Ryt mano blogas užsidaro. Protestas prieš SOPA/PIPA

Ryt Rokiškio blogas užsidaro. Ne visam laikui – tik kokiai dienai. Kol kas. Tam, kad nereiktų kada nors užsidaryti visiškai, visam laikui.

Tai protestas prieš JAV bandymus įvesti pasaulinę interneto cenzūrą. JAV internete valdo viską. Iki šiol tai buvo priežastis, dėl kurios jokia totalitarinė pasaulio valstybė negalėjo užblokuoti laisvo žodžio internete. Tačiau įvedus porą įstatymų, viskas bus priešingai: JAV dėka laisvas žodis bus sutryptas.

Nesigilinsiu, kas suinteresuoti ir tą įstatymą stumia (faktiškai, pora jėgų: visokia muzikos ir kino industrija iš vienos pusės, o visokie tenykščiai valdžiažmogiai, pikti ant Wikileaks – iš kitos pusės), tačiau aiškus faktas yra toks: pasaulis keičiasi, o seni atmatos, norintys viską kontroliuoti, tam priešinasi.

Cenzūra

Lietuva čia irgi nėra nuošaly: tokių įstatymų įvedimas tiesiogiai paveiks ir mus. Nes bet kas galės pareikalauti, kad kažkas būtų uždrausta JAV, o uždraudus JAV, per DNS sistemą bei paieškos sistemas draudimai įsigalės visur, kur papuola. Tie įstatymai vienpusiai: draudimui sukurtos būtų neįtikėtinai lengvos sąlygos – pakaktų parašyti reikalavimą ir viskas. Apsisaugojimui nuo draudimų nepalikta jokių priemonių: vienintelis kelias – sudėtingi teisminiai veiksmai. O pagrindu blokavimui galėtų būti bet koks pretekstas – pradedant kokia nors nuoroda į kokį kitą puslapį ir baigiant šiaip kokios nors įmonės paminėjimu (nes esą įmonių pavadinimai – tai intelektualinė nuosavybė).

Ryt Vikipedija užsidaro. Ryt užsidaro Kleckas-Buržujus. Ryt užsidaro Skirtumas. Jau užsidarė Pipedija. Gedulu pasipuošti pažadėjo Google ir krūva kitų interneto tarnybų.

Papildyta: Komjaunimas.lt užsidaro. Ir MariukasM užsidaro. Ir Baltuma užsidaro. Ir Leo Lenox užsidaro.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

25 thoughts on “Ryt mano blogas užsidaro. Protestas prieš SOPA/PIPA

  1. Pingback: MariukasM.LT prieš SOPA | MariukasM.LT

    1. skirtumas

      @baltasisvaiduoklis, tą daiktą, t.y. pluginsą susieneiblinti yra ypatingai lengva (eini į įskiepius arba „plug ins“ ieškai „go dark“, spaudi „enable“)

      Tada pačioje apačioje kairėje pusėje bus jo konfigūracija -- itin minimali. Pyst-pyst, viens-du ir baigtas kriukis.

      Reply
    2. Rokiškis Post author

      Na, aš žinau, kad aš esu mistinis stebuklus darantis padaras, nu bet ne ant tiek, kad ką papuola uždarinėčiau. Čia aišku, aš mielai uždaryčiau ką nors, įskaitant ir didžiuosius portalus bei televizijas. Bet deja, negaliu. Dvasingumo ir maginių galių trūksta kol kas.

      Reply
    1. Candy

      Hmmm tegul būna tas įstatymas.

      Tuomet visos google ir kitos organizacijos kelsis į Europą. Tai mums būtų nereali ekonominė nauda.

      Manau EU sudarytų sąlygas/ įstatymus, kad SOPA neturėtų įtakos mūsų žemynę ir netrukdytu plėstis 🙂

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Nesikels į Europą visokie Google ir kitos organizacijos. Juoba, kad tą ACTA reikalą EU būtent labai aktyviai ir stumia. Tiek aktyviai, kad kai kurie amerikonai įsivaizduoja, kad tai išvis EU vidinis įstatymas.

        BTW, Google į Lietuvą ir taip vargu, ar norėtų keltis po to, kai visuotinio sekimo įstatymą Masiulio ministerija pagerino ir pabandė prastumti tokioje realizacijoje, kur visus meilus galėtų prižiūrėti VSD.

        Tarp kitko, tada kalbos labai įdomiai nutilo ir Vyriausybės posėdyje nebuvo išvis paminėtas svarstymo rezultatas, nors į dienotvarkę ir buvo įtrauktas. Kas kelia kai kurių įdomių minčių.

        Reply
        1. Candy

          Na taip realiai nežinojau apie ACTA kai rašiau.

          Beto kai pamastau įdomu „kas būtų jeigu būtų“. Ką rinktusi kad ir koks Facebookas. Eu ar Aziją.

          Reply
    2. Rokiškis Post author

      Taip aš ir apsaugosiu. Pusė šimto žmonių protestavo prieš SOPA. Gal ir prieš ACTA prasidės judesys. Teko girdėti, kad Lenkijoje buvo keliasdešimt tūkstančių žmonių demonstracijos prieš tą reikalą, bet nespėju visko sekti, tai nežinau, kuo baigėsi.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Laimėjo tie, kas turi sveiko proto. Jokių stebuklų čia nebuvo.

      Nors žinoma, kad man visada malonu, kai svetimi nuopelnai priskiriami man, o aš esu sudievinamas 😀

      Reply
  2. Markas

    Dar vienas durnius piratavimą propoguoja 😀 Bet tai kai juokingi man blogeriai Lietuvos 😀 Kai jų šudinus tekstus kažkada kažkoks ten šudinas blogas pradėjo persidėti – SUKYLO ir šikti šūdais iš burnos pradėjo, nes VAGYSTĖ! Pavogė 😀 Bet kai muziką, softą, filmus vogti -- jau galima ir leistina. Gaila, kad įstatymas nepriimtas. Reiktų iš vis dėti rimčiau: siuntei 1 kartą torrent’ą gauni perspėjimą, 2-trą kartą – simbolinė bauda, 3-čią kartą -- banas internetui 5 metams ir joks IPT tau negali interneto teikti, kaip ir mobilus operatorius. O jei pagauna naudojant -- kalėjimo 7 metus. Iškart piratavimas baigtusi per 3 dienas.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kaip matau, mano švenčių proga padaryta amnestija nepasiteisino, nes vieną kartą baninti pridūrkai vėl eina. Nes pridūrkams smegenų neužtenka, kad suprasti netgi dvinares priežasčių-pasekmių sekas, pvz., kad kliedesiai iššaukia banus.

      Todėl tamsta, ponas Markai, dabar jau vėl prievartinai pakliuvote naxui, su kuo sveikinu kitus skaitytojus, nes tamsta šito nepaskaitysite jau -- esate savo nelaimei išbanintas panašiai, kaip kitiems linkėjote.

      Tai labai geras pavyzdys, kad tikrai kai kuriuos pridūrkus iš internetų baninti vertėtų. Tačiau deja, su visokiomis SOPA, PIPA ir ACTA gaunasi taip, kad būtent tie išbaninimo verti pridūrkai norėtų išbaninti visus kitus.

      Paradoksas, vienok.

      Reply
  3. kestas

    Rokiski, gal teko girdet apie Lyoness tinkla? Ten vertas demesio briedas ar eiline piramide?

    Reply
  4. ert

    Žiurkėne Rokiški, o kodėl jūs ACTA artėjimą pramiegojote ir ar imsitės kokių veiksmų. SOPA JAV kamuoja, o ACTA turės galios pas mumis. Ar aš labai klystu?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Nepramiegojau, tiesiog neturėjau laiko, kaip prisėst rimčiau prie to.

      ACTA gerokai skiriasi nuo SOPA savo diegimo būdu, formuluotėmis ir susijusiais procesais, ten gudrus reikalas, tyliai stumiamas jau eilę metų. Prakištas per ES žemės ūkio ministrus. Tai reiškia, kad dvokia mėšlu. Ir to mėšlo ten yra tiek daug, kad aš tiesiog nežinau, nuo kurio galo pradėt, o tai reiškia, kad tam, kad parašyčiau, reikia daug laiko.

      Deja, laiko man trūksta.

      Reply
      1. ert

        Nieko pilnai suprantu jus.
        Tiesiog būtų buvę labai įdomu jūsų įžvalgą ir nuomone išgirsti, matomai turite analizės gabumų suktiems popieriukams (Tai ir priežastis, kodėl jūsų blogas populiarus).

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          ACTA atveju verta pagalvoti apie žemdirbius. Jie nei neįtaria, kuo jiems tai baigsis. Interneto vartotojai čia nukentės daug mažiau, palyginus su ūkininkais.

          Svarbiausi ir tyliausi ACTA lobistai yra ne filmų ir muzikos industrija, ir netgi ne farmacijos pramonė, o kai kurios žemės ūkio kontoros, gaminančios GMO ir kovojančios su piratavimu. Ten pinigai yra daugybę kartų didesni (maistui visada tenka didžiausia mūsų išlaidų dalis).

          Pvz., Monsanto JAV ir Kanadoje labai aktyviai kovoja su piratais. Ir tokiais piratais tampa žemdirbiai, pas kuriuos koks nors paukštis GMO sėklą atnešė ar šiaip kokie dominantiniai Monsanto patentuoti genai per savaiminį kryžminimąsi ant kokių nors rapsų persimetė.

          Reply
          1. ert

            Abejočiau, kad Monsanto labai ką padarytų, tiesa pasakius GMO dėl jų pačių draskymosi to turi prastesnį vardą nei iš tikrųjų (žala mažesnė nei populiarusis mutantų augalų sukeliančių vėžį įsivaizdavimas, o bloga koorporacija solidumo neprideda). Žinoma niekas neapsaugo „Monsanto“ nuo idiotiškų sprendimų, kurių ši įmonė pridarė daugybę.

            Žemės ūkio ministrai viso labo greičiau tarpininkai įrašų ir panašioms industrijoms (žinoma į tą patį vagoną ir farmacija laisvai su kokia GMO įmone įšoktų). Bet vėlgi farmacija neturi ko cenzuruoti: vaistai veikia arba ne, išskyrus kokią homeopatinių vaistų bendroves, kurios už cukraus parduodamo 20 Lt už gramą, turi daug atliekamų lėšų. (Pvz. „Boiron Laboratories“ prancūzų šarlatanai uždirbantys milijonus nuo pat 1900-ųjų, gauna nemažai neigiamos informacijos). Ir t.t.

            Taipogi žemės ūkio ministrai panašu yra tiesiog neišmanantys balvonai konkrečiu klausimu, kuriais lengva manipuliuoti. Panašiai kaip Vokietijos žemės teismas ir Teksaso teismai patentų klausimu.
            Bet kuriuo atveju nuo ACTA daug kas kentės. Jis jokiu būsu negali būti įvestas.

            Reply
            1. ert

              Žinoma pamiršau paminėti, padirbtos prekės akivaizdi nauda įmonėms, tačiau kieno iniciatyva buvo prisegtas internetas.

              Reply
            2. Rokiškis Post author

              Tamsta nesupratote. Monsanto atveju klausimas ne apie informacijos apie juos cenzūrą, o apie autorinių teisių į augalus panaudojimą, persekiojant ūkininkus, neperkančius GMO sėklų.

              Farmacijos atveju -- ganėtinai panaši situacija, susijusi su generiniais vaistais. Beje, dėl tamstos pasakymo apie tai, esą vaistai veikia arba ne -- tamsta nelabai susipažinęs su kai kuriais vaistų prekybos įdomumais bei kai kuriomis skandalingomis bylomis. Aš tamstai pažadu, kad atrasite pakankamai daug ir pakankamai rimtų dalykų, jei po internetus pakapstysite 🙂

              Žodžiu, pasiskaitykite pats tą ACTA sutartį. Cenzūra -- tik vienas iš daugelio džiaugsmų, kuriuos ta sutartis mums neša.

              Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *