Rusofašizmas, pastabos sau pačiam

Šitas įrašas gal ne apie kažkokius vientisus dalykus, o daugiau apie padrikus simptomus, kurių matosi gana nemažai. Minčių daugiausiai sukėlė kai kurie komentarai, kurių galima aptikti, pasikapsčius po Facebook. Pvz., Romualda Poševeckaja, Valdemaro Tomaševskio padėjėja berods, ima ir parašo kokį nors įrašą, kuriame labai liūdi, kaip kas nors gali dainuoti „Putin Xuilo“. O paskui pasipila komentarai, kurie gana keisti. Aš net nekalbu apie grasinimus susidorojimu (tie komentarai paskui buvo ištrinti), o kalbu apie keistus kontekstus, kur prasišviečia kažkoks ubermensch rusų ir untermensh lietuvių pateikimas. Labai neraminantis.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos tarnyba Rusijoje reikalavo kažkaip, kad ši nuotrauka būtų iš visur pašalinta, iš visos žiniasklaidos. Kas nepašalins - tiems gręsia problemos kažkokios. Na, man tai nusispjaut. Aš ne Rusijoje. Nuotrauka - šiaip, dėl gražumo.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos tarnyba Rusijoje reikalavo kažkaip, kad ši nuotrauka būtų iš visur pašalinta, iš visos žiniasklaidos. Kas nepašalins – tiems gręsia problemos kažkokios. Na, man tai nusispjaut. Aš ne Rusijoje. Nuotrauka – šiaip, dėl gražumo.

Kitur internetuose irgi galima atrasti visokių panašių diskusijų, kur Lietuva (ar bendrai visa „Pribaltika“) yra kontekstualiai pateikia. Ir jas skaitant, kyla niūrios mintys. Nes primena labai negerus dalykus.

Taigi, truputis fragmentų ir pastebėjimų čia bus. Visiškai juodraštinių, be jokios struktūros. Apie tai, kaip reiškiasi rusofašizmas – tam tikra nauja nacizmo atmaina, pagal kurią egzistuoja aukščiau visko esanti rusų tauta, o kitos tautos – tai tiesiog kažkokios antrarūšės.

Savi ir svetimi, žymėjimai

Pirmas – labai keistas suskirstymas į savus ir svetimus. Nacistiškai nusiteikę, naudoja tokį terminą lietuviams žymėti – „hutoriane“ („хуторяне“). Žodis labai specifinis, su žeminančiu atspalviu ir toks, kuris nevartojamas kitur, visai nepaplitęs kasdienėje kalboje – t.y., tinkamas specifniams žmonėms žymėti. Ir kartu toks, kur nežinant konteksto, nebūtų identifikuojamas, kaip atviras neapykantos žymėjimas.

Už to žodžio slepiasi propagandinis diskursas – esą Lietuvos miestuose gyveno tik rusai, visi valdovai buvo rusai, visus miestus Lietuvoje pastatė rusai, o lietuviai tebuvo kaimiečiai, kurie gyveno vienkiemiuose iki pat Lietuvos inkorporacijos į SSRS. Ten pat pajungiami pasakojimai apie sovietmečiu pastatytas mokyklas, ligonines, gamyklas ir taip toliau.

Įdomus momentas yra tai, kad dėl gerai paruoštų ir išplatintų propagandinių kliedesių pats žodžio „хуторяне“ pavartojimas diskusijoje savaime prikelia diskursą apie tai, kad SSRS atnešė visokį gėrį ir civilizaciją į Lietuvą.

Bendrai tai labai ryškus ubermensch/untermensch tipo aiškinimas, įdomus tik tuo, kad propagandoje paremtas labai dideliais faktų klastojimais, vykdytais ankstesnio režimo.

Nežinau, gal dar ir daugiau tokių etikečių yra, kurios būtų specifinės. O šiaip, labai primena nelabai seniai vykusį tutsių genocidą, kur 1000 kalvų radijas vadindavo tutsius tarakonais.

Rusofobija, sinonimai ir sąvokų ribų trynimas

Labai sistemingai yra trinamos ribos tarp kelių sąvokų, kad kuo labiau išsiplovus toms riboms, gautųsi kuo lengvesnė manipuliacija. Čia kritinis momentas, nors dažniausiai viskas būna labai nepastebimai.

Bendra seka: Rusija yra tapatu Putinui. Taip pat Putinas tapatus Rusijai. O taip pat Rusija tapati rusams. O taip pat rusai tapatūs Rusijai.

Iš to seka, kad Rusija yra visur, kur rusai. Bet kokia Rusijos kritika vertinama, kaip bet kurių, visų rusų kritika.

Iš to taip pat seka, kad Rusija visur, kur Putinas. Bet kokia Putino kritika vertinama, kaip visos Rusijos kritika.

Iš šių dviejų seka, kad bet kokia Putino kritika vertinama, kaip užsipuolimas prieš visus rusus.

Galim pastebėti, kad visi autoritarizmo bruožai sujungiami į superkonstruktą, kuris ir būdingas nacizmui: tauta, valstybė, vadas. Ein volk, ein Reich, ein Fuhrer.

Tarp prokremliniškų nacių visur pateikiamas specifinis rusofobijos apibrėžimas: kad tai baimė ir neapykanta Rusijai (valstybei) arba rusams. T.y., bet kokia Rusijos (įskaitant Kremliaus režimą) kritika pagal tai gaunasi tiek pat rusofobija, kiek ir pasakymas, esą rusai visi yra blogi. Tai yra apjungimas per negatyvą – antonimas, kuris bendras kelioms sąvokoms, sukuria tų sąvokų tapatumą.

Dar pastebėtina, kad analogiškai SSRS irgi verčiama sinonimu Rusijai ir rusams. Atitinkamai irgi suveikia mechanizmas, kai SSRS kritika suvokiama kaip rusofobija.

Išsyk verta pastebėti, kad šitas sąvokų ribų trynimas yra labai esminis, tačiau įprastuose naratyvuose neaktualizuojamas propagandos mechanizmas.

Greimo kvadratai

Nelabai atsimenu dabar, bet man rodos, kad kažkada rašiau apie tai, kas yra Greimo kvadratas. Nežinantiems – vertikaliai, stulpeliuose – sinonimai skirtinguose kontekstuose. Horizontaliai – priešingybės. Po lentelėmis – paaiškinimai. Logikos atitiktyse neieškokite – tai asociatyvinės, kontekstinės sąsajos. Liaudiškas suvokimas taip sakant. Jį ir nagrinėjam.

SSRS NATO
Rusija Lietuva

Čia tiesiog pavyzdys, kaip bipolinio pasaulio sąvokos susideda. NATO buvo SSRS priešas. O kadangi Lietuva yra NATO, tai ji puls Rusiją.

Rusija Lietuva
rusai lietuviai

Jei Rusija ir NATO priešai, o Rusija tapatu rusams, lietuviai tapatu NATO, tai iš šio kvadrato seka, kad visi lietuviai yra visų rusų priešai, o rusai – lietuvių priešai. Vėlgi, jei Rusija kelia grėsmę Lietuvai, tai reiškia, kad lietuviai yra rusų priešai. Tai tiesiog pavyzdys, kaip žiauriai suveikia valstybės ir tautos sutapatinimas.

Vladimiras Putinas Dalia Grybauskaitė
Rusija NATO/Lietuva

Jei Rusija ir NATO yra priešai, tai natūralu, kad Grybauskaitė yra demonas, kuris puola. Iš kvadrato matosi kuo gražiausiai. Štai jums ir paaiškinimai apie tai, kodėl Grybauskaitei dėmesio iš rusofašistinių šaltinių skiriama daug daugiau, nei šiaip galima būtų tikėtis.

Rusija NATO
gėris blogis

Jei Rusija yra gėris, tai iš to savaime seka, kad NATO yra blogis. O jei NATO yra blogis, tai iš to savaime seka, kad Rusija yra gėris. O jei gėris ir blogis tarpusavy kovoja, tai viskas yra kova tarp Rusijos ir NATO. Čia labai tvirtas, sunkiai sulaužomas kvadratas. Šitam net nežinau sprendimo.

Truputis pastebėjimų išvadoms

Labai ryški superpozicija visur. Bipolinis pasaulis – tai užkabina ir bukiausius, ir tai veikia. Kalbant apie kvadratus – kontrpropaganda turi kapoti tą bipoliškumą ne per bandymą jį nuneigti (tai neefektyvu), o sukuriant horizontalų skilimą tarp menamų ar tikrų sinonimų. Reikia neužmiršti, kad kvadratas atsistato savaime, tad jei perkertama kairė, turi būti perkertama ir dešinė. Kartais tai gana sudėtinga.

Dėl žymėjimų, etikečių – teoriškai, už kiekvieną „hutoriane“ turėtų būti byla pagal BK, nes savo esme tai yra 100% pure hate speech, tas pats, kaip „nigger“ vartojimas pas kokius WP. Deja, sunkiai pas mus su tokiais reikalais.

Kas dar – eine reich, eine volk, eine fuhrer turi būti kapojamas iš pagrindų. Tai nacizmas gryname pavidale – Rusija, rusai, Putinas. Kontrdiskursai:

  • Rusija yra valdoma neteisėto režimo, falsifikuoti rinkimai, neteisėtas atėjimas į valdžią, šalies nuskurdinimas – Putinas nėra Rusija, o Rusija nėra Putinas.
  • Rusai yra toje šalyje ir persekiojami, ir skurdinami. Kitur rusai gyvena žymiai geriau. Rusija ir rusai – tai nėra tas pat. Rusijoje yra daug įvairių tautų, tai federacinė valstybė. Rusu gali būti bet kur, visai ne Rusijoje. Rusija nėra rusai, o rusai nėra Rusija.
  • Vladimiras Putinas nėra joks rusiškumo simbolis. Jis tik parazituoja ant rusiškumo. Realiai jis yra atvirkščias rusiškumui, nes tik jo dėka yra kuriamas neigiamas rusų ir Rusijos įvaizdis. Rusams geriau gyventi kitose šalyse, kur nėra Putino režimo.

Dar verta atkreipti dėmesį, kad įėjimui į propagandinius diskursus itin dažnai naudojamas SSRS naratyvas. Per visus galus. Ir jį kapojant, nusikapoja daugybė propagandinio šlamšto.

Žodžiu, čia tiek pastabų. Jos daugiau man, bet čia labai noriu visgi diskusijos. Ir pavyzdžių. Ir taip toliau. Nes žiauriai baisiai atrodo kai kas, kai pasikapstai po tas propagandas.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

14 thoughts on “Rusofašizmas, pastabos sau pačiam

  1. vaizdas ir garsas

    „Chutorianė“ -- cha! 🙂 Buvau visai pamiršęs šį „deminutyvą“.

    Viena forma labiau internetuose (t.y. LiveJournal) paplitusi kaip „chutorskaja labasiana“ -- plačiai naudojama plačiai žinomo Pan szhaman, džk Witalij Milewski. Kitaip ir neįvardina tų litvinų, kaip CH. L.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Oj, jei ten tas veikėjas, kurį atsimenu, pretenduojantis būti lenkų bajoru, nekenčia lietuvių klaikiai. Ir lenkų, beje, irgi. Jo įsivaizdavimu, Lenkija turi būti Rusijos dalis. Ir vienas iš nagliausių feikų kūrėjų, ypač kai prireikia kokį nors kliedesį apie lietuvius pavaryti. BTW, gera iliustracija, kad rusofašizmas visai nebūtinai rusų kuriamas ir skleidžiamas.

      Reply
  2. Arklimantas

    na kaip ir taip. bet visuotinas noras atskirti Putiną nuo rusų ir atvirkščiai, gaunasi keistas. kodėl nepripažinti, kad Putleris ir yra rusų (kaip visumos) kvintesencija? jis ir laikosi ant savo tautos daugumos.
    o kažkokios „sukonstruotos“ dirbtinai propagandos yra labai mažai. tiesiog šiuolaikinė rusija labai laisvei palaiko ir skatina absoliučiai bet kokios ideologijos atsilupėlius. marginalūs politikai, ultra dešinieji ar kairieji, naciai ir ubertolerastai, morozai ir akademiniai bepročiai -- visi laukiami rusijos. ir jie lengvai suranda vienas kitą. ypač, kai rusijoje yra šioks toks finansavimas. Seagalo pavyzdys yra superinis.

    o visas šitas „hutorizmas“ yra ir pačių lietuvių nepilnavertiškumo komplekso dalis. tiesiog kliedesių aptarinėti nereikia. negalima veltis į kažkokias diskusijas su debilais. nes jie nusitemps mus į savo lygį, ir ten sutriuškins savo patirtimi (M. Tvenas).

    sėkmės

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Kaip tik tai ir yra to paties putinistinio režimo siekis: kai dėl jo nusikaltimų kad ir netiesiogiai imami kaltinti niekaip nesusiję žmonės, pvz., kad ir Lietuvoje gyvenantys rusai, atsiranda priešprieša, kuri juos priverčia sietis su tuo pačiu Putinu.

      Dėl diktatūrų -- būtina suprasti, kad jos laikosi ne ant savo pačių piliečių daugumos, o ant melo ir teroro.

      O dėl propagandos ir atsilupėlių -- čia pirmiausiai reikia suprasti, kad propaganda šiais laikais nėra vieno kokio nors partinio organo metodičkė, pagal kurią viskas kuriama. Ji įvairi. Ir viena yra skirta vieniems, kita skirta kitiems, o palaikomas tiesiog bendras vardiklis -- Didžioji Rusija, Gelbėtojas Putinas, rusai ir aplinkui siaučiantys rusofobai. Tai esminiai punktai.

      O vat tamstos komentaras apie lietuvių nepilnavertiškumo kompleksą ir hutorizmus čia yra visiškai nei į tvorą, nei į mietą. Dėl visokių hutorizmų -- panašų diskursą diegė sovietinė valdžia, tas smarkiai sustiprintu pavidalu dabar diegiama vėl. Bet tai diegiama ne tarp lietuvių. Įsikirskit, kad čia kalbam apie diskursą, kuris yra paplitęs tam tikroje dalyje rusiško segmento, gyvenančio Lietuvoje. Labai konkrečiai. Ne lietuvių, ne visų rusų, o tik tam tikro rusų segmento naratyvai apie istoriškai rusiškus Lietuvos miestus ir neraštingus kaimiečius lietuvius, kurie privažiavo. Didžioji kultūra iš Rytų sukūrė miestus Lietuvoje, viską sukūrė, tik paskui kaimiečiai kaip bomžai į tuos miestus prilindo. Vat apie tai jie kalba.

      Reply
      1. Arklimantas

        viskas kaip ir taip. tik mano nuomone, negalima teisintis prieš bet ką (visus rusus, dalį rusų, Putino rusus ar dar kažką), jei jie kalba visiškus absurdus. reikia aiškiai, griežtai ir pačioje tokio diskurso pradžioje (jei jau atsidūrei tokiame diskurse), pasakyti, kad su asilais nesiginčysi.
        dažnai matau, kaip kur nors tokioje diskusijoje, išprovokuoti lietuviai, pradeda kažką nerišliai lementi apie tuos pačius „hutorus“, miestų (ne)lietuviškumą ir istoriją aplamai. dažniausiai tai atrodo apgailėtinai, nes tokie žmonės nesugeba manipuliuoti, meluoti ciniškai ir chamiškai rėkti.
        ir todėl tokie „lemenimai“ (kokie jie teisingi bebūtų), kaip ir patvirtina „blogųjų“ rusų kliedesius, nes jie atrodo netvirti, neaiškūs, pasimetę ir pan.

        todėl, tiesiog sakau, kad nereikia teisintis dėl kokio nors absurdiško „fašizmo“ ar „hutoriškumo“ nei prieš rusus, nei prieš lenkus, nei prieš baltarusus. bet koks teisininimasis yra savo paties didelio kompleksavimo įrodymas.

        Reply
      2. Jonas Povilas N

        Pasinagrinėjus Baltarusijos žemėlapį (nekalbu apie Lietuvai pagal 1920 m. sutartį su Rusija priklausiusią teritoriją iki Maladečino),prie pat Minsko randame vietovę Антанішкі (Antaniškiai?),kiek tolėliau- Скірмантава (Skirmantava),Narbutava, Daunary (Daunorai?),Ашмянцы (Ašmeniai?), Боўблі (Baubliai?) Кіршы (Kiršos?), Slavų kalbomis šie pavadinimai nieko nereiškia,oficialiai teigiama,kad Minską įkūrė slavų gentys krivičiai ir dregovičiai. Keisčiausia,kad vietovardis Антанішкі yra kilęs iš krikščioniško vardo Antonius + lietuviška priesaga -išk. Akdemikas Z.Zinkevičius savo veikaluose,kiek žinau, teigia,kad dar XVI amžiuje (jau po krikšto) prie pat Minsko (ir už jo kalbinėse salose prie Oršos-) gyveno lietuviai.
        Peršasi išvada,kad slavai steigė savo forpostus užkariautose lietuvių ir jotvingių žemėse.
        https://lt.wikipedia.org/wiki/Lietuvi%C5%B3_kalba#/media/File:Lithuanian_language_in_the_16th_century.png
        Nors nuo XII procesas pakrypo kita linkme-Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė plėtėsi į rytus,į suslavėjusias buvusias baltų žemes. Matyt,ne visiems patogi istorinė tiesa.

        Reply
  3. Adv. Tomas

    Die Partei ist Hitler! Hitler aber ist Deutschland wie Deutschland Hitler ist !
    Herr Rudolf Walter Richard Hess
    1934 m.

    Istorijos ratas užtikrintai sukasi.

    Reply
  4. Ramas

    Man dar nei vienas veikėjas nesugebėjo paaiškinti, jei Rusija yra totally greatest country ever, ir ES su JAV totally sux&must die, tai kodėl visų šviesulių iš Rusijos vaikai gyveno/gyvena/mokėsi/mokosi sux&must die šalyse? Taip, na, plius minus, prašom biški įtikinamai man paaiškinti. Iš anksto giliai dėkingas. 😉

    Reply
  5. gvidas

    O jeigu kvadratus laužyti grubiai sukeičiant argumentą?

    SSRS NATO SSRS NATO
    Rusija Lietuva —> Lietuva Amerika
    i.e. Lietuva SSRS sudėtyje buvo prieš NATO, o dabar čia Amerikos noras yra, kad NATO išplėsti. Teigti, kad ne Lietuva, o Amerika stumia NATO (čia neteisybė, bet jei tai neteisybė, tai ir pradinis argumentas -- SSRS vs NATO tampa abejotinu. Propagandoje esmė, kad būtų pasitikima kažkokia tiesa, o abejonės yra peilis).

    Rusija Lietuva Rusija Lietuva
    rusai lietuviai —> kazachai rusai
    i.e. Lietuvos rusai -- tai kaip kazachai Rusijoje -- dirba juodus darbus, bet juos engia vietinė korumpuota valdžia. (Čia suponuojama, kad Rusijos valdžia tokia pati engianti kaip ir lietuviška.)

    Vladimiras Putinas Dalia Grybauskaitė Putinas Grybauskaite
    Rusija NATO/Lietuva —> Kinija NATO
    Lietuva su NATO bendradarbiauja kaip Rusija su Kinija -- iš reikalo, nes tie pinigus moka. (Kadangi Putinas aktyviai palaiko ryšius su Kinija, tai tenka laikyti, kad Grybauskaitė už Nato tik iš didelio reikalo. O rusai kinų per daug nevertina, tad suponuoti Putiną su jais verta.)

    Rusija NATO Rusija NATO
    gėris blogis —> gėris saugumas
    Nato kuria „saugumą“, kaip Rusija kuria „gėrį“. Dviprasmybės esmė -- NATO saugumas yra perdėtas, kai Rusija skursta. Tad jei NATO „saugumas“ yra fiktyvus, tai Rusijos „gėris“ irgi fiktyvus.

    Reply
  6. mhm

    įtempiau visus supergebėjimus ir nieko geriau sugalvot nepavyko šita tema. Gal visgi tas dvejų metų prof-išsilavinimas duoda savo lubas. Vienok du pailgai apvalius, kvepiančius visgi išspaudžiau. Pirmas, tai kad geriausiai suprast, kas vyksta dabar-šiandien, gaunasi tik po bent 10 metų. Antras: džiaugiuos kad žiurkė gyvas, sveikai maitinas ir sūrio iš spąstų nevalgo (bl kaip užpisa kai pelės išvalgo masalą ir spąstai nesuveikia, net tie su amerikietišku patentu). Beje, toj fotkėj Putinas atrodo pafotošopintas gan stipriai. Šita panašiau į orginalą http://korrespondent.net/world/russia/3739935-kreml-poprosyl-ya-udalyt-foto-putyna-so-studentamy-ytona

    Reply
  7. Saulius S.

    Nepaprasti prancūzų nuotykiai Rusijoje. Prancūzų elektroninės muzikos grupės „Space“ lyderis Didier Marouani, atvykęs į Maskvą bylinėtis dėl plagiato, kartu su žinomu rusų advokatu Igoriu Trunovu buvo sulaikyti pagal Filipo Kirkorovo pareiškimą dėl reketo: https://goo.gl/BWYDVr

    Reply
  8. kiras

    Reiktų oficialiai Putiną diktatorium vadinti, kaip Lukašenką. Manau tai būtų efektyvu. Visi juk užjaučia baltаrusius, aiškai atskiria nuo „batkos“.

    Pastebėjau, kad patys rusai Putiną vadina vagimi ir „крысеныш“. Ne visada, tik užėjus kalbai apie oligarchus ir kai kuriuos projektus. Taip vadina net tie, kurie prieš porą pastraipų putodami jį garbino. Tai kažką reiškia.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *