Kodėl padidėjo sąskaitos už šildymą? Nr.4: Atsakomybės, įgaliojimai ir techniniai fokusai

Kadangi kolegos iš Commonsense.lt kaip reikiant užkabino temą, kodėl padidėjo sąskaitos už šildymą, tai ir aš ją užkabinsiu, nes ne kartą esu jau kabinęs ir anksčiau. Tik tiek, kad šį kartą tema užkabinta iš peties: buvęs Rubicon (į kažką ten jie persivadino), o dabar kažkaip kitaip besivadinanti įmonė, kuri valdo ir Vilniaus Energiją, užkliuvo procesistams. Ir jie jau parašė tris straipsnius: 1, 2, 3. Taigi, aš parašysiu ketvirtą straipsnį, tačiau apie kitą šio reikalo aspektą.

Vadyboje yra viena elementari, tačiau kardinali taisyklė, kurios privalu laikytis visur: atsakomybė turi būti duodama su įgaliojimais, o įgaliojimai – su atsakomybe. Tai absoliuti sąlyga tam, kad procesai veiktų taip, kaip reikia. Nes jei žmogus yra atsakingas, bet neįgaliotas (arba neįgalintas) kažką daryti, tai jis tiesiog tampa atsakingu atpirkimo ožiu, kuris nieko negali pakeisti. O jei žmogus yra įgaliotas (arba įgalintas) kažką daryti, bet už tai visai neatsakingas, tai jau patys žinote, kas gaunasi.

Kad būtų paprasta suvokti šios taisyklės esmę: įsivaizduokite parduotuvės kasininkę. Tam, kad ji galėtų dirbti taip, kaip reikia, ji turi būti atsakinga už kasą ir joje esančius pinigus. Bet ji kartu turi būti ir įgaliota tuos pinigus kontroliuoti, valdyti. Įgaliota plačiąja prasme: ji turi turėti priėjimą prie tų pinigų, kad galėtų juos įnešti kason ar duoti grąžą. Tuo pačiu ji turi ir valdyti šiuos pinigus: neturi būti kažko kito, kas prie tos kasos lenda prie jos žinios. Tik tada ji išties galės būti atsakinga ir gerai dirbti savo darbą.

Tačiau tai yra teoriškai, toje gražioje vadyboje, kurioje korupciniai* faktoriai neegzistuoja. Tačiau praktikoje kartais ima ir atsiranda kokių nors keistenybių, kai kas nors atsakingas už kažką, už ką neįgaliotas, tuo tarpu kažkas kitas paaiškėja besąs įgaliotas ir įgalintas ten, kur visai neatsakingas. O dar įdomiau būna, kai kažkas yra įgalintas per kelias vietas išsyk. Čia, žinote, jau prasideda visokie nevadybiniai dalykai, kur viskas skaidru, legalu ir teisėta. Vadyboje tokie fokusai visada verčia užduoti klausimą apie tai, ar išties nėra kokių nors povandeninių srovių, kurias reiktų išsiaiškinti.

Kad būtų lengviau įsivaizduoti, vėl prisiminkim kasininkę. Tarkim, kad ji yra atsakinga už pinigus, tačiau visai neįgaliota kontroliuoti kasą. Vietoj jos kasą kontroliuoja koks nors mafukas. Kas iš to gaunasi? Ogi paprastas dalykas: vieną dieną mafukui prireikia pinigų, jis juos paima iš kasos, o atsakinga už viską lieka kasininkė. O mafukas – neatsakingas. Jis tik įgalintas, jis turi prie kasos priėjimą. Taigi, čia galime užduoti klausimą, kodėl mafukas yra suinteresuotas, kad kasininkė būtų atsakinga, bet neįgaliota?

Bet aš čia visgi ne apie vadybą ir mafukus rašau, o apie šilumos tiekimą. Tad užmirškim visus tuos reikalus su įgaliojimais ir atsakomybėmis.

Štai pasižiūrėkim, ką sako Vilniaus meras Artūras Zuokas portalui Delfi, komentuodamas Prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimą apie galimą Vilniaus Energijos piktnaudžiavimą:

„Galim pasakyti labai aiškiai, kad mes nematome tokių dalykų. Jeigu šiandien „Vilniaus energija“ mums dar nesugeba pateikti statistinių duomenų įvairiausiais pjūviais, vadinasi, niekas jų neturi. O kalbėti be skaičių, be faktų, emocine kalba – tai nėra specialistų kalba , – DELFI prezidentės patarėjos žodžius komentavo A. Zuokas. – Šiandien tų duomenų niekas negali turėti. Todėl visos kitos kalbos yra tiesiog paremtos emocijomis, noru komentuoti, bet neįsigilinant į skaičius.“

Aš čia nekomentuosiu tokių fufelių, kaip pareiškimai apie tai, kad Vilniaus Energija nesugeba pateikti duomenų, kuriuos ji pati puikiai sugebėjo išstatyti sąskaitose už šildymą. Ir kaip esą yra Prezidentės noras komentuoti, kuris esą paremtas emocijomis, o ne faktu, kad krūvos namų gavo daugiau kilovatų. Čia tiesiog nėra, ką komentuoti.

Hmmm… Nors ir sakiau, kad ne apie vadybą rašau, visgi gaunasi, kad apie vadybą. Pažiūrėkim, kas gaunasi, kai makliavojasi atsakomybės ir galimybės su įgaliojimais. Štai, ką sako ponas Artūras Zuokas:

„Žmonės turi gauti atsakymus į visus klausimus, kurie jiems yra iškilę. Ir nuo šiandien „Vilniaus energijos“ klientų aptarnavimo poskyriai trijose vietose veiks iki 20 val., o ne iki 16.30, kaip buvo tradiciškai. Jiems taip pat duodame į pagalbą Vilniaus šilumos tinklų specialistus, savivaldybės atstovus, išmanančius energetikos sektorių, – kalbėjo A. Zuokas. – Turėsime ne už ilgo duomenis, kurie administratoriai Vilniaus mieste yra geriausi, o kurie yra blogiausi. Galėsime palyginti, kurie mažiausiai suvartojo šilumos ir kurie – daugiausiai. Turime netgi pavyzdžių, kai šilumos suvartojimas ne tik nedidėjo, bet ir sumažėjo.“

Vėl dabar imkime ir neanalizuokime, kaip stebuklingai gaunasi, kad Vilniaus savivaldybė nuskuba į pagalbą Vilniaus Energijai su šilumos specialistais, savivaldybės atstovais, o kartu dar ir draugiškai ima veikti Vilniaus Energijos klientų aptarnavimo poskyriai. Čia įdomi pati mero Artūro Zuoko pozicija: reikia rinkti duomenis apie tai, kurie administratoriai Vilniuje yra geriausi, o kurie – blogiausi, o ne aiškintis apie Vilniaus Energiją.

Kitaip tariant, čia ir turime esminį dalykėlį, išlendantį semiotikos dėka: pagal Artūrą Zuoką atsakingi – administratoriai. O kas tada įgalioti ir realiai įgalinti? Ar tikrai administratoriai? Ir štai šitas klausimas yra labai labai įdomus, nes formaliai – lyg ir administratoriai. Tačiau kai bent truputį pasiaiškini technines detales, staiga paaiškėja… Staiga paaiškėja… Staiga paaiškėja. Kaip praneša agentūra VBS, yra nuostabus dalykas: atsakomybė ir įgaliojimai yra atskirti praktiškai taip smarkiai, kaip tik išvis įmanoma juos atskirti – tiesiog fiziškai. Štai kaip, pasirodo, būna su tais daugiabučių šilumos mazgais:

Šilumos tiekimo sistema

Šilumos tiekimo sistema daugiabučiams namams

Kaip matome, pažvelgę į schemą, yra įvairių būdų, kurių dėka galite mokėti už šilumą, kuri jums nereikalinga:

 

  1. Gali būti, kad šilumokaitis (o jis dar ir kaip gali priklausyti šilumos tiekėjui) turi klaikiai prastą naudingumo koeficientą. Tai reiškia, kad jis šildo rūsį, o ne jus. Ir svarbiausia, kad šilumos tiekėjas tada per tą šilumokaitį gali prisukti tos šilumos belenkiek.
  2. Net jei šilumokaitis turės aukštą naudingumo koeficientą, visvien galima per jį perleisti pakankamai šilumos, kad sąskaitose prisidarytų papildomo šilumos sunaudojimo.
  3. Gali būti, kad jūsų namo administratorius užsuka kranelius vidiniame namo šildymo vamzdyne, bet šilumos tiekėjas padidina paduodamo vandens temperatūrą arba slėgį. Arba ir tą, ir aną. Atitinkamai, pastatas gauna daugiau šilumos, nei reikia.
  4. Perteklius šilumos gali būti atiduotas jūsų radiatoriams, kurie gali imti per smarkiai kaitinti, nors ir būtų prisukti administratoriaus.
  5. Tokia pat schema veikia ir su karšto vandens tiekimu: jūsų pastatą galima perteklinai prišildyti ir per gyvatuką, kur cirkuliuoja vanduo. Irgi per šilumokaitį.
  6. Gali būti, kad temperatūros davikliai T1 ir T2 yra prastai sukalibruoti, ar netgi šiaip blogai pajungti, todėl rodo šilumos skirtumą, kurio nėra, bet jis suskaičiuojamas, lyg būtų.
  7. Gali būti, kad debitometras suskaičiuoja daugiau srauto, nei yra išties. Ką gali žinot – klausimas, kas per skaitiklis.
  8. Gali būti, kad šilumos tiekėjas jums pareguliavo šilumą, nors jūs to visiškai nenorėjote.
  9. Gali būti, kad jums šildymą kas nors pagerino išsyk keliais skirtingais iš pavardintų būdų. Procentas šen, procentas ten – niekur gal nieko ir nepastebėsi, tačiau galutinis rezultatas gali būti prastas.

Žinote, kas visgi šioje schemoje įdomiausia? Ogi tas, kad kaip bereguliuotų namo administratorius tą vidinį vamzdyną, šilumos vartojimas priklauso nuo tos įrangos, kuri priklauso šilumos tiekėjui. Teisinga būtų, kad šilumos tiekėjas imtų pinigus tik už tą šilumą, kuri jau paduodama iš šilumokaičio į vidinį namo vamzdyną, tačiau taip nėra: pinigai imami už šilumą, kuri paduodama į pačiam šilumos tiekėjui priklausančias sistemas.

Taigi, kaip matome, pagal tokią schemą gaunasi, kad namo šilumos ūkio administratorius yra atsakingas, bet jis negali praktiškai nieko pakeisti. Kitaip tariant, neįgalintas ir netgi neįgaliotas (prisiminkim, kam priklauso įranga). Tuo pat metu įgalintas šilumos tiekėjas yra visai neatsakingas.

Ai, dar vienas dalykas: paskaitykite šią pigių kreditų schemutę ir prisiminkite, kad nemokamas sūris – pelėkautuose. Ir pasidžiaukite visokia už dyką ar panašiai įrengta ar renovuota šilumine įranga, kuri stovi pastate, kuriame gyvenate.

Beje, jei kam kyla klausimų, ar šita schema yra teisinga, pasinagrinėkite pačios Vilniaus Energijos pateikiamą schemą, bandydami atrasti kokių nors kardinalesnių skirtumų. Paieškokite ten pradžiai tokio daikto, kaip „šilumnešio temperatūros reguliatorius“ ir pažiūrėkite, kokioje sistemos dalyje jis yra. Minimoje schemoje neužkabintas tik vienas dalykas – kad Rubisafe įranga bei skaitliukai gali būti prijungti prie kažkokio centriuko. Tačiau apie nuotolinio duomenų rinkimo ir valdymo galimybes galima sužinoti iš Rubisafe gamintojų – Axis Industries įmonės, kuri, jei neklystu, priklauso vėlgi tai pačiai grupei, liaudyje neretai pavadinamai Rubicon vardu.

Trumpai ir buitiškai: įsivaizduokite, kad jūs turite savo bute radiatorius, kuriuos galima reguliuoti – ar daug jie šildo, ar mažai. Ir įsivaizduokite, kad jūs taupote šilumą, kitaip tariant, užsukate kranelius, kad karšto vandens eitų mažiau – tada reiktų mažiau mokėti už šildymą. Bet kažkas ima ir jums į radiatorius paduoda žymiai karštesnį vandenį, o dar ir su didesniu slėgiu. Jūsų radiatoriai ima kaisti labiau, nepaisant to, kad jūs kranelius užsukot. O dabar įsivaizduokite, kad tie jūsų kraneliai yra valdomi visai ne jūsų.

Ir pabaigai – dar viena Artūro Zuoko citata iš jau minėto Delfi straipsnio, apie tai, ar Vilniaus Energija tikrai reguliavo šilumos tiekimo kiekius, kitaip tariant, ar darė tai, ką neigia:

„Prieš metus buvo taikomas 18-19 laipsnių parametras. Šiemet yra taikoma 21-23 laipsniai. Šitas temperatūrinis grafikas yra suderintas su visomis institucijomis“, – konstatavo A. Zuokas, pridurdamas, kad namų administratoriai vis tiek gali reguliuoti šilumos kiekius namų šilumos punktuose, kad temperatūra butuose nesiektų 20 laipsnių.

Čia nieko jau nereikia nei komentuoti. Ponas Artūrai Zuokai, jūs pasakėte viską. Aš tamstos vietoje būčiau geriau nesakęs. Bet jūs pasakėte.

 

————

* Jau esu ne sykį sakęs, kad korupcija – tai ne tik kyšininkavimas bei atkatai. Tačiau pasikartosiu: korupcija – tai tiesiog sugedimas. Tai ir nekompetencija, ir visokie asmeniniai finansiniai ir nefinansiniai interesai (įskaitant net ir tokius, kaip nenoras turėti rūpesčių, apsikrauti darbais, etc.), ir visokie sprendimus paveikiantys ryšiai, ir kvailumas, ir politiniai kompromisai, ir krūvos kitų faktorių, kurie trukdo siekti nustatyto tikslo. Kitaip tariant, korupcija – tai tiesiog bet koks nevaldomas ir nekontroliuojamas su žmonėmis susijęs procesas, kuris priverčia procesus strigti.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

103 thoughts on “Kodėl padidėjo sąskaitos už šildymą? Nr.4: Atsakomybės, įgaliojimai ir techniniai fokusai

  1. rainfall

    Zuokas pastaruoju sumaišo darbovietes, vietoje Jočionių g. 13 atvažiuodamas į savivaldybę.Tikiuosi vizitkių su užrašais Zuokas-Vilniaus Energija-CEO dar nedalina…
    O jei rimtai tai senokai neteko matyti kad kas nors taip atvirai spjautų į miestiečių interesus ir užsiimtų buka savo fundatorių koncerno įmonės gynyba.
    Tikiuosi bent vienas kitas …Zuokas vagia bet miestas gražėja akyse… teorijos šalininkas po šito praregės

    Reply
  2. Fwd

    Įstatymo pataisos paliko va tokią skylę, kuria ir naudojasi Vilniaus Energija. Kitavertus, šia skyle naudoja si (ar bent jau tokiais mastais) tik Vilnius. Kituose miestuose kainos sumažėjo, arba nepadidėjo.
    Gal jau ir vilniečiai dabar susimąstys už ką balsuoti, prieš sekančius rinkimus..

    Reply
    1. Vidmantas

      Hm, galiu patvirtinti, kad Klaipėdoje sąskaitos taip pat kosminės. Deja neturiu galimybės palyginti sunaudotos šilumos kiekių su praėjusiais metais

      Reply
    2. Audrius

      Skyle, skyle, bet VMI megsta taikyti fraze „turinys pries forma“. Tikiuosi, nors karta tai pritaikys ne vien eiliniams mokesciu moketojams, bet ir monopolijoms

      Reply
  3. Vovo

    Tai taip , apie tokias galimybes ir priklausomybes jau dar kazkur skaiciau. Be to ir gyventojai ta pati sako, kad moka uz tai ka rodo VE vamzdziai, o ne namo vamzdziai.

    Aciu autoriui, kad „ukiskai“ nupiesei schemute, nes tos protingos VE schemos paprastam zmogui neikandamos. Jei VE shemoje parasyta, kad „Gera“ schema, tai visi ir patikejo, kad Gera. tik aisku nepasiteiravi kaim gera ?

    Reply
  4. Vytax

    Mano tėvas ilgametis šilumos ūkio (nors ir mažo miestelio) darbuotojas, visada sakydavo: Nori sutaupyti šilumos ūkyje, taupyk spalį ir lapkritį. Leisk tada tik minimalų šildymą, kad visiems šalta būtų. Gyventojai tada piktinsis, skambinės visais kanalais, bet niekur nedings. Iš po vasaros žmonės tik tada užsidarinės visus langus, užsikamšys visokias orlaides ir ventiliacijas, susitikslins išdaužytus laiptinių ir rūsių langus. Ir tik tada, kai gruodį šilumos vartojimas jau bus sumažėjęs, galima leisti normalų šildymą. O kitaip žmonės yra akli ir abejingi.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Deja, kaip aiškėja, jūsų tėvas klydo: kiek bešiltintum langus ir besikamšytum ventiliacijas, visvien prisuks šilumos kiek papuola.

      Reply
      1. Vytax

        Na kol tėvas dirbo, tai šilumos ūkiui būdavo nustatytos ribos kiek kuro per sezoną reikėjo sudeginti. Nebuvo galima sunaudoti nei per daug, nei per mažai. Dėl apatinės ribos ribos problemų nekildavo, o štai kad neviršyti viršutinės, tai visą laiką reikėdavo rimtos priežiūros.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Na, tokiu atveju taip, gaunasi tada, kad apsimoka taupyti ir katilinei, ir gyventojams. Bet dabar matomai situacija kitokia.

          Reply
  5. aaa

    galima tik isivaizduoti, ka, neduok dieve, jis padarytu, jei butu premjeras. kentetu ne tik vln, bet ir visa lt.

    Reply
  6. skirtumas

    […]O jei žmogus yra įgaliotas (arba įgalintas) kažką daryti, bet už tai visai neatsakingas, tai jau patys žinote, kas gaunasi.[…]
    Tai ir reikėjo pasakyt, kad VLKK 😉

    O schema tai super!

    Reply
  7. Pingback: Nuoroda į straipsnį (būtinas perskaitymas!) | Šeškinės 4 ir 6 namų bendrijos žiniasklaida

  8. banditaz

    O jei mūsų name šilumos kaina neišaugo tiek, kiek visur, tai kas ir kaip šitą problemą išsprendė? Visi mes žinom, kaip kiti gali daryti geriau, ech…

    Reply
      1. banditaz

        Negaliu greit atsakyt, priėjimo neturiu. Bet o būna kitokių centralizuotam šildyme?

        Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kiek žinau, apie penktadalis namų Vilniuje neturi tų Rubisafe reguliatorių. Tie, kurie patys savo lėšomis pasistatė kokius nors Danfos, džiaugiasi ir bėdų nemato.

      Taip pat sako, kad mažiau bėdų turi netgi tie, kas išvis reguliatorių neturi, nes sovietinė nereguliuojama įranga, pasirodo, yra nereguliuojama, nebent tiesiai rūsin šilumenininkas užsuktų 🙂

      Reply
      1. Vidas

        Sėdi „pensinykas entuziastas“ ir sukina sklende gryžtamajame vamzdyne , tas pats reguliavimas pagal poreikius ,dar gal geriau,jokių „nuotolinių“ vaiduoklių, nepatnka reguliavimo kokybė iškeikti galima „pensinyką entuziastą“ tik dėl tų poreikių susitarti reikia savo „pensinyką entuziastą“ turėti.
        Mano giminaitė Ukmergėje buvo ėmusis to darbelio savo daugiabutyje tai apie save tiek išgirdo ……

        Reply
    2. Pensinikas

      As trenksiu lauk ta RUBIKA KUBIKA ir statysiu kita zaisla danfoso, siemenso ar panasiai.

      garantotai toje dezeje sedi „Trojos arklys“.

      Reply
  9. dzo

    mano nuomone:
    Pagal tokia samprata apie kalibravima, reiktu kelti klausima del elektros vandens ir kitu skaitliuku, nes cia yra analogija. Visi irenginiai yra metrologijos zinoje. Tai jei jie blogai veikia tai ju atsakomybe ir pareigu neatlikimas.
    Dabar kas del schemos tai taip t1 yra ieinantis termostatas, t2 yra iseinantsi. yra skaiciuojama ieinanti siluma ir iseinanti. jie yra administratoriaus zinioje. debitometras rodo momentini kieki praeinanti. dazniausiai buna ir pries iejima debitometras. tas naudojama kad nebutu vogiama chemiskai apdoroto vandens. reguliatorius tai yra voztuvas kuri reguliuoja administratorius t.y. namo gyventojai. ka tai reiskia. tai reiskia kad jei paduodamas dideles temp vanduo is tiekejo, atejes prie reguliatoriaus (siuo metu yra automatika, kurioje yra rezimai kuriuos namo administratorius parenka. dazniausiai pagal namo praliduma, kuri sunku nustatyti t.y kiauri langai, kiauras namas ir pan.), jis pagal pasirenkta rezima voztuva pridaro tada i namo sistema ileidziamas vanduo mazesnes tempp. ka tai duoda -- praejes pro nama jis iseina ir prieina debitometra ir silumos iseinanti davikli. tada vyksta skaiciavimai t2-t1 ir dar skaiciuojamas kiekis vandens praejusio ir tada gaunamas kwh. tai reiskia kad viskas yra administratoriaus valioje (t.y. gyventoju zinioje). Ka tai dar reiskia = tai reiskia kad viskas priklauso nuo sudaromos kainos ir namo sistemos su paciu namu. reiktu renovuoti nama ir jo sildymo sistema tai duotu efektyvuma ir butu galima mazinti rezimus reguliatoriuje (voztuvas dar labiau uzspaustu tiekima i nama). Antra reik aiskintis kaip sudaroma silumos kaina, nes kaip matau as, tai cia vienintele priemone kuria Vilniaus energija gali manipuliuoti.

    Beje visi kurie sako kad paduodama daug vandens ir silumos paziurekit ir palyginkit sunaudojima praeitu metu ir siu t.y kwh. pvz kaip dabar su dujom yra: kolega apsisildino nama nuosava ir pas ji dujos. jo sunaudojimas sumazejo su praeitais metai 50 kwh, bet moka ta pacia kaina. tai jei nebutu apsisildines butu mokejes dar 200 lt daugiau, bet dabar sumokejo taip pat kaip praeitais metais.

    Reziume: Tai jei pamatytumet, kad kwh sunaudojote tiek pat kaip praeitais metais ir mokat daugiau tai parodo problema silumos kainoje. Jei kwh sunaudojate daugiau tai patvirtintu manipuliavima (kuriuo as lb abejoju) siluma.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Žinot, kaip man paaiškino vienas inžinierius kadaise: nori, kad termometras rodytų šaltesnį vandenį -- ant puikiausiai kalibruoto galvutę smala užtepi ir viskas. Arba debitometrą parenki, kaip skirtą kitam vamzdyno tipui. Viskas atrodo gražu, o rezultatai įdomūs.

      Kita vertus, aš manau, kad pakanka čia net ir elementaraus didesnio kiekio šilumos atvarymo, net be jokių maklių su prietaisais.

      Dėl namo administraotirau sreguliavimo, dar kartą pakartosiu: įranga paprastai yra šilumos tiekėjo žinioje. Į schemutę pažiūrėkite. Rubisafe įranga išvis yra nepritaikyta valdymui savaime, tai labai specifinis Acis Industries gaminamas daiktas, skirtas valdymui per specialius nuotolinius pultus.

      O moka žmonės daugiau, nes paaiškėjo, kad sąskaitose kilovatų daugiau prisukta. Commonsense.lt apie tai jau rašė. Tokiu atveju šilumos kaina gali net ir nepasikeisti, o mokėti teks daugiau.

      Reply
      1. Vidas

        Nueik tu Rokiški su savo namo šilumininku į šilumos punktą paprašyk kad paaiškintu ir parodytu kaip ten viskas veikia ir valdosi ir nereikės čia nesąmones skiesti.
        Atrodai ne kaip Rokiškis o kaip tikra ariogala.

        Atsiprašau Ariogalos miestelio gyventoju čia ne apie jus.

        Reply
  10. nb

    greitos ir neapgalvotos reformos pasekmės. Teisiškai prie VE nelabai prikibsi -- šilumos srautą į būstus (o kartu ir suvartojimo dydį) turi susireguliuoti opatys gyventojai (o čia jie gali ne tik pripjauti grybo, bet ir sugadinti sistemą), arba jų pasamdyti specialistai. problema tame, kad be cityco nelabai kas bent jau Vilniuje geba tokį darbą atlikti. Todėl realiai dėl administravimo bendrijos pasirašo sutartis su savivaldybės įmonėm, o jos persamdo tuos pačius, kurie reguliavo ir iki šiol.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Pati reformos idėja čia labai gera. Tik paaiškėjo tai, kas paaiškėjo: kažkokiu būdu Rubicon pasiliko daugiabučių namuose, nes kažkokiu būdu sugebėjo juose pasistatyti visą nuosavą įrangą.

      Reply
      1. nb

        idėja bloga ir pasakysiu kodėl. dabar namo gyventojai patys atsakys už šilumos mazgą. ir kai reikės jį remontuot, ar renovuot, tai turės daryti už savo lėšas. o kaip bendrijos surenka lėšas net tokiems mirtinai būtiniems dalykams, kaip kiauro stogo remontas, mes jau žinome.
        antra -- gyventojai turi pasirinkti šilumos punkto prižiūrėtojas bei administratorius. daugumoje atvejų šilumos punkto prižiūrėtojais tampa tas pats rubiconas, nes nėra nei techninio nei intelektualinio potencialo šitoje rinkoje (galbūt su laiku kažkas pasikeis)

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Tai namo gyventojai ir taip atsako už tą šilumos mazgą, nes atsakomybė ant jų perkelta 🙂 Ir jei prisiminsim, kieno pinigais Rubicon atnaujinimus darė, tai irgi paaiškės, kad mūsų pačių lėšos.

          O dėl administratorių ir prižiūrėtojų -- tai ar taip, ar anaip reikia pasirinkti. Tik reikia rinktis su galva, o ne ką papuola. Beje, savivaldybės paskelbtas sąrašas, kuris matyt turėjo supjudyti kai kuriuos administratorius tarpusavy ir nukreipti dėmesį nuo Vilniaus Energijos, duos naudos daugeliui.

          Tiesa, čia verta prisimint, kad Rubicon perėmė daugumos šilumos ūkių administravimą ne pačių gyventojų pasirinkimu.

          Reply
  11. DL

    Viskas grazu, tik nepamineta, kad VE pelnas nepriklauso nuo parduoto silumos kiekio. Jeigu siam dalykui apeiti nera kokiu nors landu, persasi samokslo teorija, kad makliavojama su silumos skaitikliais. Sakykim i silumos skaitiklio grandine(T1 termofikato temperatura)varzos pagalba ivedamas klaidingas signalas. T1 signalo reiksme tokia, kad jis duoda signala toki, jog termofikato temperatura dirbtinai uzkeliama kokiais 10 laipsniu. Temperaturu skirtumas padideja ir skaitiklis priskaiciuoja mistinius kilovatus. Taip galvoti galima, bet namo gyventojai gali pareikalauti skaitikli vezti i metrologine tarnyba. . skaitikliai vezami su abiem naudojamais termometrais. Patikrins tarnyboje ir paaiskes , kad viskas OK, nes papildoma varza liko VSP, kazkur el. grandineje tarp T1 ir skaitiklio. Taciau cia tik samokslo teorija ir visos aprasytos machinacijos kvepia kriminalu

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Skaitiklių signalas yra impulsinis, su varža čia nepamakliavosi. Pagrindinė schema, kuri matosi iš paveiksliuko -- prisukimas, paduodant šilumos perteklių.

      O VE pelnas priklauso nuo parduoto šilumos kiekio, kiek atsimenu. Fiksuotas procentas. T.y., kuo daugiau pritiekei energijos, tuo daugiau uždirbai.

      Reply
      1. Pensinikas

        O jeigu „privalomas“ pelnas netycia yra per didelis, tai kad jo neprasti tereikia padidinti islaidas sovo giminaiciams -- uz biokura brangiau pamoketi, uz puiku aptarnavima ir prieziura dar premija ismoketi sityservizui, arba axiui koki konkureli leisti laimeti -- uz ribiseifo „patobulinima“.

        Na kiek i popierius beziuresi, to pelno vis nera ir nera, arba vis truksta ir truksta 🙂

        Reply
      2. skirtumas

        Na, manding, manipuliacijas su signalu galima atlikti ir impulsiniu. Tik varžos vienos čia nepakaktų. O jei termometro signalas patenka į „back box’ą“ tai ten gali ką nori prilituot.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Taip, įmanoma pridėt ir papildomą impulsų generatorių, ir konfigūracijoje mažesnio srauto debitometrą pajungti kaip didesnio srauto debitometrą, ir dar ką nors primakliavot. Techniškai nėra kažkas labai jau klaikaus.

          Visgi tai, kad kažkas gali būti padaryta, dar nereiškia, kad taip yra daroma. Tikėkimės, kad nedaroma.

          Reply
  12. DL

    Šilumos skaitikliais ne visuomet galima pasitikėti
    Lietuvos metrologijos inspekcija kasmet šildymo sezono metu tikrina gyvenamuosiuose namuose įrengtus įvadinius šilumos skaitiklius. Praėjusį šildymo sezoną buvo patikrinti 1618 skaitiklių (7,4 proc. įmonių eksploatuojamų skaitiklių kiekio). Nustatyta, kad visi skaitikliai buvo metrologiškai patikrinti. Tačiau buvo rasta 16 skaitiklių, kurie nebuvo užplombuoti.
    Šiuo metu šalyje legaliai naudojami skirtingo tikslumo šilumos skaitikliai. Nuo 1999 metų, vykdant ūkio ministro įsakymą, gyvenamuosiuose namuose turi būti įrengiami 2 klasės šilumos skaitikliai. Leidžiama jų paklaida iki (plius minus) 6 procentų. Iki 1999 metų įrengtiems skaitikliams buvo leidžiama iki (plius minus) 8 proc. paklaida. Tačiau AB „Panevėžio energija“, UAB „Biržų šilumos tinklai“, SPUAB „Kaišiadorių šiluma“ iki šiol montuoja skaitiklius, kurių tikslumas yra mažesnis, nei leidžiama. Pavyzdžiui, SPUAB „Kaišiadorių šiluma“ senus ir jau draudžiamus naujuose šilumos punktuose montuoti skaitiklius iš uždaromų šilumos punktų perkėlė į naujus.
    Metrologijos inspektoriai atkreipė dėmesį, kad Valstybinės metrologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos įgaliotos laboratorijos šilumos skaitiklių patikros liudijimuose pateikia ne visą informaciją. Valstybės įmonių „Šiaulių metrologijos centras“, „Kauno metrologijos centras“, „Panevėžio metrologijos centras“, „Klaipėdos metrologijos centras“, UAB „Katra“ laboratorijos išdavė patikros liudijimus, kuriuose nenurodyta šilumos skaitiklių tikslumo klasė, temperatūrų jutiklių, debito matuoklių numeriai.
    Didelę įtaką šilumos skaitiklių duomenims turi termometrai, kuriais matuojamos į namą tiekiamo ir iš jo grįžtančio vandens temperatūrų skirtumas. Nuo termometrų matavimo paklaidų priklauso šilumos skaitiklio matavimo tikslumas. Teisingai suderintų termometrų poros matavimo paklaida siekia iki (plius minus) 2 proc. O sukeitus vietomis termometrą, kuris skirtas matuoti tiekiamo vandens temperatūrą, su termometru, kuris skirtas grįžtamo vandens temperatūrai matuoti, termometro matavimo paklaida šilumos vartotojo nenaudai gali siekti iki 10 proc. Jeigu naudojami tarpusavyje nesuderinti termometrai, šilumos skaitiklių matavimo paklaida gali siekti iki 20 nuošimčių. Todėl labai svarbu, kad patikros liudijime būtų įrašyti termometrų numeriai ir nurodyta, kokio vandens temperatūrai matuoti jie yra skirti. Deja, daugelis patikrintų laboratorijų išduoda patikros liudijimus, kuriuose neįrašyti šilumos skaitikliuose sumontuotų termometrų numeriai. O UAB „Rubikon apskaitos sistemos“, kuri gamina šilumos skaitiklius, dalies termometrų apskritai nepateikė metrologinei patikrai. Dėl šio pažeidimo kaltininkas nubaustas 700 Lt bauda.
    Šiuo metu Lietuvoje leidžiama naudoti 48 tipų šilumos skaitiklius. Lygiai prieš ketverius metus Lietuvos metrologijos tarnybos viršininko įsakymu buvo pareikalauta parengti naujas bei atnaujinti jau naudojamas šilumos skaitiklių patikros metodikas. Tačiau iki šiol tai nepadaryta.
    Lietuvos metrologijos inspekcija gauna daug skundų dėl gyvenamųjų namų šilumos punktuose įrengtų šilumos skaitiklių. Juos tikrindami inspektoriai nustatė, kad labai dažnai šilumos skaitikliai naudojami be patikros vykdytojo, šilumos tiekėjo ar objekto savininko plombų. O tai sudaro galimybę daryti įtaką prietaiso rodmenims.
    Lietuvos metrologijos inspekcija apie nustatytus pažeidimus informavo Aplinkos ir Ūkio ministerijas bei Valstybinę metrologijos tarnybą ir paprašė imtis priemonių padėčiai ištaisyti
    Daugiabutis neapšiltintas, jo stogas kiauras, tačiau šildymo išlaidas jame pavyko sumažinti, teigia Būsto valdymo ir priežiūros rūmų teisininkas, vienos bendrijos pirmininkas Algirdas Glodenis. Kovojant su didelėmis sąskaitomis, visose šio daugiabučio bendro naudojimo patalpose pakeisti langai, lauko durys, įrengtos šilumos balansavimo priemonės.
    „Mes negalime balansuoti kiekvieno stovo, pas mus sudėtingesnis namas, nėra rūsio, bet mes bent ketvirčius namo subalansavome. Balansavimo priemonė – tai grįžtamojo termofikato temperatūra iš šildymo sistemos. Jeigu būtų gerai subalansuota sistema, kiekviename bute būtų vienoda temperatūra.
    Tas balansavimas yra labai reikšmingas, nes vieni butai peršildomi, o kiti šąla ir gyventojai turi reguliuoti šildymą pagal tuos šąlančius, nes higienos normos reikalauja ne mažiau 18 laipsnių šilumos tokiame bute, kuriame nėra padaryti pakeitimai.
    Jeigu žmogus susidėjo langus, apšiltino sienas iš vidaus, valio – jis taupo šilumą. Tačiau kartu jis tą šilumą ir išleidžia į lauką, kadangi pas jį bute temperatūra pakyla pernelyg aukštai.

    Yra netgi tokie atvejai pas mus name, kuomet (gyventojas) susitvarkė ir pas jį bute temperatūra 29 laipsniai šilumos, o kituose (butuose) -- 18.
    Tuose butuose, kurie turėjo pernelyg aukštą temperatūrą, mes jiems įstatėme individualų reguliavimą, kad jie galėtų susimažinti pas save temperatūrą. Susimažinę temperatūrą jie taupo visam namui, todėl mes jiems reguliavimą įrengėme namo lėšomis”, -- Žinių radijui sakė A. Glodenis.
    Jis atkreipia dėmesį, kad šildymo kainą didina ir mokestis už nepaskirstytą karštą vandenį. „Jeigu vandenį butuose žmonės sunaudoja, bet dėl skaitiklių, dėl apskaitos problemų ne už visą jį sumoka, tai turi sumokėti visi gyventojai“, – sakė A. Glodenis.
    Pasak jo, ėmusis šių priemonių, už šildymą per mėnesį esą mokama maždaug 20 proc. mažiau nei gretimuose daugiabučiuose.
    Saltinis:www.sildymas.com/default.asp?act=v…625…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Žodžiu, aš čia išties negaliu kažko labai jau pakomentuoti, bet taip ar anaip, info apie metrologinius dalykus čia yra įdomi.

      Reply
  13. DL

    Paskaičius komentarus-įspūdis slogus. Kaip normalus, mąstantis žmogus, gali patikėti tuo ką tas Zuokas rašė savo propogandoje. 6500 litų atlyginimas 2020 metais. Tai nuo kada miesto meras, miesto gyventojams moka algas. Jeigu net taip ir būtų, tai prie ko čia Zuokas 2020 metais? Antras akivaizdus demagogijos pavyzdys-Zuoko platinama šilumos kainų lentelė, kurioje lyginamos šilumos kainos, kai Vilniaus meru buvo Zuokas. Ten žinoma parodoma kokios mažos kainos buvo prie Zuoko ir kaip jos stipriai išaugo, kai Vilniui vadovavo kiti merai. Tai nejaugi žmonės nė kiek neprotauja? Juk prie Zuoko dujų kainos buvo kelis kartus pigesnės. Kai Vilniaus Šilumos Tinklus išnuomavo Dalkijai, buvo sakoma, kad be privataus kapitalo neišsiversim ir pastoviai buvo kalama, kad valstybinis ūkis neefektyvus. Klykė Zuokas ir kompanija, kad VŠT turi 20mil skolų,tik niekas nesakė iš kur tos skolos susidarė. O aritmetika paprasta. Miestui vadovaujant „genealiajam“ Zuokui, pinigų biudžete sumokėti už darželių, mokyklų,poliklinikų, ligoninių, policijos,ect. apšildymą nebuvo, o jei ir buvo -jos piktybiškai buvo negrąžinamos,tuo pačiu parodant koks „neefektyvus“ valstybės valdomas ūkis. Tada buvo sakoma, kad kaina Vilniuje bus mažiausia iš didžiųjų miestų. Taip ir turėtų būti, juk varotojų daugiausia, o šiluma gaminama kogeneracinėse elektrinėse. O ką turim? vasario mėn: 11 vieta http://www.regula.lt/lt/naujienos/index.php?full=yes&id=5669 Visi čiaudo nuo kainų, už kurias turim būti „dėkingi“ tik Zuokui. Manau, kad tie, kas pasirinko Zuoką, moralės požiūriu yra indentiški jam. Matomai jie mąsto taip ,kaip ir jų pasirinktas asmuo. Jei būtų galimybė-jie taip pat, be jokio sąžinės graužimo „darytų’ pinigus, nes juk „visi taip daro“. Prakeiktas raudonas maras sugadino žmones gyvenusius prie raudonųjų, o tie taip pat išauklėjo savo atžalas. Mano pasirinkimas toks. Sąžiningai einu į rinkimus ir išbraukiu visus, nes aš nenoriu dalyvauti šios mafijinės-korupcinės sistemos įteisinime. Kol kas , tokių kaip aš nedaug, tik4,5%..gaila.

    radau savo sena komentara

    Reply
  14. Laurynas

    Geras straipnis ir visos apstatymu „sistemos“ pasekmes:) Finale bus taip: Visi kvaili ir durni (nekalbant apie tai, kad RubiSafe nieks nereguliuoja arba jo ten apskritai nera), taciau „City Service“ tvarkosi su daugiabuciu administravimo „geriausiai“! Pamatysit, kaip sako: „Ranka ranką plauna“ 😀 Tik tų rankų pasirodo daug!

    Reply
    1. Pensinikas

      tai ir sakau, kad rankos visu rubikoninku siltos, nes labai viens kitam daznai plauti reikia 🙂

      O KODEL TIE LAIDUKAI PRIJUNGTI KAIREJE, O NE DESINEJE PUSEJE ????

      Juk realiai , tai deganti lempute ir mano televizorius yra bute , o ne pas LESTO kabinete.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Čia problema yra atėjusi iš ankstesnių laikų, kai kažkas leido šilumenininkams perimti savo nuosavybėn daugiabučių šilumos mazgus su visa įranga.

      Reply
  15. Rokas Arbušis

    aš šiame kontekste vieno nepagaunų -- kurių galų VE tiek reklamuojasi (pvz, per M1+)?
    kokie jie geri, kaip rūpinasi klientais etc.
    reklamos kampanijos veidas (balsas) -- VE darbuotojai.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Todėl, kad jiems subinės svyla. Jie žino, kad visi jau žino, todėl tylėjimas nepadės. Atitinkamai, bando bent daliai žmonių paperforuot smegenis.

      Kiek suprantu, anksčiau tuo pat tikslu buvo kabinami makaronai apie tai, kaip vieni kaimynai vagia iš kitų kaimynų šilumą, tikintis, kad žmonės pjausis tarpusavy, užmiršdami, kad namas yra vientisa energetinė sistema.

      Dabar pozicija, kiek suprantu, pasikeitė: tikslas -- kabinti makaronus, kad daugiabučių administratoriai esą gali šilumą reguliuoti, o VE esą yra gera.

      Reply
    2. Pensinikas

      O Tu Rokai pabandyk atspeti …. kam ta reklama per telikus.

      Juk tai 1-o kurso vadybos studentams desto.
      Bet matai pagaliau zmones ir tai pradejo pastebeti.

      MES VISI >bruksnelis< KAIMYNAI

      Tipo jie tai visi kartu o visi kaimynai uz "bruksnio"

      Reply
    3. Vaidas

      Iš principo straipsnis OK, bet visas grožis atsiskleidžia detalėse. Pvz., tai, kas schemoje pažymėta raudonai, berods, nuo liepos mėn., pagal naują „šilumos punktų“ įstatymą jau nebepriklauso šilumos tiekėjui, o priklauso administratoriui arba bendrijai. Taigi jie patys gali daryti ką nori su tais RubiKubiSafe’ais. Be to, administratorius arba bendrija gali pareikalauti iš VE mažesnio kiekio kW, ir VE privalo tą mažesnį kiekį duoti. Taig, jei namas ne kiauras, tai galima taip pat sutaupyti.

      Žodžiu, neįtikinantis straipsnis. Nors dėl atsakomybės ir įgaliojimų žiauriai tiesa…

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Kiek suprantu, dėl to „nebepriklauso“ yra labai paprastas dalykas: nebepriklauso reguliuoti, bet jei įrangą statė Rubicon, tai ji yra Rubicon nuosavybė. Kiek žinau, būtent tokia situacija yra maždaug 80 procentų daugiabučių.

        Ir tas nebepriklauso gaunasi vėlgi labai įdomus, kai stovi Rubisafe dėžutė, kurios vienintelis normalus reguliavimas -- per nuotolinį pultą.

        Reply
        1. DL

          Na reikia buti objektyviam. Reguliuoti termofikato temperatura namo konture galima su RUBISAFE III reguliatoriumi. Kad ivest kazkoki temperaturini rezima reikia tureti kortele , (panasiai kaip banko) .Ja istatai i Rubisafe reguliatoriu, surenki PIN koda ir tada suvedi parametrus, arba paziuri skaitiklio duomenis. Jei kam idomu , galiu imesti nuoroda, kur galima paziureti aptarnavimo instrukcija. Dar galima valdyti su nuotolinio valdymo pulteliu arba is VE dispecerines.

          Reply
          1. Rokiškis Post author

            Taip, teroriškai arklys, o praktiškai nepasikelia. Teoriškai galimybės reguliuoti yra, o praktiškai valdo kažkas per nuotolinį pultą.

            Reply
        2. Dalius

          Tai va.. kad ir nuosavybe naujasis įstatymas įpareigojo perduoti bendrijai/namui.. taigis tas „viduriukas“ su matavimu ir reguliavimu priklauso namui. Arba turi priklausyti. Taigi… butent nuo praeito mėnesio turejo spręstis situacija kai tiekejas turi reguliavimo/matavimo įranga. Bet turim tai ką turim.

          Taigi visa gražiai aprašyta teorija.. buvo pasenus jos rašymo metu.

          Reply
          1. Rokiškis Post author

            Gal kažkur ir turi priklausyti, bet turime tai, ką turime: atsakomybė pas namą, o svertai -- pas kažką kitą.

            Reply
    4. Andrius

      Taigi ce labai paprasta, nuperki daug reklamos ir tada zinai, kad ziniasklaida nieko blogo apie tave nepasakys. Negi kasi i ranka kuri tave maitina 🙂 PR klasika.

      Reply
  16. DL

    Vilniuje yra namų, kuriuose šilumos suvartojimas išaugo 100 ar 200 proc. Cia straipsnis Delfyje.

    Kaip rasiau as ir kiti komentatoriai,sito sarsalo tikslas buvo parodyti, kad gerai dirba tik Rubi konia imones. Stai ka sako vicemeras Adomavicius:Sostinės savivaldybė paskelbė daugiau kaip 4,3 tūkst. pastatų sąrašą, nurodydama, kaip juose keitėsi šilumos suvartojimo rodikliai, palyginti su praėjusių metų lapkričiu. Taip pat nurodoma, kas yra kiekvieno pastato administratorius.

    Pavyzdžiui, didžiausio rinkos žaidėjo „City Service“ administruojamuose namuose matoma šilumos suvartojimo mažėjimo tendencija. Įmonės atstovas spaudai Vilius Mackonis DELFI teigė, jog „City Service“ administruojamuose namuose šilumos šiemet lapkritį suvartota vidutiniškai 5 proc. mažiau nei prieš metus. Yra ir ypač gerų rodiklių – pavyzdžiui, „City Service“ prižiūrimame pastate Raseinių g. 21 šilumos suvartojimo rodiklis sumažėjo net 122,4 proc., Gedimino pr. 54A – 85,7 proc.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Skaičiai, kuriuos paminėjote, puikūs. Šilumos suvartojimo rodiklis sumažėjo daugiau, nei 100 procentų? T.y., pastatas ėmė gaminti šilumą, kurią ėmė perdavinėti į šilumos tinklus?

      Kitų dalykų paskaitysiu dar, pažiūrėsiu tą sąrašą.

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      Pakapsčiau truputį po tą sąrašą. Ir dar pakapstysiu. Jie turėjo neatsargumo pradžioje paskelbti XLS failą su pakankamai gerais duomenimis, paskui jį pašalino ir vietoj jo įdėjo mažiau įdomų PDF.

      Panašu, kad yra tenai kai kurių cirkų. Dargi tokių labai įdomių. Pvz., Centro Kubas, šilumos suvartojimas kvadratiniam metrui išaugo 40 procentų, nors tai yra vienas iš efektyviausių administratorių, skaičiuojant pagal sanaudas kvadratui. Analogiška situacija su Bitofix, Auksinis Varnas, Sermeta, Karoliniškių būstas ir kai kuriomis gyvenamųjų namų bendrijomis.

      Kitaip tariant, yra požymių, kad yra netgi labai įdomiai čia viskas.

      Reply
    3. Rokiškis Post author

      Pažiūrėjau City Service duomenis pagal tą lentelę. Panašu, kad ponas Vilius Mackonis turi kažkokius kitus duomenis pas save, nes man gaunasi, kad skaičiuojant pagal objektus, vidutiniškai pas juos vartota 1,9 procento daugiau per kilavatų/dienolaipsnių kvadratiniam metrui, nei prieš metus.

      Reply
  17. baltasisvaiduoklis

    Rokiški, šalia to diskurso, kurį palietei, yra dar vienas Zuokas vs. Sekmokas. Zuoko pozicija: mes pateikėme pasiūlymus, kaip sumažinti šildymo išlaidas Vilniuje ir visoje Lietuvoje dar šiais metais 20 procentų, bet Energetikos ministerija ir vyriausybė juos atmetė, įvykdydami nusikaltimą prieš tautą. Zuokas eilinį kartą kapstosi, prisidengdamas ta pačia, teisto už gerus darbus, retorika…
    Klausimas, ar yra galimybės kardinaliems pokyčiams? Nes retorika nesikeičia jau beveik dešimtmetį…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Iš principo aš matau paprastą galimybę daugiabučiams -- realiai atsiskirti, o ne taip kaip dabar gavosi, kai atsakomybę gavo, o praktiškai viskas kaip anksčiau.

      Tai reiškia, kad reikia statytis savo nuosavus reguliavimo įrenginius, galimai ir nuosavus šilumokaičius, o kažkam -- gal net ir savo nuosavas dujines katilines.

      O kad Zuokas bando suversti viską ant ko papuola, tai kažkodėl manęs nestebina.

      Reply
      1. baltasisvaiduoklis

        Čia tarp kitko yra labai įdomus variantas -- savo katilinės rūsyje įrengimas (daugiabučio atveju). Tai nėra itin brangus malonumas, tačiau viskas, kas prarandama trasose, susitaupo. Visgi tačiau čia realiai problema su konsensuso radimu, kadangi 10 procentų visada viskam bus prieš (pas mus name yra 3 butai, kurių gyventojai mojuoja termometrais, jog reikia pakelti temperatūrą sistemoje, nes pas juos bute +15, bet susitvarkyti langų taip ir nesugebėjo).

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Čia yra toksai įdomus dalykas, kad kartais būna, jog namo bendrijai pigiau susimesti po keliasdešimt litų ir už savo pinigus pakeist langus tiems, kas jų nesikeičia.

          Kita vertus, tokiems žmonėms kartais padeda visgi skaičiai, jei parodai, kaip tai atsiperka.

          Trečia vertus, yra ir tokia realybė, kad kai kurie uždirba tiek mažai, kad elementariai neturi laisvų pinigų langų keitimui.

          Reply
          1. baltasisvaiduoklis

            Čia problema kiek kitokia, nes tai totalus žmonių bukumas. Namas nėra senas (statytas tarp 1995 ir 2000, tiksliai nežinau, čia žmonos reiktų klausti). Žmonės, kurie skundžiasi šalčiu važinėja su normaliomis mašinomis ir tikrai neblogai uždirba, bet jų įtikinti susitvarkyti gerbūvį nėra galimybių -- pas save neįsileidžią, bet labai daug reikalauja. Kaimynai susimestų be didesnių problemų, tik kad langai neatrodo tragiškai. Atrodo iš išorės, kad nereikia keisti (mediniai langai, paketas plius stiklas). Bet viskas gražiai atrodo tik iš išorės, nes prieš kelis metus aš buvau išsiardęs langus, ir pakeičiau visas tarpinęs, kurios buvo totaliai sutrūnijusios, nes gamintos iš bbz ko, plius išpurškiau po palangėmis kelis putų flakonus. Rezultatas buvo labai akivaizdus -- prieš tai šalome ir jungėmės elektrinius šildymus, nes temperatūra svyruodavo ant 17/18 laipsnių ribos, po to buvo 25/26. Kontrargumentas į bet kokius pasakymus -- keičiant langus reikia daryti pilną buto remontą -- pertapetuoti, pakeisti grindis, sutvarkyti apdailą, palanges ir t.t. Tipo susimeskit ant remonto, tada mes tvarkomes, nukrenta temparatūra žemiau -- skambinama ir skundžiamasi. Beje, žmogus namo viduje sugeba ir tikrai neblogai tvarkosi su padavimo reguliavimu, bet tie pasiaiškinimai jį jau pradeda užpjauti, o mintis tik viena -- eikit visi nx.

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Tai tada gal ir dar kitas dalykas, o ne bukumas.

              Klausimas, kiek jiems tas remontas kainuotų ir per kiek laiko jiems patiems atsipirktų.

              O šiaip, nereikia į juos kreipti dėmesio. Pabalsuokit kokiame nors gyventojų susirinkime sutartinai, kad reikia pamažinti namo šildymą, nes per karšta gyvent prie 29 laipsnių, todėl reikia cielais 10 laipsnių sumažint temperatūrą. Vat ir bus rezultatas, kai anie pasiskaičius, kokia pas juos šiluma pasidarys, iš 19 atėmus 10.

              Žinot, žmonėms tiesiog reikia paprastų argumentų, suprantamų. Nenutolkite nuo liaudies.

              Reply
  18. Karvespienas

    taigi mielieji -- variantas a) visi susistato automatiskai reguliuojamus kranelius ant radiatorių -- vienas kranelis sakykim 60 lt, reguliatorius 120 + visokie laidai + termostatas…. ujjj pencininkai…
    b) regis labai paprasta -- uždėti ribotuvą debito ant įėjimo į namo vambzdynus, kuris veiktų pagal įėjimo/išėjimo temperatūros skirtumą (tai nėra net baisiai brangu)

    vienok ir a ir b įdiegti reiktų geriausiai sulaukti šildymo sezono pabaigos… o kitą sezoną visi bus protingesni, tad dalkia didelių pelnų iš to nebeplanuoja -- atsiims šį sezoną

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ponuli, pažiūrėkite dar kartą į tą schemą: automatiniai kraneliai ant radiatorių nepadeda. Šiluma prasukama per kitą kontūrą.

      Dėl tamstos varianto b -- yra tipo ribojantys vožtuvai, tiksliai nepamenu, kaip vadinasi (ar tai MV-SI, ar tai MS-VT, kažkaip panašiai), jie turėtų pagal idėją riboti vandens srautą prieš reguliatorių taip, kad srauto reguliatoriaus veikimas būtų stabilus. Bėda ta, kad bent jau tie vožtuvai, kuriuos visur sustatė ir užplombavo Vilniaus Energija, srauto realiai neapriboja.

      Tuo pat metu reguliatorius reguliuojamas tiktai per tą Axis Industries dėžutę, vadinamą Rubisafe.

      Reali schema yra tik viena: keisti viską, kas stovi rūsyje į savo įrangą. Aišku, tai kainuotų juntamą pinigų kiekį, tačiau drįstu spėti, kad daugeliui namų tokia investicija atsipirktų per kelerius metus.

      Reply
      1. Karvespienas

        Mielasis Rokiški,

        suknistasis energyjos tvermės dėsnis gi sako, kad energija iš niekur neatsiranda ir niekur neprapuola. jei uzsuksi radiatoriu tai jis ir neatiduos šilumos ir galės rubikoniečiai ją pasiimti atgal tuo metu. Na kažkiek kaitins stajakas ir bendro naudojimo radiatoriai, bet bet kokiu atveju atiduodama galia sumažės. jei uzdesi tik kranelius -- tai rubikonas gali padaryti taip kad užknis tau juos sukioti. bet yra automatiniai reguliatoriai -- užsideda galvutė su elektra tenais ir gali su termostatu junginėtis it kokias šildomas elektrines grindis. taip beje aš esu pasidaręs bo kitaip čionais būtų kažkas panašaus į tropikus.

        Beje, respektas jūsų santechnikos žinioms. Nebūtumei Rokiškis sakyčiau kad esate Ukmergė.

        Beje, kalbant apie šias problemas verta irgi prisiminti, kad senuosiuose namuose gūdžiais 1990aisiais užsuktųjų kranelių ir krizių metais, kai butuose vos ne garelis is burnos kildavo, ne vienas brolis kaimynas keliskart prasiilgino radiatorius. Dabar ne kartais stuacija tokia -- toks išmanusis kaimynas keikiasi, kad sąskaita -- astronominė, bet ir krokodilai vonioje veik pradeda veistis, o kitas kaimynas keikiasi tokia pat sąskaitą gavęs ir 15 laipsnių bute kartu su ja.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Energijos tvermės dėsnis čia ne prie ko, nes sistemų NK nėra lygus 100 procentų: šiluma sklaidosi ir šilumokaityje, ir karšto vandens kaitinimui, ir perdavimo dalyje, ir pan.. Klausimas tiktai toks, kiek šilumos ten gali būti prarandama.

          Žinoma, automatiniai kraneliai ant radiatorių kažkiek tuos praradimus sumažins. Bet problemos neišspręs.

          Žinote, anksčiau jau buvo pastebėjimų: namai, kurie renovacijos metu savo šiluminius mazgus patys keitėsi, daugiausiai išlošė. Pagal atvejų analizes, šiluminio mazgo keitimo atsiperkamumas būdavo vienintelis daiktas, kur tas atsiperkamumas stabiliai atsipirkdavo.

          Kada tai vieno iš senesnių straipsnių komentaruose berods ponas Ulevičius šarino tokį linką į tas studijas.

          Reply
  19. Gedas

    Turiu klausimą -- ką reguliuoja RUBISAFE ir ar tai automatinė alternatyva gyvam dėdei administratoriui iš trečio buto? Tiksliau kokius parametrus gali keisti administratorius ir kaip tie parametrai atsispindi formulėje pagal kurią apskaičiuojamas namo suvartojamos šilumos kiekis.
    Kažkas panašaus buvo paaiškinta commonsense, bet kažkodėl dabar puslapis nepasiekiamas.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Rubisafe reguliuoja karšto vandens, gaunamo iš šilumos tiekėjo, padavimą į šilumokaitį.

      Taip, gyvas dėdė administratorius iš trečio buto gal būt gali net ir geriau pareguliuoti, nei ta dėžutė. Nors teoriškai turėtų būti atvirkščiai. Ir bent jau tie, kas turi savo pačių nusipirktas ir pasistatytas dėžutes, tikrai džiaugiasi.

      Pagal idėją reguliavimo automatas turėtų reguliuoti karšto šilumnešio padavimą į šilumokaitį automatiškai, priklausomai nuo oro temperatūros, taip kad pastato viduje būtų stabiliai nei per šilta nei per šalta.

      Parametras, kuris nuo to keičiasi -- tai tiesiog karšto vandens debetas (temperatūrą visvien nustato šilumos tiekėjas). Bet priklausomai nuo temperatūros ir debeto keičiasi ir suvartojimas.

      Grubiai tariant, jei prateka apie 200 litrų vandens iš šilumos tiekėjo, o jų temperatūra sumažėja maždaug 4 laipsniais, tai čia ir bus grubiai maždaug kilovatas. Tas pats kilovatas gausis ir 400 litrų vandens, jei jo temperatūra sumažės maždaug 2 laipsniais. Ir vėl tas pats kiloavtas gausis iš 100 litrų vandens, jei jo temperatūra sumažės 8 laipsniais.

      Reply
  20. Vyciune

    Gerb. Rokiski su straipsniu viskas Ok. Tik yra klaidu 3. punkte kur apie slegi kalbat. Esme, kad padidinus slegi silumos suvartojamas nepadideja, nes slegis, tada tiek padavime tiek isejime padideja panasiai tiek pat. Butu teisinga tik tada jei kalbetume apie slegio skirtumus (ieinancio ir iseinancio). Tad cia reiktu tiesiog kalbeti apie padidinta DEBITA ir nebus jokiu kabliuku.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ok, suformulavau ne taip tiksliai, kaip norėjosi: rašiau ne apie sistemos slėgį, o apie padavimo slėgį.

      Padavimo slėgį padidinus, slėgių skirtumas tarp įeinančio ir išeinančio didėja, atitinkamai auga ir srautas.

      Reply
    2. Karvespienas

      Nū tikrai nemanau kad teisingas pastebėjimas -- šilumos perdavimo savybės priklauso ir nuo temperatūros, ir nuo slėgiaus. Ir tas žaidimas vyksta pagal visokius ten entalpijų grafikus.

      Vienžo -- apibendrinus p.Rokiškio postą galima pasakyti aiškiai -- dalkijose ir rubikonuose yra ne durnių, kurie iš techninės pusės gerai žino kaip ir ką pasukioti, kad padidėtų šilumos suvartojimas, ir eiliniam vartotojui tai sunku suvokti, ypač kai į bendrą chorą stoja tokios šūdą malt į miltus dergiančio katino veideliu asmenybės kaip Zuokas.

      Reply
      1. Vytax

        Nereikia čia didelio mokslo. Padidink temperatūrą radiatoriuose daugiau nei reikia, tai daugiabutyje būtinai atsiras durnių kurie šilumos perteklių išleidinės pro atidarytus langus.

        Reply
  21. Vidas

    Norėjote atsakymų prašom:
    Citata:
    1. Gali būti, kad šilumokaitis (o jis dar ir kaip gali priklausyti šilumos tiekėjui) turi klaikiai prastą naudingumo koeficientą. Tai reiškia, kad jis šildo rūsį, o ne jus. Ir svarbiausia, kad šilumos tiekėjas tada per tą šilumokaitį gali prisukti tos šilumos belenkiek.

    Komentaras:
    Čia, gerbiamas autoriau, jūs rašote nesąmones.
    Jeigu šilumokaitis (nepriklausomai kieno nuosavybė) turi klaikiai prastą naudingumo koeficientą tai jis neperduoda šilumos ir ji grįžta atgal į tinklą šilumos skaitiklis paskaičiuoja temperatūrų skirtumą ir padaugina iš šilumnešio srauto, nes matuoja tiek įeinančio tiek išeinančio termofikato temperatūrą ir srautą

    Citata:
    2.Net jei šilumokaitis turės aukštą naudingumo koeficientą, visvien galima per jį perleisti pakankamai šilumos, kad sąskaitose prisidarytų papildomo šilumos sunaudojimo.

    Komentaras:
    Per šilumokaitį galimas perduoti šilumos kiekis niekada nebus didesnis už vidinio kontūro suvartojamą šilumos kiekį (na jeigu jo išorė visiškai neizoliuota tai dalį šilumos išspinduliuos, bet tokių neteko matyti)

    Citata:
    3.Gali būti, kad jūsų namo administratorius užsuka kranelius vidiniame namo šildymo vamzdyne, bet šilumos tiekėjas padidina paduodamo vandens temperatūrą arba slėgį. Arba ir tą, ir aną. Atitinkamai, pastatas gauna daugiau šilumos, nei reikia.

    Komentaras:
    Čia, gerbiamas autoriau, vėl jūs rašote nesąmones.
    Netikite padarykite bandymą į didelį puodą įpilkite 3litrus karšto vandens (turėsite didelį šilumos kiekį „monopolistą šilumos tiekėją“) o į mažą metalinį puoduką 0,3 litro drungno vandens (bus vargšas vartotojas) įdėkite puoduką į puodą ir matuokite temperatūrą ar pavyks dileiu šilumos kiekiu peršildyti mažąjį kiekį (prikišti šilumos) jeigu iš mažojo indo vandens nenaudosite (nepakeisite) temperatūros susilygins ir šilumos mainai sustos

    Citata:
    4.Perteklius šilumos gali būti atiduotas jūsų radiatoriams, kurie gali imti per smarkiai kaitinti, nors ir būtų prisukti administratoriaus.

    Komentaras:
    Taip gali būti, sugedo reguliatorius , bet tokiu atveju namuose pasidaro karštą tai pajutę jūs savo pasirinktam šilumos mazgo prižiūrėtojui reiškiate pretenzijas kad patikrintu sistemos darbą. Tai jo tiesioginės pareigos už tai juk mokate jam pinigus „už sistemos priežiūrą“.

    Citata:
    5.Tokia pat schema veikia ir su karšto vandens tiekimu: jūsų pastatą galima perteklinai prišildyti ir per gyvatuką, kur cirkuliuoja vanduo. Irgi per šilumokaitį.

    Komentaras:
    Taip gali būti ,sugedo reguliatorius, bet tokiu atveju pamatuokite karšto vandens temperatūrą jeigu ji per aukšta vėl savo pasirinktam šilumos mazgo prižiūrėtojui reiškiate pretenzijas kad patikrintu sistemos darbą. Tai jo tiesioginės pareigos už tai juk mokate jam pinigus.
    Galimas ir dar vienas taupymo būdas Susitarkite su bendraturčiais (butų savininkais) atjunkite tą GYVATUKA, tik karštas vanduo ne visada bus karštas nes kai nevartojamas atvės vamzdžiuose teks nuleisti daug vandens kol sušyla,
    Arba galima susitarus su bendraturčiais (butų savininkais) atsisakyti ir karšto vandens ir nereikia nieko daryti išjungti cirkuliacinius siurblius ir nevartoti karšto vandens skaitliukai rodys nulius mokėti nebus už ką.

    Citata:
    6.Gali būti, kad temperatūros davikliai T1 ir T2 yra prastai sukalibruoti, ar netgi šiaip blogai pajungti, todėl rodo šilumos skirtumą, kurio nėra, bet jis suskaičiuojamas, lyg būtų.
    7.Gali būti, kad debitometras suskaičiuoja daugiau srauto, nei yra išties. Ką gali žinot – klausimas, kas per skaitiklis.

    Komentaras:
    Visko gali būti, technika yra technika, o žmonės irgi visur „lietuviai“ Nepasitikite valstybine metrologine patikra, turite teise pareikalauti papildomos patikros, aišku už ją reikės susimokėti jeigu įtarimai nepasitvirtins (bet savo įtarumus sumažinsite

    Citata:
    8.Gali būti, kad šilumos tiekėjas jums pareguliavo šilumą, nors jūs to visiškai nenorėjote.

    Komentaras:
    Šilumą reguliuoja ne tiekėjas o prižiūrėtojas, jūsų pasirinktas prižiūrėtojas (Prezidente juk įstatymą pakeitę) Pribaugino šilumininkai visus su tuo „nuotoliniu valdymu“ manau dar ilgai vaidensis tas „valdymas“
    Nepasitikite -- patikrinkite: pasistatykite registruojantį vidinio kontūro termometrą (arba paprašykite pensininką aktyvistą , kad pakontroliuotų ką rodo vidinio kontūro termometras) ir sekite ar gerai išlaikoma užduota temperatūra jeigu neišlaikoma tai reikalaukite iš prižiūrėtojo sutvarkyti sistemos darbą, juk mokate pinigus už sistemos priežiūrą.

    Citata:
    9.Gali būti, kad jums šildymą kas nors pagerino išsyk keliais skirtingais iš pavardintų būdų. Procentas šen, procentas ten – niekur gal nieko ir nepastebėsi, tačiau galutinis rezultatas gali būti prastas.

    Komentaras:
    Paklaidos visada leistinos, yra standartai. Nepatinka ,galite įsigyti laboratorinio tikslumo prietaisą,tik prietaisų paklaidos dydis visada atvirkščiai proporcingas jo kainai.
    Bet čia problemos nėra. Sumažinkite užduota temperatūra 3-5 procentais “ten“ (kur reikia) kad 1 procentas “šen” neturėtų įtakos į rezultatą

    Citata:
    Žinote, kas visgi šioje schemoje įdomiausia? Ogi tas, kad kaip bereguliuotų namo administratorius tą vidinį vamzdyną, šilumos vartojimas priklauso nuo tos įrangos, kuri priklauso šilumos tiekėjui. Teisinga būtų, kad šilumos tiekėjas imtų pinigus tik už tą šilumą, kuri jau paduodama iš šilumokaičio į vidinį namo vamzdyną, tačiau taip nėra: pinigai imami už šilumą, kuri paduodama į pačiam šilumos tiekėjui priklausančias sistemas.
    Taigi, kaip matome, pagal tokią schemą gaunasi, kad namo šilumos ūkio administratorius yra atsakingas, bet jis negali praktiškai nieko pakeisti. Kitaip tariant, neįgalintas ir netgi neįgaliotas (prisiminkim, kam priklauso įranga). Tuo pat metu įgalintas šilumos tiekėjas yra visai neatsakingas.

    Komentaras:
    Sistema nors ir priklauso tiekėjui perduota valdyti prižiūrėtojui. Valdytojas o ne savininkas atsako už sistemos darbą. Administratorius ne tik gali bet ir privalo visus nustatymus pakeisti taip kaip jūs, gyventojai, mokantys už administravimą ir už sistemos priežiūrą pageidaujate. (aišku išlaikant sanitarines normas) Gal jis nemoka, o gal nenori .gal jam patogu nieko nedaryti (gal neišmanyti ką reikia daryti)gauti už tai algą ir kaltinti šilumos tiekėją. Pakeiskite tokį administratorių ar (ir) šilumos sistemos prižiūrėtoją (Gyventojų susirinkimo sprendimu)

    Citata:
    dar vienas dalykas: paskaitykite šią pigių kreditų schemutę ir prisiminkite, kad nemokamas sūris – pelėkautuose. Ir pasidžiaukite visokia už dyką ar panašiai įrengta ar renovuota šilumine įranga, kuri stovi pastate, kuriame gyvenate.

    Komentaras:
    Taip, su tuo reikia sutikti man patinka posakis apie nemokamą sūrį. Prisiminkime prieš 10 metų tokią politinę nuostatą „Apskaita turi aprūpinti tiekėjas“ varė to meto politikai, buvo pavyzdys teikiamas kad į parduotuve su savo svarstyklėmis,peiliu dešrai atpjauti,ir kasos aparatu pirkėjas neina.
    Tada niekas neklausė specialistų , neklauso jų ir dabar tai taip ir gyvename.
    Čia jau kitas posakis tinka Neturtingas kad kvailas, o kvailas kad neturtingas

    Citata:
    „ Beje, jei kam kyla klausimų, ar šita schema yra teisinga, pasinagrinėkite pačios Vilniaus Energijos pateikiamą schemą, bandydami atrasti kokių nors kardinalesnių skirtumų. Paieškokite ten pradžiai tokio daikto, kaip “šilumnešio temperatūros reguliatorius” ir pažiūrėkite, kokioje sistemos dalyje jis yra. Minimoje schemoje neužkabintas tik vienas dalykas – kad Rubisafe įranga bei skaitliukai gali būti prijungti prie kažkokio centriuko. Tačiau apie nuotolinio duomenų rinkimo ir valdymo galimybes galima sužinoti iš Rubisafe gamintojų – Axis Industries įmonės, kuri, jei neklystu, priklauso vėlgi tai pačiai grupei, liaudyje neretai pavadinamai Rubicon vardu.“

    Komentaras .
    Klausimų kyla kas tą schemą paišė(gal koks karikatūristas) nupiešta gražiai, bet tendencingai ar klaidingai ten nėra pagrindinio jutiklio ( nuorodoje pateiktoje schemoje jis pažymėtas 3- šilumnešio temperatūros jutiklis) kuris matuoja šilumnešio vidiniame kontūre temperatūrą ir pagal ją valdo srauto reguliatorių kuris yra ir jūsų schemoje „reguliatorius“ Gal Autorių šito piešinuko galite įvardinti.

    Citata:
    „Trumpai ir buitiškai: įsivaizduokite, kad jūs turite savo bute radiatorius, kuriuos galima reguliuoti – ar daug jie šildo, ar mažai. Ir įsivaizduokite, kad jūs taupote šilumą, kitaip tariant, užsukate kranelius, kad karšto vandens eitų mažiau – tada reiktų mažiau mokėti už šildymą. Bet kažkas ima ir jums į radiatorius paduoda žymiai karštesnį vandenį, o dar ir su didesniu slėgiu. Jūsų radiatoriai ima kaisti labiau, nepaisant to, kad jūs kranelius užsukot. O dabar įsivaizduokite, kad tie jūsų kraneliai yra valdomi visai ne jūsų.“

    Komentaras.
    Trumpai ir buitiškai: Jeigu gerbiamas autoriau mokykloje fiziką būtų mokęsis. Suprastu apie šilumos dėsnius ir hidraulinių sistemų veikimą tokių nesąmonių nerašytų.

    O gal taip reikia?

    Gerų švenčių!

    Reply
    1. Dalius

      Nus rokiškis rašydamas apie NVK tikriausiai turėjo galvoje nuostolius. pvz kad šilumokaitis (ir vidiniai vamzdžiai) be izoliacijos guli vandeny.

      Radiatorių reguliavimas pas jį plane tikriausiai rankinis.. be termostatų ir t.t. Padarius pirminę prielaidą kad „jie žulikai“ ją pagrįsti visada galima. Ypač nesigilinant į detales. Aš irgi mėgstu taip rašyti.

      Buvo laikai kai šalį valdė melžėjos ir traktoristai. Dabar rašo visi kas netingi. Saudos ir žodžio laisvė. Rokiškis dar ne pats baisiausias variantas.

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Jūs, ponas Daliau, irgi nukeliausite į naxui, jei išsikalinėsite. Kaip senas manęs gerbėjas, jūs žinote, kad aš nesicackinu.

        Reply
    2. Rokiškis Post author

      Ponas Vidai, aš matau, kad tamsta galvojate, kad čia ateisite pas mane, prirašysite kliedesių iškilmingu tonu ir tie tamstos kliedesiai sueis už argumentus. Deja, ne ten pataikėte.

      Prieš pasiųsdamas jus naxui dar kartą (o jau už savo kliedėjimą esate pasiųstas ir kitoje vietoje), aš truputį tamstai paaiškinsiu, kokią didžiausią klaidą jūs dabar padarėte.

      Jūs padarėte pačią didžiausią klaidą, galvodamas, kad galėsite čia rašyti kliedesius. O už tokią klaidą aš neatleidžiu.

      Pažiūrėkim, kaip jūs kliedit, papunkčiui (ir nesupraskit to, kaip kvietimo diskusijai. Supraskite tai, kaip detalų išnagrinėjimą, už ką jūs esate pasiųstas į naxui):

      1. Jūs neskiriate naudingumo koeficiento nuo šilumos perdavimo efektyvumo, bandydamas praknist protą, kad naudingumo koeficientas yra šilumos perdavimas. Jūsų žiniai, karštas vanduo, grąžinamas į šilumos tinklus, nėra apmokestinamas, t.y., nėra nuostoliai. Nuostoliai yra šilumos praradimai, kai šiluma šildo rūsį, o ne butus. Ir jūs, nesuprasdamas tokių elementarių sąvokų, čia pas mane atėjot aiškinti apie šilumą?

      2. Jūs ir toliau kliedite apie perduotą šilumos kiekį, kai kalba apie naudingumo koeficientą. Ir rezultate atvirai nusišnekate, teigdamas, kad į šilumokaitį negali būti paduota daugiau, nei iš jo atiduodama. Deja, yra priešingai: šilumokaitis visada atiduoda kažkiek mažiau, nei gauna. Nes jokio įrenginio NK nesiekia apvalaus 100 procentų. Apie II termodinamikos dėsnį kada nors ką nors girdėjote?

      3. Tamsta pradedate pseudomokslinius išvedžiojimus, tyliai padarydamas prielaidą, esą radiatoriuose cirkuliuojančio vandens temperatūra yra tokia, kaip šilumos tiekėjo tiekiamo vandens temperatūra. Deja, radiatoriuose esantis šilumnešis visada be išimčių yra šaltesnis, nes yra nuolat šaldomas radiatoriuose, todėl jūsų pavyzdyje tasai vidinis puodas nuolat turės šaltesnį vandenį, kuris perimdinės šilumą iš kito puodo.

      4. Kad sugedus reguliatoriui, name pasidarytų karšta, nuokrypis šilumos suvartojime turėtų būti ne pora dešimčių procentų. Bet kad taip šilumos suvartojimas padidėtų be jokių ten gedimų -- visai įmanoma. Niekas beveik ir nepastebi tokių dalykų, sėdėdamas savo bute. O tamsta sakote, kad visi turi kreiptis pas reguliuotoją. Čia puikus dalykas, žinoma. Aš spėju, kad tamsta sakote „taip, gali būti, kad sugedo“, nes galvojate, kad šitą fufelį galėsite užkarti ant namo reguliuotojo.

      5. O čia ir vėl tęsiate tą patį fufelį, tik papildydamas demagogijomis apie „nevartokit, tai ir nebus už ką mokėti“. Čia, žinote, mes kalbame ne apie vartojimą, o apie apipisinėjimą. Jei tamstai apipisinėjimas atrodo natūraliu dalyku, tai aš to nekomentuosiu, tik pastebėsiu, kieno pozicijas tamsta ginate.

      6,7. Blablabla, blablabla. Čia, kaip matau, neturit išvis netgi ką pasakyti. Aukščiau komentaruose kai kas peistino šiokią tokią info apie tuos jūsų temperatūros daviklius ir jų metrologinę patikrą, tiesa? Čia pastebėtinas dalykas, kaip jūs vartojate žodį „lietuviai“. Sakyčiau, kelia minčių apie tuos, kas varo ant lietuvių.

      8. Apie tai, kad šilumą reguliavo šilumos tiekėjas, jau pripažino netgi ir patsai Artūras Zuokas, prasitaręs apie temperatūrų padidinimą: „Prieš metus buvo taikomas 18-19 laipsnių parametras. Šiemet yra taikoma 21-23 laipsniai.„. O jūs aiškinate pezalus ir galvojate, kad melavimas jums padės.

      9. Čia jau ir yra jūsų atsivėrimas visame gražume. „Paklaidos visada leistinos. Vsio zakonno. Bet kada galėjote susžiūrėti kaip jums prisukinėjama ir susimažinti“.

      Toliau jūs pezate apie tai, kad namo administratorius atsakingas, nes jis atsakingas. Tai suprantama, nes aš apie tą ir rašiau straipsnio pradžioje: kai atsakingas yra neįgaliotas, tai labai patogu tam, kas yra įgalintas, bet neatsakingas.

      Galų gale apie tamstos nykų bandymą kabintis prie schemos, ieškant jos vidiniame kontūre daviklio (nors kalba yra apie išorinį kontūrą): pilna schema yra VE puslapyje, ne veltui į ją nuorodą dėjau. Ten ir daugiau yra visokių elementų. Pvz., išoriniame kontūre esantis šilumnešio srauto ribotuvas, kuris šiluminiuose mazguose gražiai užplombuojamas, o srauto realiai neriboja. Daug ten visokių detalių. Bet nesigilinant į tas detales, čia ir yra įdomumas, kad turėtų būti valdoma pagal vidinį kontūrą, o realybėje toksai prietaisas, kaip Rubisafe yra pajungtas prie visai kažkur kitur. Laidukais.

      Pabaigiant, apie trumpai ir buitiškai: matau, kad tamsta tam jau paprieštarauti neturėjot ką, todėl pradėjote pezėti apie fizikos žinias. Kaip matėme iš tamstos kitų pezalų, tamstai nevertėjo pezėti apie fizikos žinias. Tamstai išvis geriau nevertėjo nieko kalbėti apie tuos dalykus, kur kažkas susiję su fizika.

      Taigi, todėl tamsta ir keliausite naxui iš mano blogo. Nes jūs to nusipelnėte.

      Reply
      1. Vidas

        Ačiū už atvirumą.
        Dabar jau ir aš supratau kur kur esmė, esmė diagnozėje

        Gerų švenčių

        Reply
  22. Paulius

    Ko tai man dar viena samokslo teorija kvepia:
    Kas galėtų paneigti galimybę, jog VE „automagiškai“ reguliuoja tik rubikono konkurentų administruojamus šilumos mazgus, po to kyla gyventojų pasipiktinimas, dar po to yra paskaičiuojamas „geriausių“ administratorių TOP100 ir jau po to gyventojai savo noru sugrįžta pas rubikoną… Ir naujas įstatymas galioja, ir monopolis išlieka…

    Reply
    1. Dalius

      Teoriškai VE nieko bebereguliuoja jau daugiau nei mėnesį. Net „popieruką“ turi kad visa reguliavimo „geležis“ jų pusėje išjugta. Tiesa.. dabar energetikos inspekcija tai tikrina 🙂

      Vijas „fintas“ tame, kokius nustatymus jie paliko „išeidami“ 🙂

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Čia yra patsai įdomumas, kad ne tik nustatymus paliko, bet, atrodo, dar ir reguliuoja visgi, dėl ko dabar ir tikrinami yra. Nepaisant pažymų ir „bebereguliavimo“.

        Reply
        1. DL

          Natūraliai kyla klausimas: Kodėl namų bendrijų pirmininkai nepasirūpina tuo(Nuo 1 lapkricio), kad būtų eliminuotas tas nelemtas ryšys, ar to neįmanoma padaryti fiziškai?

          Reply
          1. Rokiškis Post author

            Kiek spėju, kai kurie iš tų pirmininkų netgi ir nežino tokių dalykų, kad ten nuotoliniu būdu gali būti reguliuojama. Kita vertus, kiek teko girdėti, kai kurie iš tų daiktų gali būti reguliuojami ir išvis per kažkokius bluetooth ar tai wifi.

            Trečia vertus, nesu tikras, bet atrodo, kad bent jau daliai gali būti, kad duoda reguliavimui internetinį priėjimą, todėl atjungęs, prarastum galimybę reguliuoti pats.

            Čia išties būtų įdomu, jei kas nors iš pačių šilumos administratorių, pas ką stovi tokia įranga, pasakytų, kodėl, nes aš pats tegaliu tik spėlioti.

            Reply
  23. Pingback: Kodėl padidėjo sąskaitos už šildymą? Nr.6: kas taupo, tam didėja. « Rokiškis

  24. anonimas

    Komentarai į teiginius:
    1. kiekvienas studentas (energetikas) žino kad vandens-vandens šilumokaičio nvk nepriklauso nuo jo užterštumo ir taip toliau, nvk priklauso tik nuo nuostolių į aplinką, t. y. į rūsį, bet kadangi rūsys namo gyventojų, o jį irgi reikia šildyti, nors niekam to nereikia, bet vis tiek reikia, nes pirmas aukštas sušals. Teoriškai nuostolių dydis du procentai, praktiškai šiuolaikinis šilumokaitis gerai izoliuotas kompaktiškas, tai gal ir dešimtosios dalies neturi
    2. Šis tvirtinimas iš absurdo srities, kiek pro šilumokaitį beleisk, jei namo sistemos vanduo jos nepaėmė, viskas nukeliaus į grįžtamą vamzdi ir skaitiklis tai užfiksuos (bus padidėjusi gražinamo vandens temperatūra)
    3. Trečias punktas nerealus -- kiek tiekėjas bedidins slėgį ir temperatūrą, namo vidinės sistemos tai neveikia, nes atskirtos sistemos būtent per šilumokaitį, ir šios pastatų sistemos taip ir vadinasi -- nepriklausomos. Tai reiškia kad kas be būtų išorės tinkluose, namo šiluminis mazgas gyvena savo nepriklausomą gyvenimą.
    4. Nežinau ką ir pasakyti, manau kad į kvailus teiginius nėra protingo atsakymo.
    5. Per gyvatuką papildomai neprišildysi, nes cirkuliuoja pastovios temperatūros vanduo, ir niekas nedrįs padidinti virš normos, nes nenorės mokėti kompensacijų nusideginusiems rankas po kranu
    6. Šeštas punktas nerealus -- metrologija reikalauja tikrinti kas du metus. Jei nepatikrintas gyventojai gali reikalauti kad būtų apskaičiuota pagal normas
    7. Septintas punktas tas pats kaip šeštas
    8. Aštuntas klaidingas teiginys, padidinti gali tik mazgo prižiūrėtojas, atjungus nuotolinį valdymą tiekėjas neturi šansų.
    9. Devintas -- ne sąskaitos didelės, o atlyginimai maži. Sąskaitų dydis tas pats Latvijoje, Baltarusijoje pagal šilumos kiekį tas pats. Nemanau kad Lukašenka Minsko gyventojams priverstinai didina šilumos vartojimą

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Bingo, ponuli. Tamsta jau pirmuoju punktu davėte paaiškinimą, kuris yra dar žiauresnis, nei mano nupieštoje schemoje.

      1. Aš nekalbėjau apie šilumokaičių užsiteršimą, bet tamstos paminėti vandens-vandens arba kontaktiniai šilumokaičiai turi nuostabią savybę: juose kontūrai nėra fiziškai atskirti, skirtingai nuo paviršinių. Kitaip tariant, esant tai pačiai reguliatoriaus padėčiai, slėgio ar temperatūros padidinimas padavime tiesiogiai didina slėgį ar temperatūrą vidiniame kontūre. Čia puikus tamstos pastebėjimas apie šitą šilumokaičių tipą, ponuli. Net nesu tikras, ar tamsta supratote, kokį čia dalyką padarėte, užvesdamas kalbą apie tuos vandens-vandens šilumokaičius. O šiaip dėl naudingumo koeficiento -- kiek žinau, kai kuriuose namuose Vilniaus Energija statė ne tokią jau ir modernią įrangą.

      2. Kaip žinome iš paprastų paprasčiausios fizikos, didinant temperatūrų skirtumą, šilumos perdavimas didėja. Kaip šilumos perdavimas didėja ir didinant cirkuliacijos greitį. Taigi, suprantu, kodėl tamsta čia nebandote argumentuoti, bet tvirtinate apie absurdus. Taip yra dėl to, kad sutikti su realybe kažkodėl nenorite, o argumentų neturite. Beje, dabar grįžkite į 1 punktą, kur minėjote tuos maišiklinius šilumokaičius. Ten yra dar žiauriau su tuo: šilumos atidavimas didinant cirkuliaciją didėja, net jei abiejų kontūrų temperatūros beveik nesiskiria.

      3. Kaip matėme iš tamstos minėto 1 punkto, kontaktiniame šilumokaityje vidinės sistemos lieka neatskirtos. Kita vertus, kaip matėme kiek aukščiau, atsakyme į 2, net ir atskirtose sistemose viskas priklauso nuo šilumnešio cirkuliacijos greičio ir temperatūros.

      4. Sakote, kad smarkiau kaitinant radiatoriuose cirkuliuojantį vandenį, jie smarkiau nekais? Taip, suprantu, kad pagal tokią pseudologiką tamstai nieko ir nelieka pasakyti. Čia aš nekomentuosiu, žinote. Nes čia nėra ką komentuoti.

      5. Nereikia pasakoti apie kompensacijas nusideginusiems, nes karšto vandens temparatūrą reguliuoja sanitarinės normos, kurių nustatytos ribos yra ganėtinai plačios -- 50-60 laipsnių, kas sudaro ganėtinai platų diapazoną. Beje, pernai VE buvo sugalvojusi naktimis mažinti temperatūrą žemiau sanitarinių normų, tad galimybės pertekliniam kaitinimui gali būti nemažos.

      6. Kiek aukščiau komentaruose paieškokite info apie realybę su metrologijomis. Tikrai rasite.

      7. Taip pat kaip ir 6 punktui, paieškokite komentaruose.

      8. Žr. techninę Rubisafe dokumentaciją. Kažkas čia buvo įdėjęs linką. Kitaip tariant, praktikoje namo prižiūrėtojas gali mažiau, nei tie, kas tuos laidukus pajungė. Bet žinoma, atjungti laidukus labai verta -- kad nebūtų kai kokių cirkų. Aš tikrai pritariu tamstos pasiūlymui 🙂

      9. Blablablablabla. Kiek matau, tamsta jau ėmėte rašinėti išvis nesusijusias pievas apie mažus atlyginimus. Suprantu, suprantu 🙂 Gyventojai mažai uždirba, todėl pyksta. Uždirbtų daugiau -- tai gal ir dar daugiau galėtų už šildymą sumokėt 😀

      Žodžiu, taip ar anaip, dėkoju tamstai, kad skirtingai nuo kažkokio čia anksčiau atėjusio pridūrko, bent jau bandote argumentus rašinėti vietoj kliedesių. Už tai tamstai reiškiu pagarbą. Tačiau kaip matome, galimybių kažką prieštarauti čia nelabai yra.

      Dėl to tamstai dar kartą reiškiu pagarbą, nes bandote kaip nors protingai prieštarauti iš paskutiniųjų, net kai prieštaravimai beviltiški ir galimybių nėra.

      Reply
      1. Anonimas

        Visas šis briedas be jokios naudos, ką giedosite kai už gruodžio mėnesį gausite sąskaitas su 20% mažesniu šilumos kiekiu nei pernai metais gruodžio mėnesį. Gal vėl giedosite: išgirdo krtiką, išsigando, matai kokie svoločiai

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Ponuli, kiek žiūriu, jūs čia kažkoks neadekvatas? Jei nepastebėjote, tai neadekvatus aš išbaninu. Taip kad arba susiimkite, arba lėksite į vieną vietą greit.

          O apie pasažus iš serijos „kas bus, kai gausite mažesnę sąskaitą, giedosite kad išsigando“ -- tai klasikinis pagautų vagių diskursas: „kas bus, jei iš jūsų daugiau nepavogs, aiškinsite, kad išsigando, todėl nevagia?“

          Reply
  25. Apsisik

    Galvojau , kad cia normaliai bendraujama-argumentu kalba, taciau sitas rakom kiskis(rokiskis) pritrukes argumentu naxuij siiuntineja.“mano blogas“ Apsisik su tuo savo blogu kiauragalvi skustbezdali.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tamsta teisingai galvojote: čia yra normaliai bendraujama -- argumentų kalba. Taip yra todėl, kad tie, kas galvoja, jog kliedesiai gali atstoti argumentus, yra pasiunčiami į labai aiškią vietą.

      Tamstą irgi į tenai siunčiu 🙂 Ir patariu keliauti savanoriškai 🙂

      Reply
  26. Pingback: Kodėl padidėjo sąskaitos už šildymą? (valdiški nemokšos) #8

  27. Vytautas

    Kažkaip tai perskaičiau, kad ne debitometras, bet debilometras sistemoje įtaisytas:D.

    Reply
  28. Pingback: Kodėl padidėjo sąskaitos už šildymą? Nr. 12: Auditas esą parodė… « Rokiškis

  29. senis_saltis

    Visur pamirštami laiptinių radiatoriai. Butas gal ir neims šilumos taupydamas, bet laiptinė pagal normas turi būti šildoma. Dar nuostoliai vidiniame namo kontūre. Jei jie yra nedideli prie normalios teikiamos VE ar kito tiekėjo termofikato temperatūros, tai jie turėtų padidėti, tą temperatūrą pakėlus. Taip tikriausiai daugiabutyje nebūna, kad ateina termofikatas ir jei niekas nenaudoja, grįžta atgal ta pati temperatūra. O jei butas nereguliuojamas, tai jis gali per atidarytus langus išleisti jam per didelę šilumą. Kam trūksta, tam ir toliau truks.
    Na laisvės fantazijoms tikrai yra.
    Man keista (mes KE ne VE), kad atėjus šildymo sezonui staiga cirkuliacinis „gyvatuko“ mokestis pabrangsta labai stipriai. mėnesis prieš kūrenimą ir po kūrenimo temperatūra lauko niekuo nesiskiria, o staiga kainos sukyla. Pritaiko normas. Nors teoriškai jei namą pradeda šildyti, gyvatukas turi mažiau atiduoti šilumos į šiltesnį butą, bet gaunasi atvirkščiai.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Su laiptinėmis -- klasika. Teko kadaise girdėti, kad kai kurie namai sugeba keliom dešimtim procentų sumažinti šilumos sąnaudas, vien susitvarkę laiptinėse langus ir įsitaisę dvi duris su tambūru.

      O dėl gyvatuko -- tamsta protingai šnekate, bet sukėlėte kažkokias asociacijas tuo, tad prisiminiau visai nesusijusį fokusą iš labai senų laikų: kaip prišildyti butą, kai radiatoriai tik vos vos šilti? Ogi paprastai: pastatyti ventiliatorių, kuris į radiatorių pūstų orą. Savaiminė cirkuliacija pakeičiama į priverstinę ir šilumos atidavimas padidėja iki kelių kartų.

      Reply
  30. Ramūnas

    Dėkui už naudingą informaciją apie kainų už šilumą augimą. Manau jei lietuva būtų afrikos valstybė, tektų tą pačią sumą mokėti 🙂

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *