Stereotipai: kaip Europą mato lietuviai

Kartą-kitą jau rašinėjau šį bei tą apie stereotipus, pvz., apie tai, kad lietuvius kitos tautos mato visiškai ne taip, kaip patys lietuviai įsivaizduoja. O vat dabar jums parankiojau kur papuola visokių lietuviškų stereotipų apie Europą.

Iš esmės, visos šalys turi kažkokį pavidalą tipiškoje lietuviškoje kolektyvinėje sąmonėje, tiktai kad neretai tas įsivaizdavimas labai jau iškreiptas. Rinkau, pagal galimybę, tuos variantus, kurie labiau iškreipti ir kartu ryškesni ar ne visiškai diskutuojami viešai, o kartais – gal netgi ne visiškai politkorektiški. Gal ir ne viskas teisingai gavosi, bet užtat truputį juokingai 🙂

Štai taip dažnas lietuvis įsivaizduoja Europą. Paspauskit ant paveiksliuko - pamatysit detalesnį vaizdą.

Štai taip dažnas lietuvis įsivaizduoja Europą. Paspauskit ant paveiksliuko – pamatysit detalesnį vaizdą.

Kaip sakant, fylinkit fry komentaruose daugiau stereotipų pavaryt. Tik be kokių įžeidinėjimų kam nors, o tiesiog apie tai, kaip dažnas lietuvis įsivaizduoja vienas ar kitas šalis.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

23 thoughts on “Stereotipai: kaip Europą mato lietuviai

  1. ror2

    Man atrodo Rusija niekad neatsikratys raudonos spalvos užžymėjimo, čia jau kaip defoltas, o iš Prancūzijos tai pasišaipėt su tuo Rūž :). Ant Islandijos turėtų būt „RESPECT“, net neįsivaizduoju iš kur ta „ANTARKTIDA“.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tai kad dabar nebent kokie intelektualai ir teatsimena, kad Islandija sukėlė SSRS nesuvokiamo lygio priepolį, kai Lietuvos Nepriklausomybę pripažino. O ir ugnikalnius su visais tais dūmais staigiai visi užmiršo.

      Reply
      1. ror2

        Tai, kad eiliniui lietuviui būdingas, kai kurių faktų įsirašymas, net nelabai sąmoningai klausantis, kaip kad „geriantis Vytauto žirgas net prie Juodosios Jūros“ ar „girtas Vytautas nukritęs nuo žirgo beveik su karūna“, „Lietuva -- Europos centras“, „Islandija pirmoji pripažino Lietuvos nepriklausomybę“.
        Pripažino? Lietuvą? Aaa.. nepriklausomybę.. Islandai.. Nu nieko, prabalsuosim už juos Eurovizijoje. Man rodos jie per daug balų gauna.

        Reply
        1. ror2

          1. Pažiūrėjau, kad Islandai nieko praktiškai iš lietuvių negauna, paprojektavau truputi
          2. Įtariu pareflektavau truputi
          Bet su tuo „gerbiam“ vistiek kažkas yra

          Reply
  2. name

    kaip tik dabar po praloštų sporto varžybų Panevėžio „Ekranas“/ten kažkoks islandų klubas, toks ministereotipas iškilo -- žvejai. Tipo, visi sportininkai Islandijoj žvejai, susirenka po darbo pažaist futbolą ir va net prieš profus iš Lietuvos laimėjo. Nors iš tiesų yra kitaip -- komentatoriai tiesiog maišo (kur kaip tik minėtas dalykas ir vyksta) Farerų salas su Islandija. Tad tiktų „Farerų salos“.

    Reply
  3. pliumbum

    Apie Baltarusiją tas stereotipas vis dar gal atitinka, bet šiandienai aktualesnis jau būtų „Akropolio klientai“. Norvegija -- stereotipas visgi yra dar ir toks, kad ten aukso upės teka. Dėl Vengrijos -- man atrodo, kad lietuviai išvis jokios nuomonės apie juos neturi. Kaip ir dėl Bulgarijos. Tiesiog netenka susidurti gyvenime su jais.

    Reply
  4. Tata

    O nėra taip, kad lietuviai giliai širdyje ( ir ne tik giliai 🙂 ) pažiurėję į žemėlapį ir matydami Baltarusiją, Ukrainą, gerą šmotą Rusijos ir Lenkijos, vis žiūri su nostalgija ir mato “ čia buvo mūsų“, tik šlėktos su Augustu pajamė ir apiplėšė vidurį baltos dienos po Liublino :DD Ai ir dar manau žiurėdami į Čekiją pirma mintis, alaus kraštas, labiau apsiskaitę ,- čia gyveno Šveikas. 🙂

    Reply
      1. As

        Nesakyk, kai lankiausi Baltarusijoje su Ukraina juokas „lietuviai sugrįžo“ buvo būtinas. 😀

        Reply
  5. Tomas

    1. apie Graikus bile kas parasyta. Demokratijos lopsys.
    2. Islandija -- pagarba pirmiem pripazinusiems musu nepriklausomybe
    3. Vengrija -- flegmos ugrofinai
    4. Italija -- virtuve No.1, kulturos ir meno lopsys
    5. Siaures Afrika -- arabai, musulmonai (ne negrai!)
    6. Anglija -- Uzkalniui per daug garbes
    7. Slovenija -- pavadinta „Slovakija“ cia tycine klaida? 🙂

    Reply
  6. Tomas

    Manyčiau Islandijai tikrai tiktų „Respect“, šiaurės Afrikai -- „arabai visokie ir musulmonai“, o visa kita -- gan tiksliai. Tik tas Užkalnis ne prie ko. O labiausiai prajuokino „Lietuva 2.0“ 😀

    Reply
    1. ror2

      Čia daugiau šaržo reikia ir atskirt, kur yra tavo suvokimas ir tavo galimybės suprasti kitų suvokimą. Va, tarkim „Lietuvėlė“, labai taikliai užvadinta, tokia karti ironija ar saldus sarkazmas, bet vistiek iš tokio užvadinimo sunkiau atimti ilgesį, nei Lietuva. Kas dėl Lietuva 2.0, tai airiai labai panaši tauta su tom nepriklausomybėm, gėrimais, muštynėmis. Turi savo leprekoną su auksine puodyne, o Lietuva Siguti Ječėną ir Aukso Puodą, ir šiaip, Teleloto yra jau savaime nacionalinė vertybė. Taigi:

      1. Graikija yra valstybė, kuri irgi turi Akropolį
      2. Islandija yra valstybė, kuri mus pripažino, todėl mes pripažįstame ir ją. RESPECT Ali G stilium.
      3. Nieko apie ją nežinom, matyt, išvis kašio nemoka lošt, o bobų kašis ne kašis
      4.Italija makaronščikai, nors čia gal iš rusų, picos tėvynė, kurioje nėra(!) Čiliako
      5. Šiaurės, Pietų ar šiaip bet kokia afrikos dalis yra Afrika, O Afrikoje gyvena negrai, kas čia neaišku?
      6.
      7.Slovėnija/Slovakaja tas pats kaip Bukareštas/Budapeštas, Čekoslovakijoje klaidos nepastebėjote?:)
      Prancūzai varliaėdžiai, bet šiaip kaip ir su Italija čia jau ne vien lietuvių

      Reply
  7. beefy cakes

    Didžioji dalis taikliai. Tačiau prisijungiu prie „Islandijai -- Respect“ choro. Bent jau mano rate apie Islandiją pagrindinė asociacija yra dėl LT pripažinimo. O vengrus dar galima pietų estais vadinti. Ir žirnelių Globus bei autobusų Ikarus tėvyne.

    Reply
  8. andrius

    nelabai aisku kokiu pagrindu sudarytas zemelapis cia kaip autorius isivaizduoja ar kaip? bei kas yra daznas lietuvis? ar jus save priskirtumete prie tu daznu lietuviu?

    Reply
  9. hmm

    aisku visur visokiu yra, bet zemelapy enmazai tiesos, stereotipai siaip is niekur enatsiranda

    Reply
  10. Dzo

    O Ten kur Arabai/muslimai tagi ten babajai vagiantys lietuviu mergas!?
    Ka ten daugiau isvedzioja tai gal tiek to..

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *