Kodėl mane trigerina viešieji pirkimai

Aš rašiau jau apie tai, kaip pirkimai turi būti valdomi ir kokie yra patys pagrindiniai principai, kurie tokie elementarūs, kad išvis savaime aiškūs bet kokiame versle. Ir kurie iš principo neveikia viešame sektoriuje, nes su protu viešasis sektorius ne tai kad susipykęs ir nedraugauja, o išvis veikia atvirkščiai.

Kai jūs pasidarysite salotas pagal įprastas viešųjų pirkimų praktikas, tai galėsit džiaugtis, kad negavote į jas Sosnovskio barščių.

Mane trigerina visokie valdiški kliedesiai. Ir visokie viešieji pirkimai irgi trigerina, nes aš turiu su kuo palyginti.

Žinote, kaip būtų, jei jūs norėtumėte pasidaryti Cezario salotų namuose, o jums tada imtų ir suveiktų visi reguliavimai, kokie būna taikomi pirkimams ir užsakymams? Aš jums papasakosiu.

Visų pirma, jums būtų neleista darytis salotas namie, nes yra verslo įmonės, kurios tai daro. Todėl reiktų pirkti salotas iš kitur. Taip kad pirmas dalykas – pasidaryti salotas greitai ir nebrangiai – jau gali būti nubrauktas. Net jei jūs ir turite visas galimybes, ir galite tai padaryti patys, vos per kelioliką minučių.

Antra, jums tektų skelbti viešąjį konkursą dėl salotų pirkimo. Ir būtų neleista nurodyti, kad jums reikia Cezario salotų, nes per daug specifinis reikalavimas. Tačiau jums leistų nurodyti didelę dalį ingriedientų. Tiesa, nurodant maždaug taip:

  • Ančiuviai arba analogiška žuvis
  • Česnakas arba analogiška daržovė
  • Druska arba analogiškas cheminis junginys
  • Kiaušinių tryniai arba jų analogas
  • Garstyčios arba jų analogas
  • Citrinų sultys arba jų analogas
  • Alyvuogių aliejus arba jo analogas
  • Parmezano sūris arba jo analogas
  • Džiūvėsėliai arba jų analogas
  • Salotų arba analogiško augalo lapai

Pirmu dalyku jums išvis bus liepta išbraukti ančiuvius, nes tai jūsų išsigalvojimai, o kai pasakysit, kad negalit, tai bus leista pakeisti tą punktą į tiesiog „žuvį arba jos analogą“. Tas pat bus padaryta su parmezanu, o kai jūs užsispirsit, tai jums dar pasakys, kad nėra tokio dalyko kaip parmezanas, o reikia sakyti „itališkas sūris“, nes taip liepė VLKK, o tada pasakys, kad negalima reikalauti itališko gamintojo, todėl turi būti „sūris arba jo analogas“.

Paskui jums lieps skelbti konkursą, o kai pasakysit, kad čia vien tik pavalgymui, gi nedidelė suma, tai jums lieps konkursus skelbti išvis visam maisto pirkimui. Nes kartojasi ir kartojasi kažkokie maisto pirkimai, o todėl reikia daryti bendą pirkimą metams į priekį. Jūs spyriositės, nes norite salotų, todėl kažkaip išsisuksite ir padarysite viešąjį pirkimą kokios nors apklausos būdu.

Kadangi bandysite pirkti salotas pagal tuos komponentus, tai teks atskirai pirkti druską, atskirai skystus produktus (garstyčias, aliejų, citrinų sultis), atskirai salotų lapus ir atskirai visus kitus dalykus. Paskui dar kažkas susipras, kad tie skysti produktai – tai majonezui. Ir tada jums teks keisti pirkimo sąlygas, įrašant, kad vietoje garstyčių, aliejaus, kiaušinio trynių ir citrinų gali būti majonezas.

Užsakymo vykdytoją irgi reiks parinkti paskirai. Tam užsakymo vykdytojui ir reiks pirkti iš skirtingų tiekėjų tuos produktus.

Kadangi jokia normali įmonė šito kliedesio daryti nenorės, tai Zoe’s ar Mano Guru į tą konkursą tikrai neis, kaip ir niekas kitas iš skanias salotas darančių restoranų. Išvis niekas nenorės prasidėti šitais kliedesiais. Netgi eilinės valgyklos atsisakys.

Galų gale jūs surasite kokį nors tiekėją. Kaina, kurią pasiūlys tiekėjas, sudarys 120 eurų dviem porcijoms. Visą užsakymą vykdys UAB „Pašikniškių tvartai“.

Visos salotos bus padarytos per 30 dienų. Vietoje ančiuvių jose bus silkė, vietoje salotų lapų – kopūstai, vietoje džiūvėsėlių – džiovinta juoda duona, vietoje naminio manonezo bus pigiausias majonezas iš kokios nors pigiausios parduotuvės. Vietoje česnakų bus svogūnai, nes jie panašiai atrodo. Vietoje parmezano bus paprastas varškės sūris patrupintas ant salotų viršaus.

Kai jūs pasakysite, kad jums neskanu ir jūs to nenorite, jums pasakys, kad viskas pagal viešųjų pirkimų reikalavimus. O dar paskui koks nors jums negirdėtas tiekėjas jus paduos į teismą, kad nepirkote iš jo ir kad visi pirkimo reikalavimai buvo kažkaip neteisingai padaryti ir taip toliau.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

6 thoughts on “Kodėl mane trigerina viešieji pirkimai

  1. Rasa

    Dar gali būti ir taip, kad nusipirksi tiekėją, bet galiausiai jis bus toks „geras“, kad vis tiek pats viską pasidarysi ir dar net sąskaitą už juos išrašysi, nes jie net to nemokės. True story.
    Kažin, ar kas nors yra atlikęs rimtesnių tyrimų / analizių apie tai, kiek VP sistema pasiekia norimus tikslus ir ar tikrai tikslų pasiekimo apimtis, lygis pateisina procedūrų gremėzdiškumą?

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Subjektyviai, vien skaičiuojant porą elementų -- patį pirkimo kainos augimą ir tai, kiek beprasmiškai pinigai švaistomi, aš darau prielaidą, kad naudingai pirkimuose išleistų pinigų dalis sudaro kokį ketvirtadalį.

      Reply
  2. -x-

    Dar gali būti, kad nusipirksite garstyčių, aliejaus, citrinų IR majonezo. Vietoj kiaušinio trynių gausite kiaušinių lukšų,

    Reply
  3. Vireja

    Na yra ir taip, kad, jei salotas darai labai didelej biurokratinej virtuvej, tai kiekvienas produktas bus perkamas is tam tikros „eilutes“, o eilutes metine suma skiriasi ir diktuoja skirtingus pirkimus, skirtingiems produktams, tai reiskia, kad kol prie kopusto nupirksi majonezo, kopusto bus likes tik kvapas. Dar niekada nebuvo labiau korupcines ir demotyvuojancios sistemos nei viesieji.

    Reply
  4. Tomas

    Zinok kam ir koki atkata duoti -- pirkimas bus paruostas pagal isankstines sutartines salygas su tokiais smulkiais kabliukais, kad niekam gal ir nekris i galva, o realybeje tik viena imone ir gales tas salotas pagaminti ir pasiulyti.
    Tarkim virtuves sefas turetu nemaziau penkiu metu praktika Tailandietisko maisto restorane.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *