Microsoft perka Nokia už 19 milijardų

Microsoft perka Nokia už 19 milijardų. Nežinau, ar tiesa, bet panašu, kad galimai – taip sako anoks gandų rinkėjas Eldar Murtazin, kuris yra tas žmogus, kuris pirmas paskelbė, jog Nokia savo smartfonuose pritaikys Windows  7 operacinę sistemą. Neseniai Microsoft nusipirko Skype už 8,5 milijardo dolerių. Taigi, panašu, kad aišku, kur link juda Bill Gates sukurtas supermonstras. Galim tik užjausti visokius androidus, samsungus ir sony-eriksonus. Tiesa, Nokia atstovas Doug Dawson labai neigia bet kokias ten konotacijas, asociacijas ir spėliones. Bent kol kas neigia.

Steve Ballmer, Microsoft

Steve Ballmer jus užtikrintų: geriausias sprendimas visada tik iš Microsoft rankų

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

32 thoughts on “Microsoft perka Nokia už 19 milijardų

  1. frogsign

    nemanau, kad taip bus iphone ar androidai nugalėti. Microsoftui reiks nemažai padirbėti, kad atsikovotu rinkos dalį.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Išties tai taip -- sunku pasakyt, kaip ten bus. Bet Microsoft turi velniškai gerą patirtį rinkų monopolizavime, tad nuvertinti jų nereiktų.

      Reply
  2. donatas

    Manau, kad greit dantis Ms issilauzys. Manau, kad kolkas nepirks. Nokia rezultatai blogėja ne ketvirciais, o mėnesiais. Symbian’a nužudė, WP7 pardavimai prasidės ne anksciau 12 pradžioje. Va tada ir pirks Ms nustekenta Nokia. Bet stebuklų nebus, vargu ar wp kažką parodys šitoje rinkoje… Jie kolkas bėga ne karavano pabaigoje, bet labai toli 🙂 Beja, Ms kolkas daugiau uždirba is Android negu is wp7. 🙂

    Reply
    1. s2

      Ką darydami uždirba iš Android?
      (neseku rinkos ir neturiu mobilaus:)

      Symbian-as nebuvo architektūros požiūriu labai stebuklingas tvarinys. Visi laukė ko nors naujo. Lietuvis hakeris Marius Gedminas minėjo regis MeeGo. Ale kažkaip irgi nesekiau pereinamojo (pereinančiojo:) proceso. Tai gal irgi mirs kartu su Qt, kai dabar M$ mėtosi savo falai$.

      Reply
      1. donatas

        Išleido dabar Nokia telefa su meeGo, bet pasitraukė is to projekto taip pat. Taip kad turi dabar daug dumb ir feature phone’u, kuriu dalis labai sparčiai mazeja rinkoje, smartphone’us su symbian, kuriu ir pardavimai ir kainos drastiškai mazeja. Na, o nauju produktu, kurie gal ir galetu konkuruoti, teks palaukt. O kol lauks, Android ir Apple padirbes is peties.

        Reply
    2. Rokiškis Post author

      Tai, kad Nokia rezultatai sparčiai blogėja -- tai yra rimtas požymis, kad juos gali pirkti. Nes jei kompanija nueis iki to, kad prasidės masiniai darbuotojų atleidimai, produktų kūrimo stabdymai ir pan. -- jie praras vertę investavimui, todėl pirkti reikia ne per vėlai. Kita vertus, kainos kritimas -- tai geras svertas, priverčiantis parsiduoti.

      O esmė čia yra sekoje -- HW, OS, Internet, Skype. Šita seka yra žiauriai potenciali. Ir jei Microsoft pirmas padarys žingsnį nuo telefoninių standartų prie voip mobiliakuose -- tai jie su esamu Microsoft, Skype ir Nokia potencialu yra galimybės užimt viską, konkurentus išmetant per bortą. Neužmirškim, kad Skype protokolai yra uždari 🙂

      Reply
      1. donatas

        Kad vyksta idomus dalykai, tai faktas. Bet nors uzmusk, netikiu, kad šitoje rinkoje kažką isspaus Microsoftas 🙂

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Microsoftas daugelyje rinkų daug ką išspausdavo, netgi kai būdavo visai išstumtas. Tad neverta nuvertinti. Nors aš pats visai nesidžiaugčiau, jei jie įsitvirtintų segmente. Ne ta kompanija, kur gėrį neša visiems.

          Reply
  3. s2

    All we need is a Developers, developers, developers — developers!
    DeveLOPers, DE-VE-LO-PERS, DeVeLoPers, DEVELOPERS!
    Developers, developers, developers, developers `:-]

    Čia prakaitas nuo Balmerio laša.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Jo, visuose Microsoft pirkiniuose būdavo daugmaž tokia orientacija -- pirkti developerius, tuo tarpu į konkrečius esamus produktus gan nusispjaut -- sukuriami nauji. Tai labai didelis skirtumas, lyginant su Hewlett-Packard OpenView modeliu, kur perkami geriausi rinkos produktai, o developeriai išmetami lauk, o kai nusipirktas produktas pasensta -- vėl perkami geriausi rinkoje analogai.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, bent apatines kainos kritimo ribas nustato. Bet ten pražiūrėta nemažai dalykų. Kaip pvz., vien Nokia brendo vertė 2010 buvo vertinama 29mlrd. dolerių. Tai, aišku, gana nedaug, lyginant su 2008 49mlrd. dolerių, bet tai visvien yra daug. Net minimaliausiai vertinant, dabartinė Nokia brendo vertė sudarytų apie keletą milijardų savaime. Tiesiog už prekės ženklą.

      Vėlgi, norint vertinti tiksliai, kaip įmonę su pajėgumais (t.y., ne akcijų atsiperkamumą, o vertinant, kaip pridėtinės vertės kūrimo organizaciją), reiktų žiūrėti įrangos vertę, know-how vertę, valdomų rinkų vertę, apyvartines lėšas, turto įkeitimus bei įsiskolinimus, etc., etc. -- krūvas faktorių, kurių kiekvienas tokiai įmonei, kaip Nokia, gali sudaryti milijardines sumas, tuo tarpu spekuliuoti pagal apyvartą ar dar kokį pavienį rodiklį -- vargu, ar labai adekvatu.

      Reply
  4. Algis

    Kad pirks Nokia, paskaičius šitą postą, komentus ir Murtiaziną atrodo daugiau nei realu, bet…

    IMHO, net turėdama Skype + Nokia + WM7 per artimiausius kelis metus MS net reikšmingai nepriartės iki Androido ir iOS. Nekalbant apie atia.

    T.y. tiesiog nematau prielaidų tam atsitikti:

    1. Šiuo metu nematau jokių WM7 esamų ar potencialių privalumų prieš Android ar iOS.

    2. Neatsimenu, kada paskutinį MS sukūrė kažką iš esmės naujo. Nors kaip rašo investavimo brošiūrose „Past performance does not guarantee future performance“. Panaši situacija ir su Nokia.

    3. Niekaip nesuprantu, kam reikia Skype norint įvesti VOIP. Ne visi turi Skype ir ne visi turės. Juolab įjungtą Skype. Yra gi krūva sėkmingai veikiančių VOIP servisų, kuriais tu gali skambint kam tik nori, o JAV atveju nesveikai pigiai arba nemokamai. VOIP įvedimui daug naudingesnis būtų ryšio tiekėjas. Jau dabar turėdamas Android telefoną gali skambint per VOIP tiesiai iš defaultinio dialerio. Iki pilnos laimės tereikia LTE (greitesnis pingas) ir operatorių geros valios (kad leistų naudot VOIP), nei to nei to Skype nesuteiks.

    P.S.
    Gal turit nuorodą į Murtiaziną?
    Skaičiau tik šitą -- http://mrmurtazin.com/2011/05/16/kak-korporaciya-nokia-rabotaet-na-moyu-reputaciyu/
    įdomus tekstulis, bet panašu, kad pasenęs ;).

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Nuorodą jau spėjau pamest -- parašiau ir uždariau 😀 Paieškosiu dar.

      O dėl VOIP -- čia yra labai įdomus dalykas -- WiFi ir pan. beoperotoriniai tinklai. Ir dar Nokia šioks toks įdirbis, kur telefonai gali kalbėt viens su kitu, apeinant operatorius. Ir Skype P2P mechanizmai. Tai yra labai labai įdomus fyntas, jei jį pavyks padaryti ir išplatinti pakankamai laiku ir pakankamai gerai. Toks įdomus, kad kiti gamintojai verks tyliai kamputyje.

      Trumpai tariant, reik žiūrėt į tą rinkinį iš HW, OS, Skype ir VoIP, kaip į protokolinį steką, o ne šiaip kaip į rinkinį technologijų.

      O dėl to, kad sukurti kažką naujo -- laimi paprastai ne tos kompanijos, kurios gerai kuria, o tos, kurios gerai nusitaiko į target rinką. Windows nebuvo originali, gera, pigi ar optimali sistema, tačiau daugiau, kaip dešimtmečiui faktiškai monopolizavo OS rinką.

      Reply
      1. Algis

        Žiūriu ir labai noriu įžiūrėt kažką šitam HW + Infrastructre + OS + Skype mikse. Yra ką įžiūrėt. Turi būt. Tik stekas iš šito rinkinio gali gautis oj ne vienas ir ne tik stekas ;). Ir VOIP man čia neįsipiešia nei per kur. Vienintelis trukdis jam veikt puikiai ir jį promotint jau dabar -- telekomai. O jų šitam steck’e beveik nėra. Aišku niekad nevėlu dar ir telekomą vieną kitą pripirkt 😉

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Šitam steke yra -- VoIP yra ant Skype. O čia atsiranda du arba trys nešantieji kanalai vietoje vieno, ir vienas iš tų kanalų -- decentralizuotas. BTW, Skypephone tipo daiktai kai kuriose šalyse labai populiarūs.

          Verkti gali tekt ir ryšio tiekėjams visokiems 🙂

          Čia tiesiog primest galima -- turi vaikas namie kompą su wifi, turi ir telefoną, žaidžia už poros dešimčių metrų nuo namų -- ryšys yra. Eina praeivis -- per vaiko telefoną nusipyrtupyrina Skypė per namudinį tinklą, be jokio operatoriaus. Pigu ir efektinga, ar ne? 🙂 Nori naudoti Skypę už dyką telefone -- turi duot pyrams pasijunginėt 🙂

          Efektinga, pigu ir puiku 🙂

          Reply
            1. Rokiškis Post author

              Taip, čia tik viena versija -- konspiracinė teorija, kaip sakant.

              Bet prieš kelis metus Nokia kažką panašaus lyg ir žadėjo kažkokiomis užuominomis. Bet nepadarė. O Skype būtent tokiu būdu ir veikia -- tiesiog savaime. Čia ir yra įdomumas -- toks vaizdas, kad tiesiog gabalus apjungt ir bus rezultatas, gal netgi kai kurių senesnių Nokia modelių palaikomas, t.y., savaime su rinka, net be jokio naujų modelių darymo ir pan..

              Dėl tokių prielaidų tokia techninė konspiracija gaunasi labai intriguojanti, net jei ir nėra tikra 🙂

              Reply
          1. Donatas

            efektinga. Bet turi minusą -- ryšio kokybė. Kadangi wifi nepalaiko persijungimo tarp wifi access pointų, tai eisi gatve ir keiksies. Kitas nemalonus dalykas -- wifi baisiai ėda batareikę. Kolkas ankstesni panašųs planai iš esmės niekur neišjudėjo. Na, matysim, gal Styvas(Balmeris) garažiuke kokį stebuklą padarė, kurį sukergęs su Nokia, Skype ir WP padarys revoliuciją. (aš kolkas netikiu 🙂

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Kol kas WiFi to persijungimo nepalaiko (BTW, paprastas sprendimas -- dvi radijas statyt), o ir šiaip, ot ne pofig, jei gali batarkę kasdien pakraut.

              Realiai tai tiesiog bus matyt, kaip ten bus. Yra vienas dalykas, apie kurį nenoriai šneka mobilūs operatoriai: jiems gręsia tas pats likimas, kaip ir laidiniams telekomams. Last mile provider, kai sakant. Tame yra giluminė bendro proceso esmė.

              Ir tiesiog klausimas, ar Microsoft šitame procese sugebės tapti įmone, kuri įsibruktų į ryšio sektorių panašiai, kaip įsibruko į kompų sektorių tada, kai skaičiavimo sistemų gamintojai neįtikėtinai sparčiai virto tiesiog hardware gamintojais.

              Mano pateiktas scenarijus -- tiesiog vienas galimas variantas įsibraut į tą segmentą, kuris keisis. Gali būti, kad jie dar ir paprasčiau ką nors yra sugalvoję.

              Reply
              1. Donatas

                matos, kad išmaniako neturi. Dabartiniai išmaniakai su išjungtu wifi ir GPS dieną ištempia. Jei įjungi Wifi, tai dienos nelabai atitarnauja. Jei įstatysi dvi wifi, tai pamiršk ir pusdienį 🙂

                Reply
                1. Rokiškis Post author

                  Jo, tas tiesa -- neturiu 🙂 Ale čia matosi puiki galimybė įsiterpt į nišą -- padaryt dvigubai storesnį išmaniaką su keturgubos talpos batarke 🙂 Labai paprasta, ar ne? 😀

                  Reply
    1. Rokiškis Post author

      Taip taip taip. Tiktai dar gudriau -- jie ne iš tų, kurie paprastus vieno žingsnio žaidimus žaidžia, jie sudėtingas partijas daro. Bill Gates šiuo atžvilgiu nuostabus, o beje, gandai buvo kažkokie, kad Skype pirkimą būtent jis iniciavo. Nors Steve Ballmer irgi kietas fruktas.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Labai gražu. Visas atitinkamo target groupso savybės taip ir šviečia. Kaip ten sako -- jei gaminsi produktus idiotams, tai tik idiotai tuos produktus ir pirks.

      Reply
  5. bst

    Tiek Samsung tiek MS kol kas follow-up`a su Apple losia. Vejasi Ipodus, ipadus, whatever.Dar plonesnis, panasi parduotuve, blabla. Jeigu ir pavyks, tai tik del to, kad:
    1. Uzsilenks Steve
    2. Steve pats save nusikarpys(no usb, no flash,..)
    Bet kazkaip imho Steve > Bill > Ballmer. bent jau siuo metu.
    Kaip bemegciau/nemegciau Steve, ans inese ciongio i kompiuterija.Koks jis bebutu…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Microsoft irgi vis vijosi, nepavydama, Apple apie 1985-1995, ir vis nepavydama, tapo monopoliste. Taip ir nepavijo, bet monopoliste tapo. Čia tiesiog pamąstymui apie tai, kad nebūtina būti geriausiu, norint užgrobti rinką.

      Reply
  6. bst

    Pas Apple niekad ir nebuvo noro patapt monopoliste ir uzgrobt rinka.(Yra keli video interviu su Jobs kur jis pakartotinai tai teigia)
    Tik nusigriebt grietinele. Tai ir gaunasi Apple ~$550 tlf vs Nokia sub $100 tlf.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *