nutariau paprasčiau parašyt ir nieko apie tą sprendimą nesakyt.

Nes jeigu jie susigalvoja pakeleivius vežančius vairuotojus persekiot, tai gali susigalvot ir mano blogą apmokestint. Juoba, kad pasižiūrėjęs, pagal kokias frazes mano blogą atranda, dabar turiu visokių negerų įtarimų. Bet tiek to. Žadėjau trumpai parašyt.

Atsimenate tą istoriją, kai VMI nubaudė bobutę už tai, kad jos sūnėno sugyventinė karvę melžė? Atsimenate, kaip Ingrida Šimonytė su Andriumi Kubiliumi sugalvojo apmokestinti visokias natūrines pajamas? O atsimenate, kaip kažkokio studentų vakarėlio organizatorius nubaudė baudomis už tai, kad studentai susimetinėjo pinigus alui ir užkandai? O atsimenate, kaip Andrius Kubilius ėmė kliedėti, kaip reikia bulviakasių talkas apmokestinti? O atsimenate, kaip visai neseniai mokesčių inspektoriai galutinai nukvako ir ėmė tikrinti mašinas, ar neveža kokių nors pakeleivių?

Manau, kad aišku, kokie bus kiti bajeriai iš VMI ir Vyriausybės. Aš jums pasakysiu: kai kas nors surengs savo gimtadienio šventę, atlėks į ją VMI inspektoriai su policija ir sudėlios baudas visiems: šeimininkams – už tai, kad atsiskaitinėjo natūra (maistu ir gėrimais) už neapskaitytas paslaugas ir prekes (o jei atsiskaitinėjo – tai reiškia, kad buvo paslaugos ar prekės), o svečiams – už tai, kad jei jau gavo pajamų natūra, tai turėjo išsiimt verslo liudijimus ir susimokėti mokesčius už savo nelegaliai parduotas prekes ar paslaugas, kurių faktą įrodo tai, kad jie gavo natūrinių pajamų.

Nes jau jeigu mašinas stabdo ir aiškinasi, kur kas ką pažįsta, klausinėja vardų ir taip toliau, baudomis grąsindami, tai jau iki to, kad į namus pradėtų lįst pas žmones – pusė žingsnio. Logika juk ta pati.

Juo labiau, kad visuotiniu pagalvės mokesčiu – PSD jau apdėjo visą Lietuvą. Dirbi, nedirbi, nesvarbu, kad tas mokestis akivaizdžiai antikonstuticinis (tiktai dėl akių pavadintas „sveikatos draudimu“ – esą nemokestis) – mokėk ir viskas. Taip kad lieka tik sulaukti, kad Andrius Kubilius paskelbtų, jog visi neteisėtai nemoka mokesčių, nes turi tarpusavio paslaugų apmokėjimų natūra per visokius nelegalius vakarėlius, gimtadienius, pasisėdėjimus, žiūrint krepšinį ir t.t..

Arba neduok dieve, jei jie paskaitys pas mane, kur minėjau apie socialinę bankininkystę, kad paskolintas draugui litas – tai jau neteisėtas paskolų išdavinėjimas, tai išvis bus jums visiems: turit pinigų – reiškia paskolas dalinat, o tai reiškia, kad jus reikia apmokestint. Lietuvoje 4000 VMI darbuotojų, per mėnesį vienas darbuotojas be problemų gali paviršutiniškai patikrinti 1000 žmonių sąskaitas ir dar liks krūva laisvo laiko kitiems reikalams (beje, kartą per metus jie tai ir daro – kai vyksta tie nesąmoningi pajamų deklaravimai, tik jau tada tikrina netgi rimčiau, nei dažnas galėtų pagalvot). Taip kad turėkit omeny.

Juk pagal VMI logiką viskas labai paprasta – jei tik išleidai krūvą pinigų supermarkete – reiškia pirkaisi perteklių maisto, o jei taip – reiškia, kad kažkam natūra mokėjai už kažką. Bet ką galima pasodint už mokesčių slėpimą ir nelegalią veiklą. Ir dar kartą pagalvokit apie dar vieną priežastį, kodėl Vyriausybė labai nori, kad niekas grynųjų nenaudotų, o viską darytų tik per bankines sąskaitas.

Aš jums taip pasakysiu: kai kartą vienas draugas apmokėjo man pietus, o aš jam pavedimą padariau, tai jo vos priepolis neištiko. Pasirodo, jis, kaip užsiimantis individualia veikla, rizikuoja, kad VMI dėl to prisikabins. Nes viskas, ką jis gauna, pagal inspektorių supratimą yra jo pajamos.

O gal jau pas ką nors buvo atėję tie puspročiai dėl kokio nors panašaus briedo?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

27 thoughts on “Kaip tobulėja mokesčiai ir vystosi VMI veikla

  1. linuxr

    Nereikėtų taip VMI demonizuot (debilint). Juk yra priežastis, yra pasekmė. Priežastis -- biudžete trūksta pinigų. Kažkaip juos paimt tai reikia. O tai, kokiais būdais ima, tai jau pasekmė. Tarp priežasties ir pasekmės, žiūrint grafiškai, yra toks procesų kvadratėlis. Va čia ir reiktų panaršyt; neišsiplečiant ir trumpai, visokių gimtadienių, buvakasių, karviamelžių apmokestinimą surinktų lėšų prasme kompensuotų, o ir kelis kartus, jei VMI inspektoriai labiau tarkuotų juodai vokeliškai besicirkinančius komersantus, kitaip tariant, po bizūną ir klizmą kiekvienam inspektoriui.

    Reply
    1. anoniminis bailys

      Reiketu inspektoriams duoti po elektrosoko prietaisa, kad visokius komersantus uz smulkius biurokratinius pazeidimus galetu nukratyti elektra.

      Reply
    2. Pro

      vat skaiciau skaiciau jusu komentara ir pyst -- tas zodis „komersantus“ -- nu viska ir pasake apie jus -- CCCP zmogus -- verslininkai yra blogis -- juos reikia dulkinti.

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Ponas Pro, ženklai priklauso ženklų sistemoms ir kartais pagal ženklo pavartojimą galima daug ką pasakyti apie sistemą 🙂

        Reply
    3. Rokiškis Post author

      Ponas Linuxr, kukliais vertinimais šešėlinis biudžetas sudaro apie trečdalį valstybės išlaidų. Didžiausias makliavotojas Lietuvoje -- ne visokie „komersantai“, o valstybinės įstaigos. Net dešimtadalio šešėlinio biudžeto panaikinimo pakaktų tam, kad užkimšti bendras valstybės biudžeto skyles.

      Reply
  2. teisusis

    haha, negaliu patiketi? cia tiesa? lietuvoj nesu buves nuo 2004 tai nzn ar tiketi ar ne :D, kazkaip man is fantastikos srities apmoketi bulvekasi ir pakeleiviu vezima 😀 netikiu :DDDD spangalai…..

    Reply
  3. albis

    Na dėl PSD tai nesutinku. Jei leistum nemokėt, pusė nemokėtų, bet jei nors vienam iš tos pusės neduok dieve malkas kapojant pirštas nulėktų ir medikai atsisakytų jį prisisiūti (nes nemokėjo PSD), va je .. kas būtų. (Obama jau panaikino tokią sistemą net Amerikoj!!) O jie juk ir naktį ir dieną t.y. 24/7 laukia tokų. O pžr statistiką -- kiek vasaros metu nelaimingų atsitikimų… baisu darosi. Geriau mokam tą PSD, bo kai prireiks pagalbos tada nebus galvoj pinigai be to ir kišenė neišneš…. Hm.. Rokiški, na tik ne apie PSD, bo atsiūsiu kokių paskaitų pavartyt..

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas Albi. PSD yra mokestis, kuris pažeidžia Konstitucijos imperatyvą apie nemokamą sveikatos apsaugą.

      Jo neturi būti, jo egzistavimas yra antikonstitucinis. Sveikatos apsauga turi būti apmokama iš bendrų biudžeto lėšų.

      Juo labiau, kad tai valstybei būtų ir žymiai pigiau, nes bendros su PSD rinkimu susijusios išlaidos (apskaita ir bedarbystės pašalpų mokėjimo skatinimas) viršija patį PSD surinkimą.

      Ir nereikia čia makaronų, esą tai yra koks nors sveikatos draudimas.

      Reply
  4. Jurkis

    JEi gerai pamenu, studentai ne susimetė, studentai -- pardavinėjo šnapsą. O tai, tskant, pagal įstatymo raidę -- verslas. Ir ne Kubilius sugalvojo talkas apmokestinti. O gal ir Kubilius, bet tikrai daug anksčiau nei iki krizės…Bet šiaip tai absurdas, iš tikro.
    Aišku, geriausiai’jei VMI inspektoriai labiau tarkuotų juodai vokeliškai besicirkinančius komersantus“.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Verslas būna tada, kai daromas pelnas. Jei didelis studentų būrys susiorganizavo taip, kad nupirko vieni, o apmokėjo kiekvienas pagal vartojimą parduotuvės kainomis -- tai ne verslas, o tiesiog susimetimas, vykdant apskaitą pagal suvartojimą. Nes jokios pridėtinės vertės, kurios galėtų būti apmokestinamos, neatsiranda -- visi mokesčiai sumokėti, perkant parduotuvėje.

      Reply
  5. just

    Kad purvasklaida viską į vieną sumala tai nėra ko stebėtis, bet tu, Rokiški? Ar jau dabar VMI įstatymus kuria ir priiminėja? Ar Kubilius vienas parašo įstatymą ir vienas nubalsuoja? Atsirado institucija, kuri pradėjo uoliai tuos įstatymus vykdyt (PSD jau beveik 10 m. kaip įvestas), tai ant jos visi šunys ir kariami. Yra įstatymas, reikia jį vykdyt. Rado pažeimą, jį fiksuoja, perduoda teismams. Klausimas tik ar tokiais kontraversiškais atvejais VMI ir teismai labiau protingumo kriterijais turėtų vadovautis..
    Bet absurdiškiausia, kad didieji kaltininkai, kurie prastuminėja įstatymus taip ir lieka nekalti. Šimtai skylių įstatymuose palikta, kai kurios tokios akivaizdžios, kad beveik pirštu gali parodyt, kam panorėjus jis taip buvo parašytas, bet didžiajai visuomenės daliai tai neįdomu. Iš po žemių iškapsto paskui visokias mamas, kurios 500lt išmokas pasidino, o kas tam įstatyme 3mėn įrašė niekam neįdomu, ir net nekeliamas jo atsakomybės klausimas..
    Kiek kartų susikompromitavus politikui pasigirsta kalbos, rinkėjai tai įvertins.. Aha.. Praėjo mėnesis, sudalyvavo šokių projekte ar kk2 kas antrą dieną pasivaideno, ir jau pofik tie pavogti milijonai, balsuoja vėl visa tauta už tuos pačius d***lus.

    Reply
    1. bst

      Butu faina jei uoliai dirbtu ne tik jegos/prievartos strukturos.Ir dar komanda „fas“ davus.

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      Ponas, kaip teisingai pastebite, turėtų protingumo kriterijais vadovautis, bet nesivadovauja.

      O VMI, kaip vykdytoja, gali identifikuoti idiotines problemas ir apie jas skelbti, tam, kad tai būtų pataisyta. Bet VMI to neidentifikuoja ir neskelbia.

      Dar daugiau -- VMI daro idiotizmus, kaip tie, kuriuos minėjau. Tai reiškia, kad su tomis problemomis ir idiotizmais sutinka. Taigi, darykitės išvadas.

      Reply
      1. just

        Iš kur žinai, kad neidentifikuoja ir neskelbia?
        Kalbant apie tuos vargšus studenčiokus. Jie pardavinėjo alkoholį be tam skirto leidimo, plius nevedė jokios apskaitos. Ir nepasakok, kad alų už savikainą, t.y. 1,89 lt pardavinėjo. Iš dalies gal ir galima į tai vieną kartą pro pirštus pažiūrėt, bet vieną kart nepamačius, lb greit gali masiškai išplist toks „prekių išsidalinimas susimetus“.
        Su vežėjais tai ten tikrai skandalas buvo.. Bet niekas ir nebūtų nieko tikrinę, jei ne raštiški oficialių vežėjų skundai. Į tokius jau vienaip ar kitaip privaloma reaguot.

        Vargu ar versle labai daug kas klauso žemiausios grandies darbuotojų pasiūlymų, nors jie gali ir l.protingi būti. Taip ir pas valdininkus. Kad kažkas pastebėjo nesąmonę ir apie ją valdžiai pasakė, dar nereiškia kad valdžia kažko imsis.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Ponas, kur jūs matėt studentą, kuris susiorganizuotame tūse mokėtų už alų brangiau, negu parduotuvėje? Jūs čia kam pasakojat pasakas apie studentus, kurie pardavinėja alų su visokiais navarais kitiems studentams, kai už šimto metrų parduotuvė, iš kurios krepšiais tą patį alų tie patys studentai nešė? Jūs kam čia pasakojat dabar?

          O kad VMI neidentifikuoja ir neskelbia realių problemų -- tai faktas, kaip blynas. Nes jei identifikuotų ir skelbtų, tai jų darbuotojų dabar būtų ne 4000, o 400. Nes visos nesprendžiamos mokestinės problemos ir idiotizmai sukuria jiems darbo vietas.

          O versle labai daug kas klauso žemiausios grandies darbuotojų pasiūlymų. Aišku, vertindami iš verslo pusės. Nes jie atneša daug naudos. O tie, kurie neklauso -- patiria daug problemų.

          Reply
  6. Pro

    Gerbiamieji Antikomercinio judejimo dalyviai -- ar bandete kada nors organizuoti savo „KOMERCINĘ“ veikla ? Jeigu mokesite mokescius saziningai -- mirsit nepisę -- pabandykite jeigu tai skamba labai neitiketinai…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Manau, kad nebandė. Pagal sovietinį/mokestinį supratimą, jei bandai užsiimti verslu, tai reiškia, kad esi babkėm pertekęs buržujus, kurį reikia plikai nurengt, primušt ir į kalėjimą pasodint.

      Reply
  7. Kawianskas

    Pastaba dėl pakeleivių tikrinimo.
    Kiek žiūrėjau niekur tiksliai neparašyta, bet aš supratau, kad buvo tikrinami ne lengvųjų automobilių vairuotojai, o mikriukai. Ten buvo frazė:-„Jos iš Kuršėnų į Šiaulius keleivius veža po 4 litus, o nelegalūs vežėjai – perpus pigiau“ Nemanau, kad dėl 4*2=8Lt vežios su lengvąja.
    Panašiau į razborkes tarp mokesčius mokančių vežiotojų ir nemokančių.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kiek man sakė mane informavę, tikrinamos buvo ir lengvosios mašinos. Nors razborkių nebandysiu neigti -- manau, kad susidėjo vienų interesai su kitų durnumais. Bet kuriuo atveju faktas ryškus ir demonstratyvus.

      Reply
  8. John Smith

    PSD nėra draudimas. Pvz žmogus dirba įmonėje, ir už jį sumoka tą PSD. Bet dar turi individualią veiklą. Ir automatiškai turi susimokėti po 72 lt per mėnesį, nepriklausomai, ar gavo kokių pajamų, ar ne. Šitas yra didžiausia nesamonė.

    Jei individuali veikla yra papildomas pajamų šaltinis, vadinasi per metus reikia padaryti darbų už 864 Lt + 30% vien susimokėti mokesčiams 🙂

    Jei žmogus, per metus, padaro kokius 2000 Lt, jau neapsimoka dirbt.

    Ką tokiems daryt. Arba slėpt pajamas arba stabdyt veiklą. Ir kam nuo to geriau?

    Beto mokėdamas 2 kartus PSD juk negausi dviejų lovų ligoninėje?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Beje, buvo kalbos, kad dėl to totalinio PSD rinkimo yra susidaręs ar tik ne pusės milijardo perteklius.

      T.y., pagalvės mokestį renka, tegul ir išlaidaudami realiai daugiau, nei surinkdami, bet per tą mokestį gauti pinigai netgi nepanaudojami.

      Reply
  9. mhm

    Žmogau po rokiškio slapyvardžiu. Skaitai paklodes, rašai paklodes ir gal galėsi man vienu klausimu padėt. Klausimas toks: kaip tapti nepriklausomu nuo uab „lietuva“? Ši įmonė teikia visokias sveikatos priežiūros, socialinių garantijų, švietimo, apsaugos, aplinkos priežiūros paslaugas ir dar krūvą visko. Puiki pasiūla, rinkis ir džiaukis. Bet manęs netenkina:) norėčiau atsisakyti uab „lietuva“ paslaugų. Kaip? Ar galiu? Po to kai pririšo mano piršto antspaudą prie mano vardo ir pavardės, asmens kodo ir panašių duomenų, atsirišti atrodo dar sunkiau.

    Toks grynai teorinis požiūris padėtų čia. Ačiū dėkoju ir laukiu atsakymo.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Sakyčiau, pats formuluodamas klausimą, suformulavot ir atsakymą.

      T.y., kad galima pasirinkti vieną iš poros šimtų konkuruojančių UAB. Daugelis jų siūlo žymiai geresnes paslaugas, nors žinoma, perėjimas iš vieno į kitą kainuoja nervų ir priverčia kiek pavargti.

      Nebent, kaip ir aš, jaučiate šitam UAB visokių didelių sentimentų.

      Visiškai išvengti visokių UAB nepavyks -- deja, planeta Žemė seniai išsidalinta ir susiprichvatizuota.

      Reply
  10. mhm

    asmens bankrotas -- nieko nepadeda. „Atsiskaitymas su kreditoriai truks iki 5 metų – po šio laikotarpio vis dar likusios skolos bus nurašomos, išskyrus mokesčius ir siocialines įmokas valstybei.“

    Dar vienas variantas -- netikra mirtis. O po jos -- kelionė į tą slaptą salą kur gyvena elvis preslis, maiklas jacksonas, neseniai atsikraustė binladenas:)
    Jei rimtai, tai šitas variantas (netikra mirtis) dar atrodo kaip išeitis.

    Vienok tokie pasirinkimai galimi jau esant kažkokiai kraštutinei gyvenimo situacijai. Bet primenu -- čia teoriniai pasvarstymai. Tamstos minėta emigracija -- pirmas ir jau išbandytas variantas. Neveža. Susikuri gerbūvį sau, bet rūpinimasis savo užpakaliu niekad dar gyvenimo prasmingumu nekvepėjo.

    Rokiški, sutinki, kad šitam laivui, kuriame mes dabar visi plaukiam, jau pyzdec. Gali užlopyt vieną skylę, bet per kitą vis tiek vanduo sunkiasi.

    Kažkas sugalvojo tai, ką mes dabar gyvenam. Sugalvojo šitą laivą. Vadinasi, galim sugalvot ir kažką naujo, ką galėtume kurt, tobulint ir džiaugtis, o ne užsiimti skylių identifikavimu/lopymu ir kaltų paieška.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponas, jei kalbat apie gyvenimo prasmę, tai jos nėra.

      O jei kalbat apie pinigus -- tai emigracija yra sprendimas. Gaunat naują pasą, naują seną pavardę, etc., tik emigruot reikia ne į ES. O tada jau galima pranešinėt mokesčiams ir apie savo mirtį.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *