KPŠ?

Šiandien man kilo nušvitimas. Stebėdamas studentes, supratau, kas su jomis ne taip. Prieš dešimtmetį buvo kitokios. Tik negalvokit, kad čia senatvinis marazmas man prasideda ir imu kleidėti apie "mūsų laikais viskas kitaip buvo".

Man tiesiog dašilo, kas mane vis neramina, kai žiūriu į jas – ogi prieš dešimtmetį veidai buvo gerokai, net kardinaliai sveikesni. Kažkokios apsilaupymo žymės, nelygi oda,  nesveika (pilkšva) spalva (nefrozė???), dažnas dirbtinis įdegis (su tais pačiais nesveikos odos simptomais), pas kai kurias – dar ir akivaizdžiai visa tai bandantis slėpti kosmetikos sluoksnis. Ir ne tas debiliškas, kur bile tik pasidažyt, kaip pas paaugles būna, o konkrečiai – slepiantis defektus. Beje, jei ką, kalbu ne apie spuogus (šie būna ir ant sveikos odos), o apie totalinius, per visą veido paviršių matomus nesveikos odos požymius. Daugelis turi ir anokreksinių požymių – įdubusiomis akimis ir nunykusiu poodiniu riebaliniu sluoksniu (distrofijos simptomais).

Šitos simptomatikos beveik nepastebėjau pas moteris, turinčias didesnį, nei vidutinis uždarbį, tačiau menkiau uždirbančių tarpe (pardavėjos, etc.) – irgi dažnai pasitaiko. Pas antsvorį turinčias – šitie simptomai akivaizdžiai retesni, nei pas lieknas.

Taigi, iš kokių 10 studenčių vidutiniškai vos kokia 1-2 turi išties sveikai atrodantį veidą. Dar 2-3 atrodo pakenčiamai, normos ribose. Likusios – diapazone tarp gan prastos išvaizdos ir to, kad aiškiai medikų pagalbos reikia. Ir tai – dvidešimtmetės.

Tai pasakykit man, ką jos su savim darosi? Ar čia maistas šūdinas pasidarė? Persimokint ėmė nesveikai? Kosmetika nuo mažens? Anoreksijos epidemija? Dar kažkas?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

63 thoughts on “KPŠ?

      1. nito_os

        išduosiu paslaptelį: ten stoja tokios, kurios rukyti nuo 14 pradėda, o su vaikinais miegoti nuo 13… nevisos aišku, bet daug tokių ten. mes patys darome iš savęs zombius. užeikite į VU MF, čia gražiausios ir protingiausios ;D

        Reply
          1. nito_os

            tai VPU dauguma rašo paskutiniu numeriu ir įstoja tenai, nes daugiau niekur į univerus nepriima, o į kolegijas nenori… tai ten jau kontingentas… mokytojai busimi 😀

            Reply
  1. mmm_blem

    nesveikas maistas (ne bulves su kefyru, o visokie cipsai, sausainiukai, neva rukytos desros ir tt.), nebuvimas grynam ore, nesportas, nedarbas, tinginyste, bevalyste, nedora, nesidomejimas, nejautrumas, kosmetika ir sarasas begalinis. svarbiausia tarp ju turbut -- rukymas ir alkoholis, bei tinginyste (visokeriopa), manau.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Gerdavo ir rūkydavo ir anksčiau. Gal kažkiek susiję tai, bet visgi tokiu masiniu dalyku nebuvo. Ant jaunesnių mokinukių gatvėse irgi matosi tokios simptomatikos, bent jau kiek gatvėje pastebiu, nors visgi rečiau.
      Aišku, gal kompleksinis poveikis susideda -- blogas maistas, vitaminų trūkumas, girtuokliavimas ir liesinimasis -- štai tau ir nefrozės pirmi požymiai. O jei dar pigi kosmetika ant viršaus -- tai dar blogiau.

      Reply
      1. mmm_blem

        gerdavo, bet ne nuo 12 metu pradedavo, manau. o tai turi lemiama poveiki manyciau. jau vien del to, kaip musu mokytoja sakydavo, kuo anksciau pradesi eikvoti/svaistyti organizma, tuo greiciau susideves.

        Reply
  2. taskas

    Rokiskis destytojas? Tokios spakliuotes pvz esu macius, menas tikrai. Nors cia merginos geria liguistai, maitinas junk ir take aways, bet veidai daugumos gaivus -- cia irgi mistika. Bet traukiny ar autobuse kartais tokiu aprasytu pamatau. Kazkoks nevykes kelio i zvaigzdes ieskojimas.

    Reply
    1. mmm_blem

      siaubas, pridejau kableliu kaip kreipiniui, o sakini pabaigiau visai ne taip 🙂 negaliu pataisyt, tai uzsimerkit, kam kliuna 😉

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Lietuvių kalbos niekad nedėsčiau, tai pats irgi kablelius dedu, kur papuola, juolab, kad taisyklės vis keičiasi, tai man atrodo, kad jau niekas nežino, kaip tuos kablelius dėti reikia 🙂

        Reply
            1. rokiskis Post author

              Gal ir taip… nors nežinau, čia jau koks medikas pasakytų, kaip yra, o aš tik bendras žinias teturiu…

              Reply
        1. rokiskis Post author

          Pagelsta nuo kepenų, o papilksta nuo inkstų, apie tą nesveiką atspalvį kalbu, kur būna pas inkstais sergančius. Nors gal pas tas panas ir ne tai, tiesiog šiaip kažkas panašaus.

          Reply
  3. zvyras

    Man tai rodos, kad čia daugiausia soliariumai, nes jie, pastebėjau, ne tik padaro odos tekstūrą labai tokią atšiaurią gruoblėtą, bet ir keistą pilkšvą atspalvį duoda. Nu, visokie nesveiki įpročiai nuo super ankstyvo amžiaus irgi neprideda grožio. O anksčiau ir šiaip gal kiek kitokia situacija buvo, kaip ten sako, dar neseniai vaikų klasėj beveik visi visiškai sveiki buvo, o dabar vos ne vienas kitas (nors kai paskaitau, kas pas mus vos ne kas trečias gyventojas nutukęs (dažnai tokią „statistiką“ ir apie mokinius sako), ta norėčiau PASIJUOKT TOKIEM MOKSLINYKAM Į VEIDĄ, nes tikrai to nėra -- storėja gyventojai, bet jau ne ant tiek, vaikai nuo čipsų apsiėdę nemažai kas, bet klasėse/auditorijose storų viens kits)

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Aš irgi turiu tą įtarimą dėl soliariumų. Nes nesveikiausiai atrodo būtent tos nesveikai įdegusios. Bet ne vien -- ir tarp neįdegusių galima pastebėti :-/
      O dėl nutukimo -- kiek pastebėjau, tai būdingiau neturtingai gyvenantiems. Panašu, kad darosi, kaip ir JAV -- susiję su prastu maistu šitai (hidrinti riebalai, mėsos ir daržovių trūkumas, etc.).

      Reply
      1. zvyras

        Skaičiau įdomų str. apie Britanijos nutukėlius -- žurnalistė nuvyko į miestą, kur, berods, statistiškai jų daugiausia (tokių, kur net invalido vėžimėliuose važinėja iš to sunkumo) -- žurnalistinio tyrimo atlikt, taip sakant, tai labai pažįstamas „senas geras“ požiūris atsiskleidė: „O kodėl valdžia nieko nedaro, kodėl valdžia meta babkes kultūrai, o vietoj to nepastato mums baseinų ir sporto salių, kodėl ji nieko nedaro, kad mum padėtų“. Turbūt taip sakė užkandžiaudami bigmaku.

        Reply
  4. Anonymous

    Rokiški, jaunų moterų trūkumus gerai kompensuoja testosterono perteklius jauname vyriškame arganizme. Vedęs vyriškis, turintis reguliarius santykius, darosi labai išrankus:)
    Romas

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Nu jo, dar pridėk, kad gerai išgėrus, kaip ten ji atrodys, o jei litras degtinės, tai koks ten skirtumas, ar vyras ar moteris… 😀

      Reply
  5. opusas_oposumas

    Su amžiumi aštrėja žvilgsnis? IMHO, soliariumai stipriai pagadino reikalus, tačiau nesveikai liesų panelių lyg ir mažiau, nei prieš dešimtmetį?

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Na, tamsta iš nuotraukos tai sveikai atrodot 🙂 O žvilgsnis neaštrėja, išties kažkokia nesveikata prasideda, bent jau su oda :-/

      Reply
      1. opusas_oposumas

        :)Pažįstama gydytoja suvertė kaltę nesveikam maistui ir nejudriam gyvenimo būdui. Gal ir dabartinės studenčiokės, kai jau taps didesnes nei vidutinės pajamas gaunančiomis moterimis ims ir pagražės?:)

        Reply
          1. opusas_oposumas

            Mano pažįstama skundėsi šiuolaikiniu jaunimu apskritai, tačiau tikrai kažkur skaičiau, kad gerokai padaugėjo hormonų pusiausvyros sutrikimų jaunų žmonių tarpe. Odos būklė daugiausia ir priklauso nuo minėtos pusiausvyros.

            Reply
      1. ashtroka

        Jeigu tai vadinasi vaikščiojimas į soliariumus, tada aš balerina -- 2-3 kartus per metus nueinu šonų pasišildyt :)))
        Nesipudruoju!
        Prie odos negražumo pridėk dar vieną faktorių: beveik visos kosmetinės priemonės, kurios naikina spuogelius, džiovina odą. Merginos pamiršta, kad jos ne paauglės ir reikėtų rinktis švelnesnes priežiūros priemones.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Pastebėjau, kad pas daugelį ant veido būna tokie kaip ir randeliai keistoki -- matyt spuogus gydė. Bet ne normalūs, o išbalinti kažkokie: spuogo seniai nelikę, o odos pažeidimas -- yra.

          Reply
          1. ashtroka

            Baltos dėmelės gali būti ne išdegimai, o tiesog neįdegę randukai. Jei spuogelis pakrapštomas, lieka šašas -- jei pūliuoja, dar drasko ir t.t. Žiūrėk, per kelias dienas saulėkaitoje (ar tame pačiame soliariume) ta vieta neįdega, nukritus šašui lieka baltas lopinėlis „naujos“ odos.
            Žinau.

            Reply
              1. rokiskis Post author

                Tikrai mačius. Kertu lažybų, kad tikrai. Tik dėmesio neatkreipei gal. Po šitos diskusijos atkreipsi 😉

                Reply
            1. rokiskis Post author

              Ant neįdegusių panašių randelių irgi esu matęs ne kartą. Kita vertus, 20 ar vyresnio amžiaus pana jau lyg ir turėtų turėt bent kažkiek košės galvoj, kad suprastų, jog nereikia draskyt tiesiog…

              Reply
              1. ashtroka

                Tai pradėkim nuo to, kad nesispaudinėt reikėtų pirmiausia -- tada nebus ko draskyt.
                O dabar paklausk tų mergaičių, kaip joms gražiau: ar spuogas, ar šašiukas 🙂

                Reply
                1. rokiskis Post author

                  Išspaust normaliai dar ir kaip galima, tik reikia LABAI gerai (dvigubai) muilu nusipraust ir rankas, kuriomis spaudi, ir patį spuogą bei aplink jį esančią odą, kad nekiltų antrinis užkrėtimas, o paskui sterilizuot spiritu. Ir išspaust spuogą normaliai, iki galo (kol kraujas ims bėgt), o ne pusiau išspaudus, pusę palikt.
                  Kita vertus, čia yra ir kita problema: paskutiniu metu eina gerokai atsparesni dezinfekcijai bei antibiotikams, o kartu ir agresyvesni stafilokokų štamai (natūrali atranka veikia), tad spaudžiantis spuogus, didėja rizika masyviniam užkrėtimui su labai nekokiomis pasekmėmis, kai ir chirurgo prireikia.

                  Reply
  6. pa_radize

    hm, o kas čia keisto, kai tampa norma gert, rūkyt, dažytis, nevalgyt ir soliariumuose miegot nuo 13-14 metų… ir kai visa tai- tiesiog maniakiškai. jei dažytis- tai su viskuo, kas namie yra. jei soliariumas- tai minimum 10 minučių kasdien, jei kūdintis (nesvarbu, kad jau nebėra ko mest, ypač kai kalbam apie paaugles)- tai taip, kad rytais akyse aptemptų nuo maisto trūkumo… ir vaikšto paskui tokie zombiai gatvėmis, vaikus gąsdindami 🙂

    Reply
  7. Anonymous

    Rūta
    Geriu, rūkiau, daug valgau-nesveikai, tačiau oda angeliška, genai, matyt. Bet, nesu nė karto buvusi soliariume, nė karto. Sesuo yra išbandžiusi šitą gėrį/blogį, tai vat-kai nuvažiavo ant pietų saulės, toookiom dėmė išmėte, kad visus metus po gydytojus vaikščiojo. O dėl gėrimo, tėtukas pediatras, tai jo klientūra jaunėja: anksčiau komoje reanimuoti atveždavo taip nuo 14+ jaunimą išbalivinimui, pastaraisiais metais jauniausias klientas 4 metų vaikis, o šiaip statistinis vidutinis pacientas-pijokėlis 10-12 metų berniukai ir 12-14 metų damos:(

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Rūta
      Taigi, visgi soliariumai reiškia…
      O dėl vaikų svaiginimosi -- man prieš kokius 10 metų šoką įvarė, kai sužinojau, jog net pradinukai kai kuriose mokyklose vartoja narkotikus. Šitai -- išties košmaras. Beje, prireikė krūvos metų, kol valdininkams dašilo jog su tuo kovot reikia, tai nesugalvojo nieko geresnio, kaip mokyklose narkotikų vartojimo testus organizuot… Na, bet šitai -- ilga atskira kalba.

      Reply
    1. rokiskis Post author

      Man rodos, kosmetika dar ir labiau pažeidžia odą joms. Vat ir Aštroka sako, kad dar tos priemonės nuo spuogų visokios. Beje, didelėje dalyje tokios priešspuoginės kosmetikos visokių peroksidų yra, tai įtariu irgi kaip reikalas odą sužaloja, kaip lėtiniai nudegimai matyt susidaro.

      Reply
      1. Anonymous

        Rūta
        Jauną problematišką odą sužaloja (dažnai negrįžtamai) savigyda. Pripažinkime, priemonių yra labai daug ir kainos tolerancija didelė, tai ir žaidžia mergikės.

        Reply
  8. tokia_kokia_esu

    Manau, kad kalti soliariumai ir besaikis kosmetikos naudojimas. Mano viena klasiokė nuo šešiolikos kelis kart po 10 minučių per savaitę į soliariumą vaikšto ir kasdien tepasi tonas makiažo. Šią vasarą buvau sutikus ją su mažiau kosmetikos, tai oda jos atrodo tikrai baisiai: atsirado tokios kaip pigmentinės dėmės ne vien ant rankų, bet ir ant veido, oda atrodo ne kaip 22 metų merginos, o kaip labai daug rūkančios 40metės.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      O ar nesigauna čia kartais užburtas ratas -- oda pažeidžiama, dėl to ima naudoti daugiau kosmetikos ir degintis, kad paslėptų pažeidimus, o dėl to oda dar labiau pažeidžiama ir t.t.?

      Reply
      1. tokia_kokia_esu

        Dabar nebepamenu kur, bet kažkur skaičiau, kad soliariumai sukelia priklausomybę (kad merginos, kurios nenueina į solairiumą šiek tiek ilgiau ima panikuoti, kad jos per mažai įdegusios, nors iš tiesų atrodo oranžinės), todėl labai džiaugiuosi nauju įstatymu, gal dabar sumažės oranžinių lietuvaičių. Dėl užburto rato visiškai sutinku. Soliariumas -- sugadinta oda -- daugiau kosmetikos, kad to sugadinimo nesimatytų.

        Reply
  9. mato_taupa

    Na čia jau, tamsta, sutirštinot spalvas gerokai. Nejaugi taip gerai prisimenat, kaip kokia veido oda atrodė prieš 10 metų? 🙂 Ir nejaugi per tuos 10 metų jūsų požiūris į žmones nepasikeitė?
    Jūsų pasakytos mintys skamba panašiai, kaip kalbama apie vaikinų medicininę peržiūrą prieš ėmimą į kariuomenę -- kuo toliau, tuo labiau visi paliegę, nusilpę, ligoti 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Prisimenu, kad šitų masinių simptomų su odos pažeidimais ir pilkėjimu nebuvo. Anoreksinių atvejų buvo kraštutinai mažai. Buvo visokių panų -- spuoguotų, storų, buvo ir nesiprausiančių, ir išsidažiusių, kaip čigonkos -- visokių buvo. Bet tokių specifinių ir dar masinių odos pažeidimų -- arba nebuvo arba buvo nykstamai mažai.
      O dėl požiūrio -- jis čia niekuo dėtas, čia paprasčiausiai matymo, o ne nuomonės dalykai. Yra dalykai, kuriuos matai, vat ir viskas. Panašu, kad tiesiog pastebėjau tą patį, ką ir dažnas medikas irgi pasako.
      O dėl vaikinų med. apžiūros -- per paskutinį šimtmetį netinkamų kariuomenei procentas visoje Europoje stabiliai ir sparčiai auga. Dėl to per šitą šimtmetį visos šalys jau kelis kartus švelnino med. normas priėmimui į kariuomenę, vyresni žmonės dar pamena, kaip SSSR prie Gorbačiovo netgi pilnapadystę išbraukė iš ligų, kuriomis sergant, neimama į kariuomenę, trumparegystė berods iki 3 dioptrijų pakelta buvo, etc., bet visvien kyla ir kyla netinkamų procentas. Problema -- besikeičiantis gyvenimo būdas, mažesnės fizinės apkrovos, didesnė dalis išgyvenančių ligotų vaikų, etc..
      Vienas medikas apie tas atrankas į kariuomenę man maždaug taip ir pasakė: „nieko čia ir sukčiaut išsukinėjant nereikia, dabar dauguma tokie nesveiki, kad tik tyrimus padaryk ir tikrai kažką atras -- į kariuomenę ima ne tuos, kas sveiki, o tuos, kas neištirti“. Tai objektyvi realybė.
      Visgi, atranka į kariuomenę ir moterų oda -- tai gerokai skirtingi dalykai, tad vargu, ar vertėtų juos čia lyginti.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *