Butai branGZ, nuoma branGZ

Na, ar dar yra  nors vienas, kuris abejoja NT rinkos kietu nusileidimu? Kiek žinau,

dar tiki, kad nuoma branGZ 🙂
O gal dar yra tikinčių, kad kainos kils, o NT nuoma nesusijusi su NT pardavimais?

🙂

Laukiu jūsų komentarų, pasityčiojimai iš manęs – priimami ir necenzūruojami.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

37 thoughts on “Butai branGZ, nuoma branGZ

  1. popas

    Aš abejoju 🙁 Dėl nuomos pritariu maliboo logikai. Be to čia Lietuva, čia lietūs lyja kažkaip kitaip gaunasi.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Nematau, kas čia būtų kitaip, nei kitur pasaulyje, išskyrus tai, kad pas mus tai pirma (o tai reiškia -- didžiulė) spekuliacija NT kainų šuoliais.

      Reply
  2. ashtroka

    Aš manau, kad butai truputį piGZ, o tada vėl branGZ. Nesitiki, kad grįš NT kainos prie to lygio, kuris buvo prieš 5 metus: butai tuo metu kaštavo penkiaženklę sumą, dabar -- šešiaženklę. Žinoma, gal nebus čia taip, kaip Amerikėj, kur NT rinkos kylimas ir leidimasis kartojasi beveik kas 5 metai… bet kažkas panašaus ant Lietuvos krašto buZS.
    O nuoma branGZ neišvengiamai.. jau dabar branGsta. Tik va, klausimas, kada pradės pigti.. 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Nuomos kainos jau senokai nekyla, tiesiog nuomos rinka atsilieka nuo NT pardavimų, todėl dabar nuomoje ta fazė, kuri NT pardavimuose buvo prieš pusmetį-metus.

      Reply
      1. ashtroka

        Nu ok. Bet tai tikrai taip nebus, kad NT nupigs ir nebepakils į dabartinį kainų lygį. Po kelių metų ar kiek vėl kainos bus didelės. O, klausimas, o kaip bus, kai įsivesim eurą, m?

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Visų pirma -- euro įvedimas yra mitas, kuris veliamas į visą šitą burbulą tik tam, kad prikabinti daugiau makaronų, vykdant spekuliacijas ar kainų kėlimus. Litas jau N metų pririštas prie euro, t.y., mes naudojame eurą, tik jis kitaip atrodo -- tai vienintelis skirtumas.
          Antra -- į dabartinį kainų lygį NT kažkada pakils tik skaitine išraiška, dėl lito infliacijos, bet tai nereiškia, kad NT kainuos tiek pat, pavertus jį realaus kapitalo, pvz., dešrų ar atlikto darbo vertės atitikmeniu.
          Dabartinės Lietuvos NT kainos yra visiškai neadekvačios netgi tarus, kad Lietuva yra EU narė, jau nekalbant apie tai, kad darbo jėgos kaina Lietuvoje -- daugybę kartų pigesnė už Vakarų Europos.

          Reply
    2. zalias_bebras

      Dėl “grįžimo“ į seną lygį -- toks klausimas labai slidus. Iš viso, visos ekonominės prognozės yra šakėmis ant vandens rašytos, tik va vienos išsipildo, o kitos -- ne. Tuomet pirmosios atrodo kaip iškaltos ant betono, o ne vandens rašytos buvo… Nes “o ar aš nesakiau???“ veiksnys suveikia. 🙂
      Dėl NT pigimo -- nieko nuostabaus. Tai jau trečias (!) toks NT burbulas sprogsta Lietuvoje po Nepriklausomybės paskelbimo. Ir tai yra normalu rinkoje, ypač, jei ji pasidaro patraukli atlikti spekuliacijas, kurios tą burbulą ir formuoja (iš George Soros vadovėlio). Tokijuje kaip prieš beveik kelis dešimtmečius krito NT kainos dvigubai, tai dar ne visuose rajonuose, ypač centre, tą buvusį kainų lygį iki dabar pasiekė. Bet kai pasiklausai mūsų “ekonomikos šamanų“ (įskaitant ekonominį beraštį dabartinį premjerą) -- tai atrodytų, jog Japonijoje ištisa ekonominė krizė, o Lietuva tik auga ir auga, gyvenimas gerėja… Vienok, ne mes antroji ekonomika pasaulyje, ir ne mes įeiname į 5-tuką šalių, kur BVP dalis gyventojui yra didžiausia, o pragyvenimo lygis -- vienas aukščiausių pasaulyje.
      Nuomos kainos dar pradžioje kils, manau (čia sutinku su Maliboo), bet paskui, sutikdamas su Rokiškiu, sakau, kad vis tik stabilizuosis. Didelis kritimas nenusimato vien todėl, kad infliacija antraip šią ekonominės veiklos rūšį padarys iš viso nenaudinga, netgi jei įleistum nuomininką dykai gyventi, kad jis tik išlaikymo mokesčius susimokėtų (buvo tokių atvejų ir Vilniuje prieš dešimtmetį, ir provincijos miestuose, Šiauliuose, pvz. prieš kokius 7-8 metus).
      Tad viskas čia: it depends. 🙂 O gyventi Tau reikia dabar. Ir buto norisi dabar. Ir banko sąlygas atitinki. Ir kas čia tą norą tuomet Tau atmušti sugebės?… 🙂

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Pastebėsiu, kad tai visgi ne trečias burbulas, o trečia banga. Ankstesnės nebuvo tikslingai ir organizuotai pučiami spekuliaciniai burbulai. Taigi, šis bum bus neabejotinai didelis.
        Dėl nuomos kainų -- kiek žinau, jos jau senokai nekyla, kalbos apie „nuoma branKZ“ -- tai tik pezalų apie „butai branKZ“ tęsinys, tipo „pirkit butą, nes nuoma branKZ“. Kaip pasiekė nuoma apie 900-1200 miegamuosiuose rajonuose prieš kokius metus, taip iki šiol daugiau nepakilo (o ir kur jai pakilti, jei vidutinis atlyginimas Lietuvoje tik nesmarkiai tokią nuomos kainą viršija). O tai, kad nuomos kaina dar nekrenta -- tai tik inercija dėl to, kad nuomos kainos seka paskui NT pardavimų kainas su uždelsimu.
        Va jums dar apie tą patį nekilnojamo turto burbulą: http://www.laikas.lt/forumas/viewtopic.php?f=16&t=4076&start=0

        Reply
        1. zalias_bebras

          Tu žinai, aš sąmokslo teorijas (tame tarpe apie bebrus irgi) kartais mėgstu, bet kiek kitu kampu -- nemanau, kad tai buvo kažkoks spekuliantų sutartinis sąmokslas, kad tą burbulą išpūstų. 🙂
          Taip, šiojo priežastys ir formavimosi veiksniai skyrėsi nuo pirmų dviejų, bet ir aniedu skyrėsi vienas nuo kito, tai taip jau labai šiojo neakcentuočiau ir per didelio kritimo nesitikėčiau. Tiesa, kiek tas didelis -- čia jau kitas klausimas, nes mano galva kritimas perpus priskirtinas gal dar prie “nedidelių“, kai kitam ir 10 proc. -- daug (priklauso nuo absoliutinių dydžių: vienas butas Antakalnyje, pažiūrėjau, atpigo per mėnesį tiek, kiek aš dar skolingas bankui, tai man čia jau “daug“, nes sekančia įmoka tos skolos gi nepadengiu…). 🙂
          Dėl nuomos -- nieko nežinau. Aš paskutįkart nuomavausi trijų kambarių 75 kv.m. butą Justiniškėse su visais baldais (ir dviem balkonais) prieš 8 metus, ir tuomet mokėjau 600 litų nuomos, kada visi sakė, kad čia “daug“, ir kad aš “permoku“, ir “kam man toks didelis butas“ (tai kad 1-2 kambarių labai panašiai irgi kainavo: 400-500 Lt/mėn.). Tai dabar kaip ir nuomos kaina išaugusi dvigubai… o čia irgi -- kaip pažiūrėti prie infliacijos per 8 metus.
          O lietuviai negyvena pagal algą. Tą dar sovietmečiu išmoko, tą ir vaikams tėvai perdavė. Senų įpročių, kurie virto tradicija, nepakeisi, o asmeniniame pinigų valdyme tai pas mus visi nausėdos: tik pabandyk ką pasakyti, kad gyvenk pagal pajamas -- tuoj šoka nosį gurinti! 🙂 Nors pinigus valdo kaip “bomžai“ iš principo: kiek gavau -- tiek ir išleidau. Ir ar tai blogai? 😉
          Ne. Verslui gerai, kai vartojimas auga -- tai ir yra makroekonominės politikos tikslas. 🙂 O jei ir pačiam žmogui gerai, kad jis viską išleidžia, tai negi dabar jį pulsi auklėti? 😉 Jei tik jis nuo to laimingas jaučiasi, kad “dėl to ir uždirbu, kad išleisčiau“ -- tai ir valio.
          Kaip lūkesčiai stumia kainas viena ar kita kryptimi, taip ir vartojimo bei finansų įpročiai koreguoja šitas prognozes, paremtas teiginiu, kad “alga atsilieka“ ir pan. Asmeninio bankroto procedūros Lietuvoje nėra -- tai koks skirtumas, kiek prasiskolins? 😉 Ir ką pirks bei kam išleis… 🙂

          Reply
  3. perfect_feme

    Aš nieko nenutuokiu tose NT peripetijose, tačiau jei jau taip atsitiks, kad NT piGZ, aš pagatava dėžę Irish viskio pastatyti tam, kas taip dabar mano ir yra įsitikinęs tuo :)))

    Reply
        1. zalias_bebras

          Tau ir butelio gi pakaks. Aš tai imu dėžę… Na, vieną butelį iš dėžės duosiu. Tad jei ji žadėjo dėžę -- tai, vadinasi, įgali tą dėžę ir nupirkti… 🙂

          Reply
  4. lyja

    idant diskusija būtų vaisinga, reikėtų apsibrėžti „pigimo“ reikšmę. skaitinė išraiška, manau, labai nesikeis, tačiau jei žiūrėsime dalimi šeimos biudžeto, skiriamo NT įsigyti, tai yra subjektyvu -- vieni trūks plyš skirs 80 proc, kiti -- 20.

    Reply
              1. lyja

                tai kad ten nebaigtas statyti, tik dalinė apdaila, šildymas neįrengtas -- nebent už simbolinį 1 Lt mokestį

                Reply
    1. rokiskis Post author

      Žr. aukščiau -- jau buvo apibrėžta ta pigimo reikšmė. Beje, butų pardavimo kainos Vilniuje jau smuktelėjo 20-30 procentų netgi litine išraiška, jei ne daugiau. Ir po truputį smunka toliau.

      Reply
      1. zoozle

        kas atpigo ? kur atpigo ?
        ai tu cia apie SEB’e fondu ishpardavima su 50% nuolaida? : ))))))
        2008.04.23 BNS pranesa
        Jau trys paros kaip menazeja eiles zhmoniu prie SEB bano skyriu laukianciu savo eiles isigyti atpigusiu SEB banko Fondu. Laukimo laikas ishsitese iki 12 valandu. Eiles gale jau dabar sklando neramus gandai kad „visiems neuzhteks“.
        Banko patarejas visiems reikalams G.Nauzeda zhmones ramina -- kad Fondu uzhteks visiems. Jau uzhsakyta nauja siunta Fondu tiesiai ish Liuksemburgo -- tuo pat metu vyksta derybos ir su didziausiais Sveicarijos fondu valdytojai -- kur numatoma isigyti Fondu labai palankiomis salygomis.
        Stengiamasi kuo greiciau aptarnauti sunerimusius klientus. Jau dabar banko skyriuose pastayti papildomi stalai ir atshaukti darbuotojai ish atostogu. Taip pat deramasi su latvijos seserine imone SEB Unibank bei estijos SEB Uhipsank del galimybes laivus darbuotojus atsiusti i lietuva padeti aprupinti lietuvos gyventojus shia butiniausia preke.
        Vidaus reikalu ministerija nurode miestu Policijos komisariatams sustiprinti budejima prie banko skyriu, nes padazhnejo praneshimu apie apipleshtus piliecius ishejusiu ish SEB banko skyriu su ka tik isigytais SEB banko Fondais.
        Pleshiku nedomina net grynieji pinigai:
        -- „Jie tiesiog atkisho daikta panashu i pistoleta ir preikalavo atiduoti Fondus“ -- Pasakojo ishsigandusi pensininke Anastazija Invectauskiene. -- „Ash ishsigandusi ishtiesiau pinigine su 567 Lt pencijos, bet jie tik atrezhe -- Turekis tuos infliacijos apgrauzhtus Litus -- ir ishkrate rankine susirinko visus Fondus.“
        Hansabanko ir Nordea bei Zemes ukio banku atstovai atsisako komentuoti dabartine situacija -- manoma kad jie nesitikejo tokio konkurentu smugio i papilve ir tyliai ruoshiasi kontratakai. Finansu Analitiku Draugijos atstovai teigia kad esant tokiai rinkos situacijai tiketina kad kiti bankai imsis griezhtu atsakymo priemoniu -- ir galbut net pasiulys galimybe isigyti Maestro mokejimo korteles su 50% nuolaida -- visiems perkantiems ju siulomis Fondu vienetus.
        Prasideju sumaishciai Lietuvos Fondu rinkoje Zemes ukio bankas sulauke netiketo susirupinusiu savininku vizito ish Vokietos. Hansas Warshteineris -- vos ishlipes ish lektuvo nuskubejo tiesiai i Zemes ukio banko centrine bustine -- net neuzhsukes i Avilio restorana atsigaivinti alumi. Nuo tada kolkas is pastato nieka sneishejo. Kaip ir minejome -- komentaru kol kas nepavyko sulaukti
        Estijos Hansapank kontroliuojamo Hansabanko savininkai ish Tallino uzsakomuoju skrydziu ishvyko priesh tris dienas. Dar neatvyko.
        Po primygtiniu prashymu -- situacija sutiko pakomentuoti tik Parexxx banko valdybos nario asistentes pavaduotojas -- Laibins Zvirgzdins -- Jo teigimu JAV nerimas del pinigu plovimo per latvishkus bankus yra nepagrystas o JAV veiksmai gal but netgi diskriminuojantys Latvija kaip ES lygeteise nare -- bet tai nepadare jokio reikshmingos itakos Parexxx darbui su Rusija, Baltarusija ir kitomis isvystytu finansiniu rinku shalimis -- O apie Fondus jis asmenishkai nieko nezhino. O pas juos apie Fondu zino Valera ish izhdo departamento -- bet siuo metu jis stovi eileje pries SEB banko ir neatsiliepineje i skambucius.
        Primename kad SEB bankas yra paciausios skandinavijos banku grupes nare.
        Lietuvoje isikures isigyjant Vilniaus Banka kuris savo ruozhtu buvo isigijes paciausia lietuvos Hermio banka. SEB banko grupė šiemet uždirbo 93,9 mln. litų (2008 04 08)

        Reply
  5. zalias_bebras

    Man tai tik šiaip klausimas toks kirba, kolega: o Tu tai ko dėl to burbulo sprogimo džiaugiesi? 😉 Bene būsi NT vystytojas (didžiuuuuuulis -- kaip Avulis!), kad ketini supirkti viską? 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Tiesiog man patinka tokios temos 🙂 Herbalife padeda nuo vėžio, pripučiamas čiužinys už 1200 litų, butai brankz 🙂

      Reply
  6. gerasirdis

    Vienas, du, trys… ne, du. Faktoriai.
    >O gal dar yra tikinčių, kad kainos kils, o NT
    >nuoma nesusijusi su NT pardavimais?
    Įdomus reikalas su ta nuoma. Aišku, daikto nuomos kaina kaina priklauso nuo kainos. Ir tai- faktorius nr1. Bet jei viskas išlieka taip pat (t.y. žmonių noras mokėti už vietą gyventi), o bankai po lokalaus švaitymosi paskolom Amerikoj padarys globalias išvadas ir ims nebeduoti paskolų, tai butai pigs, o nuoma brangs. Ir taip vienu metu. Nes gyvent kažkur reikia, o bankas paskolos neduoda, tenka nuomotis.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Vienas, du, trys… ne, du. Faktoriai.
      Tamsta užmiršote, kad žmonių Lietuvoj mažėja, o butų daugėja, o ne atvirkščiai. Nuomos pasiūla dabar daugmaž atitinka paklausą, o kalnai naujų tuščių popierinių butų po pusę milijono vis dar laukia pirkėjų 🙂
      Ir dar -- visiškai sustoję ne tik NT, bet ir nuomos pardavimai agentūrose. Visos operacijos, kurios vyksta -- tarp žmonių, už krentančias kainas.

      Reply
      1. gerasirdis

        Jei jau faktorių daugiau nei vienas ar du
        >Tamsta užmiršote, kad žmonių Lietuvoj mažėja,
        >o butų daugėja, o ne atvirkščiai.
        Todėl aš ir parašiau- „jei viskas išlieka taip pat“. Teorinis apmąstymas, tipo. Aišku, kad mano aprašytą butų pigimą ir nuomos brangimą t.p. turėtų minkštinti investiciniais tikslais perkami ir nuomojami būstai, ir t.t. Kai dėl gyventojų skaičiaus mažėjimo- tas teisybė, nors ir tam yra kontr-argumentas: ką čia reiškia tas gyventojų mažėjimas procentais, jei Lietuvoj gyvenamo ploto vienam gyventojui yra berods tris kartus mažiau nei Vokietijoj (kažkur girdėjau tokią statistiką, bet šaltinio nepamenu).
        >Ir dar -- visiškai sustoję ne tik NT, bet ir nuomos
        >pardavimai agentūrose. Visos operacijos, kurios
        >vyksta -- tarp žmonių, už krentančias kainas.
        Tai, ką pasakysiu- visiškai spekuliatyvu, bet sakyčiau, tai tik patvirtina mano teoriją :-). Turint omeny, kad agentūros turbūt linkusios sudaryti tik ilgalaikes nuomos sutartis, tai (spėju) laikinai kreditų negavę lietuviai nuomojasi už nedideles kainas, neilgam ir iš žmonių. Kai didesnė dalis jų supras, kad depozitui teks taupyti penketą ar septynetą metelių, pradės nuomotis ir iš agentūrų, o nuomos kainos ims kilti.
        Arba ne.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: Jei jau faktorių daugiau nei vienas ar du
          Ilgalaikėms perspektyvoms -- štai jums dar viena saldainė: nuosavi namai, kurių paklausa ir kiekis augs, atlaisvinant butus dar labiau.

          Reply
          1. gerasirdis

            Saldainė sprangioji
            > nuosavi namai, kurių paklausa ir
            >kiekis augs, atlaisvinant butus
            Čia jau bala žino. Kalbant apie ilgalaikę perspektyvą- bala žino, koks bus tų nuosavų namų priemiesčiuose patrauklumas, benzinui brangstant iki 5, 7, ar 17 litų už litrą. Nors aišku, nafta pigz- lygiai kaip ir butai, ne? 🙂

            Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *