Naujieji politiniai cirkai tęsiasi – 2

Dar vienas perlas, išrastas klerikalų – stabdyti krizę, panaikinant verslo liudijimus. Ponas Kubiliau, tai gal jau baikit dalines priemones naudoti. Išvis uždrauskite verslą ir bet kokią privačią veiklą – juk būtent tai bandote padaryti.

Nėra žodžių. Rinkimų metu jie dar atrodė truputį normalūs. Bet dabar pradedu galvoti, kad jie yra ligoniai. Ką daryt?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

39 thoughts on “Naujieji politiniai cirkai tęsiasi – 2

  1. gerasirdis

    Subsidija prakutusiems ir rykštė pradedantiesiems
    Yra nuomonė, kad verslo liudijimai yra subj. Nes argi ne geriau, jei tiesiog kol pajamos neviršija kažkokio minimumo, neimt mokesčių visai, o kai jau viršija 290 ar kiek ten litų/mėn, tai tegul moka kaip visi.
    Nes dabar reikia tą liudijimą įsigyti prieš pradedant verslą, kai net nežinai, ar turėsi bent vieną klientą.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Subsidija prakutusiems ir rykštė pradedantiesiems
      Tie verslo liudijimai -- tai buvo bent kažkoks šansas smulkiam verslui. Nieko. Ką padarysi. Šešėlinė ekonomika Kirkilo dėka paskutiniais metais ėmė atsigauti. Ne iš gero gyvenimo, aišku. O dabar -- ir visai suklestės.

      Reply
      1. gerasirdis

        Velnias slypi detalėse
        Tiesą pasakius, mano argumento neatrėmei. Bet didysis klausimas (gal tu geriau informuotas?) yra tame, ką iš tiesų reiškia „verslo leidimų naikinimas“. Ar tai reiškia, kad verslą pradėti bus galima ir be leidimo, ar kad vietoj verslo leidimo reikės jau registruoti visą UAB’ą kaip minimum…
        Nes sutik, kad dabartinė fiksuoto mokesčio tvarka yra, kaip jau sakiau, subsidija prakutusiems ir rykštė pradedantiesiems.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: Velnias slypi detalėse
          Ta tvarka buvo sužalota dar prie Kirkilo, kai išankstinis mokestis buvo nenormaliai padidintas, nes išties turėtų būti atvirkščiai -- tai turi būti subsidija pradedantiems. O vietoj verslo leidimo reikės dirbti nelegaliai arba registruotis individualias įmones.
          Išties, būtų įmanoma gal net ir mokesčius mokėti ar pan., bet problema ta, kad jei mokės pavienis darbuotojas mokesčius pagal tokias tvarkas, kokios riekalaujamos iš įmonių, tai užsilenks jau pirmą mėnesį.

          Reply
      2. gerasirdis

        Ne mano žodžiai
        O kiek kainuoja Didžiojoje Britanijoje nusipirkti verslo liudijimą? Nulį svarų, nulį pensų. Jų, tų individualios veiklos verslo patentų, paprasčiausiai nėra. Užsiregistruoji mokesčių inspekcijoje kaip mokesčių mokėtojas ir moki procentus nuo pelno. Savivaldybės užsiima tuo, kas joms priklauso: socialiai remtinų gyventojų apskaita, komunalinėmis paslaugomis, aplinkos tvarkymu, o ne verslo patentavimu.
        Verslo liudijimai neegzistuoja – juo labiau tokie, kokie bus nuo liepos 1 dienos, siekiantys 5000–6000 litų. Ir taip yra šalyje, kurioje vidutinis atlyginimas – 1500 litų per mėnesį, ir kur už verslo liudijimo įsigijimą tokį vidutinį atlyginimą gaunančiam vargšui mažutėliui baudžiauninkui reikia dirbti nei daugiau, nei mažiau – keturis mėnesius per metus.

        Reply
    2. antanian

      Re: Subsidija prakutusiems ir rykštė pradedantiesiems
      ar galit sau isivazduoti kiek paprastam kirpejui tieks sedeti prie popieriukiu? Suprantu, kad Kubilius retai bendrauja su kirpejais. Butu nuoma irgi vyksta su patentais, ir vertejai dirba, ir gidai taip dirba. Daug kas dirba su patentais.

      Reply
      1. gerasirdis

        Lygybė atbulai
        Na, tai, kad kažką daro kirpėjos ar gidai, dar ne argumentas, kad tai geras dalykas :-).
        Objektyviai žiūrint, vienodas mokestis visiems- pati neteisingiausia įmanoma mokesčio forma.
        Taip, aš suprantu, ji paprastesnė… Tai gal visiems įvedam vienodus mokesčius, ir bus tvarka? Tipo, nesvarbu, ar uždirbi 700, ar 70,000 litų, vistiek moki 500 litų per mėnesį mokesčių, ir tik pagalvok, kiek sutaupysim pinigų mokesčių inspektoriams samdyti. .

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: Lygybė atbulai
          „Tai gal visiems įvedam vienodus mokesčius“ -- tai ne argumentas. Kalba yra apie žmones, kurie dirba individualiai, patys sau, tokiose srityse, kur individualus darbas yra įmanomas. Mokesčio stabilumas -- kitas klausimas, bet taip ar anaip, verslo liudijimų tvarka visgi kardinaliai draugiškesnė, nei kokių nors individualių įmonių.

          Reply
        2. antanian

          Re: Lygybė atbulai
          Tai gal visiems įvedam vienodus mokesčius, ir bus tvarka?
          Gal galima be hiperboliu? Cia eina kalba apie self-employed zmones, kurie nekam negadina gyvenima, vercziasi kaip iszeina ir nepraszo paszalpu. Suprantu, kad jie po menesio prades trukdyti maximai. Ir viskas bus aiszku jeigu Kubilius veiktu maximu vadru. Bet jis kazdodel tai nedaro.

          Reply
          1. rokiskis Post author

            Re: Lygybė atbulai
            Tarp kitko, dėl Maximos -- toji yra pagrindinis fundatorius šitam reikalui. Nes dauguma patentininkų -- tai žmonės, uždarbiaujantys turgeliuose, besiverčiantys smulkia prekyba kioskuose ar pan..
            T.y., mokestinė padėtis nuo to įstatymo nepablogės, tiesiog persiskirstys pelnai -- iš individualių žmonių į prekybos tinklus.

            Reply
            1. antanian

              Re: Lygybė atbulai
              Nezinau tu fundatoriu vardu. Su zvake nestovejau. Ale mano szlubuojanti atmintis labai jau stipriai seja Kubiliaus vyriausybe ir maximos pakelima 1999-2000 metais.

              Reply
  2. Anonymous

    Prisimenu vienas irgi panašiai klausė…
    ВЛАДИМИР ИЛЬИЧ ЛЕНИН.
    ЧТО ДЕЛАТЬ?
    🙂

    Reply
    1. antanian

      Re: Prisimenu vienas irgi panašiai klausė…
      tai ne Leninas? o toks Černyševskij parašė.
      Ir atsakymas žinomas
      „Руду копать“

      Reply
  3. ginaite

    Po teisybei, tai tie, kuriems veikla pagal verslo liudijimą normaliai sekasi, t. y. turi nuolatinių užsakymų, tai sėdi kaip Dievo ausy: sumokėjai vienkartinę įmoką už verslo liudijimą ir tiek žinių, viskas, ką uždirbai, -- tavo. Sakyčiau, padėtis tikrai mažumėlę privilegijuota. Pati taip dirbu ir kaifuoju. Taigi asmeniškai esu suinteresuota, kad taip ir toliau liktų, bet „mąstant valstybiškai“ nieko keista, kad valdžios rankos pakedens ir šitą sritį.
    O kur apie šituos Kubiliaus planus galima paskaityti, tingiu ieškoti 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Nelaikyk savęs tipišku atveju 🙂 Nors verslo liudijimai neturėtų būti taikomi, kaip pakaitalas autorinei kūrybai, jie visgi yra šiokia tokia priemonė smulkiam verslui (jei tiksliau -- tai net ne verslui, o tiems, kas dirba savarankiškai) jaustis nepriklausomai. Kaip neturėtų būti ir taikomas argumentas „kad visiems būtų blogai“.

      Reply
    1. antanian

      Dešinieji konservatoriai mūsuose jau seniai vykdo kairiųjų politiką.
      Kyla klausimas: kodel Lietuvos kaireji nevykdo desziniosios politikos?

      Reply
        1. antanian

          Re: Prisimenu vienas irgi panašiai klausė…
          tikrai nežinau. Nesu Lietuvos Respublikos pilietis ir politiniame gyvenime aktyviai nedalyvauju. nezinau isz ko gyvena lr partijos ir kokius tikslus jie sau kelia. Zmones kurie parasze dabartine LR Konstitucija buvo gan simpatiszki vyrukai, bent stengiasi padaryti gera darba, o apie dabartini Seima negaliu tai pasakyti. Ir tiek.

          Reply
  4. versmes

    Dar vienas paradoksas, kad naujojo plano pertvarkos su neapmokestinamu minimumu labiausiai kirs uždirbantiems tarp 1050 Lt iki maždaug 2000 Lt vienam asmeniui, nes jiems realiosios pajamos sumažės. Labiausiai išloš dirbantys už minimumą bei uždirbantys virš 2000 Lt vienam asmeniui.
    Keistokai sukonstruota ši vieta.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Beje, dar prieš kelerius metus bandytas priimti įstatymas apie progresinius mokesčius, irgi buvo toks, kad labiausiai kirstų tiems, kas uždirba maždaug vidutinį atlyginimą.

      Reply
      1. zalias_bebras

        Ten nebuvo apie progresinius, o tik apie diskriminacinius ar progresuojančius -- šiek tiek kitais principais sudėliotas. 🙂
        O progresinę sistemą, tik taip nevadinamą, mes jau ir dabar turime: NPD, patentininkai, neapmokestinamos pajamos, 15 proc. ir pan.

        Reply
  5. nemunas

    Patentininkai -- geriausias būdas pasigryninti pigių pinigų. Ir nereikia, lialia, nes tai masinis reikškinys. Vien „vertimams“ įmonės per metus sumoka po keliasdešimt tūkstančių. Taupa ‘skant.

    Reply
      1. skimas

        Na čia kolega apie tokius „vertimus“, kurie susiję ne su kalbom, o su pinigų pavertimu neapmokestinamais. Vertimas -- pelną mažinančios išlaidos + gryni pinigai po „vertimo“. Taigi dviguba nauda.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Todėl, kad už techninius vertimus moka pigiai ir reikia ištisai arti, jei nori pragyvent. O už literatūrinius moka tegul ir daugiau, bet tikrai ne tiek, kiek jie verti.
          Vėlgi, pastebėkim, kad vertimai yra intelektualus darbas, tad neturėtų būti pigiai apmokami.

          Reply
  6. zalias_bebras

    Aš už panaikinimą, paliekant tik amatininkams ir visokiems namudininkams. Tiesiog apskaitą supaprastinti reiktų, kaip ir UABų (JAV yra dviejų tipų Corporation C ir D), nors šitų irgi jau gana paprasčiau, nei anksčiau buvo.
    Galop, jau ir dabar yra individualios verslo veiklos liudijimas, nesteigiant įmonės. JAV verslą pradėti daug lengviau, o tokių lengvatų nėra.
    Ir kodėl aš turėčiau remti kažką kitą, kas gauna pajamas didesnes ir už mane, bet naudojasi savo “išskirtinumu“ prieš VMI? Maldeikienė gerai pastebėjo tiesioginėje laidoje: “išrinktasis Seimo narys Ligitas Kernagis: 98000Lt pajamų per metus, ir 286Lt mokesčių -- per verslo liudijimą“
    -- WTF? -- ir aš taip paklausti norėčiau jos vietoje. 🙂
    Verslo nereikia remti. Jam reikia netrukdyti. Samdiniais dirbę visą gyvenimą įstatymų leidėjai nuo pagundų padėti neatsisakys niekaip. Deja.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Jeigu apskaitą supaprastintų kardinaliai, tada galima būtų naikinti. Bet dabartinė apskaita yra tokia, kad ką aš žinau.
      Neabejotinai sutinku, kad verslui bent jau reikia netrukdyti. Dėl rėmimo -- kartais ir remti, kol jis startuoja.
      O dėl tų pavienių daug uždirbančių patentininkų -- nuokrypis nuo taisyklės dar nereiškia, kad negalioja taisyklė. Visgi dauguma patentininkų tikrai nėra turtuoliai -- tai artimas vidutinėms pajamas turintys žmonės (kitaip tariant, gyvenantys šalia skurdo ribos).

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *