Tiesiog kelios liūdnos istorijos

Pirmąsias dvi papasakojo moteriškė, kuriai tuo metu buvo kokie 14.

Jos pusseserė, gal kokių 10 metų mergaitė, gyvenusi Pirčiupiuose, porai dienų nuėjo į gretimą kaimą pas savo tetą. Išėjo namo, o po kelių valandų bėgte parbėgo, visa apsiašarojusi ir negalinti nieko ištarti. Taip ir neišgavę iš jos nei vieno žodžio, pora vyrų nuėjo aiškintis į jos kaimą. Rado sudegintą. Su visais žmonėm. Prieš tai netoli kaimo buvo pasirodę kažkokie partizanai, iš kareivių, anksčiau atsilikusių nuo fronto. Kartais vogdavo lašinius. Užtaikė ant vokiečių patrulio, susišaudė, o vokiečiai kaimiečiams paskelbė ultimatumą: arba išduot partizanus, arba mirtis. Niekas nieko apie tuos partizanus negalėjo pasakyti. Kaimo gyventojai buvo tiesiog sudeginti, išsigelbėjo tik keli žmonės. Po to įvykio vietiniai ėmė organizuoti savigynos būrius bei dėl viso pikto ruoštis miškuose slėptuves.

———–

Per kaimą vedė žydus. Niekas nesakė, kur, bet visi tyliai suprato, kad į mišką – šaudyti. Vedė kaimelio gatve – ilgą virtinę, keliasdešimt žmonių, lydimą būrelio policajų ir kelių vokiečių kareivių. Kaimiečiai stovėjo prie savo namų ir žiūrėjo. Kai kurie ašarojo. Kelios žydų moterys ėmė verkti ir prašytis paleidžiamos, policajai ėmė jas daužyt. Viena, nešina kelių metukų mergaite, stryktelėjo prie žmonių būrelio ir pastūmė vaiką jiems. Žmonės prasiskyrė ir mergaitė pasislėpė jiems už nugarų. Prišoko policajus, trenkė buože moteriai, apsižvalgė, nužiūrėjo kaimiečių šeimą ir pavaizdavo nieko nepastebėjusį. Žydė, nueidama kartu su kitų mirtininkų vora, dar atsisuko, nusišypsojo ir kažką pasakė, bet niekas nesuprato, ką… Mergaitę žmonės slėpė ir augino. Ji išgyveno, kartais parvažiuoja į kaimą susitikti su giminėm.

Kitos moters istorija. Moters šeima gyveno netoli Veisiejų.

Pokario metais, kokiais 1947, į jos brolio namus, buvusius visai netoliese (už kelių kilometrų), atėjo penki "partizanai". Taip ir prisistatė – "mes partizanai, kovojam prieš ruskius". Ėmė reikalauti maisto, degtinės. Kai vyras parėjo namo, visai sužvėrėjo – surišo jį ir žmoną, ėmė mušti. Žmoną išprievartavo vyro ir vaikų akyse. Vyriausią sūnų, kokių 10 metų berniuką, kuris bandė vaikiškai ginti tėvus, nušovė čia pat, motinos ir tėvo akyse. Lovelėje klykti ėmusį kūdikį paėmė už kojyčių ir tėškė galvyte į sieną. Užmušė. Pasismaginę su mama, ją nušovė, tėvą – irgi. Liko gyvos dvi mergaitės – trijų ir penkių metų amžiaus, kurioms per sumaišatį vienas iš "partizanų" liepė bėgti. Tos ir parbėgo pas gimines. Kitą dieną atvažiavo stribai, paieškojo kaltininkų ir nieko nerado. Vakare į moters namus iš miško atėjo kiti partizanai. Pažadėjo tuos surasti. Pagavo po kelių savaičių, už keliolikos kilometrų. Pas vieną iš jų rado stribiškus dokumentus. Ėmė vedžioti po aplinkinius kaimus – kad kas nors atpažintų. Dar du banditus atpažino iš gretimo rajono atsikėlusi šeima, kuri kitame slapstėsi nuo tremties: anie ten pat dirbo stribais, vežė žmones į Sibirą. Visus penkis banditus pakorė ant medžių kaime, šalia kurio buvo aukų sodyba.

Po kelių savaičių į moters namus užėjo kaimynas, pats dirbęs stribu – pasakė, kad jie sąrašuose trėmimui į Sibirą ir liepė bėgti. Šeima susiruošė ir išvažiavo dar tą pačią naktį, turtą palikdama kaimynui – nei nesiaiškino, ar čia jis taip sugalvojo pasipelnyti, ar iš geros širdies perspėjo. Vaikams, kad tie kam nors neišsiplepėtų apie slapstymąsi nuo tremties, paaiškino, kad juos nužudyti pažadėjo banditai. Žudynėse likusios gyvos mergaitės apsigyveno dviejose šeimose: viena – pas šią moterį, kita – pas jos seserį. Moteris vaikams apie tikras pabėgimo priežastis papasakojo tik apie 1990, bet vyriausia dukra bei abi dukterėčios iki šiol netiki šia versija.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

22 thoughts on “Tiesiog kelios liūdnos istorijos

      1. zalias_bebras

        Kad jau ir nebeparašys.
        Jo romanas tikrai geras ir nepelnytai užmirštas vardan “Durnių laivo“ ir “Durniškių“. O tos ambicijos ir nuoskaudos prieš Sąjūdžio lyderius iš viso sužlugdė jame kūrėją. Kaip tik tas romanas gi patį velionį kažkada į Sąjūdį ir švystelėjo.
        O paskui užsipolitikavo. Tavo pateiktos istorijos būtų kaip to romano tęsinys. Deja, būtų. Ir, deja, jos pagal stilių ir apimtį netempia iki reikiamo formato.
        Bet perskaičius tokia mintis atėjo. Gaila ir dėl Tavo įrašų faktų, gaila ir dėl aukščiau išdėstyto fakto.
        Geriau jau Tu apie žabtus rašytum…

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Neskaičiau tokio romano. O ir nebandžiau parašyti kažko tokio. Tiesiog trumpai persakiau tai, ką kažkada seniai apie save papasakojo pora moteriškių iš Dzūkijos.

          Reply
  1. nito_os

    baisu… žinau ir pati pan. istorijų… šeimos draugė -- žydė. Kai prasidėjo karas jos mamai (I.) buvo apie 4 metus. Buvo turtinga žydų šeima iš Kauno. Žinoma, vieną naktį atėjo. Bet auklė spėjo paslėpti vaikus: I. ir jos mažąją seserią. Tėvus, žinoma, daugiau nieks nematė. Bet auklė pati turėjo dukrą, todėl pasiliko tik I.,o jos seserią atidavė kažkokiems giminaičiams. Mergaitės sužimojo vieną apie kitą tik būdamos 30. Bet ne tame reikalas. I.-ai nepasakė, kas nutiko su jos tėvais ir iki kokių 25 metų ji tikėjo, kad mamytė gyva ir rašė jai laiškus. Kiekvieną kartą kai tai girdžių negaliu neverkti. I. vyro istorija nieko nelengvesnė. Jo tėvo nesuėmė, tik motina buvo areštuota. Bet vienam tėvui buvo sunku išlaikyti dvejus vaikus, todėl sūnų jis atidavė į vaikų namus. Dabar tam sūnui virš 70 ir iki šiol jis nebendrauja su savo seseria, nes negali jai atleisti, kad tėvas pasirinko ją… Šie žmonės yra nelaimingi visą savo gyvenimą. Jie bandė sukurti savo gerą šeimą, bet vis tiek liko svetimi kaip antrai pusiai, taip ir vaikams. Jų akyse yra tiek daug skausmo… Ne vieną žmogų karas nepadarė laimingu. Tai kam tada jis reikalingas?

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Taip. Būtent tas ir baisu, kad karo niekam nereikia. Ir jis niekam neatneša laimės -- tik skausmą, netektis, nuostolius, mirtį. Bet kažkodėl karai vis kyla. Ir tai nesuvokiama. Ir gal dėl to net ir karo aukos dažnai nesuvokia, kieno jie aukomis tampa.

      Reply
      1. nito_os

        ir ne visada aukos yra tik tie, kas gyveno karo laikais. jų psichika yra paveikta karu, todėl kenčia jų vaikai, net anūkai.

        Reply
  2. ponny1

    интуцыя подсказывает, что тут не написано ничего хорошего для окккккупантов ))

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Eto ne pro okupantov. Eto pro liudei, kotorije togda zili, strasnije istoriji. U menia ocien plohoi ruskij jazik, moziet ktoto smoziet perevesti.

      Reply
      1. ponny1

        ой, да время будет в электронный переводчик суну. ну как-то вроде я у тебя не замечала плохого русского языка. Ты даже запятые умеешь ставить, а это не всем молодым дрочерам в рунете удается ))

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Nu, zapiatije -- eto sintaksis. V ruskom jazike pravila tozie samije, v litovskom tolko sloznieje niemnozka (casto dazie horoso podumav, nieznajies kuda ih stavit. Dazie komisija litovskovo jazika etovo nieznajet, poetomu kazdije nieskolko liet izmeniajut pravila) 🙂 No vot slov mnogo nepomniu, i s napisanijem ocien probliematicno 🙂
          Zdies jiest nieskolko liudej, kotorije horoso po ruski pisut, Nito_Os, Zeppelinus, Literatka, Ibicvs -- moziet ktoto iz nih pereviol by. Ja by ocien hotiel, potomu sto eto niemnozko po drugomu pro vojennij period, kak priedstavliajut mnogije.

          Reply
          1. botkind

            Ты очень скромен. Это я про твой русский. Я и думал, что ты русский :)Кстати, в твоем списке хорошо русскоговорящих есть русские 🙂
            А по теме и для ponny1 тут не про оккупантов. Тут действительно про войну. Я, кстати, с поездки по польским концлагерям вернулся…
            А то, что написал rokiskis перевести надо.

            Reply
              1. botkind

                Могу, я думаю. А есть кому? А то дело достаточно долгое. У тебя там много непонимающих?

                Reply
                1. rokiskis Post author

                  U menia neponimajuscih niemnogo, moziet kakih nibud 5-10, vriad li ocien bolsie. No ja dumaju i pro drugoje -- ocien mnogije prosto nepriedstavliajut vsievo uzasa, sto bylo. Dumajut pro vsiakih herojev, a neponimajut sto dielalos u prostih liudej.

                  Reply
                  1. botkind

                    ОК,переведу в ближайшие дни. Кстати, сегодня или завтра сам напишу про посещение Аушвица-Биркинау.

                    Reply
  3. zeppelinus

    ..užėjo kaimynas, pats dirbęs stribu -- pasakė, kad jie sąrašuose trėmimui į Sibirą ir liepė bėgti.

    Per pačius paskutinius trėmimus mano senolius irgi perspėjo, kad jie yra sarašuose, kaip nuteisto banditų padėjėjo vaikai ir jie spėjo išvažiuoti.

    Reply
  4. Pingback: Arabiški režimai, kaip nacizmo ir komunizmo tąsa « Rokiškis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *