Sprendimų pasirinkimo pozityvumas

Vat taip įvairios temos užsikabina, o šita išties labai sena, daug kartų nagrinėta ir vis neišnagrinėta, nes tokia gili savo esme, kad netgi nežinau, nuo ko pradėti. Apie tai, kokie sprendimai versle, o ir bendrai gyvenime yra geri ir produktyvūs, o kokie blogi ir neproduktyvūs.

Jei norime kažkokios sėkmės, tai reikia visgi kažką daryti, o ne nedaryti. Taip kad darykit ir aš jums paaiškinsiu visą loginę darymo struktūrą, kad žinotumėt, jog esminė bet ko sąlyga - kad reikia daryti. O jau paskui galvoti, ar ten gerai, ar galima dar geriau, ar dar ten kažką.

Jei norime kažkokios sėkmės, tai reikia visgi kažką daryti, o ne nedaryti. Taip kad darykit ir aš jums paaiškinsiu visą loginę darymo struktūrą, kad žinotumėt, jog esminė bet ko sąlyga – kad reikia daryti. O jau paskui galvoti, ar ten gerai, ar galima dar geriau, ar dar ten kažką.

Kadangi čia labai jau plati tema, tai aš tiesiog apie vieną koncentruotą teisingų sprendimų pasirinkimo fragmentą jums parašysiu. Apie tai, kaip dėstosi argumentai už ir argumentai prieš, kai sprendžiama, ar kažką daryti, ar nedaryti. Taip, semiotiškai. Ne kaip durniams, o kaip tiems, kas analizuoja.

Schema labai paprasta – sakykim, turime klausimą, ar daryti sprendimą ir argumetų rūšis, ar daryti, ar nedaryti. Ir vat kokia bendra argumentų struktūra gaunasi dažniausiai, kai tik kažkas bando diskutuoti apie tuos reikalus:

  • Ar daryti kažką?
    • Daryti, nes:
      • Imaginariniai pozityvūs argumentai:
        • Gali gautis teigiamų dalykų, kurie gali nutikti, bet jų dar nėra, t.y., įsivaizduojami (prognozuojami, prisifantazuoti, potencialūs, būsimi ir t.t.) teigiami efektai
        • Gali gautis teigiamų dalykų, kurie gali nutikti ir jie jau yra, t.y., gali būti pelningai panaudoti tam tikri paskandinti kaštai, kurie dabar nepanaudojami
      • Realūs pozityvūs argumentai:
        • Sprendimas ir jo įgyvendinimas atneš objektyviai įvertinamą pelną (pagal viršutinę, vidurinę ir apatinę kreives), kuris liks, atskaičiavus kaštus.
    • Nedaryti, nes:
      • Imaginariniai negatyvūs argumentai:
        • Gali būti neigiamų dalykų, kurie gali nutikti, bet jų dar nėra, t.y., įsivaizduojami (prognozuojami, prisifantazuoti, potencialūs, būsimi ir t.t.) neigiami efektai
        • Gali būti neigiamų dalykų, kurie gali nutikti ir jie jau yra, t.y., gali būti nepanaudoti tam tikri paskandinti kaštai, kurie visvien nepanaudojami
      • Realūs negatyvūs argumentai:
        • Sprendimas ir jo įgyvendinimas kainuos realius objektyviai įvertinamus kaštus (pastovūs ir kintami kaštai, taip pat investicijos)

Atkreipkite dėmesį – gera pusė argumentų būna grynai imaginariniai. Tačiau dažnai diskusijose, bandant analizuoti, gaunasi taip, kad imaginariniai argumentai laimi prieš realius. Visi tie atvejai, kai sakoma „o kas bus, o jei tas, tai bus blogai, o jei anas tai bus irgi blogai, tai gal nedarykim“.

Dabar prie viso šito pridėkime didelį didelį klausimą, į kur atsakymas yra akivaizdus ir perslenkantis visus argumentus aiškia kryptimi:

Jei norime gauti rezultatą, tai koksai sprendimas turi būti – darymas ar nedarymas?

Akivaizdu, kad jei nori, kad būtų rezultatas, reikia kažką padaryti. Kaip tame anekdote – jei nori, kad Dievas padėtų laimėti loterijoje, tai bent jau loterijos bilietą nusipirkti reikia. Todėl visais atvejais, jei remiamasi imaginariniais faktoriais, o vienareikšmiai aiškių kriterijų nėra, reikia remtis prielaida, kad argumentai, skirti darymui, turi aiškiai didesnį svorį.

O dabar užduokim sau klausimą: ar išties nebūna taip, kad pasifantazuojame apie kažkokias imaginarines baimes, nusprendžiame, kad tai yra rimtas dalykas ir nieko nepadarome, o dėl to negauname rezultato?

Taip, čia semiotinė tipinės verslo ar netgi buitinės diskusijos struktūra. Ir jei diskusijoje pasinaudosite šitais struktūros elementais, klasifikuodami argumentus, tai gali būti, kad sprendimas jums palengvės. Taip, tai yra labai paprasta, bet kartu tai yra dalykas, kurį mokantys žmonės tampa vadovais, lyderiais, nuomonių formuotojais ir sėkmingais verslininkais.

Mokykitės, ponai ir ponios, nes šitai moka labai nedaugelis.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

7 thoughts on “Sprendimų pasirinkimo pozityvumas

  1. algis murauskas

    labai teisingai ir aiškiai parašėte ,viską supratau. Taip ir pasielgsiu. Užkasiu laukymėje 5 eurus ir išaugs toks medelis kaip pavaizduota. Vienintelis klausimas- kurioje vietoje kasti duobutę ir kokio gylio? Ir ar žiemą galima sodinti?

    Su didžiausiu dėkingumu ir pagarba a.m.
    p.s. kodėl reikalingas paštas? Negi rašysite man laiškus?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Užkaskite. Gal nors kartą gyvenime pasijusite darantis bent kokius nors pozityvius sprendimus, o tai jau šiokia tokia pradžia -- kažkiek kartų pabandęs, išmoksite dar ir apmąstyti ir daryti pozityvius sprendimus protingai 🙂

      Reply
  2. Arvydas

    Tiesą sakant nustebau čia rasti tokį rašinėlį, gal kiek išsiskiria iš tinklaraščio tematikos.
    Sutinku su autorium, kiek visdėlto pastangų reikalauja tas pasirinkimas, prioritetų, poreikių pasvėrimas, turbūt mažiau nei pats darbas

    Reply
  3. giedrius

    Na visokie tokie isivaizduojami argumentai vistiek yra rizikos. Ir i jas reik atsižvelgti.
    Elementarus pavyzdys:
    Sausio 15 rytas, eurchf=1.19
    Ideja:long
    Argumentai už:
    Snb laiko 1.2 ir tikrai nepaleis
    Argumentai prieš (įsivaizduojami)
    O jei snb atsisakys fixo? Na bet čia drambliuko svajones
    Sprendimas: long
    Rezultatas: o joi….

    Reply
    1. gvidas

      Man tai didžioji dalis sprendimų krenta į kategoriją -- pozityvumas tik imaginarinis, o neigiamumas -- tik realus (pinigų tikrai neliks). Ir kaip tada priimti sprendimą? Tad sakyčiau geri vadovai arba turi dar lakesnę fantaziją, arba elementariai rizikuoja, žinodami, kad be sprendimo iš vis niekas nepasikeis.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *