Emigracija ir pinigų srautas į Lietuvą

Girdėjau gandą (tiktai gandą, tad nieko negaliu patvirtinti ar pagrįsti), kad emigrantų sukuriamas pinigų srautas į Lietuvą siekia mažiausiai kelis milijardus litų per metus – tai iš esmės, gali būti skaičiuojama, kaip grynas eksportas. Ar nebus taip, kad daugelio taip plūstami emigrantai (beje, dažnai net negalintys turėti Lietuvos pilietybės) yra būtent tai, ko dėka Lietuvos iki šiol neištiko visiškas krachas?

Nežinau, kaip kam, bet man tokie samprotavimai atrodo ganėtinai įtikinamai.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

16 thoughts on “Emigracija ir pinigų srautas į Lietuvą

  1. versmes

    Aš pamenu minint mažesnį skaičių -- apie 1 milijardą litų per metus.
    Turint omenyje, kad visas metinis eksportas šiuo metu apie 40 mlrd. Lt, emigrantų siunčiamų lėšų taip labai nesureikšminčiau 🙂

    Reply
    1. zeppelinus

      Re.: …taip labai nesureikšminčiau 🙂
      Na, atsižvelgiant į tai, kad tas milijardas greičiausiai yra iškart ir tiesiogiai suvartojamas labiausiai pažeidžiamame mūsų šalies socialiniame sluoksnyje, jo vaidmuo palaikant tam tikrą stabilumo būseną visuomenėje gali būti gerokai reikšmingesnis, nei rodo aritmetinis santykis su visu Lietuvos eksportu.

      Reply
    2. rokiskis Post author

      Įprastas Lietuvai eksportas yra su nedidele pridėtine verte, iš esmės daugiau reeksportas, emigrantų gi pinigai -- tai grynas pelnas šaliai, todėl adekvačiau lygintini su prekybos saldo dydžiu, o šis 2009 sudaro apie 4-5 milijardus minuso. Tad milijardas iš emigrantų turi gerokai didesnį svorį ekonomikoje, nei gali pasirodyt iš pirmo žvilgsnio.
      O šiaip, oficialiais duomenimis vien 2007 metais, vien apskaitomais pinigais į Lietuvą pervesta apie 3 milijardus litų (t.y., iš esmės, bankiniai pavedimai bei muitinėse deklaruotos sumos), tuo tarpu bendra suma pinigų, kurie atvežami nematomai, pagal tuos neoficialius gandus gali juntamai viršyti net ir dešimtį milijardų.
      O kodėl verta pakankamai rimtai pažiūrėti į tas sumas -- esmė ta, kad Lietuva balansuoja ant bedugnės krašto, tad netgi sąlyginai saikingos sumos tampa ganėtinai kritinėmis.

      Reply
  2. jurkis

    Pažįstamas emigrantas savo (ir mano tuo pačiu metu) tėviškėje nusipirko namą už 160 000 lt. Prieš porą metų gal.
    Kitas draugas emigrantas nesiteikia su mumis, draugais, net butelio išgerti grįžęs.
    Įvairių emigrantų yr :).
    Biški kažkaip erlickiškai gavosi :).

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Beje, įvardinote sumą, kuri ganėtinai tipiška -- galėtume tarti, kad vienam emigrantui tenka 100k litų visokio turto nupirkto per paskutinį dešimtmetį (tie patys namai, butai, etc.), su puse milijono emigrantų tai sudarytų apie 5 milijardų litų per metus vidurkį. Ir tai dar toli gražu nėra viršutinė vertinimo riba, o greičiau priartėjimas prie realių skaičių.

      Reply
      1. jurkis

        „paskutinį dešimtmetį“. Manau, laikas trumpesnis, kokie 5-6 metai, kai emigrantai pradėjo uždirbti normaliai ir namo vežti pinigus.
        Šiaip tai būtų įdomi statistika -- kiek kainų (butų, žemės, prekių)kilimui įtakos turėjo emigrantų pinigai, kiek -- vietinių uždirbti. Galima išvadas padaryti visokias -- pvz., kad emigrantai ir privedė Lietuvą prie krašto (atsiradus pinigėlių nesveikai kilo kainos). Dar neaišku būtų, ar švedbankiai mumis pigiais pinigais prišėrė, ar emigrantai :). Juokauju, aišku.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Uždirbinėti ėmė nuo pat pradžių, dabar kaip tik sąlyginis uždarbis, lyginant su lietuvišku vidurkiu, gal net ir mažesnis pasidarė. Tiesiog emigrantų masė labai padidėjo. Žinoma, didžioji emigracijos banga kilo nuo kokių 2004, kita vertus, iki tol spėjo emigruoti irgi nemenka dalis.
          O dėl to, kad emigrantai šalį prie krizės privedė, tai berods socdemai į Kirkilo pabaigą šitaip aiškino apie burbulo priežastis. Esą, emigrantai dėl visų bėdų kalti, nes pinigus Lietuvon siunčia.

          Reply
          1. jurkis

            Tai aišku, kad kalti. Kaip kalti ir tie, kurie DAUG uždirbdavo -- statybininkai, NT špikuliantai ir pan..Aš visai rimtai. Xuli tada kaltinti tik pastaruosius, kad gaudavo atlyginimą ne pagal nudirbtus darbus. Emigrantai nekūrė produkto Lietuvoje visiškai, tik didino pinigų masę.
            Jei ką, prieš emigrantus nieko prieš neturiu. Draugas emigravęs, emigrantas man padeda Lietuvoje darbo turėti.O ir emigravo gi žmonės ne iš gero gyvenimo. Nors kad draugas dabar nebendrauja su mumis- tai tikrai pykstu…

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Apie tai, kad emigrantai nekūrė produkto -- tai šioks toks proceso nesupratimas. Žiūrint iš ekonominės pusės -- emigrantai yra darbo jėga, o tai yra produktas, kuris eksportuotas. Netgi galima sakyti, kad jie patys savaime yra produktas. Savo esme tai niekuo nesiskiria nuo kitų produktų gamybos ir eksporto.
              O kaip baigiasi su emigracijos istorijomis -- būna įvairiai. Ir nuo žmogaus priklauso, ir nuo to, ką žmogus ten patiria. Nors šiaip, paplitusi ganėtinai pagrįsta nuomonė, bent jau tarp darbdavių, kad buvę emigrantai didesne dalimi yra kaip ir sugadinti.

              Reply
                1. rokiskis Post author

                  Visas kompleksas blogųjų savybių:
                  1. Gali bet kada vėl išvažiuoti, nestabilus
                  2. Turi supratimą apie kažkokias darbuotojo teises
                  3. Pripratęs dirbti mažiau, o uždirbti daugiau
                  4. Į vietinį verslą ir darbdavius žiūri iš aukšto
                  Ir t.t., ir t.t..
                  Aišku, tai būdinga toli gražu ne visiems, bet tokius punktus įvardina labai daugelis darbdavių, kartais netgi kalba apie emigranto sindromą.

                  Reply
                  1. h0pi

                    vava, aš manau tai dar viena problema kodėl emigrantai grįžę greit vėl išvažiuoja, pavadinčiau tai -- darbdavių į emigrantus požiūrio sindromu 🙂

                    Reply
                    1. rokiskis Post author

                      Darbdavių požiūrio sindromas irgi yra. Bet visgi juntamai mažesnis. Tai daugiau nuo lietuviškos realybės atpratusių emigrantų suvokimas, būtent tą mastymo pokyti ir demonstruojantis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *