Priėjom! Krizė! Skubaus asmeninio gelbėjimosi planas.

Taigi, gerbiamieji, priėjom. Gandai sako, kad gruodį Lietuvoje bus paskelbta ypatinga krizės padėtis. Vat tada Kubilius ir brūkštels skustuvu Lietuvos ekonomikos per gerklę. O kad visiškai nežlugtų, paskelbs devalvaciją. Pasipils grandininiai bankrotai ir Lietuva nukeliaus į ekonominį kolapsą.

Taigi, ką reiktų padaryti:
1. Visi skubiai keistis litus į eurus, dolerius bei jenas!
2. Jei ruošiatės įsigyti nelabai brangių elektronikos prietaisų (pvz., kompiuterį) – padarykite tai jau dabar. Nes po devalvacijos negalėsite lengvai tų daiktų įpirkti. Kita vertus, automobilio šiuo metu pirkti tikrai neverta, drabužių – greičiausiai irgi.
3. Prisipirkite negendančių maisto atsargų (aišku, brangesnių produktų). Įvežtinių maisto produktų kainos tikrai smarkiai šoktels. Labai rekomenduoju prisipirkti kavos, arbatos ir cigarečių, kad ir metams į priekį.
4. Nekilnojamą turtą, jei turite nereikalingo – parduokite kuo greičiau, net jei atrodys, kad moka nenormaliai mažai. Nes paskui – išvis neparduosite. Apie tai, kad dabar pirkti NT – net nekalbu: šitai planuojantiems žmonėms pagelbės nebent savižudybė.
5. Akcijas, jei tokių turite, irgi parduokite. Nes jau ir bobutės lenda į akcijų rinką, o tai – kraupus požymis. Nesitikėkite, kad pigiai nusipirkę kokių nors akcijų, uždirbsite – jos tik dar labiau pigs.
6. Jei turite paskolų eurais, paskubėkite jas atiduoti. Jei turite paskolų litais, kur nenumatytas indeksavimas – neatiduokite.
7. Jei turite valstybinių obligacijų – parduokite jas bet kam ir už bet kiek.
8. Dėl viso pikto, ateičiai įsigykite dujinį pistoletą, gerą durų spyną, etc. – pablogėjus ekonominei situacijai visada staigiai šokteli nusikalstamumas.
9. … Turite šiam sąrašui papildymų?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

53 thoughts on “Priėjom! Krizė! Skubaus asmeninio gelbėjimosi planas.

        1. rokiskis Post author

          Atleiskite už nepadorią kalbą, bet turiu pasakyti tuos žodžius. PIZDEC NAXUI.
          Tai reiškia, kad viskas dar kardinaliai blogiau, nei galvojau 🙁
          Keiskitės pinigus blyn. Kuo greičiau. Nes jei tokios pederastijos prasideda, tai reiškia, bus ŽOPA. Lietuvos padėtis už latvišką tikrai nėra smarkiai geresnė.

          Reply
    1. rokiskis Post author

      Drabužiai smarkiai brangti neturėtų, gal netgi pigti dėl sumažėjusios paklausos ir vėl atsigausiančios vietinės siuvyklų pramonės.

      Reply
  1. linuzhe

    nepasodins, nes pagal įstatymus nelabai gali:
    SMS apie bankus siuntinėjusi mergina atsipirko įspėjimu http://kriminalai.atn.lt/straipsnis/5952/sms-apie-bankus-siuntinejusi-mergina-atsipirko-ispejimu-papildyta
    patarimai draugams gal ir nėra blogai, bet prie panikos skleidimo nereiktų prisidėt, kadangi kuo daugiau tokių gandų, tuo didesnė tikimybė, kad krizė iš tiesų įgaus pagreitį.
    devalvacija ir kada tai įvyks, ar tai įvyks yra lyg ir valstybės paslaptis. devalvacija yra labai blogas dalykas visiems, kas turi bent kiek santaupų.. todel kalbėti apie tai yra prilyginama nesantaikos kėlimui, riaušių, sukilimų, perversmų organizavimui. tai vertinama realiu pavojumi valstybės saugumui, todėl VSD ir nėra abejinga tokiems panikos skleidėjams.
    taigi vertinkime viską ramiau. konservai ir kava žinoma nepakenks, na o santaupų tai dar reikia turėt prieš sugalvojant, ką su jom daryt 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Na, panikos panikomis, o realus požiūris yra realus požiūris. Gandai patys savaime negali sukelti valiutos žlugimo (tai būtų, ko gero, pirmas toks atvejis pasauly).
      Tiesa, nedrįsčiau teigti, kad devalvacija yra labai blogas dalykas, nes tai nėra vienareikšmiška.
      O šiaip, ačiū, kad nuraminote mane. Reiškia, išties gali mane pradėti tampyti, tegul ir nepasodintų 🙂

      Reply
  2. vklase

    ir kokį nors „survival kit“, apie kurį anksčiau čia pasakojomės, jeigu jau visai bus šakės… ir reikės eiti į mišką prasimaitinti.
    būtinai į tą survival rinkinį įsimesti keletą auksinų.
    pasiimti kartu varinį vamdelį aparačiuko gyvatukui.
    varvančioji valiuta visada bus valiuta.
    buvusius bebrų lizdus paversime bunkeriais.
    o jeigu kiek blaiviau -- akcijos, ypač pagrįstos fundamentaliais dalykais (trąšos, elektra, farmacija) -- tikrai dar branGZ, bet tik gal kokiais dvyliktais anksčiausia.
    žemės vieną kitą ha, dar palaukus, kol nukris, irgi visai nieko būtų papirkti.
    lietuvos padėtis už latvišką yra truputuką geresnė. negąsdink taip baugiai.
    🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Nagi jei dėl survival-kito tai dar nežinia, ar jo prireiktų, tai dėl aukso -- tai puiki investicija, padedanti išsaugoti santaupas 🙂
      O apie latvišką padėtį -- manau, kad jie latą devalvuos anksčiau. Jie truputį labiau kenčia. Bet bliamba, mane patį apėmė panika, kai pas Sizike bloge paskaičiau apie tai, kaip bobutės akcijom prekiauja. O paskui -- tos naujienos apie krizės padėtį ir pan. (nei negalvoju tikėt tuo, kad jie tą padėtį skelbtų vardan seimūnų atlyginimų mažinimo). Manau, kad viskas daug blogiau, nei atrodo. Anksčiau galvojau, kad devalvacija bus 2009 pavasarį ar vasaros pradžioje, o dabar bijau, kad anksčiau.
      Aišku, nesu aš rinkos analitikas ar kažkoks profesionalus ekonomistas. Tiesiog šiaip domiuosi ir bandau žiūrėti, kokie sąryšiai veikia. Ir kuo labiau domiuosi, tuo baisiau.

      Reply
  3. krakadyla0

    10. Kaip čia benzo atsargas pamiršai? 😛 Užkraukite rūsį beigi tamsų kambarėlį kanistrais. (taipogi nepridavinėkit taros ir neišmeskit senų kojinių -- iš jų + jau minėto benzo vėliau bus galima prisidaryti molotovkių ir mėtyti Vyriausybei, bankams bei panikieriams į langus)

    Reply
    1. anaiptol

      😀
      šalia benzino reiktų laikyti degtukų ir žvakių atsargas. kad JEI JAU VISKAS, kad linksmai.
      (och tu dieve, prie vagnoriaus infliacija tūkstančius procentų siekė… blogai buvo. bet išgyvenom. aišku, ponams, pripratusiems prie jachtų šmachtų, gali ir protelis pasimaišyti.)

      Reply
    2. rokiskis Post author

      Na, matai… Kur tą benziną laikyt? Ir ar daug jo taip prikaupsi… Aišku, šiuo metu, kai kainos nedidelės, visai neblogai juo galima apsirūpinti 🙂

      Reply
  4. versmes

    Rokiški, Rokiški, jei tu čia rimtai, o ne juokais, 180 laipsnių kampu šauni pro šalį 🙂
    Nebus jokios devalvacijos, tam jokių objektyvių ekonominių priežasčių. Tave kažkokia paranoja apsėdus 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Jei nebus iš kur injekciją padaryti -- bus. O ir šiaip bus. Kodėl -- diskusijų jau buvo daug, galiu tik pakartoti: pora dešimčių milijardų biudžetas prie poros dešimčių milijardų neigiamo prekybos saldo. Ir AXUJENAS Kubiliaus sprendimas didinti mokesčius krizės metu. Kai prasidės grandininiai bankrotai, niekur nesidės ir devalvuos. O jei turės proto -- devalvuos anksčiau.
      Devalvacija bus. Klausimas tiktai vienas -- KADA?

      Reply
      1. versmes

        Bla bla bla 🙂 Toks sakyčiau tautiškai lietuviškas saviplakos bruožas -- trokšti, kad tik labiau dangus griūtų.
        Nebus tos devalvacijos 🙂 Nes maišai sąvokas, kodėl ji turėtų įvykti. Visi mūsų turimi litai 110% padengti užsienio valiuta (kaip ir priklauso pagal valiutų valdybos modelį).
        Galėtum sakyti recesija bus, biudžetas nesurenkamas, sunku pasiskolinti ir būtent dėl to gali tekti prašyti tarptautinių institucijų finansinės paramos -- galbūt. Bet devalvacija tėra tautiečių pasičiuptas madingas žodis -- tarytum druską su cukrum kryžmintum viename arbatos puodelyje. Ne tos kategorijos sąvokos. Tuo tarpu su eksportu mums viskas gerai -- Mažeikių nafta dirba pilnu pajėgumu, sėkmingai realizuoja produktus. Kaip ir importas kritus vartojimui savaime sumažės, juo labiau, kad bankai prisuko finansavimo kranelius -- pigūs kreditai buvo viena iš priežasčių, kodėl taip įsisiūbavo nežabotas vartojimas bei gyvenimas ne pagal išgales.
        Na gerai jau gerai, kad taip nori devalvacijos, padovanosim ją tau vienam asmeniškai -- suteiksim tą malonumą :)) Va nueikim į rūsį, numeskim turimų litų pluoštelį ties pelių urvu, gaukim grąžos skutenų krūvelę, ir taip bus įvykdyta turimų litų devalvacija :))

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Tamstos citatos kabutėse: „Devalvacijos nebus“, nes „litai padengti 110%“. Ir kitam tamstos sakiny -- pareiškimas „su eksportu mums viskas gerai“. Ačiū. Absurdo koncentruotumu pralenkėte net Kirkilą 🙂
          Padėsiu tamstai su sąvokomis, kurias, kaip teigiate, aš maišau. Valiutos devalvacija yra jos nuvertinimas, o ne kažkoks savaiminis nuvertėjimas dėl nepakankamo padengimo. Ir todėl, devalvuojant, visiškai nesvarbu, kiek valiuta yra padengta. Tegul būna ji padengta kad ir milijonu procentų.
          O apie „su eksportu mums viskas gerai“ -- nueikit į statistikos departamento puslapį ir pažiūrėkite skaičius. Ir jei tamstai vis dar atrodys, kad „viskas gerai“, tai parašykite apie tai. Patarsiu, kur kreiptis.
          Paskutinio tamstos sakinio išvis nekomentuosiu, nes suprantu, kad tiesiog norėjosi parašyti žodžių kratinį.
          Ačiū už dėmesį.

          Reply
          1. versmes

            110% yra svarbu, nes kuomet vietinė valiuta nėra pilnai padengta užsienio valiutos rezervais, spekuliantams kyla noras ją priversti dirbtinai devalvuoti. Meksika 1994 metais ir t.t. (krizė, kuriai savo ruožtu alyvos į ugnį šliukštelėjo nevaldoma infliacija siekusi 50%). O mes esame tvarkingai padengę savąjį litą. Jei Lietuvos bankas norėtų, galėtų šią pat akimirką supirkti visus iki vieno litus.
            Tuo tarpu dėl infliacijos mums galvos taip pat dar neturi skaudėti, nes suminė LT infliacija per pastaruosius 11 metų -- 32%, euro zonos -- 26%, skirtumas -- 6%. Jokio objektyvaus pagrindo atrišti litą nuo euro.
            Eksportas -- prekybos deficitas egzistuoja, bet tu jį pateiki taip, tarytum pasaulio pabaiga ištiko 🙂 O aš aiškinu, dėl kokių fundamentalių priežasčių prekybos deficitas susidarė ir kodėl jis turėtų išnykti. Su eksportu viskas gerai, nes mes turim ką eksportuoti ir tos prekės paklausios -- kuro reikės visada.

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Iš truputį pakitusio tamstos tono jau matau, kad jums kilo noras kalbėtis normaliai, už ką ir dėkoju 🙂
              Taigi, ant pirštų: prekybos deficitas jau kelintus metus sudaro apie 500 litų gyventojui per mėnesį. Tai reiškia, kad už tokią sumą gyventojai prisiperka niekuo nepadengtų prekių skolon. Nuo pat nepriklausomybės atkūrimo Lietuva dar neturėjo tokių metų, kai prekybos balansas būtų teigiamas. Kas tas skolas mokės?
              Apie „fundamentalias priežastis“ -- jos taip pat fundamentaliai egzistuoja ir kitoms šalims, todėl nėra jokio pagrindo tikėtis, kad Lietuvoje vartojimas savaime sumažės, o užsienio šalyse -- savaime padidės. Nesiimant specifinių, tik į Lietuvą orientuotų priemonių, importo-eksporto santykis liks panašus. Aš jau nekalbu apie tai, kad vartojimo mažėjimas reiškia ekonomikos žlugimą pats savaime.
              Galų gale, jei tamstai atrodo, kad dvigubas skirtumas tarp importo ir eksporto, sukeliantis valstybės biudžeto dydžio minusą -- tai yra kažkas normalaus, paaiškinsiu tamstai buitiškai. Įsivaizduokit, kad jūs turite uždarbį. Uždirbate 1000 litų (eksportas). Jūsų antra pusė nedirba, bet iš jūsų paima 1000 litų (biudžetas). Ir kartu, kaip šeima, jūs išleidžiate 2000 litų (importas). Kiek pas jus šeimoje atsiranda minuso? Teisingai, 1000 litų. O dabar sakykite, kas už tai mokės? Jūsų antra pusė?
              Kas vyksta dabar? Ogi krizė. Tai reiškia, kad vartojimas visur krenta, eksportas -- irgi krenta. Šalies viduje tai pasireiškia, kaip kylanti bedarbystė ir užsidarančios įmonės. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad vartojimas vėlgi krenta. Ir tai reiškia, kad įmonės vėl užsidarinėja. Taip sakant, save palaikantis kolapsavimas. Būtent toks kolapsas kažkada įvyko JAV -- istorijoje jis žinomas, kaip Didžioji Depresija.
              Ką daro mūsų vyriausybė šiuo atveju? Ogi didina mokesčius. Tai reiškia, dar greičiau spartina vartojimo stabdymą. Ir kartu (kaip įspūdinga) -- dar labiau didina prekių savikainą, t.y., mažina eksportą. Kitaip tariant, didina prekybos deficitą. Aš jau nekalbu apie tai, kad ruošiasi nudusinti ir šimtą tūkstančių patentininkų, sudarančių smulkaus verslo pagrindą Lietuvoj. Kuo toks procesas baigsis? Ogi kolapsu (masiniais grandininiais bankrotais ir bankų žlugimu). Kiek tam reikia laiko? Priklausomai nuo vyriausybės silpnaprotystės ir aktyvumo laipsnio -- nuo 1-2 iki 3-4 metų.
              Ir dabar pasakykite man, kokios yra priemonės tam kompensuoti? Teisingai. Didinti eksportą, mažinti importą ir skatinti vidinį vartojimo aktyvumą. T.y., sumažinti gyventojų perkamąją galią užsienio atžvilgiu, atpiginti vietines prekes užsienio atžvilgiu ir išleisti padidintą pinigų masę, kuri sustiprintų vidinį vartojimą. Ką tam reikia padaryti? Teisingai -- devalvuoti.

              Reply
  5. antanian

    1. szveicarijos frankai pravers.
    2. kompu bus i valia.
    3. cigaretes dziusta ir po puse metu ju jau ne labai smagu rukyti. tabokas gerai supakotas ir normaliai isztvers pora metu.
    Butinai tureti muilo ir dantu pastos atsargu.

    Reply
      1. antanian

        tai dantu pasta ne del sveikatos o higienai. Dantu stovis daugiau priklauso nuo genetikos nei nuo colgeito ar gyvenimo budo.

        Reply
  6. perfect_feme

    Ponai, kam sėt paniką, kai ir taip chr…..i 🙂
    Lietuva išgyveno marą, karą, vidurių šiltinės epidemiją, paukščių gripo pandemiją…..pragyveno rublių ir zaičikų erą, turim patirtį su talonais muilui, degtukams, kruopoms ir kt. negendančiam maistui, kurį paskui nešėm į konteinerius, ba kirmėlės užsiveisė……
    Išgyvensim ir dabar…..Na, gal ne visi pasitiksim „šviesų rytojų“. Bet mūsų juk 3 milijonai, kažkas tikrai sulauks……..
    P.S. Panikieriams prie atsargų sąrašo siūlau pridėti virvę ir muilo…..

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Aš irgi tikiuosi, kad devalvacijos nebus. Bet vis daugiau požymių, kad jiems kvankšt ir kad vyksta kažkokios nesąmonės. Ir kad ten pas juos irgi panika. Labai daug labai blogų požymių. Ir tų požymių vis daugėja.

      Reply
  7. ashtroka

    Eik tu kaku su 6 punktu. Iš kokių utėlių atiduosiu tą paskolą… 😛
    Va tokie panikuotojai ir sukelia krizę, garbės žodis. Gyveno sau žmonės ramiai, gražiai, o dabar tik ir tegąsdina, kaip viskas brangZZZ.
    Tegu politikai į antikrizinį planą įsirašo savo algų mažinimą. Ir pirmu punktu! Kai visiems bus blogai, nėr čia ko laikyt „elitą“ už galvą po 14 tūkst. Turėtų užtekti ir po 5 tūkst. Iškart keli milijonai susitaupys. 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Tada užjaučiu. Be indeksavimą numatančių punktų man rodos į litus persivesti jau niekas neduos :-/
      O apie pasiūlymą politikams -- galiu pasakyti tik tiek, kad tegul jie sau keturgubai tuos atlyginimus pasididintų. Bile tik nustotų nesąmones daryt. Nes jei darys tai, ką žada, tai klaikios krizės tikrai neišvengsim.

      Reply
      1. ashtroka

        Paskola eurais -- minusas. Bet fiksuotos palūkanos penkeriems metams -- pliusas.
        Mano kolegei, ėmusiai su nefiksuotom, jau įmoką padidino, o mums stabiliai laikosi ta pati 😛
        Užjaust reikia tuos, kuriems paskolos įmokos pradėjo didėti ir dar augs visą krizę 😛

        Reply
    1. rokiskis Post author

      Jo, tai visai neblogas patarimas. Tarp kitko, vertas pirmojo, o ne dešimtojo numerio. Visus veiksmus reikia apgalvoti ir neprisidaryti nesąmonių.

      Reply
  8. gaivenyte

    šitą po internetą sklandantį bajerį matei?
    Artėjant Krizei 10 būdų, kaip sutaupyti
    >
    > 1. Jeigu naudojatės viešuoju transportu, nepirkite bilietėlių. Stenkitės
    > važiuoti anksti ryte arba vėlai vakare -- tada mažiausia tikimybė
    > pakliūti kontolei.
    >
    > 2. Atsikratykite televizoriaus. Per žinias visada rodo tą patį. O jeigu
    > esate aistringas serialų gerbėjas, atsistokite prie pirmo aukšto kaimyno
    > langų -- gal jis žiūrės televizorių neužsitraukęs užuolaidų. Ką šneka
    > serialų veikėjai, girdėti nėra būtina -- užtenka matyti, kad Chosė
    > Albertas nusišovė, o Chuanita Gvadelupė rado savo dingusią dukrą.
    >
    > 3. Namuose nesinaudokine dujomis. Stoties rajone pirkite kibinus -- juos
    > iš karto pašildys. Susidraugaukite su bandelių pardavėja -- jos paprastai
    > turi mikrobangų krosneles, todėl pašildys ir jūsų ir „Norfos“ atsineštas
    > „sasyskas“. Tada galite atsikratyti ir šaldytuvo -- neverta laikyti jo
    > tuščio.
    >
    > 4. Nešiokitės bent tris mobiliuosius telefonus su skirtingų ryšių
    > kortelėmis. Telefoną dabar galima įsigyti už litą, o turėdami visus
    > įmanomus ryšius, visada kalbėsite pigiausiai.
    >
    > 5. Kuo rečiau prauskitės. Kad nereikėtų nuleidinėti tualeto bakelio,
    > iš pašto dėžučių susirinkite reklamines skrajutes ir ant jų atlikite
    > gamtinius reikalus. Tada sulankstykite ir išmeskite. Arba palikite prie
    > durų pirmo aukšto kaimynui, kuris žiūri televizorių užsitraukęs
    > užuolaidas.
    >
    > 6. Pamirškite bet kokias pramogas. Geriau susiraskite hobį, kuris nieko
    > nekainuoja ir dar atneša jums naudos. Rinkite grybus ir uogas. Kai jų
    > nėra -- rinkite butelius.
    >
    > 7. Taupykite elektrą, todėl sėdėkite tamsoje. Žvakės irgi kainuoja.
    >
    > 8. Jeigu gyvenate daugiabutyje, nusipjaukite radiatorius ir
    > nemokėkite už šilumą. Jeigu namuose labai šalta, kuo daugiau laiko
    praleiskite
    > prekybos centruose, stumdykitės poliklinikos eilėse -- tikrai sušilsite.
    >
    > 9. Nutraukite santykius su giminėmis ir draugais -- nereikės rūpintis,
    > kuo juos pavaišinti, jeigu šie sugalvotų užsukti į svečius.
    >
    > 10. Dalyvaukite visose įmanomose loterijose -- jeigu nieko
    > nelaimėsite, bent jausitės užimtas.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: šitą po internetą sklandantį bajerį matei?
      Kandus ir geras tamstos komentaras 🙂 Dedu pliusą 🙂

      Reply
  9. linuzhe

    Iš tiesų tai be reikalo panikuojant galim sustabdyti ir sugriauti bet ką. tarkim va darbe visi ramiai dirbam ir staiga vienas kas nors pradėtų lakstyt, panikuot, rėkti kad serverinė dega. Kitą dieną kitas -- kad durys užsikirto, trečia -- kad bankrutuojam, ketvirtą imtų šnabždėt, kad pusė darbuotojų atleis, bet kuriuo atveju kas kartą kiltų chaosas ir kokią valandą tikrai niekas nebdirbtų. Gal kas nors imtų dairytis netgi po cv.lt ieškodamas naujo darbo, kitas tuo metu ieškotų virvinių kopėčių tam atvejui jeigu ofisas užsidegs ar durys užsikirs ir pan. Žėk po mėnesio įmonei ir iš tiesų striuka -- bankrutuoja, nes visi š mala (kaip aš dabar) darbo metu. Tada tam kuris panikavo belieka pergalingai šūktelti -- aš gi sakiau Jums, aš numačiau, įspėjau!
    Toks žmogus niekada nepastebės, kad ir tapo priežastimi, mažyčiu nesėkmės varikliuku. Lyg peliukas fabriko sraigteliuose įstrigęs ir viską užstabdęs. Aš neabejoju, kad atsargumas svarbu, bet kad ir ta sms siuntinėjanti mergaitė? Ji tiesiog norėjo būti atsargi ir tuo atsargumu pasidalinti su kitais. Ji nesusimąstė, kad žmonės masiškai atsiimdami indėlius tikrai gali privesti bankus prie bankrotų, o su tuo ir visos liūdnosios pasekmės. Arba kad ir tas komentaras po straipsniu -- apie tai, kad imi tarkim ir parašai juokais „rusai puola“, o tada lavina kvailių ima tą patį siuntinėt ir štai kriminalas -- grėsmė nacionaliniam saugumui, riaušės gatvėse, panika, niekas nebedirba, visi kaupia kaip žiurkėnukai santaupas.. Nebepirkim NT? Vadinasi užstabdom statybas, žlunga NT agentūros, nebeturi darbo interjero dizaineriai, statybinių prekių, santechnikos parduotuvės -- daugėja bedarbių. O gal nieko nebepirkim. Sėdėkim tyliai ramiai litus užkasę ir taupykim. Laukim. Va tada ir bus krizė. Galėsi linksėti galva, kad buvai teisus. Prašau neįsižeiski, čia tik pavyzdžiai. Moralas -- netapkime patys krizės priežastimi.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: šitą po internetą sklandantį bajerį matei?
      Pradėjau rašyti tamstai atsakymą, ale matau, kad visas straipsnis gaunasi 🙂
      Prašom -- http://rokiskis.livejournal.com/34369.html
      Apibendrinant, lūkesčių ekonomika veikia tik lūkečių ekonomikos ribose, bet neveikia nelūkestinio kapitalo (bulvė lieka bulve nepriklausomai nuo lūkesčių). Lūkesčių pokyčiai gi įtakoja tik tiek, kiek yra sukurta lūkestinio kapitalo. O lūkestinis kapitalas -- visada yra paremtas augimo lūkesčiu, todėl vienintelis esminis faktorius -- tai, ar kapitalas auga, ar ne. Kitaip tariant, lūkestinio kapitalo žlugimą sukelia ne lūkesčių pokytis, o sustojęs kapitalo augimas (kuris ir pakeičia lūkesčius iš „butai branKZ“ į „butai nebrangs“).

      Reply
  10. vilkas_pilkas

    Na, gerbiamasis,teisinga linkme mąstote, bet matau kaikuriuose jūsų punktuose dar daug naivaus optimizmo esama, konkrečiai tai:
    „1. Visi skubiai keistis litus į eurus, dolerius bei jenas!“
    Su sąlyga,kad bus globalus ekonomikų kolapsas ir hiperinfliacija visam pasaulyje tokia kaip Zimbabvėje, keisti vienus popieriukus į kitos spalvos popieriukus prasmės nėra jokios. Visus turimus poieriukus reik keisti į 3 punkte nurodytas vertybes. Beto dar reiktų investuoti į konservus, kruopas, beigi druską…
    „2. Jei ruošiatės įsigyti nelabai brangių elektronikos prietaisų (pvz., kompiuterį) -- padarykite tai jau dabar. Nes po devalvacijos negalėsite lengvai tų daiktų įpirkti. Kita vertus, automobilio šiuo metu pirkti tikrai neverta, drabužių -- greičiausiai irgi.“
    Elektronikos pirkti dabar tikrai neverta, bo kompiuterio ar televizoriaus neatsikąsi. Beto gali ir elektra suvisam pasibaigti, o tada už kampiuterį nieks ir vienos bulbės neduos.
    „8. Dėl viso pikto, ateičiai įsigykite dujinį pistoletą, gerą durų spyną, etc. -- pablogėjus ekonominei situacijai visada staigiai šokteli nusikalstamumas.“
    Dujiniai pistoletai tinkami tik tarakonams tručyti, o jei norėsit sėkmingai apginti savo jaukų urvelį su gausiomis konservų, kavos ir tabako atsargomis, reiktų ginklo su nemažesniu negu 9 mm Para kalibru.
    Tai tiek šiam kartui, ramaus jums vakaro…

    Reply
    1. rokiskis Post author

      1. Globalaus kolapso įtikėtinumas yra kardinaliai (mažiausiai laipsniu) menkiau įtikėtinas, nei lokalus kolapsas.
      2. Manote, kad bus badas? 🙂
      8. Manote, kad bus karas? 🙂

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *