Procol Harum

Sena, neįtikėtinai sena grupė. Procol Harum "A whiter shade of pale", 1967 sukurta daina tapo hitu: visiškai šviežutėlė grupė virto pasaulinėmis žvaigždėmis. Klipe man labiausiai krenta į akis "kompiuterinė" grafika, padaryta be jokių kompiuterių – oscilografu su keliais generatoriais. Kaip tiems laikams – tai turėjo būti tokia neįtikėtina tobulybė, kad vien nuo to vaizdo žiūrovai turėjo jaustis, lyg pakliuvę į fantastinį filmą su kažkokiais kosminiais laivais.

Procol Harum pavadinimas kilo nuo kažkurio iš jų narių draugų katino, o šiam vardas buvo suteiktas berods dėl knygos "Alisa stebuklų šalyje", pabandžius į lotynų kalbą išversti kažkokią frazę apie veidrožių karalystės katiną. Išversta frazė buvo su klaidomis, o tad ir gavosi keista beprasmybė, tačiau skambanti, lyg vardas su pavarde. Aišku, tai panašu į legendą, juolab, kad ir tos frazės, iš kurios kilo pavadinimas, niekas neatseka.

Grupė, nors ir baisiai sena, kažkokiu būdu gyvuoja lig šiolei. Netgi retkarčiais vieną kitą koncertą surengia. Tačiau šlovės laikai – praeitis. Kita vertus, Procol Harum – nesuprasi, ką reiškiantis pavadinimas, buvo įamžintas: grupės vardu pavadintas asteroidas ir viena orchidėjų rūšis. Mažai kas iš atlikėjų galėtų pasigirti panašiais pasiekimais.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

3 thoughts on “Procol Harum

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *