Padėkite kažkas išversti

Aptikau eBay parduodamą už 10 dolerių. Ženklo paskirtis visai neaiški, greičiausiai – tiesiog suvenyrinio ar žyminio tipo leidinys. Nes apie lokalų XXa. pradžios Vilniaus žydų paštą nieko neteko girdėti (o jei toks būtų buvęs, tai būtų didžiulis gabalas istorijos). Taip ar anaip, kadangi, deja, nesuprantu, tai prašau, kad kažkas padėtų išversti, kas čia parašyta.

Ženklas, tikėtina, yra apie 192x metų. Pavaizduota, jei neklystu, Stiklių gatvė. Mokėjimo vienetai neaiškūs (tikėtina, kad Rytų skolinamosios kasos markės, o jei taip – tai spėtinai apie kokius 1921 gali būti). Perforacijos grubumu kažkuo primena Litwa Srodkowa laidose pasitaikančius atvejus.

Vilnius, judaika

Kitas (menkiau įtikėtinas) variantas – kad tai galėtų būti geto pašto ženklas iš vėlesnių, nacių okupacijos laikų. Gandų apie tai, kad toksai lokalus paštas buvęs, girdėti teko. Tik neteko nei karto matyti jokio pašto ženklo iš to, ir netgi dar daugiau – neteko girdėti, kad būtų matęs kas nors iš tų, su kuo man teko bendrauti. Tiktai gandai tesklando, kad toksai paštas buvęs.

Žodžiu, kas galite, pakomentuokite, nes tai labai įdomus gabaliukas mūsų istorijos.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

57 thoughts on “Padėkite kažkas išversti

    1. Rokiškis Post author

      Ačiū, tik bijau, kad ten nepadėtų. Truputį specifika čia. Ponas Sergejus žemiau daugiausiai informacijos pateikė. Aišku, tiksliai datuoti sunku, bet bent jau galim dabar žinoti, kas per daiktas.

      Reply
  1. Ele

    Gal ir nesusije, bet gal cia koks „emergency money“ atvejis? Getuose cirkuliavo sava valiuta, kuria gaudavo kaip paskatinima, uz kuria kaliniai gaudavo papildomai prekiu.

    Reply
  2. Sergejus Kanovicius

    Atsiprasau, kad be diakritiku. Tai Zydu nacionalnio fondo zenklas (uzrasas virsuje קרן קימת לישראל). Pazodinis vertimas kur kas idomesnis -- fondas egzistuojantis Izraeliui. Kitams uzrasa sako:“Zydu gatve Vilniuje) Daugiau apie fonda rasit cia: http://www.kkl.org.il/eng/

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Dėkui. Tai reiškia, labdaringas ženklas, kurį perkant buvo remiamas fondas. Labai ačiū dar kartą, tai viską išaiškina -- labdaros (ne pašto) ženklai tais laikais buvo gana paplitę.

      Reply
  3. Audrius

    Tekstas ant graviūros – רחוב יהודי בוילנה. Vilniaus žydų gatvė.

    Reply
  4. nakties spalvos

    ELE, tikrai ne 🙂 tai yra 1940 m.zenliukai skirti kaip ir dvasiškai paremti žydams gyvenantiems ne savo istorinėje tėvynėje, tai sakant išeiviams.Juose buvo vaizduojami visokie jiems svarbūs europos istoriniai centrai, sinagogos, žydų gatvės ir tt..bet va kas būtent ant šio užrašyta, čia jau reik klaust kas moka skaityt ta kalba.

    Reply
        1. Rokiškis Post author

          Tiesiog paaiškinsiu dar truputį tiksliau: po kaizerinės okupacijos kaip pinigai Vilniaus krašte buvo naudojamos Rytų skolinamosios kasos markės.

          Kadangi kaizerinės valdžios po I Pasaulinio karo neliko, o pakankamai kokybiškų banknotų kitos valdžios nesugebėjo leisti, tai pvz., Lietuvoje tos markės oficialiai buvo pervadintos auksinais, o Vilniaus krašte -- kurį laiką vadintos markėmis (ant pašto ženklų būdavo „M“ ar „f“ raidė), o paskui išvis nustotos žymėti.

          Reply
      1. nakties spalvos

        ten yra, net ir pačios knygutės viršelis, tik šito ženklo joje nera, bet juk galėjo būti ir daugiau tokių skirtingų knygučių iš tos serijos.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Konkrečiai tie yra Holokausto serijos JKL ženklai. Bet taip ar anaip, atrodo, kad siūlo galą užčiuopėm, teliko išsiaiškinti konkrečiai šitą.

          Reply
    1. Rokiškis Post author

      Dėl Kybartų -- tenai, kiek suprantu, ėjo pirmų serijų ženklai, kur Dovydo žvaigždė pavaizduota. Bet istorija tai nuostabiai įdomi -- čia visgi yra ne vien labdara, o ir tikras paštas.

      Pabandysiu atkasti daugiau kažką dar, konkrečią laidą, iš kurios tie ženklai.

      Reply
  5. Sergejus Kanovicius

    Sunku pasakyti, kur tas zenklas buvo platinamas, kada ir kur buvo isleistas -- reiketu teirautis istoriku ir filatelijos zinovu. Lietuvos zydu istorija apskritai yra neatkrasta ir nepelnytai uzmirsta (neskaitant, zinoma, privalomu parodomuju proginiu lentikiu ir kitu teatralizuotu „svenciu“). Stai cia http://kehilalinks.jewishgen.org/telz/telz2.html , pavyzdziui, rasite daug idomios informacijos, kas, kaip ir kada reme ir ta fonda ir kitus dalykus. Stebetina, kad tos informacijos ir gana tiksliai istoriskai aprasytos uzsienio kalbomis daugiau, nei… Ai, ka cia be reikalo… Sekmes.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip, iš mūsų istorijos ištrinti šimtmečiai. Dešimtis metų jie buvo tiesiog ištrinti, lyg niekad nebuvę. Ir dabar ką nors atrasti yra klaikiai sunku.

      Dėl tų ženklų -- kol kas atradom platinimą, tik vat norisi jau iki galo rasti. Turėtų būti katalogai, nes į lokalius katalogus tokie dalykai pakliūna. Ir nuorodų į katalogus pasitaikė, ale kol kas nerandu jų pas nieką.

      Reply
  6. nakties spalvos

    ei chebryte 😀 ir gerbiamas rokiški, apie ką mes kalbam dar, juk tas ženklas yra toje nuorodoje, tik toks skirtumas , kad jūsų ženklas yra mėlynas, o tame pvz.yra geltonas, ar gelsvas.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ale gi jetau, taigi akurat! Tiktai tas paveiksliukas toks baisus, kad atpažint neįmanoma.

      Kol kas nerandu nieko daugiau. Scott ar Michel nieko apie šitus neturės, o kur dar rasti -- nelabai įsivaizduoju. Jau spėjau perverst krūvas visokių vietų, ale kažkaip nieko neatseku, nei kur tiksliai leista, nei tiksliai kada.

      Turėtų būt kur nors koks nors KKL JNF ženklų katalogas, ale irgi nieko nerandu.

      Reply
      1. nakties spalvos

        tai va va..ir aš iš pirmo kart ne.nes akys ieškojo naujo kaip jūsų 😀 1940 serial Jewish National Fund 40 stamps DIASPORA Holocaust, reiškia ir knygučių daugiau nebuvo, tik viena, su 40 ženklų.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Atrodo, kad 1943 metų laida bus. Spausdinti keliom spalvom. Katalogo visgi neradau, nors atrodo, kad kažkoks yra, nes nurodo, kad katalogo numeris MH 33.

          http://bit.ly/Ixblfw

          Dar buvo pasipainioję internetuose, kad ir Kaunas kažkuriame ženkle figūravo, tačiau daugiau nieko rasti nepavyko.

          Reply
            1. Rokiškis Post author

              Dar vienas, Kauno tema: http://bit.ly/IhGicT

              O čia -- nuostabus tiesiog, kažkuo primena tuos Tarpukario Lietuvos pašto ženklus, kur su koplytstulpiais ir sėjėjais: http://bit.ly/HH2hr7

              Gal dar kokį vieną-kitą surasiu. Sunkus ten puslapis, nepritaikytas Google Translate naudojimui, bet medžiaga labai įdomi.

              Reply
            2. Rokiškis Post author

              Dar vienas -- Mordechajus (Markas) Antokolskis, Vilniaus skulptorius ir jo skulptūros: http://bit.ly/HuXFlc

              Plius dar kokie 10 iš serijoje esančių ženklų yra arba dailininkų, nemažai laiko praleidusių Lietuvoje, arba iš LDK žemių, etc..

              Žodžiu, įdomi tema. Gaila, kad sunkiai randama tokia informacija. Bet gerai, kad visgi randama.

              Reply
              1. nakties spalvos

                iš tikro ne vien istorija, o ir apskritai žydų pasaulis yra labai įdomus, tarytum jiems kažkokios antgamtinės galios davė teisę ir pareigą, gebėjimą valdyti pasaulį, teko skaityt knygą Steveno Silbigerio “The Jewish Phenomenon” ten taip pat aprašomi pagrindiniai šios tautos sėkmės principai ir vienas iš jų yra : „Žinok, kad tikras turtas yra nešiojamas – tai žinios“. tai gi… būtų labai įdomu kartkartėm pas jus rasti tokių istorinių perliukų, kaip šis straipsnelis.

                Reply
                1. Rokiškis Post author

                  Taip, iš žydų atėjo pagrindai dabartinei europinei kultūrai. Todėl negali būti neįdomus žydų pasaulis.

                  Reply
  7. Karolis

    Sveiki, čia yra prieškario „markė“. Ji buvo skirta fondui iš arabų išpirkti žemę būsimam Izraeliui.
    Mažas užrašas paveiklėlyje -- „Žydų gatvė, Vilniuje“
    Stambus užrašas viršuje -- Keren Kajemet LeJisrael -- „Fondas paremti kuriant Izraelį“.
    Vertimai atitinka tikrąją prasmę, t.y. pažodžiui.

    Šios markės buvo platinamos visame pasaulyje, žydų bendruomenėse. Buvo garbės reikalas turėti knygutes su kuo daugiau markių. Vaikai net lenktyniaudavo, kad daugiau tokių surinks.

    Mano senelio informacija.

    K.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Dėkui. Man ypač įdomu paskaityti tamstos komentarą, nes davėte autentišką istoriją -- kaip tai vyko.

      Ačiū dar kartą 🙂

      Reply
  8. Algirdas

    As nurodziau visai kita demeni, stai komentas ir jusu komentas i komenta:

    [c]nakties spalvos
    Balandžio 10th, 2012 on 13:16
    na, aš labiau domuosi II pasaulinio ženkliukais ir medaliais ir šventosios kalbos taip pat nemoku, bet, o, tačiau iš tos pačios serijos labai daug yra čia: http://chgs.umn.edu/histories/philatelic/naziPhilatelic3.html

    Atsakyti
    Rokiškis
    Balandžio 10th, 2012 on 13:48
    Čia kitas periodas, bet irgi įdomus, dėkui.[/c]

    Reply
  9. Lijana Esmi

    керен каемет исраель -- Izraelio zemes fondas. Is esmes tas pats ,ka parase Karolis,tik oficialiai turbut taip verciama.
    рехов иуда ба Вильна -- taip skamba antrasis uzrasas,jei noresit pademonstruoti kam nors,kad skaityti sventaja kalba mokat 🙂

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *