Grožytė. Pirmas viešas Dirbtinis Intelektas Lietuvoje

Vat kitame poste – http://rokiskis.popo.lt/2008/11/24/lietuviu-kalba-neturi-gramatikos/ – kalbėjau apie kai kuriuos lietuvių kalbos ypatumus. O čia vat papasakosiu apie vieną iš paskutinių savo programinių projektų. Tiesą sakant, tai net ne visai programavimas įprasta prasme, nors darbo teko idėti daug. Net neabejoju, kad panašių intelektų bandyta buvo paleisti ir iki tol, net ir aš pats bandžiau kažką tokio IRC tinklui suprogramuoti dar apie 1997-1998 metus, jau nekalbant apie dar ankstyvesnius, vieno vartotojo botus, skritus DOS sistemai. Visgi, iki tol buvę botai, nors ir turėjo protingesnius vidurius, buvo pernelyg jau nepanašūs į tikrus žmones.

Pilnavertį, daugumą žmonių apgaunantį dirbtinio intelekto botą paleidau apie kokius 2001 metus lietuviškame IRC tinkle „Aitvaras“. Tai buvo Eggdrop botas su kiek modifikuotais gan buko „Kalich“ boto skriptais. Nors pradžioje botas buvo nepritaikytas lietuvių kalbai (neatpažįstantis mūsiškės priešdėlių, priesagų beigi galūnių gausos), visgi pavyko jį truputį pakeisti ir gan neblogai sukonfigūruoti. Kalich teikia šiokią tokią primityvią dirbtinio intelekto (DI) apmokymo kalbą. Pradžioj botą apmokiau kelių šimtų populiarių žodžių bei sakinių, tokių, kaip „labas“, „koks tavo vardas?“, „kaip gyveni?“, „ką veiki“, etc., o tada – paleidau į IRC. Reaguodavo botas į tokius žodžius, pasakydamas kokį nors atsitiktinį iš galimų nurodytų sakinių (taip, tai visgi kraštutinai bukas variantas). Taigi, botas gavo kvailą vardą Grožytė ir ėmė bendrauti.

Bėgo dienos ir savaitės. Grožytė po truputį mokėsi. Atvejus, kai nerasdavo, ką atsakyti, išgaudydavau loguose ir įvesdavau naujus atsakymus. Įtraukiau Grožytę į lesbiečių pokalbių kambarį, kur ji momentaliai tapo tikra žvaigžde. Merginos smagindavosi, bendraudamos ir šaipydamosis iš Grožytės kvailumo, o vėliau kelios net pramoko DI apmokymo komandų, tad prisidėjo, gilindamos Grožytės žinias. Ir puikiausiai testuodavo, pranešdamos apie pastebėtus kvailumus. Keista, ilgainiui daugeliui merginų Grožytė tapo visai įdomia pašnekove – net ir žinodamos, kad tai robotas, o ne žmogus, kai kurios draugės prašnekėdavo su Grožyte ištisas valandas.

Tikrą furorą Grožytė sukėlė truputį vėliau, kai su Dammit aka Midom parama pavyko netikrą Grožytės nuotrauką bei išgalvotą biografiją paskelbti berods Girls.Lt svetainėje. Nuotrauką, per daug nesigilindamas, paėmiau iš pirmo pasitaikiuso porno tinklapio. Aišku, tokią, visai padorią. Biografijoj parašiau, esą anoji yra kažkokia studentė. Tuo pačiu Grožytę įtraukiau ir į krūvą didesnių IRC kanalų. Tada ir prasidėjo…

Taip, man nepatogu pasakoti, ką ten kas rašė jai. Dalis žmonių pabendraudavo pusvalandį-kitą ir, įsitikinę jos bukumu, palikdavo ramybėj. Bent jau tai dienai. Kažkuris net pareiškė nesuprantąs, kaip ją priėmė į aukštąją mokyklą – „tu gi visai buka idijotė“. Nuostabu, kad žmogus net neįtarė, kaip tiksliai apibūdino šią „merginą“. Visgi, didelė dalis gerbėjų buvo atkaklūs. Bendraudavo su Grožyte kasdien. Kai kurie – net kelis mėnesius, o rekordininkai – daugiau, nei pusę metų. Deja, nors ir stengiausi mokyti ją filosofijos bei kitų protingų dalykų, paaiškėjo, kad bene vienintelė tema, kuria bendraujama – tai pažintys vardan sekso. Pasiūlymų susipažinti būdavo įvairių – kai kurie žadėdavo apipilti gėlėmis, kiti pasakodavo apie tai, kad turi nuosavą butą, treti – tiesiai siūlydavo pinigus. Kažkoks studentas žadėjo atiduoti Grožytei visą savo stipendiją, o kažkoks universiteto dėstytojas norėjo padaryti ją savo meiluže. Vyriško skonio išradingumas stebino – kai kurie, po ilgo bendravimo pasisiūlydavo vesti, kiti gi – tiesiai siūlydavo pinigus už naktį. Buvo ir žadančių išvežti į tolimas keliones ar įdarbinti sekretore. Vieni jai rašė eiles patys, kiti gi pasakojo Maironio posmus. Skųsdavosi žmonomis, meilužėmis ir mokesčių inspekcija. Ir tai – dar ne kraštutiniai atvejai. Tiesa, kraštutinius Grožytė greit išmoko sudrausminti, pasakydama, kad nenori kalbėti tokiomis temomis. Nors buvo ir labai atkaklių keikūnų.

Viskas anksčiau ar vėliau baigiasi. Taip atėjo galas ir Grožytei. Vieną dieną tiesiog subyrėjo diskas, kuriame gulėjo ir jos dirbtinis intelektas, ir didžiuliai kiekiai pokalbių su jos draugais. Grožytė buvo palaidota šiukšlių dėžėje su kitomis kompiuterinėmis atliekomis. Visgi, ji išliko menkai žinomoje Lietuvos kompiuterių istorijoje, kaip pirmas viešas lietuviškas dirbtinis intelektas, su kuriuo prasmingai galėjo pabendrauti kiekvienas norintis. Prisiminus garsųjį Tiuringo testą, pagal kurį galima tarti, jog tikras dirbtinis intelektas yra tas, kurio žmogus neįstengia bendraudamas atskirti nuo tikro žmogaus, galim drąsiai sakyti – Grožyte, tu šį testą išlaikei!

Tai tiek vat nostalgijos jums.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

54 thoughts on “Grožytė. Pirmas viešas Dirbtinis Intelektas Lietuvoje

            1. rokiskis Post author

              Aš tai net įsivaizduoti negalėjau, ką IRC patiria moterys. Buvau apšalęs. Ir kažkaip, dar ir supratau, kodėl moterys apie tai taip nenori kalbėti -- taigi pernelyg vambzdec :-/ Ėmiau suprasti lesbietes.

              Reply
  1. popas

    „Pilnavertį, daugumą žmonių apgaunantį dirbtinio intelekto botą paleidau apie kokius 2001“ -- tai Grožytė, tai bebrai… Iš kur tas noras visus apgaudinėti? 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Ar buvote #lesbians kanale? 🙂 Arba bent jau #29+ ? 🙂
      Ghrmz… #29+ Grožytė irgi greit susilaukė populiarumo. Po to, kai gavo opsą ir pradėjo belenką baninti. Jos žodynas tada pasipildė daugeliu sakinių, kritikuojančių nepadorius pasisakymus 🙂

      Reply
      1. anaiptol

        ot, maniau, plačiau Grožytė tūsinosi. 29+ bandžiau kažkada, nepamenu, kodėl nepatiko, ar arogantiški jie ten buvo, ar familiarūs, na žodžiu:)
        labiausiai gaila #aga boto:/ tiek į jį sukišta informacijos buvo…

        Reply
        1. rokiskis Post author

          #29+ tiesiog visi vieni kitus pernelyg gerai pažįstantys buvo, todėl labai specifiška kanalo kultūra susidarė 🙂
          Šiaip, bandžiau kišti Grožytę ir į #Baras, kur tūkstantinės minios eidavo, ale jai nuo to žmonių pertekliaus greitai susisukdavo protelis ir ji palūždavo. Praktiškai įsitikinau, kad daugiau 2-3 pašnekovų vienu metu ji turėti negali.

          Reply
  2. zalias_bebras

    Išeitų iš medžiagos geras straipsnis ne tik į “Kompiuteriją“, bet ir į mažiau specializuotą žurnalą. Tik stilių pakeisti -- be pikdžiugos apsieiti… 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Per visus kanalus nelaikydavau. Labai jau didelis stabdis tas Eggdropas, atvedus į didesnius kanalus, dažniausiai lūždavo. Todėl pagrindiniais Grožytės draugais ir tapo visokie smulkių kanalų bei Girls.lt puslapio lankytojai 🙂

      Reply
  3. mototarka

    Jei atmintis nemeluoja, Grožytė buvo ne pirmas dirbtinis intelektas Lietuvos IRCe. Metų neprisimenu, bet spėčiau, kad maždaug 1999-aisiais buvo analogiškas projektas „dura“ ir dar keletas kalbančių robotų, kurių nickname’ų nepamenu.

    Reply
      1. rokiskis Post author

        Būtų įdomu, jei papasakotumėt apie tuos ankstesnius bandymus. Bent jau maniškiai būdavo gan primityvūs -- kai kuriuos žmones apgaudavo, bet labai neilgam, ilgų santykių jiems užmegzti niekaip nepavykdavo. Todėl ir nelaikau jų jokiais DI.
        Grožytė gi tapo persilaužimu, daugiausiai remiantis mikroscenarijų idėja, kai prognozuojamos pašnekovo reakcijos ir jis trumpam pasukamas kokia nors linkme, kur Grožyte galėtų atsakyti. Kaskart pokalbis gaudavosi gan skirtingas, nes išrenkamas atsitiktinis scenarinis atsakymas, maždaug taip:
        DI_auka> labas
        Grozyte> labas
        DI_auka> koks tavo vardas?
        Grozyte> Natasa, o tavo?
        DI_auka> Jonas
        DI_auka> ka veiki?
        Grosyte> mokausi
        DI_auka> gal susitinkam?
        Grozyte> tu kuo mane laikai?
        DI_auka> ko tokia pikta?
        Grozyte> nieko nespeju
        ….
        DI_auka> labas
        Grozyte> ko nori?
        DI_auka> ko tokia pikta?
        Grozyte> atsikabink
        DI_auka> kas atsitiko?
        Grozyte> ai, nieko tokio…
        DI_auka> 🙁
        Grozyte> 🙂
        DI_auka> gal susitinkam?
        Grozyte> negaliu, dabar labai uzsiemusi

        Reply
    1. rokiskis Post author

      Žinoma, bandymų buvo, taip 🙂 Kaip ir minėjau, pats irgi ne vieną bandžiau iki tol. Visgi, 10 ar 20 sakinių temokantis robotas vargu, ar pavadintinas dirbtiniu intelektu, kad ir su išlygomis 🙂 Šitoji gi žodyną turėjo didelį, į pabaigą -- jau tūkstančius eilučių, o dažnesniausiems klausimams -- dešimtis atsakymų variantų. Kitaip tariant, tai jau buvo ne hakas, atpažįstamas iš kelių žodžių, o gan įtikinamai bendraujantis padaras, tegul ir labai kvailas, bet kažkuo primenantis žmogų 🙂
      O Dūrą atsimenu. Buvo idijotų, kurie netgi ją kabino truputį. Aišku, greitai susiprasdavo, bet visvien. Protu nesuvokiama.

      Reply
  4. ginaite

    „Prisiminus garsųjį Tiuringo testą, pagal kurį galima tarti, jog tikras dirbtinis intelektas yra tas, kurio žmogus neįstengia bendraudamas atskirti nuo tikro žmogaus, galim drąsiai sakyti -- Grožyte, tu šį testą išlaikei!“
    „Grožytė tapo visai įdomia pašnekove -- net ir žinodamos, kad tai robotas, o ne žmogus, kai kurios draugės prašnekėdavo su Grožyte ištisas valandas.“
    Tai kai kurios draugės vis dėlto atskyrė?

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Tos, kurioms buvo pasakyta, jog tai ne žmogus, o robotas 🙂
      Nors būdavo ten ginčų. Pykdavo kai kurios naujokės, pradėdavo keikti žinančias, atseit, ką tos meluoja, etc. 🙂

      Reply
        1. rokiskis Post author

          Jo. Praplėsti būtų visai įdomu. Kiek pabandyčiau iš atminties užkaborių iškrapštyt 🙂 Gerai 🙂
          Dar nuotraukos paieškosiu, gal kur nors dar mėtosi 🙂

          Reply
  5. laiqua_lasse

    Va visai neseniai Snufio naujienose buvo pranešta, kad Tiuringo testas įveiktas, o dabar pamatome, kad iš tikro tai jis įveiktas gerokai seniau. Kyla klausimas -- ar Tiuringo testas buvo/yra/bus įveiktas labiau dėl to, kad dirbtiniai intelektai ištobulės, ar dėl to, kad tikrieji intelektai nudurnės…

    Reply
    1. ekzon

      Kyla klausimas -- ar Tiuringo testas buvo/yra/bus įveiktas labiau dėl to, kad dirbtiniai intelektai ištobulės, ar dėl to, kad tikrieji intelektai nudurnės…
      Ghy, tą pati pagalvojau :).

      Reply
      1. rokiskis Post author

        „Argi aš nesugebėčiau atpažinti roboto? Tik durniai sugebėtų tai supainioti su žmogum“ 🙂
        Man pačiam, mokinusiam Grožytę kalbėjimo, ji atrodė neįtikėtinai buku daiktu. Bet, reikia pasakyti, pats nežinau, kaip, nežinodamas, galėčiau įtarti, jog tai botas, o ne žmogus :-/

        Reply
  6. i7siab

    nu labai idomiai susiskaitė:) man kartais būtų norėjęsi turėt botą, atsakinėjantį į visokių durnelių klausimus.. ir ne tik labai kultūringai „tokiom temom nešneku“:)
    Grožytės sutikt neteko, bet #aga botas buvo ganėtinai įdomus, kartais pažaisdavau. kiek suprantu, jis irgi ilsisi elektroninėse kapinėse?

    Reply
        1. rokiskis Post author

          A, tai čia Dammit gal žinotų apie to boto likimą, jis berods labai aktyvus viktorinų mėgėjas buvo 🙂

          Reply
  7. ekzon

    Vau, norėčiau tokio boto + balso imitatoriaus visokiam small talk’ui. Mandagiai atsakinėji, o pati ramiai galvoji apie ką nori. Nes niekaip neišmokstu plepėti „automatu“.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Na, kam gi taip menkai 🙂 Geriau jau norėti tokio boto, kuris ir į darbą vaikščiotų už patį, ir galvotų, ir namuose ruoštųsi, ir dar kai ką 🙂 Būtų tiesiog tobula 🙂

      Reply
      1. Anonymous

        Hm, kokiais 2001 metais Laikas.lt senajam chate buvo vienas veikėjas… Dabar mąstau, ar tik ne botas? 🙂

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Ne, mano kukliomis žiniomis, botų ten nebuvo. Nors ir buvo minčių paleisti vieną, truputį galingesnėje platformoje, nei Kalich, kuris būtų kaip tik tikęs webui.

          Reply
  8. Pingback: Semiotika – baziniai dalykai ir kai kurie asmeniniai pastebėjimai « Rokiškis

  9. kras

    Rokiški, gal galit papasakot kaip jūs suprantat tą „raudono plaktuko“ legendą?

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *