Už ką balsuoti

Vis laiks nuo laiko pasiklausau to klaiko, kur politikai kalba apie savo rinkimines programas. Na, tos laidos per Lietuvos Radiją, kurią iškilmingu balsu pradeda Giedrius Krušnauskas 🙂

Taigi, kiek įspūdžių (tik nevertinkite, kaip agitacijos, nes rašau nuoširdžiai, nuomonę susidariau tik paskutinėmis dienomis)…
Socdemai – nulis. Jie net nesugeba pasakyti, ką jie žada. Taip ir nesupratau nieko. Keista, bet prisideda prie konserviškos šeimos koncepcijos.
Konservatoriai su krikdemais – keista, bet turi gan daug ką pasakyti ir gana rimtai. Trikdo tik tarpais prasiveržiantys kliedesiai apie tai, kaip pvz., jų šeimos koncepcija išsaugos lietuviškumą ar sustabdys emigraciją.
Valstiečiai liaudininkai – kaip visada kleidėja apie vidurinės klasės kaime sukūrimą. Ir vėlgi prisideda prie konserviškų šeimos kliedesių.
Naujoji sąjunga aka pavlikistai – kleidėja išvis apie nežinau ką. Įstrigo kažkurio iš jų pasisakymas apie tai, kaip prieš tris metus jie pakėlė mokytojams atlyginimus ir jų reformos išgelbėjo švietimo sistemą. Vambzdec.
Paksuoliai – gan paradoksalūs. Kartais net ir pasako protingų minčių. Bet vidutiniškai – "viską reikia keisti, taigi savaime aišku, čia tam žinių nereikia, reikia tik dirbti".
Valinsko partija – tokių dar Lietuvoj nebuvo. Pasisakymai iš serijos "nieko ten žinot ir mokėt nereikia, bet reikia kad išrinktumėt ir bus viskas".
Šustauskas vertas atskiro apibūdinimo – "dirbu taksistu, jūs čia man neaiškinkit, kodėl čia man tik 5 minutes, pasakysiu ir išeisiu". Itin įspūdį padarė laidos metu skambėjęs jo telefonas bei jo aiškinimai, esą čia ne jo telefonas ir paskui vėl najiezdai ant laidos vedančiosios. Liuks diedukas. Dabar suprantu, už ką jį anąkart išrinko. Kad smagiau būtų.
Socialdemokratų sąjunga – vis pabrėžia neturinti ryšio už socdemus. Šiaip jau, jei laikotės socdemiškų idealų – tai išties šitų kalbos bent jau atitinka socialdemokratijos sampratą. Tai bent tiek gerai.
Frontas – demagoginis idijotų cirkas. Neturiu kito apibūdinimo jiems.
Darbiečiai – kažkas tarpinio tarp pavlikistų ir paksuolių. Blogąja prasme. Nei pasako jokių minčių, nei sugeba pasakyti, ką ruošiasi daryti, apsiribodami kliedesiškais lozungais apie atlyginimų kėlimą iki poros tūkstančių litų.
Leiboristai – ta pati darbo partija. Visiškai. Tik kažkodėl bando pisti krušti protą jaunimui. Nežinau kokiam jaunimui, nes tuos debilavotus pasisakymus galėtų pakelti bent jau iki savo motininės darbo partijos lygio. Manau, kad tiesiog dirbtinai sukurta balastinė partija, kuriai atiteks kažkiek balsų dėl nemokamos reklamos ir klaidingai užpildytų biuletenių.

Būdingas dalykas – vos ne pusė kandidatų skaitė iš lapelių, nei kiek nebendraudami nei su vedančiaisiais, nei su skambinančiais žmonėmis. Kai kurie net primityviai nesugebėdavo atsakyti į užduodamus klausimus, vietoj to bukai skaitydami kitą, niekuo nesusijusį atsineštos kalbos puslapį. Kiek pastebėjau, tai itin būdinga darbiečiams ir leiboristams.

Kas stebina ir ko trūksta? Mane labiausiai stebina, kad jau kelintą kartą visos šitos partijos vieningai kliedi apie tai, kaip gerins sąlygas smulkiam verslui. Prisiminti galime tiek, kad vien šiais metais mokesčiai patentininkams buvo padidinti 6 kartus, o biurokratinių kliaučių ir naujų mokesčių daugėja kasmet – ir prie konservų, ir prie socdemų, ir prie visų kitų. Todėl manau, kad visi atvirai meluoja. Ir stebina, kad nei viena iš šitų partijų aiškiai neminėjo (gal praleidau?) emigracijos problemos.

Galų gale užstrigo Jaunoji Lietuva. Pasirodo, Stanislovas Buškevičius nėra toks beprotis, kokiu jį vaizduoja. Dar pora išgirstų Jaunosios Lietuvos kandidatų irgi padarė visai teigiamą įspūdį. Ir vienas užstrigęs momentas – atrodo, jie nuoširdūs, bent jau jautėsi iš to, kaip kalba, kokios intonacijos, kur balsas sudreba, etc.. :-/ Galiu tik priminti, kad tai vienintelė partija, kėlusi protesto akcijas prieš smulkaus verslo žlugdymą.

Kuo man patiko Jaunoji Lietuva – vieninteliai įvardino, kad būtina spręsti emigracijos klausimą ir suteikti pilietybę visiems. Ir kad tai kritiška problema, kurios nesprendžiant ateis galas mūsų valstybėlei. Ir dar – bene pirmą kartą žiniasklaidoje išgirdau aiškią trigalvio slibino ir Ignalinos uždarymo problemos versiją: maximai pelningas Ignalinos uždarymas dėl naujos elektrinės statybos ir elektros kainų brangimo, todėl mūsų vyriausybė šiuo atžvilgiu tik vaidina judesius, bet išties remia tą uždarymą ir būsimą energetinę krizę. Žodžiu, manau, kad supratot, už ką balsuosiu. Įkyrėjo tie įprastiniai. Darysiu kitokį pasirinkimą. Nebent kaip nors mane perkalbėtumėt.

Visgi, jei nepatinka Jaunoji Lietuva, galiu patarti tik dvi partijas – konservatorius (nepaisant kliedesių apie šeimos koncepciją) ir socialdemokratų sąjungą (nepaisant gan neteisingo ekonominio koncepto, jie bent jau supranta, kad reikia tokio koncepto). Na, o jei gyvenate Kaune, tai vardan humoro – galima ir Šustauską 🙂

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

33 thoughts on “Už ką balsuoti

  1. popas

    Ai gal nereikia humoro 🙂 Manau bus ir taip pakankamai klaunų.
    „maximai pelningas Ignalinos uždarymas dėl naujos elektrinės statybos ir elektros kainų brangimo“ -- bet taigi elektrinę nori statyti bet kuriuo atveju -- sustabdys ar nesustabdys.
    „Būdingas dalykas -- vos ne pusė kandidatų skaitė iš lapelių“ -- na čia manau dar ir dėl jaudulio, vakar vedančioji ramino vieną, kad „jūs jaudinatės ir garsiai beldžiate ranka į stalą“ 🙂 Nors man atrodo politikoj jau turėtų mokėti reikšti savo mintis.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Matai, tuo atveju, jei nestabdo šitos, finansavimas iš valstybės pusės tiesiog gali nusikelti. Ir dar vienas dalykas -- el. energijos kaina tuo atveju nekyla taip kritiškai.

      Reply
  2. gerasirdis

    Klausiau tų laidų ir aš…
    Įspudis- klaikus. Ir manau, galėtum pakomentuoti kaip žmogus susijęs su įdarbinimu:
    Grynai žiūrint iš darbo rinkos pusės. Pretenduojančių- maždaug 6 į vieną vietą (800 kandidatų į 140 vietų). Rinktis iš tiesų nelabai yra iš ko, o taip būti neturėtų. Rokiškis patikslins, bet kada dar yra buvę, kad priimant žmogų į darbą 6 kandidatai, o rinktis nėra iš ko? Tai va, aš galvoju, gal blogai suorganizuotas „recruitment drive“, jei tokie pretendentai susirinko?
    Dėl tavo nuomonės: dėl pilietybės visiems- dar 2008-ųjų liepą bučiau su tavim sutikęs, ir konstitucinis teismas eina kakot (bo, kaip T. Jefferson sakė, Constitution is not a suicide pact, ir negalim mėtytis Lietuvos piliečiais). Po rugpjūčio įvykių, sakyčiau, kalbos apie dvigubą pilietybę prilygsta valstybės išdavimui.
    Todėl mano pasirinkimas- koncervai, nes jie vieni rimčiau šneka apie valstybės gynimą. O kai dėl kvailos šeimos politikos- išgyvensim. Maltoj va ne tik abortai, bet ir skirybos uždraustos, va čia tai šeimos politika, ne? (o juk ES šalis!). Ir nieko, gyvena sau be skirybų. Ir neblogai gyvena. Taip kad pergyvensim mes tą konservatorių šeimos politiką, jei tik valstybę išsaugosim.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Klausiau tų laidų ir aš…
      Čia apie kokius tamsta rugpjūčio įvykius kalbate? Norėčiau tai patikslinti.
      O dėl kandidatų, kurie niekam netinkami… Šiaip, esminis kriterijus, esant patenkinamiems (tiesiog patenkinamiems) profesiniams kriterijams -- tai motyvacija. Kuo aukštesnė kandidato motyvacija, tuo labiau jis vertas. Tuo vat man ir užkliuvo Jaunoji Lietuva -- motyvacijos daug, per kraštus liejasi, ypač, kai Buškevičiaus paklausai. O ne taip, kaip buvo keli kandidatai iš Valinsko ar kitų partijų, kurie tiesiai ir pasakė „nežinau, kodėl einu į Seimą“.

      Reply
      1. gerasirdis

        Re: Klausiau tų laidų ir aš…
        >Čia apie kokius tamsta rugpjūčio įvykius
        >kalbate? Norėčiau tai patikslinti.
        Eeee… Nu ne apie olimpijadą gi. Rusijos agresiją prieš Gruziją nieko negirdėjot?
        Dėl kandidatų: motivacija- geras atskaitos taškas, bet klausimas ne tame. O būtent: kodėl toks klaikus gerų pretendentų trūkumas? Tu turbūt situaciją Lietuvos darbo rinkoj geriau žinai, bet paskelbus apie darbą su trijų tukstančių mėnesine alga ir šešių tūkstančių mėnesiniu neapmokestinamu priedu pieštukams ko gero tektų rinktis tarp gero ir geresnio. Formuot Dream-Team, blemba.
        Dabar gi turim ką turim. Iš čia ir klausimas: gal recruitment drive (įdarbinimo kampanija ar kaip čia) blogai organizuotas? Nes- pagalvok pats, juk su tokiom sąlygom tu pats tikrai sugebėtum surinkti geresnius žmones, nei dabartiniai kandidatai į seimą?
        Bėje, paklausiau ką kalbėjo Buškevičius. Iš tiesų, neskaitant to, kad bičas atrodo kaip apsirijęs papiktintų antidepresantų :-), iškeltos rimtos problemos, net jei ir šiek tiek trūksta sprendimų. Bet jis bent jau nekiša galvos į smėlį. Pagrindinė problema- esu beveik tikras, kad penkių procentų jis nesurinks, taigi tai- prarasti balsai, deja.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: Klausiau tų laidų ir aš…
          Įdarbinimo kampanija, kokia gera ji bebūtų, negali sumotyvuoti žmonių, kuriems siūlomi tie 4 ar 5 tūkstančiai į rankas. Pagrindinę problemą matau motyvacinėje sistemoje, kuri tragiška: neorientuota į tikslus ir galutinį rezultatą, o be to -- visiškai neatitinkanti galimos asmeninių interesų naudos, jei tie interesai persikerta su darbdavio interesais.
          Kitaip tariant, mokama per mažai, ir visai ne už tai, už ką turėtų būti mokama. Todėl ir eina šikniai vogt į seimą.

          Reply
          1. gerasirdis

            Kai kandidatuoja ne tie, kurių reikia.
            >Įdarbinimo kampanija, kokia gera ji
            >bebūtų, negali sumotyvuoti žmonių
            :-).
            Tas tai taip, bet ji lemia, kas kandidatuos- motyvuotieji/tinkamieji, ar reanimuoti zombiai/vagys/idiotai/juokdariai. Mano argumentas- padavus kitokį skelbimą į kitokį laikraštį ar interneto tinklalapį sulauksime kitokių kandidatų. Dabartinis rezultatas atrodo, kaip… Net nežinau. Padavėm skelbimą į knygą Idiot’s guide to Lithuania (Lietuvos gidas idiotams).
            Ar tu nori pasakyt, kad seimo nario alga visgi per maža, kad ateitų tie, kurių reikia?

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Re: Kai kandidatuoja ne tie, kurių reikia.
              Na, sakykim, ne tik toji seimo nario alga yra per maža, kaipo pareigoms su tokia milžiniška atsakomybe, bet ji dar ir neteisingai duodama, t.y., nepriklauso nuo darbo rezultatų, ypač ilgalaikių.
              Motyvacinė sistema čia galėtų būti labai paprasta -- tiesiog seimo nario renta, skaičiuojama, pvz., nuo BVP arba nuo darbo užmokesčio vidurkio arba pan.. Tokiu atveju atsirastų ilgalaikis suinteresuotumas vykdyti kuo naudingesnius Lietuvai projektus.

              Reply
      2. gerasirdis

        Parašiau ir pagalvojau
        Dabar pagalvojau- o gal tie 8k Lt į rankas šiais laikais jau nebe pinigai ant Lietuvos žemės? Kokią algą, pvz, gali tikėtis gauti geras teisininkas šiais laikais? (nes seimo nario alga neturėtų būti mažesnė)

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: Parašiau ir pagalvojau
          Kiek man teko girdėti, tai ne 8k į rankas, o 6k ant popieriaus :-/ Beje, valstybės skelbiamos algos visada būna tik tos, kurios ant popieriaus, o ne į rankas.

          Reply
  3. zalias_bebras

    Man tai galvos sukti nereikia, kad ir kas bebūtų -- už Landsbergį! 🙂
    Tik va beretę megztą pasimatuosiu -- ir į rinkimus! 😉
    O Kubilius ten tik trukdo. Nykuma. Juoda. Ar sodriai pilka, jei taip galima išsireikšti.

    Reply
    1. gerasirdis

      Pasakei A, sakyk ir H
      Turint omeny tai, kad paties Landsbergio sarašuose nebus, gal jau būsi iki galo atviras, ir pasakysi, kaip reitinguosi sąrašą?
      Aš tai truputį mėčiausi už ką ten balsuot, po rusiškos agresijos pagrindinis kriterijus- ginyba. Kažkokią nuomonę turi tik konservatoriai ir jaunalietuviai. Pastarieji penkių procentų manau nesurinks, taigi telieka vienas pasirinkimas- koncervai.

      Reply
      1. zalias_bebras

        Re: Pasakei A, sakyk ir H
        Ne, ne tas tinklaraštis, apsižiūrėjau! 😀
        Kubilių išreitinguosiu, bet jis vis tiek, padla, pagal sąrašą praeis. Balsuosiu už Tėvynės Sąjungą, nes taip Papūnė liepė. 🙂
        Taip, bene vieninteliai TS-LKD dar pripažįsta visuotinės gynybos koncepciją ir teritorinę gynybą, jei būtent tas kriterijus Tau įdomus. O formaliai žiūrint, tai, aišku, čia ir Brazauskas litą įvedė, ir į NATO pasiprašė, ir ekonomiką rinkos pagrindais pertvarkė, ir privatizavimas vyko jo valdymo metu. Bet tai nepamenu, kad jis tą būtų daręs BŪDAMAS LKP pirmuoju sekretoriumi, todėl akivaizdu, kad nuopelnai nepagrįsti, ir už kurią aš partiją, kuri jam tuos nuopelnus per prievartą suteikė… 🙂
        Įvairaus plauko liberalai? Jie tegul tarpusavyje išsiaiškina, kuris iš jų tikras pirmiau… 🙂 O kas dėl kitų partijų, tai jų interesai tikrai nėra pro-vakarietiški, mano galva. Ir nelabai jie turi strateginę viziją. Realiai čia tik dvi srovės politikoje vyrauja dar nuo Mindaugo laikų, nors juokinga, kai dabar konservatoriais vadinami Lietuvos vakarietiškos ir modernios krypties šalininkai, o ne oponentai.
        Aš, matai, galiu ir klysti. Man ir Butkevičius, kuris sėdėjo kaliūzėje, visai nieko, kiek aš jį dar nuo barikadų laikų pamenu. 🙂 Bet aš vis tiek už Landsbergį.

        Reply
    1. gerasirdis

      Re: Parašiau ir pagalvojau
      Jo, ištryniau, nes norėjau papildyt, bet bala nematė- tu jau atsakei :-).
      Mano skurdžiom žiniom trys tūkstančiai anr popieriaus, tai maždaug du į rankas, ir šeši pieštukams- tai visi į rankas, gaunasi viso aštuoni į rankas. Tai kaip- surinktum geresnę komandą su tokia alga?

      Reply
  4. capitalist_d

    Nežinau, kaip telike, bet internete tų jaunųjų prisistatymas visai niekoks. Delfyje jų nėra išvis, savo tinklapyje nei programos, nei narių, nei normalios istorijos -- tik bendri teiginiai, pasenusio leidinio skanas ir vienas geras tekstas pradiniame puslapyje… Krč nerimtai, iš to neįmanoma jokios išvados apie partiją pasidaryti.

    Reply
  5. alga42

    Blin, vis dėl to konservatorių šeimos politika yra žiaurus blogis. Viduramžiai.
    Abejoju, kad ir valstybės išsaugojimo aspektu jie geresni už kitus — savo priešiška politika ir antikomunistiniais tikais jie gali tik labiau suerzint Rusiją.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Na, priminsiu tamstai, kad ta „priešiška“ politika pasirodė besanti visiškai pamatuota 🙂 Jei negirdėjote, tai primenu, kad šaltasis karas jau įsivažiavęs pilnais tempais, o Rusija vykdė karinius veiksmus į NATO besiruošiančioje Gruzijoje bei grąsinasi Ukrainai.

      Reply
      1. gerasirdis

        ne tik Ukrainai
        >bei grąsinasi Ukrainai.
        Ir Moldavijai, ir Estijai…
        Man tai labiausiai patiko, kai Rusijos DIPLOMATAS Ukrainoje pasake:
        -Nežadinkit mumyse žvėries!

        Reply
        1. alga42

          Re: ne tik Ukrainai
          Bet negi manot, kad antagonistinė politika gali turėti kokių nors teigiamų pasekmių? Negi konservatoriai realiai gali pasiūlyti kažkokį papildomą saugumą?

          Reply
          1. gerasirdis

            Re: ne tik Ukrainai
            Na, antagonizmas antagonizmui nelygu. Kiek žinau, konservatoriai nesiūlo išlaipinti desanto Raudonojoje Aikštėje, o tik būti pasiruošus teritorinei ginybai.

            Reply
  6. nemunas

    Skaičiau aš tas beveik visų jų programas. Realiai daugelio net skaityti nėra ką. Valinskas nepasivargino net pasirašyti normalios rinkimų programos, kažką tept lept. Rimčiausiai šiuo klausimu atrodo konservai ir LICS. Bet kokiu atveju socdemai, kaip seni arkliai vagos negadins, bet ta jų partija yra žiauriai sugadinta pigaus vieni kitų plovimo. Apie paksą, darbą parciją ir kitus jų klonus nėra ką ir kalbėti.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Nagi dėl senų arklių, kurie vagos negadina, tai galiu sutikti. Seni arkliai tikrai vagos negadina. Klausimas tik kitas, jei jau lyginsim su gyvūnais -- ar socdemai yra arkliai, ar visgi ožiai? Vienok drįsčiau manyti, kad bent jau į arklius jie man nepanašūs.

      Reply
    2. gerasirdis

      Seni arkliai
      >socdemai, kaip seni arkliai vagos negadins,
      Nieko nėra maloniau kaip matyti jauną žmogų, kurio gyvenimo ambicijos yra- kad niekas nesikeistų (laisvas vertimas iš John Stewart@Daily Show).

      Reply
      1. nemunas

        Re: Seni arkliai
        na,čia jau išvadas pats pasidarėt… aš taip nei mąstau, nei pageidauju, nei tikiuosi. bet, esu tikras, tokių keitėjų, kodiniu pavadinimu 1 11 111 1111, kurie atviru tekstu 2004 metais tau į akis pasako -- žinai, Nemunai, fondus imsim, todėl ir atėjau į partiją… tai man nereikia.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: Seni arkliai
          Tai jau apie darbiečius tai manau, neverta nei šnekėti. O dėl socdemų -- tai būtent tas pat pas juos vyksta 🙂

          Reply
    1. rokiskis Post author

      Nepaminėjau todėl, kad užsigožė, susimaišė ir pasimetė būryje kitų partijų ir partijėlių. nieko apie juos negaliu pasakyti. Nei apie ankstesnę veiklą, nei apie pažadus. Buvimas centre -- tai toks neišskirtinumas….

      Reply
    2. gerasirdis

      Partija, kuri gyvenime nematė kalkuliatoriaus
      Verta dėmesio altenatyva? Kurgi ne. Anot Ozolo, skirsim vaiką auginančiai motinai vidutinės algos dydžio pašalpą (nežinau tik, ar du vaikus auginančiai motinai- dvigubą pašalpą, ar kaip?).
      Atleiskit, bet tai yra toks pat idiotizmas, kaip „kitais metais visi lietuviai gaus didesnes nei vidutines pajamas“. Nors ne, gal truputį mažesnis :-). Ozolo planą teoriškai įmanoma įgybendinti. Tereiktų tik apdėti visus kokių penkiasdešimties ar šešiasdešimties procentų mokesčiu, ir- prašom.

      Reply
      1. grippen

        Re: Partija, kuri gyvenime nematė kalkuliatoriaus
        Komentuojam nesusipažinę su partijos pozicija? Juk lengvai prieinama Internete: http://centropartija.lt/koment.html
        Atsakymas konkrečiai apie vaikus auginančių motinų atlyginimo dydį: tai būtų „nacionalinės diskusijos reikalas“.
        Turint omeny kad tauta lėtai išmiršta, manau kad centro partijos pasiūlymas yra prasmingas. O kaip tu siūlytum spręsti mažo gimstamumo problemą?

        Reply
        1. gerasirdis

          Aš į seimą nekandidatuoju
          >Komentuojam nesusipažinę su partijos pozicija?
          Čia turbūt reiktų pateikti nuorodą į konkretų lrt svetainėje esantį agitacinės Seimo rinkimų laidos įrašą, bet atleiskit, nepateiksiu- nes tingiu :-). Bet pasakysiu, kad tai buvo prieš savaitę ar dvi. Galit pats pažiūrėt.
          Kalbant apie „nacionalinės diskusijos reikalą“- tai akivaizdus pavyzdys to, kad partija nepadarė elementarių namų darbų. Nes reikėtų pateikti projektą ir skaičiavimus. Tai nėra didelis darbas- juk tiek dirbančiųjų, tiek vaikų, tiek motinų skaičiai Lietuvoje- žinomi dydžiai. O planas „nueisim į valdžią, o tada jau nuspręsim“ yra ne planas.
          >Turint omeny kad tauta lėtai išmiršta, manau kad centro
          >partijos pasiūlymas yra prasmingas. O kaip tu siūlytum
          >spręsti mažo gimstamumo problemą?
          Matai, čia yra keletas dalykų.
          Visų pirma- nemanau, kad papjovus nuosavą ekonomiką gimstamumas padidės.
          Visų antra- pvz Latvija turi beveik tokį patį plotą, o gyventojų- trečdaliu mažiau. Tačiau jei Latvijoj ir yra problemų, tai ne dėl to, kad jiems trūksta gyventojų.
          Trečia- idėja gak ir nebloga, bet ar tikrai reikia kažkokių dirbtinių priemonių? Juk mokant pinigus už vaikų gimdymą gistamumas labiausiai padidės tose šeimose, kurios… na, kaip pačiam atrodo?
          Ketvirta- aš į seimą nekandidatuoju, plano neturiu. Tai, kad kandidatuojantys plano neturi (jei jau remsimės internetu, o ne gyva Ozolo kalba), tiems kandidatuojantiems nėra privalumas.

          Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *