Visokios naujienos ir kliedesiai

Čia šiaip minčių kratinys apie tai, kas vyksta. Labą dieną, kaip sakant.

Sugalvojo švietimo ministrė Audronė Pitrėnienė, oj, Jurgita Petrauskienė, atsiprašau jau. Žodžiu, susigalvojo ilginti moksleiviams mokslo metus, nes nu o kodėl gi jiems turėti tokias ilgas atostogas? Tegul labiau mokosi, dar daugiau, nes per mažai.

Ką aš čia matau? Ogi krūvas durnių, bei visokių durnų naujienų.

Šiaip tai praktikoje moksleiviai praleidžia besimokydami labai daug laiko kasdien, o vyresnėse klasėse – daugiau, nei jų tėvai praleidžia darbe. 8 pamokos – tai yra iš esmės tos pačios 8 darbo valandos, o prie to dar pridėkit kokias 2-4 valandas pamokų ruošimo ir mokymosi namie.

Mokiniai pridusinti tiek, kad nebegali išmokti, o gali tik kalti, o todėl jiems stogai čiuožia (aš jums nieko nesakysiu apie nugirstas suicidų ir ospitalizacijų koreliacijas su egzaminų periodais), tai vat todėl reikia jiems sutrumpinti atostogas. Kad mokytųsi dar daugiau.

Arba va – su visais tais žodžio laisvės užčiaupimais – Ramūnas Karbauskis nieko nežinojo apie tą 50/50 gerų ir blogų naujienų įstatymą. Žinoma, gi, aišku, kad nieko nežinojo. Tik paraleliai toksai Petras Gražulis paleido kitą įstatymą, pagal kurį jau už to 50/50 įstatymo pažeidimą galima būtų bausti.

Įstatymai vaikšto paprastai po du – vienas reguliacinis, o kitas – baudimui. Reguliacinis atrodo gražiai ir nieko lyg ir nedaro, o viskas yra perkeliama į baudimo įstatymą. Ir jūs tikite, kad niekas nieko nežinojo ir čia šiaip tokie sutapimai netyčia?

O paskui dar Seimas ima ir pabalsuoja, kad Petrui Gražuliui reikia neatimti politinės neliečiamybės.

O kad Seimas būtų saugus, reikia uždrausti per 100 metrų aplinkui jį rūkyti. Nes kaip pas Ramūną Karbauskį buvo klausimai apie kažkokius berods dvylikamečius, kurie kepenų cirozės epidemijomis krenta, taip matyt dabar jau dvylikamečiai miniomis eina po Seimo langais rūkyti ir vis bando aprūkyti tą patį Ramūną Karbauskį.

O dar paskui valstiečių šutvė paskelbia apie tai, kad reikia depolitizuoti VRK. Suprantate, esą politiniai iškraipymai kažkokie. Ir dar kažkoks jų atstovas paskelbia, kad toks depolitizavimas padės mažoms partijėlėms.

Suprantate, politinės sistemos depolitizavimas, uždraudžiant rinkimų teisingumo užtikrinimą stebėti politinėms jėgoms. Ir tai padės mažoms partijėlėms. Ar čia norėta buvo pasakyti, kad VRK lygiu buvo reguliuojami balsų kiekiai, kuriuos gavo mažos partijėlės? Ta prasme, ponas, kuris tai paskelbėt, aš tiesiog jūsų čia neminėsiu dėl svetimgėdos, bet ar jūs norėjote pasakyti, kad VRK užsiimdinėjo balsų perskirstymais, atimdama juos iš mažų partijėlių ir skirdama daugiau balsų surinkusioms partijoms?

Panašiai kaip depolitizuoja politiką, tie valstiečiai galėtų, pvz., dar ir parduotuves dekomercializuoti, nes nu kam joms užsiimti prekyba?

O tuo tarpu Ukraina ėmė ir paskelbė, kad neįleis kažkokios žmogystos iš Rusijos ir visi ėmė kalbėti, kaip čia taip visaip, Rusija turi išlošimą, nes štai neįleido į Euroviziją kažko. Aš čia išvis jau nesuprantu, žmonės, apie ką jūs šnekat? Kažkokia žaba, kuri važinėja į okupuotas žemes linksminti visokių saldafonų ir vatnikų, bus neįleista dėl to, kad padarė pažeidimus. Ji ar taip ar anaip bus neįleista, prie ko čia išvis Eurovizija? Ar prie to, kad kažkokia žaba, padariusi nusikalstamas veikas, užsimanė į Euroviziją?

Mane labiausiai šitame reikale žudo užslėpta, grynai postsovietinė diskriminacija galvose – esą jei žmogus neįgalus, tai reiškia lyg jau kažkoks kitoks žmogus būtų, nenormalus ir toks, kuris gali daryti nusikalstamus veiksmus ir todėl jo veiksmai turi būti kažkaip pateisinami, net kai tai nusikalstami veiksmai.

Ponai ir ponios, neįgalieji yra tokie patys žmonės, kaip kiekvienas iš mūsų. Jie tik turi kokių nors problemų, dėl kurių, pvz., negali vaikščioti. Ir viskas. Ir tai, kad kokia nors vatinė žaba koncertavo Kryme vatinėms galvoms, ar kad kokia nors Ukrainos įstatymus pažeidusi žaba laimėjo Rusijos Eurovizijoje – tai tik tą ir reiškia, kad žaba laimėjo Rusijos Eurovizijoje, bet kadangi ji darė nusikaltimus, į Ukrainą ji neturi teisės atvykti. Ir visiškai dzin, ar ji neįgali, nes tegul ji būna ir įgali, ir neįgali, ir su penkiais papais ir trim pimpalais ant galvos, ji visvien padarė nusikalstamą veiką, o todėl nebus įleista į Ukrainą.

Arba va, dar – ima ir paskelbia Carlsberg ar kaip ten jie vadinasi, kad jie nesudrebės, išeis iš Lietuvos ir viskas, jei alus bus apmokestintas smarkiau.

Labą dieną. Išeis iš pelningos (ir niekur nedingstančios) rinkos dėl to, kad pabrangs alus parduotuvėse. Pabrangs ne gamybos vietoje, o parduotuvėse. Gamybai tai yra visiškai dzin, ji neapmokestinama, nes alkoholio akcizai absoliučiai nepriklauso nuo to, kur alkoholis pagamintas. Jie tik pardavimo kainą keičia. Ir viskas. Bet jie sako, kad išeis.

Žinote, aš žinau corporate šnekėjimus panašiose situacijose. Laukite tradicinio lietuviško alaus iš Lenkijos ar iš kur ten. Nepriklausomai nuo mokesčių pasikeitimų. Nes gi reikia kuo nors, kokiais nors mokesčiais ar dar kažkuo paaiškinti, kodėl perkeli gamybą kažkur į megafabrikus.

Arba va, vakar LRT savo portale padavė apie tai, kaip gerai padeda homeopatiniai vaistai. Galėjo dar paduoti info apie tai, kaip saugotis nuo chemtreilų, kaip daryti meilės užkalbėjimus su mėnesinių krauju, kaip išvyti piktąją dvasią ir panašiai. Vienas draugas jau kažką rašė apie tai, kaip kažkokia žiniuonė skelbiasi, kad išgydo krūtų vėžį, išspausdama tą vėžį per spenelius, o vyrams padeda nuo visų ligų, tapšnodama jiems per tarpukojį.

Aš čia dar pratęst galėčiau, bet nu pasakykit man, iš kur tiek briedo plūstelėjo paskutinėmis dienomis?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

17 thoughts on “Visokios naujienos ir kliedesiai

  1. Darius

    „Aš čia dar pratęst galėčiau, bet nu pasakykit man, iš kur tiek briedo plūstelėjo paskutinėmis dienomis?“
    Gal mėnulis? Pilnatis gi buvo

    Reply
  2. yssz

    as pvz uz prailgintus mokslo metus esu 100% uz.

    nu siaip tai, pvz, UK i mokyklas vaikai eina ilgiau. ne tik kad mokslo metai ilgesni, bet i mokyklas pradeda eiti jau 4 metu amziaus.

    Siaip, realaus mokslo turi 5 savaitem daugiau nei Lietuvoje. nu cia tipo -- mokslo metai minus atostogos. atostogu iseina liepos antroj pusej, grizta i mokyklas -- rugsejo pradzioj.

    Nera jokiu rugsejo pirmosios svenciu, nera paskutiniu skambuciu, paskutiniu dienu, isleistuviu ir kitokio sudo. ok, isleistuves gal teoriskai ir buna ten pas juos.

    visose klasese, nuo pat 4 metu amziaus, pamokos prasideda 8:50, baigiasi 15:20. VISUS METUS. VISOM DIENOM vienodai. nebent ten koks ekstra ivykis: kelione, vaiku koncertas ir t.t.

    Todel is principo, jei gerai pagalvoti: Jei lietuvoj mokiniai turetu papildoma pusantro menesio ir dar po papildomas kokias 4-5 valandas per diena (nes kiek pamenu, pamokos tik 4niais baigdavosi apie 4 bo budavo 8 pamokos, kitom dienom -- 6 pamokos ar panasiai, baigiasi ten apie 14:00 ar net biski pries 2…), nebutu jie tiek pridusinti -- kruvis issilygintu, o ir pamokos kas diena is principo butu ilgesnes, visada tuo pat metu griztu namo, ir t.t. todel ir egzaminams lengviau pasiruosti, ir namu darbu tiek nereikia, nes dirbama mokykloje, kartu su mokytoju.

    o ir mokytojai nebetaptu isskirtine kasta su 4 menesiais atostogu per metus.

    Be to -- tevams gerai -- nereikia rupintis kur atzala 3 menesius deti, gali pasiplanuoti atostogas ir t.t. o jjei negali atostogu -- 6 savaites planuotis lengviau nei 3 menesius.

    aisku, kaip vaikas tai jo, galvojau, faina 3 menesius asfalta trint ir veikt bbz ka ir bbz kur. bet tevams -- tai nefontanai.

    Reply
    1. Kamilah

      „Be to — tevams gerai — nereikia rupintis kur atzala 3 menesius deti, gali pasiplanuoti atostogas ir t.t. o jjei negali atostogu — 6 savaites planuotis lengviau nei 3 menesius.

      aisku, kaip vaikas tai jo, galvojau, faina 3 menesius asfalta trint ir veikt bbz ka ir bbz kur. bet tevams — tai nefontanai.“

      Na patikėkit Lietuvoj yra vaikų, kurie pilnai įprasmina savo vasaros atostogų egzistenciją tikrai ne asfaltą trindami ar siemkes gliaudydami po balkonais 😀 😀 Absurdiškiausias argumentas, kokį teko girdėti. Tikriausiai nustebsit, bet mokymasis vyksta ne tik mokyklos suole. Jis lygiai taip pat gali vykti ir miške tyrinėjant, ir sode auginant, ir savo laboratorijoj po laiptais konstruojant, ir kieme bendraujant su kitais, ir pas močiutę balkone skaitant knygas, ir aplankant tėvus darbe, ir su seneliais vaikštinėjant, ir keliaujant su tėvais po Lietuvą ar užsienį, ir net namie žiūrint tam tikras edukacines programas, filmus. Galų gale yra tūkstančiai būrelių, skautai tie patys, kurie užims vaiką, išmokys mylėti gamtą ir įvairių praktinių dalykų. Iš esmės, tie dalykai, kuriuos išmokau ir domėjausi atostogų metu, su manim liko visą gyvenimą. O ką reikėjo kalti mokyklos suole -- pamiršau. Jie nebuvo esminiai. Jei jūsų tėvai ir jūs pats neturite fantazijos, nereikia kaltinti švietimo sistemos.

      Reply
      1. Mona

        Yra vaikų įprasminančių, džiugu už juos. Bet gal reikėtų išlįsti iš savo burbulo ir apsidairyti aplinkui -- yra labai daug tokių, kuriems gatvė greitesnė alternatyva nei miškas ar sodas, kurių tėvai neturi galimybių keliauti po visur 3 mėnesius ar priimti vaikus savo darbo vietoje, kurių močiutės neturi balkonų , nes tų močiučių su visom knygom apskritai jau nebėra, o namie puikus edukacinis pornhub kanalas ir t.t. ir pan. Jie yra mūsų visuomenės dalis. Ta ne pati geriausia, kuriai nors procentu sumažėjus gyventi taptų saugiau. Todėl man argumentas dėl užimtumo visai ne absudiškas.
        Žinoma tik ilginimas 2 savaitėm nieko neišpręs. Trumpesnės atostogos ir dėlto mažesni krūviai bei mokymosi proceso darymas ptatrauklesniu jau kažką keistų. Kaip tai padaryti? va tegul ŠMM ir galvoja.

        Reply
        1. hm

          Ir kas, kad pilna atmarozų? Jie gal net tos pačios mokyklos pamokas praleidinės, o nukentės tai aišku kas -- tie kurie bus priversti sąžiningai atšusti visas tas „parduotas vasaras“ be kondicionierių. Tikrai nepavydžiu, dabar jau turbūt net pačiam pigiausiam ofise yra kuo atsivėsinti, o mokyklose kaip?
          Kai aš dar mokiausi tai ** nesikeikiant vos ne kasdien rusų kalbos pamokas kišo -- tikrai būtų buvę daugiau naudos miške kaime pavaikščiot. Gal net ir pragulėt ir tai naudingiau. Šiandien taip pat kiša daug šlamšto tik tam, kad „būtų ką veikti“, o prasmės lygiai tiek pat keik dabar iš internacionalo.

          Reply
        2. Kamilah

          Vat būtent tokiais atvejais mokykla ir nepadės. Jei vaikai apleisti tėvų, jei tėvai nesugeba sudominti, užimti, edukuoti, tai natūralu. kad vaikas nekęs ir mokyklos. Pirmas įnašas turi būti iš tėvų. Na gerai, tėvai vaikus apleidę. Kas tada? Tada švietimo sistema turi pasirūpinti papildoma užklasine veikla, kuri su mokykla neturi nieko bendro, bet turi daug bendro su švietimu. Konstrusktorių būreliai, gamtos tyrinėtojai, dizaineriai, kulinarai, sodininkai, fotografai, ornitologai, čia galima vardint ir vardint, kol nudils mygtukai. Kad vaikas atrastų savo potencialą, pažintų. Kad pažintų save, savo galimybes. Ir jis galės užsiimti tuo, kuo nori, tuo, kas įdomu jam pačiam, o ne tuo, kuo yra večiamas mokyklos suole ir kam yra visiškai negabus. Kiekviename nurašytame vaike slypi talentas.

          Nesuprantu, kiek turi būti sovietų išvelėtos smegenys, kad nesuprasti tokių paprastų vaikų psichologijos aspektų.

          Reply
      2. zzz

        Mokykla yra mokymui, o ne vaikų laikymui, kad tėvams nereikėtų rūpintis, kur juos padėt.

        Reply
  3. Pjovejas

    Aš irgi galvoju, kad protingas ir gerai apsvarstytas mokslo metų pailginimas būt gerai. Ne išplečiant programas, o tą patį pamokų skaičių paskleidžiant tolygiau. Tada ir tų siaubingų krūvių neliktų kasdien.

    Reply
  4. siaip

    As tai galvoju, jei jau gyveni UK ir zinai kaip ten viskas veikia, kokio bb cia rasyti ir nurodineti kaip mums Lietuvoje tvarkytis?
    Veskit savo vaikus i angliskas mokyklas be vasaros atostogu ir bukit ramus.
    O mes cia, Lietuvoje, gal jau patys nuspresim ir be jusu, imigrantu, ka ir kaip daryti 🙂

    Reply
  5. Sandman^KFMF

    Kiek aš girdėjau, dėl to ir yra ilginama, kad vaikams nereikėtų kas dieną po 10 valandų arti. Bet klausimas kaip biurokratai viską išvartys? O šiaip Rokiškis teisus, durnystės pilasi kaip iš gausybės rago. 😀

    Reply
    1. Vytautas

      Programų ir apimčių permąstyti mintis aišku nekilo. Nes šūdiną picą supjausčius vietoj šešių dalių į aštuonias gausis gastronominis stebuklas.

      Reply
      1. stela

        Visiškai pritariu. Pradėjo ne nuo to galo, tipo, „ai, parodysim, kad kažką darom“. Man jau plaukai šiaušias, kai aš įsivaizduoju, kaip tai bus įgyvendinta praktikoje.

        Reply
  6. a

    Reiktu klausti labiau zinanciu, bet LT alkogolio akziza sumoki pagamines, o ne pardaves. Todel labiau apsimoka gaminti ne LT, o tik ivezti. Nes dabar gaunasi, kad tik pagaminai iskarto moki mokescius, o pardavinesi gal visus metus. Bet ar tai teisybe reiktu klausti zinanciu zmoniu.

    Reply
  7. stela

    LRT apie homeopatinius?! Va čia tai bent.
    Man tai dar įdomu, lyg ruošiamasi nustatyti, kad į mokyklą vaikus teks pradėt leist nuo 6, o ne nuo 7 metų. Tai aš atsiprašau, bet mūsų programos visiškai tam nepritaikytos ir kažkodėl netikiu, kad tie begalviai sugebės jas tinkamai adaptuoti

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *