Korupcija prasideda ir baigiasi per rinkimus

Noriu šiandien užkabinti vieną velniškai sunkią temą – kartu ir be galo paprastą, ir velniškai kompleksinę. Korupcinius, kriminalinius ir stagnacinius procesus, kurie siejasi su rinkimais. Tie procesai yra visaapimantys, tad nėra taip, kad tik šiaip kas nors valdžioje būtų blogas – visą mastą įmanoma pamatyti tik pažvelgus į viską holistiškai, kad pasimatytų nuo pradžių iki galo – nuo rinkėjų abejingumo iki realių kriminalinių nusikaltimų, įskaitant netgi tokius, kaip elementarūs gatvės apiplėšimai.

Jei valdžioje sėdi vagis, nusikaltėlis, kyšininkas - jo neįmanoma pataisyti. Bet tokį galima išmesti per rinkimus.

Jei valdžioje sėdi vagis, nusikaltėlis, kyšininkas – jo neįmanoma pataisyti. Bet tokį galima išmesti per rinkimus.

Pažiūrėkim į Ukrainą – tenai Viktoras Janukovyčius su savo šutve užsiimdinėjo totaline rinkimų falsifikacija visur, kur tik įmanoma. Rezultatas – nustekenta šalis, nusikalstamos gaujos, persimaišiusios su teisėsauga ir valdžios institucijomis, sužlugdyta kariuomenė, žmonių terorizavimas, neįsivaizduojamas valstybės atsilikimas, o galų gale – karas.

Jei paieškosime tos vienos pirmosios, sisteminės priežasties, dėl kurios Rusija galėjo užgrobti Krymą, o paskui pradėti karą Donbase – tai bus rinkimų pažeidimai. Jie daugeliui atrodo gana nekaltai, bet būtent jie tampa pirmąja sąlyga visoms kitoms blogybėms.

Reikia pasakyti, kad Ukraina toli gražu niekuo neišsiskiria iš kitų šalių – visur, kur tik korupcija persimaišo su rinkimais, nusikalstamumu, mafija susimaišo su teisėsauga ir taip toliau – visur būna katastrofiškai blogai. Karai, nežmoniškas nusikalstamumas, tragiškai blogas pragyvenimo lygis ir visos kitos blogybės. Ir visa tai siejasi su tuo, kad rinkimai būna nešvarūs. Pasižiūrėkit į visokias tragiškiausias trečiojo pasaulio šalis – visur mechanizmai tie patys.

Sąlygų grandinė labai paprasta:

  • Jei įmanoma falsifikuoti rinkimus (perkant balsus, falsifikuojant biuletenius, etc.), tai į valdžią gali pakliūti tie, kas yra nusikaltėliai
    • Būtent nusikaltėliai turi pakankamai pinigų, kad užsiimtų rinkimų falsifikacijomis
    • Būtent nusikaltėliai turi organizacines struktūras, kurios leistų organizuoti rinkėjų vežimą, rinkimų komisijų narių papirkimą, šantažą ir pan.
    • Būtent nusikaltėliai nesiskaito su priemonėmis ir nebijo rizikuoti
  • Taig, jei vieni rinkimuose dalyvauja sąžiningai, o kiti gali sudalyvauti nesąžiningai ir likti nenubaustais, laimi būtent tie, kas nesąžiningi, nes tie nesąžiningi gauna geresnes galimybes
    • Pati nesąžiningiausia žmonių dalis – tai įvairios nusikalstamos grupuotės, organizuotos gaujos

Štai taip paprastai ir atsiranda tie valdžioje esantys vagys, plėšikai, reketininkai ir taip toliau. Taip – visas organizuotas nusikalstamumas yra susijęs su korupcija, o korupcija – su pažeistais rinkimais.

Arba vat tokia priklausomybė, kuri puikiausiai pavirsta į užburtą ratą (neigiamą ciklą):

  • Jei nusikaltėliai sėdi valdžioje, jie gali rinkimus paveikti taip, kaip jiems reikia:
    • Šalinti iš teisėsaugos neįtikusius pareigūnus ir kelti sau tinkamus, kad netrukdytų daryti visokių pažeidimų per rinkimus
    • Šalinti iš rinkimų komisijų sau nepatinkančius, o kišti sau tinkančius, taip pat – papirkinėti
    • Išsukinėti iš nusikaltimų nusikaltėlius, kurie paskui dar ir terorizuotų žmones dėl balsavimo rinkimuose
    • Nusikalstamai gautais pinigais apmokėti nesaikingą savo rinkiminę reklamą
    • Tais pačiais nusikalstamai gautais pinigais pirkti rinkėjų balsus rinkimuose
  • Taigi, jei tik valdžioje sėdi nusikaltėliai, rinkimai būna iškreipti
  • O jei tik rinkimai būna iškreipti, tai į valdžią pakliūna nusikaltėliai

Nesunku suprasti, kad kai žmonės nenueina balsuoti, nes esą „ir taip valdžioje vien vagys“, laimi būtent vagys. Ir nesunku suprasti, kad kai tik pro pirštus pažiūrima į rinkimų pažeidimus, vėlgi laimi vagys.

Vienintelis būdas sulaužyti tą užburtą ratą – tai rinkimai. Lietuva kažkada sulaužė tą užburtą ratą ir sugebėjo išsivaduoti iš nusikaltėliškos SSRS. Lygiai taip pat laužant užburtą korupcijos ratą per rinkimus, galima išnaikinti ir nusikalstamumą.

Vėlgi, iš tos sekos galime pamatyti ir dar vieną dalyką:

  • Jei rinkimus laimi korumpuoti politikai, tai korupcija auga
  • Jei auga korupcija, valdžia ir teisėsauga susisieja su nusikaltėliais
  • Jei valdžia ir teisėsauga susisieja su nusikaltėliais, nusikaltėliai lieka nebaudžiamais
  • Jei nusikaltėliai lieka nebaudžiamais, nusikalstamumas auga

Taip, netgi paprasčiausias gatvinis chuliganizmas visiškai vienareikšmiškai siejasi su korupcionieriais valdžioje.

O dabar – dar geresnės sąsajos, kurios ryškiausiai pasimatė Ukrainoje, tačiau kartu, kaip daugelis pastebi, veikia ir Lietuvoje:

  • Jei politikas korumpuotas, jį visada gali paveikti įvairios interesų grupės (kartą paėmei kyšį – lieki užkabintas visiems laikams)
    • Tarp tų interesų grupių – ir ta tokia miela didžioji kaimyninė valstybė
  • Jei teisėsauga korumpuota – ją lygiai taip pat gali paveikti ta pati užsienio valstybė
    • Prisiminkim Rusijos invaziją Donbase – būtent korumpuoti pasieniečiai, muitininkai ir milicininkai labai staigiai ėmė draugauti su separais, užtikrindami visą įsiveržimą
  • Būtent nusikaltėliai gali sudaryti pagrindą užsienio šalių invazinėms pajėgoms
    • Prisiminkime SSRS įvykdytą Lietuvos okupaciją – visokie banditai tapo pagrindu ir LKP kuopelėms, ir naujai kuriamiems valdymo organams, ir NKVD pajėgoms.
    • Prisiminkime tą pačią Ukrainą – tenykščiai tituškos tapo tais pačiais kovotojais už Donbabvę

Taip, ponai ir ponios – rinkimai lemia viską. Ir arba rinkimai vyksta skaidriai ir švariai, arba mes turime visišką blogį visur. Nusikalstamumas, galimybės užsienio valstybių įsiveržimui ir taip toliau. Todėl tai mūsų pasirinkimas – kokia bus mūsų valstybė.

Kiekvienas, kas kiek galime, tiek ir prisidėkime – paprasčiausiai prisidėkime ir viskas. Ir Baltosios pirštinės jūsų laukia (galite dar spėti tapti savanoriais, itin daug jų reikia mažesniuose miestuose, miesteliuose ir kaimuose), o ir papračiausiai – jei tik pastebit kur nors balsų pirkimą, būtinai praneškit teisėsaugai.

Ir svarbiausia – eikite balsuoti (aš jau spėjau pabalsuoti iš anksto). Kad ir už ką atiduosite savo balsą – tai bus sąmoningai atiduotas balsas, kuris nulems. O jei nebalsuojate – štai tada visokie pirkti balsai daro daug didesnę įtaką. Taip, jei nebalsuojate – skatinate korupciją ir visas blogybes. Todėl balsuokite.

Už ką balsuosite – tai jūsų pasirinkimas. Svarbiausia – nueikite balsuoti. Nes nuo jūsų balsų priklauso viskas.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

10 thoughts on “Korupcija prasideda ir baigiasi per rinkimus

  1. Siaubas

    Nelabai yra skirtumas – skaidrūs tie rinkimai ar ne, nes balsų galima prisipirkti legaliais būdais. Tarkim užmėtant elektoratą pašalpomis, įdarbinant kuo daugiau žmonių viešame sektoriuje ir aprūpinant šokoladinėm socialinėm garantijom valstybės tarnautojams.
    Afigenas planas, nes pakanka 7-8 metų ir atsiranda visuomenės sluoksnis, visiškai priklausomas nuo tos chaliavos, kuris į valdžią nepraleis ir iš jos išmes bet kokius reformatorius. Ir kas geriausia, viskas, kaip pasakytų AMB – teisėta.
    Principe tokia situacija beveik visoje Pietinėje Europoje, ypač Graikijoje, kur masiškai balsuojama ne už tuos kurie yra sąžiningiausi, respektabiliausi ar geriausi, o už tuos, kurie daugiausiai žada.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Visų papirkti tais legaliais būdais neįmanoma iš principo. Tik tam tikrą dalį. Atitinkamai, vėlgi klausimas, ar pakankamas būna rinkėjų aktyvumas.

      Dėl Graikijos -- pastebėjimas geras. Tiek, kad tenai yra ne tiek papirkimo sistema, kiek keblesnis dalykas -- biurokratija išaugusi iki tokio nesveiko lygio ir taip įsisenėjusi, kad visa sistema tampa stagnacine, kurioje visi yra paversti priklausomais. Visi priklausomi -- atitinkamai, visi bijo griauti tą stagnacinę nesąmonę, nors visiems nuo jos blogai.

      Reply
      1. Siaubas

        Visų nepapirksi, tačiau kokius 50 proc. elektrorato -- taip. Pvz.: Lietuvoje ~30 proc. balso teisę turinčiųjų dirba valstybei, o ~20 proc. yra jos banaliai išlaikomi (pašalpiniai, pensininkai ir t.t.), kurie bulsuoja tik už tuos, kurie žada didesnį reguliavimą ir daugiau chaliavos. O su 50 proc. balsų valdžion atvesi ką nori.

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Taip, su tais -- tai didele dalimi išties gaunasi Graikijos scenarijus. Kita vertus, tai vėlgi reiškia, kad kuo aktyviau eisime į rinkimus, tuo labiau galim daryti įtaką.

          Reply
          1. Siaubas

            Teorijoje viskas gražu ir gerai – susirenka kritinė masė sąmoningų žmonių ir išrenka gerą valdžia, bet praktikoje gaunasi ne geriau, nei įgyvendinant komunizmą.
            Problema ta, kad tas 50 proc. elektorato, kuris balsuos už stagnaciją ir chaliavą, balsuoja visada: iš baimės prarasti šiltas darbo vietas ministerijose, pašalpas, išmokas ar banaliai papirkti ir nuvežti iki rinkimų kabinos.
            Likę 50 proc. elektorato balsuoja daug rečiau ir yra labiau išsisluoksniavę, todėl net jeigu pravesti puikų marketingą ir laimingai išsirikiuotų planetos, kokiems nors liberalams galima tikėtis ne daugiau 30 proc. balsų. 50 proc. garantuotų balsų yra daugiau negu 30 proc. – idealiomis sąlygomis.
            Čia galima kalbėti apie tai, kaip surėmus pečius yra įmanoma įgyvendinti neįmanoma, bet tai yra tolygu visokių komunistų kliedesiams, kai jie žada, kad jų siūloma santvarka būtinai veiks, jeigu visi bus sąžiningi ir nežmoniškai altruistiški.
            Ypač tas atrodo apgailėtina, kai n-tąjį kartą bandoma pastatyti piramidę nuo viršaus, tikintis, kad šįkart jau pavyks. Jeigu jau yra noras kažką aktyviai daryti, jau geriau pradėti nuliniame lygyje ir kovoti su bet kokiu smurtu prieš vaikus. Per 15-20 tai duotų tokį rezultatą, kokio nebūtų 141 kartą klonavus Remigijų Šimašių ir išrinkus jį į seimą penkioms kadencijoms.

            Reply
  2. tadas.s

    Svarbiausia balsuoti pačiam ir raginti kitus tą daryti. Kitu atveju laimi pirkti ar debiliško protesto balsai, kas irgi ne ką geriau.

    Reply
        1. Siaubas

          Bet kol tie protingi kalba apie dvasingumus, ateina Uspaskichas, pasiūlo 1509 ir tas Sizifo akmuo vėl nurieda žemyn.

          Reply
  3. DonC

    Norėjau rašyt temoj „kas laimėjo rinkimus“, bet čia labiau į temą.
    Nes korupcija yra svarbiau už mano Vilnių.

    Ką turim?
    Socdemai turi daugumą ant Lietuvos, t.y. 356 tarybų narius ir Seimą, kuris skirsto biudžetą. Liberalai turi Vilnių, mano gimtąjį ir mylimą. Džiugu, kad Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Alytus nebėra nei socdemų nei konservų, o ypač Uspaskicho as Pakso rankose. Bet…
    Šimašius siūlo gyvent pagal pajamas (porą metų išsilaikys dar, yra ką parduoti), Zuokas gi „ištekino“ žmoną už socdemų, kad Vilniui daugiau GPM paliktų. IMHO. Taip jau bus, kad socdemai (ir krikdemai irgi) jokiu būdu nenorės didint GPM, kuris čia liktų, o šers periferiją, savus.
    Aš nenoriu veržtis diržo, nenoriu, kad mano pinigais taškytųsi socdemai, konservai, paksistai, uspaskiai, tomeševskiai Lietuvos rajonuose, „padėdami“ „skurdžiausiai“ gyvenantiems. Ir „bomžams“. Aš noriu, kad mano mokesčiai liktų čia, mano Vilniuje.
    Taigi, -- sakau Guogai ir Šimašiui (už jus balsavo visa mano šeima) ir už juos balsavusiams LR piliečiams -- laukia sunkūs laikai, be pinigų sutvarkyti Vilnių. Svarbiausias tikslas yra minimum 60% GPM. Tam pasiekti Jūs turite mano palaikymą mažiausiai 8 metams, t.y. 2 kadencijoms.
    Rašau į šią temą todėl, kad korupcija yra svarbiau už mano Vilnių. Jei apmažinsit korupciją -- ko labai tikiuosi -- tiks ir 55% GPM. Ir dar + 1 kadencija.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *