Elektroninės cigaretės, labą dieną

Aš šiandien užvažiuosiu ant elektroninių cigarečių, ir maža jums nepasirodys. O kodėl? O todėl, kad ant visko reikia užvažiuoti. Ir ant elektroninių, ir ant neelektroninių. Nes šiaip tai tabakas yra blogai, rūkymas kenkia. Ir tai yra blogis.

Būna elektroninės cigaretės, būna ir cigarai, ir netgi pypkės. Visi tie dalykai gal išties kažkokių ten dervų mažiau duoda, kietų dalelių gal irgi mažiau, smarvės mažiau ir taip toliau. Tik tiek, kad išties tai rūkai neaišku ką ir neaišku kokiais kiekiais. Kai kurie sako, kad suvartojamo nikotino dozės, perėjus prie elektroninių cigarečių, gali padidėti net ne kelis, o kelias dešimtis kartų.

Būna elektroninės cigaretės, būna ir cigarai, ir netgi pypkės. Visi tie dalykai gal išties kažkokių ten dervų mažiau duoda, kietų dalelių gal irgi mažiau, smarvės mažiau ir taip toliau. Tik tiek, kad išties tai rūkai neaišku ką ir neaišku kokiais kiekiais. Kai kurie sako, kad suvartojamo nikotino dozės, perėjus prie elektroninių cigarečių, gali padidėti net ne kelis, o kelias dešimtis kartų.

Štai tarkim, vienas draugas man papasakojo, kaip ten yra geriau, elektroninės cigaretės yra geriau. Ir pigiau, ir esą visokiems plaučiams nekenkia. Ir viskas ten gerai, ir nikotiną galima sau reguliuotis, ir taip toliau, ir panašiai. Labą dieną.

Aš vat jūsų noriu paklausti: tarkim, maisto produktų kokybę prižiūri Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Tarkim, tabako gaminių ir alkoholio kontrolę vykdo koks nors Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas. O kas žiūri elektrinines cigaretes ir jų skysčius? Nežinau, kas. Man atrodo, kad niekas.

Kas jums garantuos, kad kokiame nors skystyje, kur parašyta, kad kažkiek ten nikotino mililitre, išties yra tiek to nikotino mililitre, o ne 10 kartų daugiau? Arba kas garantuos, kad per kažkiek ten išgarinimo jūs gausite realiai tiek nikotino, kiek cigaretėje? Man rodos, jums garantuos tik tie patys kiniečiai, kurie iš kažkokio šūdo kokiuose nors chemijos fabrikuose pagamina kažkokią naftą, kurią paskui jūs rūkote, ponai ir ponios. Ir dar paskui tikite tais aiškinimais, kuriuos elektroninių cigarečių pardavėjai aiškina. Kažkuriuos mačiau netgi su tokiomis reklamomis, kur tos cigaretės vadinamos „E-Health“. Primetat?

Arba vat dar – sakykim, jei rūkai įprastą cigaretę, tai kaip šitai veikia ir kuo tai skiriasi nuo elektroninės? Ogi labai paprastai: kai dega ta cigaretės žarija, jos temperatūra keičiasi tarp 400 ir 900 laipsnių Celsijaus. Kai traukiate, pasiekia 900, o kai prigesta – nukrenta iki 400. Nikotino virimo temperatūra yra 247 laipsniai Celsijaus. Tai reiškia, kad nikotinas realiai išgaruoja, paskui susidaro mikrokondensatas ir jį įkvepiate. Įsisavinimas vyksta per plaučius – tai reiškia, kad labai staigiai ir išsyk kokiu 100%.

O su elektronines cigarete – visai kitaip: ten šiluminis elementas, garindamas tirpiklį (kokį nors propilenglikolį (virimo temperatūra – 188C) su glicerino priedais) tiesiog sukuria itin smulkų aerozolį, kuris, kadangi dalelės visgi didesnės nei susidarančios tiesiogiai garinant nikotiną, giliai į plaučius nenueina. Tai reiškia, kad nikotinas įsisavina daug lėčiau. O tai reiškia, kad apsiryjate to nikotino dešimt kartų daugiau, kol pasijuntate parūkę. Taigi, poveikis kitoks. Nežinau, gal tai reiškia, kad ilgiau užtenka parūkymo. O gal tai reiškia, kad imate vartoti 10 kartų daugiau nikotino. Norite šitaip sumažinti rūkymą?

Gal taip, o gal anaip, bet kai nežinia kiek kartų daugiau to nikotino prireikia, o dar ir gamintojai į tuos skysčius deda neaišku ką ir neaišku kiek (nors aišku, parašo – bet o kaip jūs patikrinsit?), tai vat štai jums ir prašom. Rūkot neaišku ką ir neaišku kokiais kiekiais ir dar patys nelabai susivokiat. O tą kažką gamina kažkur Kinijoje. Ir jiems nusispjaut, ką jūs ten rūkote, todėl nusispjaut ir ką jie ten pila – gal, pvz., gliceriną, pagamintą iš padvėsusių kačių. O gal dar kažką. Niekas nežino, nes niekas nekontroliuoja. Taigi, pila jie ten ką nori ir nusispjaut jiems. Ir viskas.

Bendrai tai čia tiesiog susimąstykite: įprasta cigarete mirtinai nusinuodyti iš esmės neįmanoma. O vat su elektroninėmis cigaretėmis ir tais skysčiais jau netgi mirties atvejų yra pasaulyje fiksuota, jau nekalbant apie lengvesnius apsinuodijimus. Kodėl? Ogi dėl to, kad tai skystis (koncentruotas nikotinas), kurio galima nelabai tyčia ir išgert. Ir dėl to, kad įsisavinimas lėtas – pirma gauni per daug, o tik paskui organizmas sureaguoja. Su įprastomis cigaretėmis matyt sunkiai įmanomi tokie dalykai.

O gal jūs tikitės, kad kažkas sureguliuos ir visgi pasitaisys viskas? Labą dieną. Ant naujų realių cigarečių pakelių jau nerašoma, kiek nikotino jose yra. Nerašoma todėl, kad kažkas sugalvojo, jog esą jei ten parašyta bus, kiek yra nikotino, tai tada rūkantieji rinksis tai, kur mažiau nikotino ir jausis kontroliuojantys kiek nikotino gauna, o taip negalima, nes tai kažkokiu būdu skatina rūkymą. Čia šitaip kažkas iš tų biurokratų sumąstė.

Taigi, biurokratinė pozicija yra tokia: nežinote, ką rūkote – tai reiškia, kad ir gerai, kad nežinote. Pvz., dar labai gerai bus, jei nežnosite, ką geriate. Pvz., su tokia logika, jei gersite degtinę, kurioje bus primaišyta etilenglikolio ir metilo spirito – tai ir gerai, kad nežinosite, ko ten primaišyta, nes jei žinosite, tai bus blogai, nes taip išvengsite apsinuodijimo. Tokia yra kovos prieš rūkymą, alkoholizmą ir narkomaniją logika. Kovoti prieš rūkymą, didinant rūkymo žalą.

Koksai tai paauglys iš Albertos nusipirko kinietišką neaiškaus gamintojo elektroninę cigaretę. Parūkė. Parūkymas baigėsi cigaretės sprogimu ir ligonine. O kas tas elektronines cigaretes gamina? Ogi neaišku kas. Ir kas jas kontroliuoja? Irgi neaišku kas. Ir išvis - susprogo ta cigaretė, gyvas liko, tai gal jau neberūkys. Ar ne?

Koksai tai paauglys iš Albertos nusipirko kinietišką neaiškaus gamintojo elektroninę cigaretę. Parūkė. Parūkymas baigėsi cigaretės sprogimu ir ligonine – cigaretės viduje buvęs skystis perkaito, užvirė, sprogo, aptaškė, nudegino. O kas tas elektronines cigaretes gamina? Ogi neaišku kas. Ir kas jas kontroliuoja? Irgi neaišku kas. Ir išvis – susprogo ta cigaretė, gyvas liko, tai gal jau neberūkys. Ar ne?

Čia rimtai – tai aš esu kadaise skaitęs tokių kovotojų prieš aloholizmus ir narkomanijas aiškinimų, kad pvz., netgi alkoholiui reikia išvis uždrausti bet kokią kokybės kontrolę ir reguliavimą, nes jei alkoholiniuose gėrimuose yra kenksmingų medžiagų – tai ir gerai, nes vartotojai negali būti „skatinami“ vartoti alkoholį per tai, kad jis kokybiškas, nes kad mažėtų alkoholio vartojimas, jo vartotojai turi jaustis nesaugiai. T.y., žinote, jei kas nors pripils etilenglikolio ir metilo spirito į degtinę ir nuo to kažkas numirs, tai esą gerai, nes žmonės mažiau alkoholį vartos, o alkoholis ir taip nuodai, todėl ir gerai. Man pačiam tokia logika nesuvokiama, bet suprantu, kad yra žmonių, kurie taip mąsto.

Tokios nesuvokiamos logikos laikosi visokie kovotojai prieš rūkymą, alkoholizmą ir narkomaniją. Todėl žinoma, labai tvarkoje, kai jūs rūkote sintetines iš naftos pagamintas skystas išmatas, kurios savo sudėtimi gal būt netgi blogesnės, negu sovietinės cigaretės iš tarybinių laikų, nes jose netgi natūralumo jau nebėra. Todėl tų elektroninių cigarečių netgi kontroliuoti nereikia, nes gerai, jeigu kažkas nuo jų ir apsinuodys. Numirs daugiau rūkalių – bus mažiau rūkančių. Gal ir logiška.

Na, gerai, gal aš čia ir perdedu. Skoniu ir kvapu tos elektroninės cigaretės gal ir nėra tokios blogos, kaip įprastos. Netgi sakyčiau, kad atvirkščiai. Tas muilo ir ploviklių kvapas visai malonus, lyginant su įsisenėjusiu rūkalų ar šiaip kokio nors šūdo kvapu. O ir nėra visokių kietų dalelių, dervų ir dar kažko. Bent jau teoriškai nėra. Ir gal netgi jos išties kažkuo ne tokios blogos, kaip įprastos cigaretės – bent jau kažkas ten gal ne taip blogai, pvz., gal jos pigiau kainuoja. Bet visvien, aš nežinau, kas ten išties. Ir matyt kad nei nesužinosiu, nes tai, kas ten yra – išties visiškai neaišku kas, ir tą kažką gamina irgi neaišku kas. Dėl to aš ir žiūriu paranoidiškai įtariai. Ir netikiu anei niekuo.

Žodžiu, aš ir toliau rūkau įprastas cigaretes – senomis tabako firmomis aš visvien tikiu labiau, nei kinietiškais elektroninių skysčių gamintojais. Tiesa, dabar tenka pirkti cigaretes, kur jau netgi nežinau tos cigarečių sudėties (nes ES reguliavimai tai uždraudė), nežinau, kiek tenai nikotino ir, negana to, ant tų pakelių nupieštos kažkokios šlykštynės. Kartais, kai perkuosi cigaretes, paprašau pardavėjos, kad duotų mažiau bjaurų pakelį – pvz., tą, kur pavaizduota, kaip kosti kraujais. Gal mesiu rūkyti, nes rūkyti blogai.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

21 thoughts on “Elektroninės cigaretės, labą dieną

  1. Aurimas Driskius

    Rūkiau 10 metų, prieš 7 metus pradėjau garinti elektroninę. Prieš metus „švietė“ man plaučius, nuotrauką pasižiūrėjus gydytoja pasakė, kad plaučiau kaip nerūkančio žmogaus (na žinoma, nes aš garinu). O dėl kokybės, tai niekas nesiūlo pirkti iš kinijos kokio tai birzgalo. Kitas reikalas, kad savijauta po to kai pradėjau garinti tikrai pagerėjo, plaučiai prasivalė, piniginė pastorėjo, uoslė sustiprėjo ir taboku nebedvokiu. Vienas minusas tai per pirmus 6 mėnesius priaugau 10kg. Nes glicerinas organizme tampa riebalais, jei nesugebi jų išdeginti.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Šiaip tai jei maisto produktai įsisavintų per plaučius… Šiaip tai kažkaip leptelėjot tokią nesąmonę, kad nežinau, ką pasakyti išties. Gal išties kažką kitą norėjot pasakyti, negu kad čia leptelėjot.

      Reply
      1. Aurimas Driskius

        Čia dėl to, kad glicerinas organizme absorbuojamas ir perdirbamas kaip gliukozė į riebalus?

        Reply
          1. Aurimas Driskius

            Nikotinas pavirtęs garais įsisavinamas į organizmą, o jau glicerinas nebe? Ponas, kažką maišote…

            Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Čia labai klausimas, ar tikrai tie koldūnai buvo kažkuo užteršti tiek, kad neatitiktų kokių nors normų. Gal ir buvo. Labiau pastebėtinas dalykas, kad kilo skandalas jau vien dėl abejonių, kad gali būti kažkas. Nes kontrolė yra. IR tai reiškia, kad kitur viskas tvarkoje. Ir galima rinktis ir žinoti. Vat kame esmė.

      Reply
      1. Saulius

        Buvo tokia viena MythBusters serija, kai jie tikrino, ar gali bakterijos iš klozeto pakliūt ant dantų šepetuko. Vienas dantų šepetukas buvo laikomas kitoj patalpoj, ir vistiek rado ešerichijų :). Kiek atsimenu, jų pakviesta mikrobiologė pasakė, kad toks kiekis, kiek rado ant to dantų šepetuko, dešimteriopai ar šimteriopai mažesnis už leistiną normą.

        Reply
  2. Vaidas

    Ponas Rokiski,

    nuo labai seniai ir su dideliu malonumu skaitau jusu bloga, bet komentuoju cia tiktai pirma karta. Ogi del to, kad kiekviename ankstesniame straipsnyje jauciau, kad jus esate didesnis sios srities ekspertas ir mano komentaras neprides nieko svarbaus. Bet taciau si karta negalejau neissakyti ka galvoju. Elektronine cigarete pradejau naudoti pries metus, jau pakeiciau ju tris modelius ir tai tapo man nauju hobiu (lyg man reiketu dar vieno…). Ka galiu pasakyti -- savijauta tapo zenkliai geresne, is ryto burnoje dingo slykstus skonis, geriau jauciu maisto skoni ir aromata. Zinoma, kad geriausia yra kvepuoti tiktai grynu oru, bet jei yra saugesnis budas gauti nikotino doze, butu kvaila juo nepasinaudoti. Tiktai BUTINA dometis. Pries pradedamas garinti (cia taip kartais zmones vadina elektronines cigaretes rukyma) daug apie tai skaiciau, ir nenustoju tuo dometis iki siol. Taip, jus esate teisus -- nezinant, ka darai, perkant pigiausia slamsta, tikrai galima labai ziauriai prisizaisti, Pateiksiu pavyzdi: kaitinimo elementai gaminami dazniausiai is siu medziagu: Kanthal, nerudyjantis plienas, nikelis ir titanas. Kanthal yra metalo lydinis, specialiai sukurtas buti kaitinamas, prie aukstos temperaturos jis yra pakankamai stabilus. Taip pat ir nerudyjantis plienas. Taciau titanas, pasiekes tam tikra tempertaura uzsiliepsnoja, o nikelis, ikaitintas iki tam tikros temperaturos, skleidzia garus, kurie yra ziaurus nuodai. To nezinant tikrai galima prisidaryti daug bedos, bet tame ir esme -- reikia dometis. Niekada neesu pirkes kinijoje pagamintu skysciu, nes is tikruju jus esate teisus -- net ir patys gamintojai turbut nezino ju sudeties. Taciau yra tikrai brangiu ir garsiu prekiniu zenklu skysciu, ir labai abejoju, kad sie gamintojai rizikuotu sugadinti savo trademark’a (lietuvoje gan populiarus prancuzu gamintoju skysciai, taciau yra ir kitu). Kas liecia baterijas -- jos tokios pacios, kokias rastumete atidare nesiojamojo kompiuterio baterija -- populiariausios 3.7V 18650. Taip jos sprogsta, jei naudojamos netinkamai, arba pigiuose ir/arba nesaugiuose irenginiuose, bet velgi -- reikia dometis. Kaip as sakau -- susisprogdinama buna tik del dvieju priezasciu -- arba del religijos, arba del neismanymo 🙂
    Zodziu, prirasiau as cia daug, ir dar labai daug galeciau prirasyti, bet esme tokia -- nuolat domekites tuo, ka darote, ypac jei tai susije su jusu sveikata, ir tik tada priimkite sprendima. Bent jau as pakolkas laikausi nuomones, kad elektronines cigaretes isgelbes milijonus gyvybiu. Zinoma, jei bus atlikti tyrimai, tai paneigiantys, pats pirmas pripazinsiu klydes. Taciau visi iki siol buve tyrimai tik patvirtina, kad tai yra saugesne alternatyva gauti nikotinui.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Taip, žinoma, galima daryti produkto tyrimus pačiam ir paskui dar pačiam ir susikonstruoti naftos rūkymo aparatą, o taip pat ir pačiam gaminti jam skirtą naftą iš kokių nors gamintojų medžiagų, tikintis, kad visgi gamintojai ne kiniečiai, tai gal ir rašo tai, kas išties yra. Kai kurie taip ir daro gal, bet aš paprastai gyvenime esu linkęs rinktis dalykus, kur būna tam tikros garantijos ir nereikia sukti sau galvos 😀

      Reply
  3. Egle

    Elektroninės tėra problemos sprendimo atidėjimas. Jei nepatinka rūkymo efektai, tai reikia nerūkyti, o ne žaisti su el. cigaretėmis ar dėklais kur nesimato, ką rūkymas sukelia.

    Aš prieš porą mėnesių mečiau rūkyti ir nors buvo sunku, bet tas sunkumas tik įtikino ant kiek pripratus buvau. O dabar jau jaučiuosi geriau ir gražiau, ir iš burnos nebesmirda. Labai rekomenduoju metimą visiems rūkantiems 🙂

    Reply
    1. Giedrius

      Sveikinu Egle!
      Tapote vienu žingsniu labiau nepriklausoma.
      Kai mečiau prieš 7 metus nesirinkau ypatingos datos, nes new year resolutions yra, šiaip jau, paistalai. Bet jei kam reikia progos – meskit rūkyti kovo 11. Bus nesmagu vėl pradėti 🙂

      Reply
  4. Darius

    Paprastai zaviuosi Tamstos postais, bet, mano kuklia nuomone, sikarta teko toks skystaliukas, panasus i Pervyj Baltyskij zinias: emocinis fonas stiprus, daug jaudinancios vaizdines medziagos, daug spelioniu ir prielaidu, pateikiamu kaip faktai, nors tikru faktu visoje laidoje tik du: kai sakoma „Labas vakaras“ ir „Viso gero!“. Del temos nepatrauklumo tekstas net i pramogine literatura netinkamas.

    Reply
  5. Gedas

    Trumpai drūtai: neaišku kokį šūdą rūkote su tomis elektroninėmis, o užtat aš „….dabar tenka pirkti cigaretes, kur jau netgi nežinau tos cigarečių sudėties…“. Nice 😉
    Klijavausi pleistrus, kramčiau gumą, rūkiau po pakelį kasdien, dabar garinu. Nei vieno iš jų nežinojau iki galo kas yra kas 🙂
    Na bet, anot skeptikų, ir garvežys po savęs pradžioje palikdavo vakumą… 😉

    Reply
  6. Tiesiog Andrius

    Man, kaip nerūkančiam, sunkoka suprasti rūkančius. Ilgą laiką maniau, kad nikotinas yra pagrindinis ingredientas. Bet va vienas kolega traukia elektroninę visiškai be nikotino, kaip sako, dėl skonio. Nors dar visai neseniai rūkė tikras. Galima spėlioti, kad
    a) jis pats nežino, ką traukia į plaučius,
    b) ne (visiems) nikotinas yra svarbiausia.

    Reply
  7. GyVai

    Apie tą nekenkimą plaučiams ir sveikatai tai totalus briedas. Vos po dviejų metų buvomįrodyta ir parodyta, kad vaipinimas koreliuoja su kvėpavimo takų ligomis beveik taip pat, kaip ir paprastas rūkymas. Be to, nustatyta, kad net naudojant kokybišką ir visas normas atitinkantį skystį vis tiek formuojasi „popcorn’ų plaučiai“, t.y. kažkas ten su alveolių randėjimais atsiranda

    Reply
  8. Lukas

    Laba diena. Aš sergu bronchine astma nuo vaikystės, diagnozuota prieš ~20 metų. Kokių 15 metų esu atrūkęs cigarečių ir viso kito gėrio, tame tarpe ir laikomo narkotikais. NIEKADA gyvenime neturėjau nei astmos priepuolio, nei legvo dusuliuko nuo visų šitų rūkalų. Kai tik prasidėjo šita elektroninių cigarečių psichozė, netruko ir draugai mano persimest. Pasakysiu tiesiai -- visi mano pamėginimai tų elektroninių cigarečių baigėsi sunkiais dusulio priepuoliais. Taip, nuo vieno įkvėpimo, rodėsi, kad uždusiu negyvai. Ir man tai pakankamas indikatorius, rodantis, kad ne viskas gražu su jomis yra. Neiskaitant visų loginių Rokiškio argumentų (kurie yra visiškai teisingi), aš turiu dar ir fizinių įrodymų, jog tos elektroninės cigaretės yra visiškas mėšlas. Beje, visi draugai grįžo prie įprastinių rūkalų, nes prasidėjo akivaizdžios problemos su kvėpamimo takais (kosuliai, springimai ir dusimai net nerūkymo metu).

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *