Pienininkų bullshitas

Jau eilę metų kalbama apie kartelinius pienininkų susitarimus – tą rodo ir Europoje rekordinis skirtumas tarp supirkimo ir pardavimo kainų ir žemiausios visoje Europos Sąjungoje pieno supirkimo kainos išvis. Natūrali dusinamų ūkininkų reakcija – jei jau neišeina išsimušti normalesnių supirkimo kainų, steigti nuosavą kooperatyvą. Ir čia jau karteliška reakcija visame gražume: gamyklų atstovai apkaltina ūkininkus, kad dėl kooperatyvo bus uždaryta bene keliolika pieno perdirbimo gamyklų ir atleista 3000 žmonių ir dar negana to, šitai sukels 250 milijonų nuostolio.

Eina peklon. Vat kur galėtų valdininkai gebelsiškos propagandos pasimokyt.

Tarp kitko, kuo atvejis įdomus – tai tuo, kad demonstruoja, jog tam tikrais atvejais, netgi esant akivaizdžiai konkurencijai, savireguliacija elementariai neveikia.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

27 thoughts on “Pienininkų bullshitas

  1. mato_taupa

    Savireguliaciją irgi turi kažkas prižiūrėti. Šiuo atveju esamiems rinkos dalyviams save reguliuoti labai patogu, įprasta ir apsitarta. Ir jiems visai nereikia, kad dar vienas savireguliatorius atsirastų.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Nepaprastai tikslus komentaras 🙂 Manyčiau, veikia būtent tas savireguliatorius, kuris vykdo garsiąją LLRI propaguojamą savireguliaciją 🙂
      Vargu, ar verta stebėtis, kad tie „protestai“ dar ir vykdomi profsąjungų rankomis 🙂

      Reply
      1. megejas

        Kas čia kur ir kaip neveikia? Koks skirtumas, kokią propagandą Jūsų menamas kartelis skleidžia? Steigiamas kooperatyvas irgi turi teisę užsiimti viešaisiais ryšiais. Ir steigiamas kooperatyvas tik ir įrodo laisvos rinkos savireguliacijos veikimą -- pabuvo nesąžiningi perdirbėjai -- dabar liks su didele nosim, galės uždarinėti savo gamyklas. Pagaliau gal ūkininkai daaugo iki normalios saviorganizacijos.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Oj, mielas Mėgėjau, atrodo, kad tamsta visiškai apie reikalą nieko negirdėjot 🙂 Visas reikalas pakankamai pripainiotas. Kartelis -- ne menamas, o realus, o pats propagandą skleidžia ne tiesiogiai, o per profsąjungas. Tuo tarpu kooperatyvas, kuris steigiamas -- viešaisiais ryšiais veik neužsiima. Savireguliacijos mechnizmas čia neveikia -- ūkininkams čia tik pavyko išsimušti šiam reikalui ES lėšas, be jų būtų be šansų, nes jie neuždirba pakankamai, kad galėtų ką nors padaryt.

          Reply
          1. megejas

            Išties negirdėjau pastaruoju metu kas ten vyksta, bet kiek prisimenu iš anksčiau, tai ūkininkai vis skundžiasi, kad perdirbėjai juos skriaudžia, valdžia negina ir neremia… o dabar štai prašom -- geros naujienos -- kooperatyvą kuriasi, bus patys sau šeimininkai, tai gal geresnė žmonių nuotaika bus 🙂
            Einu paskaitysiu žinias -- kas ten ką ir kur 🙂

            Reply
          2. megejas

            Nu jo, nu jo, kvepia juoda propaganda. Tik vieno dalyko niekaip nesuprantu -- kam ten reikėjo Šleževičiaus? Sakai ūkininkai neuždirba pakankamai, o samdosi tokius brangius ir neskaidrius konsultantus…

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Sukasi kaip gali. Šiuo atveju pusantro milijono vien už projektą -- šiokia tokia garantija, kad pavyks išlupti ir tą 100 milijonų, reikalingų pieninei pastatyt.

              Reply
              1. megejas

                Bet kodėl Šleževičius? Jis gi žmonių sąmonėj likęs kaip aferistas, jo buvimas suteikia tik neigiamo viešumo šiam projektui.
                Kitas klausimas -- kodėl anas kooperatyvas nedaro sau viešumo? Paaiškintu kur kas ir kaip, žmonėms klausimų mažiau būtų…

                Reply
                1. rokiskis Post author

                  O koks skirtumas, Šleževičius ar ne? Tegul daro. O dėl viešumo -- nemoka normalaus PR daryti. Šiaip tai kažkiek bandė jie, bet nemoka, tai gal ir nesistengia.

                  Reply
                  1. megejas

                    Skirtumas toks, kad Šleževičius vagis ir aferistas žmonių sąmonėj, tai reiškias, viskas prie ko jis prisiliečia yra automatiškai sutepta. Automatiškai visas šitas projektas tūlam tautiečiui lengvai gali pasirodyti kaip minimum įtarus, o tai tiesiog puiki pagalba gebelsininkams.

                    Reply
      2. gerasirdis

        LLRI
        Prisidėsiu šįkart prie tavęs, ir pakritikuosiu LLRI. Anot Vainienės (LLRI prezidentė, kaip-ne-kaip):
        „Lietuvos pieno pramonė – mažas žaidėjas pasaulinėje pieno rinkoje, visiškai paklūstantis jos tendencijoms. (…) Taigi, naujas pieno perdirbimo fabrikas pieno supirkimo kainų nepadidins, ir nėra ko klaidinti žemdirbių. O jei dėl naujojo projekto susispaus ar bankrutuos esami perdirbėjai – tai liksime prie suskilusios geldos.“
        (http://www.delfi.lt/archive/article.php?id=24658483)
        Aha, kurgi ne. Galima pagalvoti, kad pienas- negendantis produktas, kurio pasaulinė rinka veikia tobulai, o transportavimo kaštai palyginus su pieno verte sudaro nuli sveikų, nulį dešimtųjų, ir tin nedidelias šimtąsias procento.
        Bet jei taip būtų, kodėl kam kalbėti apie rinkos perdalijimą? Globalioje rinkoje vienas papildomas nedidelis lietuviškas fabrikas įsipaišytų nepastebimai.
        Vieną iš žemų Lietuviško pieno kainų priežasčių Vainienė nurodo „ekstensyvius žemdirbių ūkius“. Čia tai išvis kažkoks vudu: kaip neva globali pieno supirkimo kaina gali priklausyti nuo jo vietinių gamybos įpatumų? Kalba juk eina ne apie vietinio produkto kokybę ar charakteristikas?
        Atrodo, Šimašius išeidamas iš LLRI išsinešė visus ten buvusius smegenis. Siūlau jį grandinėmis prirakinti prie teisingumo ministerijos, idant po savęs jis ir ten nepaliktų intelektualinės dykumos išeidamas :-).

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: LLRI
          Jau pats pasakymas, kad investicijos paliks Lietuvą prie suskilusios geldos -- rodiklis.
          O dėl Šimašiaus -- nei jis išsinešė smegenis, nei ką. Visa gauja tokia ten. Tik tiek, kad Šimašius kartais susipranta patylėt, tai neatrodo taip durnai.
          Išvis, retas išdrįsta tai pasakyti, bet realiai LLRI reiktų vertinti gan panašiai, kaip ir kitus marginalinius judėjimus -- panašiai, kaip Paleckiuko Frontą, Murzininkus ar anarchistus: ir vieni, ir kiti atstovauja kraštutines pozicijas. Su Frontu gal net tiksliausia būtų lyginti, nes dar ir svetimoj kišenėj sėdi 🙂

          Reply
          1. gerasirdis

            Smegenai
            Apie smegenų išnešimą turėjo būti pasakyta įpatingai ironišku balsu, bet raštu tai padaryt sudėtinga :-).
            Dėl marginalumo- nevisai sutiksiu, jų pozicija labiau idealistinė, nei marginalinė. Skirtumas nedidelis, bet visgi yra :-).

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Re: Smegenai
              Marginalai būna įvairūs, bet todėl jie ir marginalai, kad užribyje. O dėl idealizmo -- abejoju, ar tai idealizmas. Greičiau pinigai iš svetimos kišenės.

              Reply
              1. gerasirdis

                Re: Smegenai
                Jo, dar geriau pagalvojus, tai vietoj „idealistai“ labiau tiktų žodis „puristai“ (jei tik nesakysim „fundamentalistai“).
                O kad jie užribyje- nesakyk. Yra dejuojančių, kad pernelyg atsižvelgiama į LLRI nuomonę, o yra net tikinčių, kad Lietuva yra valdoma (paliekama savieigai?) išimtinai pagal LLRI rekomendacijas. Be to, jei Šimašius iš LLRI galvos gali tapt teisingumo ministru, tai koks čia, atleiskit, užribis? Tramplynas jau greičiau :-).

                Reply
                1. rokiskis Post author

                  Re: Smegenai
                  Buvimas valdžioje dar nereiškia nebuvimo intelekto užriby 🙂 Tie patys komunistai ar fašistai irgi buvo valdžioje. Nepaisant to -- akivaizdūs dvasiniai marginalai.

                  Reply
  2. nemunas

    O su bankais ne kitaip? ten tik susitarimų daug nereikia. Judesys ten iššaukia judesį -- tik, paprastai ne paslaugos kokybės ir kainos objektyvumo prasme.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      To betrūko, kad dar ir bankų profsąjungos imtų mitingus rengt 🙂
      O šiap, su bankais, įtarčiau, tas pats velnias, tik dar baisiau.

      Reply
      1. nemunas

        Kaip suprantu, bankus dalinai reguliuoja centriniai bankai, bet labai bendrais bruožais. iš esmės, bent jau mūsų sąlygomis, toks modelis, kaip yra su energetika (valstybės įgaliotas reguliatorius reguliuojantis sąnaudas, pelno normą ir pagal juos -- paslaugų kainų viršutines ribas ar tarifus) būtų vienintelis kelias, bet jis nerealus. nei pas mus, nei kur kitur Pasaulyje dėl daugybės priežasčių.

        Reply
      2. shankeris

        prieš metus skaičiau pieno perdirbimo įmonių apžvalgą.
        pagal pelningumą buvo lyginama su naftos perdirbimu.
        labai sėkmingai veikia pelno nusodinimo schemos per užsienio ofshorinėse įmones,
        kai kazeinas ir pieno milteliai parduodami už savikainą, o toliau ….

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Manau, kad būtent dėl to ir kilo to kooperatyvo idėja. Nes panašu, kad priemonės, kurių bandyta imtis, identifikavus kartelį, nesuveikė.

          Reply
  3. verute

    Ne tik pas mus tokios problemos. Neseniai skaičiau: Belgijos fermeriai išpylė 3 mln. litrų pieno tiesiog ant žemės, nes superka po 20 eurocentų, o savikaina 33.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Lietuvoje pieno supirkimo kainos tėra 16 eurocentų. Perduoto pieno pardavimo gi kainos -- puikiai europinės, gal netgi didesnės. Ir visa tai -- prie pigesnio perdirbimo (LT netgi importuoja pieno produktus).
      Pas mus ne bendra kainų kritimo problema, o kartelio pasekmės.

      Reply
      1. gedas

        Ek, va kokį Vladą Juodeiką (smetoninės Lietuvos Kainų tvarkytojas) laiko mašina atkėlus į šias dienas. Kaaaip prasišluotų…

        Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *