Keturios ekonominės kryptys. Arba vėl apie krizę Lietuvoje

Visi puikiai žino, kad yra kairieji ir dešinieji ekonomistai. Jei nesigilinsim į vietines realijas (kur dešinieji yra kairieji, o kairieji yra dešinieji, o ir išvis nesuprasi, kas yra kas), tai kairieji atstovauja idėjai, kad gilus ir kardinalus ekonomikos reguliavimas bei lėšų perskirstymas leidžia pagerinti ilgalaikius ekonominius rezultatus, taip pagerindamas žmonių pragyvenimo lygį ir leisdamas sukurti daugiau kapitalo. Dešinieji gi sako priešingai – tik visiškas liberalizmas ir minimalus valstybės kišimasis į verslą tampa gero pragyvenimo garantu ir leidžia sukurti daugiau kapitalo.

Yra ir kitas tos pačios ekonomikos pjūvis – ką mes paliekame savo vaikams? Ir ar išties kapitalas – tai vienintelis tikslas? Būtent tai nagrinėja įvairūs environmentalistai. Bene plačiausiai žinomas atvejis – tai žalieji, bet galime pastebėti ir daugelį kitų organizacijų, ekonomiką nagrinėjančių panašiais aspektais. Gan akivaizdus faktas, kad žmogaus teisių bei lygių galimybių apsauga – irgi vienas iš ilgalaikių ekonomikos augimo garantų.

Tačiau akivaizdu, kad yra ir priešinga environmentalizmui kryptis. Nes taip ar anaip, vienakrypčių judėjimų nebūna. Ir aš tą priešingą kryptį pavadinčiau ekskrementalizmu. Reikia pasakyti, jis labai paplitęs Lietuvoje, daugumą Seimo partijų galima būtų drąsiai taip pavadinti.

Tai vat, link ko lenkiu: Kubilo biudžetas turi tik vieną ryškų skirtumą nuo Karkalo biudžeto: jei Karkalas kapitalo balansą biudžetę numatė iš trūkumų padengimo infliacija, tai Kubilas tuos trūkumus numato padengti mokesčiais. O giliai žiūrint – ir viena, ir kita – yra viena ir tas pat. Todėl drįstu teigti, kad jie abudu yra vienos ir tos pačios ekskrementalistinės ekonominės srovės atstovai.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

15 thoughts on “Keturios ekonominės kryptys. Arba vėl apie krizę Lietuvoje

      1. alex_argen

        Согласен. И это меня радует больше всего. Потому что с момента объявления независимости, кто бы ни приходил к власти, в Литве, внутренняя экономическая политика менялась незначительно. И это очень хорошо, когда люди уверены в экономической политике государства. Именно этим, я считаю, объясняется тот факт, что кризис не так уж сильно затронул Литву. Правда, еще рано говорить окончательно, но будем надеяться что таки и будет:)

        Reply
          1. alex_argen

            Я согласен, что экономическая политика в Литве не сильно меняется, от правительства к правительству.
            А вот то что она „экспериментальная“ -- так экономика тем и отличается от математики, что в ней нет готовых формул на все случаи жизни.
            Каждая страна имеет свои собственные условия, и каждая отдельно взятая экономика -- это всегда эксперимент!
            Именно поэтому специалисты от экономики ценятся гораздо выше математических специалистов:)
            Так что, будем считать, что с последней фразой я не совсем согласен:)

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Vy procitaite escio raz. Ja nicevo nepisal pro eksperimentalnuju ekonomiceskuju politiku, a tolko pro ekskrementalnuju.
              🙂

              Reply
              1. alex_argen

                Да, тут я оплошал:)) Это называется „автоматическое чтение“:))
                Мои извинения!
                С другой стороны, я все равно не совсем согласен, что экономическая политика двух последних правительств идет в разрез с политикой „зеленых“ и прочих.
                Или есть какие-то другие данные, которых я не знаю?
                Или я опять что-то недопонял?

                Reply
                1. rokiskis Post author

                  Dumaju, sto opiat nedoponiali 🙂
                  Prosto vsia eta „stabilnost“, kotoraja byla, kak i ekonomiceskij rost, nikak nisviazani s obdumanimi deistvijami pravitelstv poslednevo desiatiletija. A environmentalistskaja ekonomika v sirokom ponimaniji -- eto toze ne tolko zelionije (daze bolse -- zelionije bolsei castju daze neponimajut realnih ekonomiceskih vozdeistvij tovo, protiv cevo oni boriutsa).
                  Environmentalnaja ekonomika -- eto prosto ponimanije tovo, sto ne tolko finansovije procesi deistvujut na ekonomiku, a bolse -- samo okruzenije ekonomiki, kak takovoi. To jest, vzgliad na regulirovanije ekonomiki so storoni, a ne iz vnutri tupyh finansovih rasciotov.
                  Kak jarkij primer -- nauka i obrazovanije: ona ne cast obycnoj ekonomiceskoj sistemy, ona -- eto okruzenije ekonomiki. I v to ze vremia, ocievidno to, sto imenno nauka i obrazovanije -- eto odni iz glavnih dvigatelei ekonomiceskovo progresa. To ze samoj mozno skazat i pro ochranu prirodnih bogastv (ne tolko „prirody“, no i vseh resursov), i pro socialnuju ustrojennost, i pro korupciju (!!!), i pro prava celoveka, i pro mnogije drugije vesci.
                  U nas ze viden polnij ignor na okruzenije ekonomiki, kogda resajutsa ekonomiceskije problemi. Tak sto ocievidno sto nase pravitelstvo reprezentujet protivopoloznij polius ot environmentalizma -- eto ja i nazval ekskrementalizmom.

                  Reply
                2. Anonymous

                  Политику последних правительств можно назвать „Все для VP Market“:).
                  Насчет экологии. Нет налоговых льгот для людей, использующих солнечную, ветровую энергию.

                  Reply
        1. rokiskis Post author

          Koks čia dar polėkis -- krizė pakirpo sparnus, gerbiamasai 🙂
          Tarp kitko, sveikiju su gimtadieniu tamstą ir linkiu daug bebrų (manau, kad patsai susigalvosit, kuriąja prasme) 🙂

          Reply
  1. shankeris

    Paskutinio sakinio teiginys toks taiklus, kad tiesiog reikalauja bent jau Nobelio premijos ekonomikos srityje nominacijos 😀

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *