Sveikatos apsauga ir korupcija

LSDP frakcijos seniūno pavaduotojas Juozas Olekas ir Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) prezidentas Liutauras Labanauskas reikalauja atšaukti naują receptų išdavimo tvarką, įvestą prieš kokius 3 mėnesius. Nes jinai mat griauna kažkokią jų sistemą ir yra kažkokiu būdu nuostolinga – bent jau taip supratau iš tų šnekų. Įdomu, kam nuostolinga ir ką griauna? 🙂

Naujoji, dabar galiojanti receptų tvarka atima galimybę iš gydytojų palaikyti konkrečius vaistų prekinius ženklus, nes numato, kad į receptą galima rašyti tik bendrinį vaisto pavadinimą. Lygiai taip pat nauja tvarka trukdo veikti ir korupcinei vaistų platinimo sistemai, kai vietoj pigesnių parduodami brangesni vaistai.

Sveikatos apsaugos sistema, kaip ir farmacijos verslas – bene labiausiai korumpuota ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje. Ir matom, iki kokio lygio tai veikia – neaiškios įtakos prasimuša net iki visokių buvusių ministrų bei kitų valstybės ir visuomenės šulų. Štai ir dabar visokie Juozai Olekai bei Liutaurai Labanauskai bando pasiekti, kad būtų atšauktas sprendimas, bent truputį žabojantis korupcionierių siautėjimą sveikatos apsaugoje. Ir dar taip atvirai ir naglai, kad tiesiog džiugina.

Beje, priminkit kas nors, ar tas įstatymas, kad gydytojams leidžiama imti kyšius, buvo visgi įvestas, ar ne? Kas ten jį pramušinėjo? Kartais ne šitie patys du?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

27 thoughts on “Sveikatos apsauga ir korupcija

    1. rokiskis Post author

      Argumentai iš esmės susiveda į ilgą seriją kažkokių ganėtinai nerišlių demagoginių pezalų -- http://www.lrt.lt/news.php?strid=5042&id=5539850
      Ypatingai įspūdį kelia tai, kad patys bandydami grąžinti korupcinę tvarką, šitie veikėjai dar aiškina, kad nauja tvarka kažkokiu būdu didina korupciją. Žodžiu, atvejis stebėtinai ryškus ir įspūdingas.
      Ghrmz… Šiaip po tokių bajerių imu galvoti, kad visokie konservai ne tokie jau ir blogi, daro gerų darbų, jei jau dėl to kyla šitokie balaganai 🙂

      Reply
      1. grippen

        Konservai būtų patys blogiausi…
        Jei nebūtų maža to to kad korumpuotų, bet dar ir pedohomicidinių socialdemokratų.

        Reply
    2. grybukaras

      Prieš kelias savaites lietryty buvo ta tema vedamasis, tai ten pagrindinis argumentas prieš šitą naują tvarką buvo tas, kad dabar farmacininkam net nereikės vaikytis tūkstančių pavienių gydytojų, kad jiems duotų kyšį -- jie tiesiogiai galės susitarti su 3-4 vaistinių tinklų vadovais, kad vaistinės išvis neturėtų kokių nors ten pigesnių ir ne to tiekėjo vaistų, kadangi tvarka įpareigoja ekrane rodyti visus turimus to tipo vaistus, tačiau negali įpareigoti jų turėti prekyboje.

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Anksčiau irgi niekas netrukdė vaistininkams susitarti ir neturėti kokių nors ten pigesnių ir ne to tiekėjo vaistų. Dabar -- vietoj klientą vedančio vektoriaus pagal brendą, ima dominuoti vektorius pagal kainą. Šiuo atveju įdomu nebent tai, kad Lietrytis tokius lievus makaronus paleido prieš kelias savaites, kaip vedamąjį 🙂
        Man pačiam išties įdomiausia, kokie čia pinigai. Įvertint sunku, bet skaičių ribos ganėtinai nesveikos gaunasi.

        Reply
      2. Anonymous

        Yra įstatymo pataisa, kad vaistinė privalo turėti pigiausią vaistą rinkoje. O tą kontroliuoja VVKT.

        Reply
  1. murmt

    O kaip yra smagu, kai užrašius tik veikliosios medžiagos bendrinį pavadinimą, žmonės pvz. grįžta uždegimo kontrolei su nė kiek nepagerėjusia situacija -- nes perka pigiausią siūlomą sąraše vaistą, kuris tikrai ne visada veikia taip pat, kaip ir brangesnis…
    Šita nauja tvarka tik atima nemažai brangaus laiko ir glumina pacientus, kai jie nueina į vaistinę.
    Kad nepradėtumėt džiūgauti ir aiškinti apie kyšius ir korupciją -- dirbu privačioje įstaigoje, kurios gydytojai iš farmacininkų negauna absoliučiai nieko.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Būkim objektyvūs: jei veiklioji medžiaga ta pati, kiekiai tie patys ir padavimo forma ta pati, o rezultatai skirtingi -- tai reiškia, kad arba vienu atveju yra kažkokia nekokybė, arba kad veikia placebo efektas -- tipo, kad brangūs vaistai veiks gerai.
      Tuo atveju, jei taip veikia placebo efektas, galim rimtai kalbėti apie tai, kad farmacininkai užsidirba ne iš gydomųjų vaistų savybių, o iš makaronų kabinimo (beje, kai kurie tyrimai apie tai paskutiniu metu jau virsta pasauliniais skandalais, ypač kai kurių psichotropinių vaistų srityje). Gydytojui šiuo atveju gal vertėtų pagalvoti ir apie kitus gydymo metodus, o ne tik tablečių išrašinėjimą 🙂
      O tuo atveju, jei kažkurie pigūs vaistai nekokybiški -- tai problema yra ne tame, kad pavadinimas užrašomas lotyniškai, o tiktai tame, kad pacientui parduodami nekokybiški vaistai. Tokius dalykus kažkas (įdomu, kas?) turėtų tikrinti ir duoti kažkam per nosį. Ir turi tai daryti nepriklausomai nuo jokių vaistų kainų, pavadinimų, receptų išrašymo būdų ar dar kažko.
      Ir beje, tikiuosi, kad vėliau diskutuodami galėsim išvengti projekcijų, panašių į „kad nepradėtumėt džiūgauti, blablabla“, tiesa? 🙂

      Reply
      1. murmt

        Būkim realistai: bent jau mūsų srityje prasčiau veikiantys vaistai (keliais konkrečiais atvejais), kaip bebūtų gaila, yra lietuviški. Niekas jų labai nesiveržia tikrinti, nors ir taip visiems aišku, kodėl gydytojai juos vengia išrašinėti.
        O ką, tikrai ne atvirai džiūgaujat šitam poste? Gal irgi būsit prie tų pacientų, kurie reikalauja, kad būtų apžiūrimi naujausia aparatūra, o išgirdę konsultacijos kainą, pareiškia „kas per gydytojai šiais laikais, tik iš žmonių nelaimės pasipelnyti nori“? 🙂

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Dėl lietuviškų firmelių -- tai būtent jas ir reikia padusint -- ką informuoti apie neveikiančius vaistus, kurie turi veikti -- manau, kad būtent jūs turėtumėte žinoti geriausiai. Tuo tarpu visą sistemą daryt korupcine, tų pačių firmelių ir toliau neliečiant -- tai absurdas.
          Tiesiog pabandykite kreiptis į vaistų inspekciją, ar kaip ten vadinasi ta kontora, o jei ji nereaguos ar reaguos per lėtai -- mielai jums padėsiu padidinti triukšmo kiekį 🙂 Žurnalistai skaito blogus, tad čia būtų labai įdomus ir visuomenei naudingas skandaliukas, tiesa? 🙂
          Taip pat pasikartosiu apie tai, ką rašiau -- pezalų nevirškinu ir pasiųsti kur nors ką nors atviriausiu būdu -- nesivaržau visiškai. Tad gal netęskite apie visokius džiūgavimus, pacientus ir panašiai. Nes, nesupykit, ganėtinai nervina, kai argumentai permaišomi su kažkokiu briedu.

          Reply
    2. Anonymous

      Jei generikas neatitiktų etinio vaisto, jo net niekas neleistų į rinką. Etinių kompanijų propaganda, kad generikai prastesni. Nuolat ir visiems kalama, duoda rezultatų. 🙂

      Reply
  2. Anonymous

    skirtum
    vaistų veikliosios medžiagos rašymas receptuose gali turėti neigiamos įtakos tik tuo atveju, jei vaistininkai iš tiesų būtų sąžiningi ir labai geri, ir jeigu farmacijos firmos būtų labai sąžiningos ir geros 😉 t.y. jei iš tiesų brangesnis vaistas būtų pagamintas gudriau, veikliosios medžiagos būtų išskiriamos efektyviau, teisingesnėje vietoje, cheminė sudėtis būtų kiek ypatingesnė, kurios pagalba veiklioji medžiaga būtų greičiau/geriau įsisavinama ir panašiai. Mano chemijos žinios leidžia man daryti prielaidą, jog galima pagaminti geresnį vaistą su ta pačia veikliąja medžiaga, bet veikiantį geriau nei kitas. Bet turiu pripažinti, jog dauguma atvejų brangesni vaistai tai tik kitokios rinkodaros rezultatas.
    Gal būt ta teorinė neigiama vaistų veikliosios medžiagos rašymo receptuose įtaka galėtų būti sumažinta, jeigu vaistininkai sugebėtų paaiškinti kuo tiksliai skiriasi vaistai ir kurie iš jų yra tiesiog brangesni, o kurie iš tiesų geresni.
    Tiesa, turiu vieną gerą draugą provizorių, paklausiu jo nuomonės šia tema tai gal dar ką pakomentuosiu 😉

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: skirtum
      Tie skirtumai su įsisavinimu ir teisingesne išsiskyrimo vieta gali būti nurodomi receptuose, yra ten kažkoks skirstymas pagal tai, kokia forma ir tada, kai tai aktualu, šie dalykai nurodomi (kaip pvz., kapsulės, tabletės, tabletės su apvalkalu, emulsija, etc.).

      Reply
      1. Anonymous

        Re: skirtum
        aš spėju, kad ten kur kas daugiau įvairių „gudrybių“. Na, bet draugo jau paklausiau. Kai atsakys ką nors tai papostinsiu. Juk bus įdomu. Tiesa? 😉

        Reply
    2. ekzon

      Re: skirtum
      +1.
      Yra tekę girdėti iš gydytojų (nesuinteresuotų 🙂 ), jog generikų poveikis neretai skiriasi nuo originalo, ir tam tikrais atvejais reikia skirti būtent brangesnį vaistą, o ne leisti pacientui rinktis pačiam. Juk vaisto poveikį nulemia ne tik veiklioji medžiaga, bet ir kofaktoriai, įsisavinimas ir pan.
      Tačiau, dėja, kur kas dažniau gydytojo pasirinkimą lemia susitarimas su firmą, o ne vaisto kokybė.

      Reply
  3. ryst1966

    Prieš penketą metų ponas Labanauskas laikraštėlio Lietuvos sveikata puslapiuose pasakojo, kokie vaistai ir patys geriausi pasaulyje. Žinoma, minėdamas ne jų aktyviąsias medžiagas, o prekės ženklus. Kas gi šiais laikais moka už cheminių junginių formules ar žinias 🙁

    Reply
  4. Anonymous

    Tie žąsinai, kurie ir taip ir anaip ant gydytojų deda, visiškai kitaip pragysta, kai patiems dėl rimtesnių priežasčių tenka pravert poliklinikos duri. ir patys dešras bei vokelius neša, kad tik daktarėlis geriau apžiūrėtų, ir kad GERESNIUS VAISTUS išrašytų.
    Seniai pasakyta -- nespjauk į šulinį, pats anksčiau ar vėliau gersi.
    Beje, ne tas pats, kuriuos papirkinės vaistų gamintojai -- vaistininkus ar gydytojus. Vaistininkai užsikala sau atlyginimą, kuris pilnai adekvatus jų darbui. O vat gydytojas pinigine išraiška yra atlyginamas kelis kart, jei ne keliasdešimt kart mažiau, nei sukuria vertės.
    Suprantu, kad norėta padaryti, kaip geriau, o išėjo kaip visada, bet reikia būti vyriškiams ir prisipažinti klydus, ir atšaukti absurdiškiausią pastarųjų metų tvarką.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Taigi, paanalizuokim, ką čia gavom:
      Pirmas sakinys -- delfinių komentatorių stiliaus šikimas į komentus, nieko bendra su tema.
      Antras sakinys -- patarlė nei į tvorą, nei į mietą.
      Paskui pastraipa iš trijų sakinių -- pseudoargumentacija ne į temą ir be jokios prasmės.
      Paskutinis sakinys -- vėl delfinių komentatorių stiliaus briedovas pareiškimas.
      Taigi, jūs mane liūdinate. Štai, pateikiu vieną iš puikių argumentų, kaip atsakymą (pasirinktinai, galite ir kelis sau prisitaikyti išsyk) -- http://madama-volpe.livejournal.com/12225.html

      Reply
      1. linuxr

        Jei liūdinu -- tikslą beveik pasiekiau. Dar geriau būtų, jei siutinčiau 🙂
        Sunkiai man sekasi suregzti tas neatremiamas argumentacijas, žurnalistikos, ar tai oratorijos ar tai filosofijos mokslų neišėjau, todėl rašau, taip, kaip moku. O dabar atsakau į atsakymą:
        1) Po teisybei, toje svetainėje nekomentuoju, ir komentarų neskaitau, tai negaliu pasakyti, stiliaus apibūdinimas tikslus ar pro šalį. Bet kadangi o tačiau buvo pavartotas žodis, nusakantis tręšimo veiksmą neigiamoje šviesoje, supratau Tamstos norą apysubtiliai apšikti.
        2)Nu biškį jo, nu biškį jo, sutinku. Taip jau išėjo, kad komentarą rašiau tuoj po LTV laidos apie tą patį kartojimo.
        3) Bet tik biškį ne į temą, bet šiaip į temą.
        4) Tas pats kas pirmas, tik antras kiulkis. Pykt negaliu -- visgi pas save šikate.
        спасибо, Капитан Очевидность!
        P.S. Martynas Marcinkevičius studijų metais ant savęs neprimetė tokio, kad užaugęs subrendęs tokias nesąmones krės.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Liūdinat, mielasai, todėl, kad kompiuterastai dažniausiai labai neblogai analizuoja ir moka argumentuoti. Čia gi matau tiesiog žodinę trydą vietoj argumentacijos. Štai taip ir liūdinat.
          Tarp kitko, sugebėjimas argumentuoti -- niekaip nesusijęs nei su žurnalistika, nei su oratorika, nei su filosofija -- tai tiesiog gebėjimas analizuoti, logiškai mastyti ir pagrįsti savo teiginius, o ne taškytis makaronais iš serijos „tie žąsinai, kurie ir taip ant gydytojų deda“, „atšaukti absurdiškiausią pastarųjų metų tvarką“ ir pan..
          Kadangi mūsų pokalbis pasisuko tokia linkme, labai įdomus puslapis jums, nueikite -- http://www.grumlinas.lt/?p=943
          Dar labai tiktų ir šitas, irgi į temą -- http://www.grumlinas.lt/?p=15509

          Reply
  5. Anonymous

    Marius
    Pats esu vaistininkas, tai matau sistemą iš vidaus. Tik tarptautinių pavadinimų rašymas gėris 🙂 Tik gaila, ne daug žmonių suvokia kas yra generiniai vaistai. Su švietimu Lietuvoj labai prastai. Labai sunku išaiškint. Be to pasitikėjimas gydytojais prilygsta šventų karvių garbinimu Indijoj. Taip praplauna smegenis, kad neįsiūlysi niekaip pigesnių vaistų. O pati sistema tiek korumpuota, kad ojojoj. Pirma prastumiami vaistai į kompensuojamųjų vaistų sąrašus, negalioja jokie farmakoekonomikos dėsniai. Po to lankomi gydytojai, tie vykdo kvotas už kažkokį atlygį. Ir paskutinė grandis vaistinės. Labai plačiai ir kompleksiškai viskas daroma. Mano manymu geriausia vieta išspardyt šitą sistemą būtų SAM. Pakoreguot kompensuojamųjų vaistų sąrašus. Nes jausmas toks, kad mes labai turtinga valstybė ir be pačių brangiausių vaistų na niekaip neišgyvensim. Ir apima liūdesys, kai visi gražiai susimoka. Nuo paciento iki mokesčių mokėtojo.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Marius
      Insaiderinė info labai įdomi. Tik vat dėl SAM -- bijau, kad būtent ten ir gali būti pagrindinės bėdos, tos, nuo kurių viskas ir prasideda. O valdininkus pajudinti labai keblu.

      Reply
  6. Anonymous

    Pirmiausia nereikia pamirsti, kad didziaja vaistu mazmemines prekybos dali uzima tinklai, o ne nepriklausomos vaistines. O dauguma tinklu yra susije su didmenininkais. Taigi, samdomiems vaistininams bus pasakyta Kuri vaista pirmiausia pirkejui isiulyti. Manau po kokiu puses metu kai viskas nusistoves, turetu statistiskai islysti pardavimu skirtumai tarp tinklu. Ir finale tie pinigai kurie buvo naudojami gydytojams ,,apdirbti“ bus padalinti tarp didmkenininku ir mazmeninku, o paprastiem mirtingiesiems niekas nepaiskeis.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Rinkai prisitaikyti reikia maždaug metų-dviejų, tik po to galėsim kalbėti, kad jau nusistovėjo. Pusmetis -- per trumpas terminas. O šiaip -- vaistininkas įtakoja pirkėją daug mažiau, nei gydytojas, tad visgi vektorius link kainų mažėjimo turėtų būti.
      Berods pagal matavimus, kainos vaistų jau dabar sumažėjo keliolika procentų. Matomai dėl to ir biesinasi olekai su labanauskais.

      Reply
  7. Anonymous

    skirtum
    Žodžiu, draugas farmacininkas, nesivargino labai plėstis į tvarkas senas ir naujas, o pasiūlė pasižiūrėti į http://www.sam.lt ir pasižiūrėti kas yra vadovybėje -- nei vieno išsilavinimas ar darbo patirtis nesusijusi nei su farmacija nei su sveikatos apsauga. Ministras- teisininkas, paskui visokie ekonomistai, menininkai ir kas tik nori bet nei vieno farmacininko ar mediko.
    Aišku tai politika. Politikoje nebūtina daug išmanyti, bet ir tarp patarėjų tas draugas sakėsi neradęs nei vieno kompetetingo asmens…

    Reply
    1. Anonymous

      Re: skirtum
      „nebūtina daug išmanyti“ -- išmanyti dalyke. Politiką būtų gerai kad politikas bent suprastų 😉

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *