Konkurencijos taryba: tiesa yra netiesa, jei kažkas surado pažymą

My phone is a Banana, Your Argument is invalidČia nuostabus Konkurencijos tarybos sprendimas, kuris apie juos pasako viską. Man labai patinka šita kontora, aš ja džiaugiuosi, ji tikrai puiki. Ji šį kartą buvo gal net puikesnė, nei „Valstybės Žinios“, kurios yra tiesiog legendinės savo puikumu. Konkurencijos taryba yra tokia puiki, kad ji gali viską ir netgi daugiau, negu viską, o jos sprendimai tiesiog džiugina*.

Beje, ar žinote, kad teisę reikalauti pradėti tyrimą dėl konkurencijos pažeidimų turi tik ūkio, viešojo administravimo subjektai, sąjungos ir asociacijos? Taip taip, jūs, jei esate tiesiog žmogus, negalite skųstis netgi tuo atveju, kai pažeidimai yra akivaizdūs ir jūs turite visus to įrodymus. Tiksliau, gal ir galite skųstis, bet tyrimo niekas gali nepradėti. Nes juk tyrimas – tai papildomas darbas, o jūs to reikalauti negalite, nes negalite. Taip keistai gaunasi, kad patys vartotojai, t.y., žmonės, kurių interesus turėtų ginti Konkurencijos taryba, negali šia remtis. Nuostabu, tiesa?

Mano galva yra moliūgas, tavo argumentas nevalidusTaigi, suprantama, kad mane itin pradžiugino Konkurencijos tarybos sprendimas dėl tos kadais nuskambėjusios, o dabar į atvirų atviriausią skandalą pavirtusios istorijos, kai internetinė parduotuvė Imk.lt įdėjo savo puslapin nuotraukas su Elektromarkt kainomis. O Elektromarkt ėmė ir pasiskundė Konkurencijos tarybai. Aš spėju, kad Elektromarkt nepatiko, kai paaiškėjo, kad kainos pas juos didesnės, o kiekvienas žmogus gali tai pamatyti vaizdžiai. Man tai irgi nepatiktų jų vietoje. Tad negaliu jų kaltinti – verslas yra verslas. Su Elektromarkt viskas tvarkoje, tad aš čia negaliu nieko blogo pasakyti.

Aš turiu arbūzą, tavo argumentai netinkaMan įdomus pasirodė tiktai Konkurencijos tarybos sprendimas, kuris, kiek aš jį supratau, yra maždaug toks: negalima skelbti kokios buvo tą ir tą dieną konkurento kainos, nes kitą dieną konkurento kainos gal būt pasikeitė, o tai reiškia, kad tokių kainų, kokios buvo, tai jau ir nebuvo, o jei nebuvo, tai jau ir netiesa, o jei nuotraukose (beje, su pažymėta data) kokios nors kainos ir matosi, tai visai nesvarbu, nes Elektromarkt atnešė kažkokią pažymą, kad po kažkiek laiko kainos pasikeitė.

Šituo aš galėčiau ir užbaigti viską, nes toks sprendimas pasako viską. Bet aš dar pridėsiu kai ką apie tai, ką aš atsimenu apie Konkurencijos tarybos veiklą ir neveiklumą.

Mano plaukai yra atominis sprogimas, tavo argumentai blogiKai kažkada Lietuvos Telekomas buvo įmonė, turėjusi atvirų atviriausią (ir įteisintą) monopolį, o to dėka darydavo visokius fyntus, dėl kurių viena po kitos užsilenkė dauguma konkuravusių interneto paslaugų tiekėjų, Konkurencijos taryba su savo tyrimais užtrukdavo tiek, kad net kai priimdavo sprendimus, būdavo jau per vėlu. Kai kurie nedidelių įmonių skundai prieš TEO būdavo nagrinėjami po keletą metų, t.y., tol, kol tos firmos iškrisdavo iš žaidimo. Kai kurių skundų nagrinėjimas prasidėdavo tik po to, kai Konkurencijos tarybą juos tirti įpareigodavo teismai. Panašiai vyksta ir dabar.

Aš esu Azijos prezidentas. Tavo argumentas yra invalidus.Kai daugybę metų Latvijoje ir Estijoje benzino kainos yra mažesnės, nei Lietuvoje, iš kurios į tas šalis benzinas eksportuojamas, Konkurencijos taryba irgi kažkaip nesugeba nieko padaryti. Mažeikių Nafta, žinote, čia gal nekalta. Ir gal ir degalinės nekaltos. Jei Konkurencijos taryba kažką ir bando daryti, benzino kainos Lietuvoje kaip buvo didesnės, taip ir lieka didesnės. Ir kiek taip metų tęsiasi?

Kai 2011 pavasarį kilo milžiniškas skandalas dėl bankų kartelio Latvijoje, prireikė kelių mėnesių, kol Konkurencijos taryba Lietuvoje ėmėsi kažkokių judesių. Bet net ir dabar nematau kokių nors rezultatų: kiek žinau, ir mokesčiai smulkioms įmonėms už pavedimus liko kažkokie neaiškūs, nepaisant daugybės skundų iš įvairiausių įmonių ir jų asociacijų. Ir keisti mokesčiai už pinigų gavimą sąskaitose irgi liko. Taip, juk žinote tą fokusą: gavai pinigus į sąskaitą – mokėk bankui. Nes esą čia ne bankas išlošia, kad tu turi pas jį pinigus, o bankas esą išlaidas už tai patiria.

Nick Cage plaukai yra paukštis. Tavo argumentai negalioja.Kai buvo kuriama LEO.LT, Konkurencijos taryba turėjo nuspręsti dėl tokio darinio tinkamumo, ar jis monopolizuoja rinką, ar nesumažina konkurencijos. Gal dėl to, kad viskas buvo pernelyg akivaizdu, Konkurencijos taryba išvis nieko nenusprendė ir nepasisakė. Nes vienintelė pozicija galėjo būti neigiama: LEO.LT išties buvo ir monopolizuojantis, ir konkurenciją mažinantis darinys. Kodėl Konkurencijos taryba nieko nenusprendė, liko klausimu, į kurį gali pabandyti atsakyti kiekvienas.

Kai 2005 buvo skandalinga istorija, kur Akmenės Energija ir Ukmergės Energija negavo galimybės pirkti dujų iš AB „Lietuvos Dujos“, ko pasekoje turėjo už labai didesnę kainą dujas pirkti iš Dujotekanos, Konkurencijos taryba atsisakė nagrinėti skundą. Čia, beje, man šviečia raktinis žodis – „dujotekana“. Tas raktinis žodis man netgi atmuša išvis bet kokį norą ta Konkurencijos taryba domėtis. Kažkoks tyrimas dėl Lietuvos Dujų prasidėjo daug vėliau: tik šį rudenį buvo atlikti dokumentų poėmiai.

Šitas paukštis yra pisuaras, tavo argumentai netinkaKai visokie šilumenininkai ir komunalinių paslaugų bendrovės Vilniuje supirkinėjo belenkokias komunalines įmones, faktiškai sugriebdami rinką į vienas rankas, Konkurencijos taryba nusprendė, kad jie neturi žmogiškųjų išteklių tokiems tyrimams (toks pareiškimas, beje, iš Seimo stenogramų). Nors Konkurencijos taryba turėtų tai prižiūrėti. Bet jie juk gali realiai ir neprižiūrėti, kaip matome.

Kai visai neseniai stebėtinai sutartinai Omnitel ir Bitė pasiskelbė išeinančios iš CPO, nes per CPO valstybė renkasi ne pagal nuolaidos dydį, o pagal ryšio kainą, tai irgi buvo kilęs klausimas, kas čia per susitarimai tarp jų vyksta. Bet nors Omnitel ir Bitė ėmė cypti per kažkokius presrelyzus apie tai, kad čia konkurencija mažinama, net ir tokiu atveju Konkurencijos taryba dar jais berods neužsiėmė. Nors aš taip suprantu, kad jei jau Omnitel tuo skundžiasi, tai ūkio subjektas juk, tai čia reiktų ištirti, kas per konkurencijos naikinimas vyksta, kai kartu ir Bitė ir Omnitel iš pardavimų valstybei išeina, patys rėkdami apie konkurencijos naikinimą.

Kai ėmė pigti grūdai, o duona brangti, Konkurencijos taryba, kiek suprantu, to irgi gal nepastebėjo, nors kalbos apie tai buvo per visus galus. Kai vyko cirkai su cukraus dingimu iš parduotuvių, o paskui – cukraus kainų didėjimu, rezultato irgi negavome. Cukrus ir toliau brangsta. Kai belenkiek kartų visose parduotuvėse stebėtinai sinchroniškai brango kava, aš irgi nemačiau, kad Konkurencijos taryba kaip nors reaguotų.

Aš galėčiau tęsti ir tęsti – čia pavardinti dalykai tėra tiesiog trupiniai, kuriuos parankiojau Google, įvedęs vieną kitą frazę, susijusią su žodžiais „konkurencijos taryba“. Ir jūs irgi galėtumėt nemažai visokių keistenybių atrasti, jei paieškotumėte. Bet ar yra prasmė?

Mano ranka yra delfinas. Tavo argumentai yra neteisingi.

Aš spėju, kad argumentai ir sveikas protas gal čia tiesiog nieko nereiškia. O gal vėliau Konkurencijos taryba priims kokį nors sprendimą, kad šitas jų sprendimas neegzistavo, nes jie pasirašinėjo jį vieną dieną, o kitą dieną jau nepasirašinėjo, todėl nors tas sprendimas ir egzistavo realybėje, jisai jau neegzistavo pagal Konkurencijos tarybą ir todėl nėra už ką juos kaltinti. Nesigilinkit, jei nesupratot paskutinio sakinio, nes aš nebandžiau jo padaryti logišku. Tiesiog logika nelabai derinasi su Konkurencijos taryba.

O Imk.lt, man rodos, čia padarė vieną klaidą: tam, kad įtiktų Konkurencijos tarybai, jiems reikėjo pasakyti, kad nuotraukos pas juos kažkada parduotuvėje buvo, o paskui jų nebuvo, todėl faktas, kad vėliau tų nuotraukų jau nebuvo (tam reiktų susiveikti kokią nors pažymą iš kur nors) turėtų būti įrodymu, kad tų nuotraukų ir nebuvo, todėl nėra čia ką. Tai juk ta pati Konkurencijos tarybos logika, ji tikrai turėtų suveikti.

Jei tokius argumentus Konkurencijos tarnybai nusiųstų, tai gal ta imtų ir pakeistų tą savo sprendimą. Nors tiesą sakant, su panašia logika, aš išvis abejoju, ar ta Konkurencijos taryba išvis egzistuoja, nes jei jie yra, bet jų sprendimai neaišku, kokie, tai gal tų sprendimų ir nėra, o ir visos Konkurencijos tarybos nėra. Jie gal iš kokios nors Paralelinės Visatos. Nes tokių kliedesių, žinote, aš nesuprantu.

 

—————

* Mane dar labai džiugina ir man labai patinka Rumunija. Nes Rumunijos naujienos apie tai, kaip kokia nors prostitutė savo nesakysiu kur paslėpė turguje pavogtą arbūzą – tai tiesiog puikios naujienos. Kaip ir naujienos apie tai, kaip koks nors Rumunijos gyventojas išrado oro filtrus subinei, kurie pašalina bezdalų kvapą. Ir taip toliau. Aš šituo nenoriu pasakyti, kad kokia nors mūsų valdžios įstaiga smirda apsibezdėjusi ar yra kokia nors pradažna prostitutė, nes to aš negaliu pasakyti. Aš tik noriu pasakyti, kad tokia valdžios įstaiga puikiai tiktų Rumunijai. Čia puiki geltona naujiena būtų: „Rumunijos konkurencijos taryba nusprendė, kad tą dieną nufotografuotos kainos buvo ne tokios, nes kitą dieną jos pasidarė kitokios“. Aš jums garantuoju, kad šitokia naujiena iš Rumunijos išsivaikščiotų po visą pasaulį. Nors gal ir iš Lietuvos dar išsivaikščios.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

20 thoughts on “Konkurencijos taryba: tiesa yra netiesa, jei kažkas surado pažymą

  1. Aretas

    Idomu, kokio dydžio aparatas ir kokį biudžetą turi ta „konkurencijos taryba“.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Pati konkurencijos taryba -- 4 žmonės. Prie jų yra prikabinta konkurencijos tarybos administracija, kurios žmonių skaičiaus man išsiaiškinti nepavyko, toks vaizdas, lyg jų nenorėtų skelbti. Ataskaitose apie darbo užmokesčius, skelbia ne darbo vietų sąrašus, o kažkokius, atsiprašant, vidurkius. Kita vertus, abejoju, ar tų darbuotojų bus daugiau, kaip 100.

      Dar kita vertus, konkurencijos tarybos nagrinėjamų skundų ir daromų sprendimų skaičius leidžia spėti, kad su dabartinėmis apimtimis jiems pilnai pakakti turėtų kokių 10 žmonių ir liktų nemažai laiko bimbinėjimui.

      Metiniai biudžetai neturėtų būti labai dideli, nors iš jų ataskaitų irgi nesuprasi, kas pas juos per ataskaitinis laikotarpis. Šiaip neturėtų smarkiai viršyti 1-2 milijonų. Tai nėra mažai, bet nėra ir tragedija.

      Prasčiau yra su tuo, kad jų sprendimais (arba nesprendimais) yra žiauriai smarkiai įtakojami paskiri rinkos sektoriai. Ir jei čia bandysim įvertinti rinkoje esančius ir tos tarybos sprendimais paveikiamus pinigų srautus, tai sumos gali gautis net ir milijardinės.

      Atitinkamai, čia galima pamąstyti.

      Reply
  2. laiqualasse

    „Kai daugybę metų Latvijoje ir Estijoje benzino kainos yra didesnės, nei Lietuvoje, iš kurios į tas šalis benzinas eksportuojamas,“

    turėjai omeny „mažesnės“, ne „didesnės“, ar ne?

    Reply
  3. Boletas

    “Valstybės žinios” yra puikus literatūrinis savaitraštis. Kažkada išspausdino mano rašinėlį „Kaip aš praleidau vasaros atostogas (su Jolanta)“.

    Reply
  4. Arvydas

    Įdomu, kas reglamentuoja rinkos dalies procentus ir kitus parametrus, pagal kuriuos įmonė pripažįstama dominuojanti rinkoje arba turinti monopolinę padėtį?
    Pasigendu griežtų įpareigojimų ir ribojimų realioje tokių įstaigų veikloje. Pavyzdys gali būti ir prekybos centrų „veikla“ dulkinant tiekėjus -- jei turi muskulų, gal dar atsilaikysi, o mažesni vietiniai tiekėjai neturi jokių šansų, nors prekybos centras juk jų rinkoje stovi kaip uola. O kas vartotojui iš to? Ir t.t.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Su prekybos centrais tai yra išvis klasika. Bet kiek atsimenu, prieš kelis metus girdėjau anų atsakymą į šitą tamstos klausimą, kad esą monopolijų nėra. Nors gal atmintis ir meluoja man.

      Čia, žinote, kai tiki, kad vartotojai apsipirkinėti važiuoja po 5-10 kilometrų pas konkurentus, tai gal taip ir atrodo.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Dėkui. Šito pas juos nesugebėjau rasti, nors praleidau jų puslapyje gal kokią valandą laiko, kapstydamas ir ieškodamas po visur. Dėkui.

      Pagal darbuotojų skaičių atrodo neišsipūtusi įstaiga.

      Reply
    1. Rokiškis Post author

      Ačiū, kiek peržvelgiau, pagal pinigų pasiskirstymus ir sumas atrodo, kad nėra pastebimesnės šešėlinės dalies. Viskas atrodo stebėtinai padoriai.

      Reply
  5. nb

    LEO ir iki LEO pavadinimo ir tada ir dabar tik kitu pavadinimu buvo yra ir bus monopolinė organizacija dėl technologinių ir ekonominių priežasčių ir dėl to reguliuojama valstybės.

    Reply
  6. yessuz

    pakalbekime apie valstybine energetikos inspekcija, apie statybos produktu sertifikavimo centra…
    ten yra epines vietos.

    -- kontora dirba visame pasaulyje, visame pasaulyje atlieka specifinius darbus, zinoma ir stambi kompanija…
    -- na, bet lietuvoje -- nu ne, negali daryti tu darbu. truksta to to ir ano.
    -- nu bet tai lietuviai net nedirbs, dirbs uzsienieciai, kurie dirba pvz svedijoje ar lenkijoj, daro ta ir ana.
    -- nu taip, bet jie neturi LIETUVOJE galiojanciu sertifikatu.
    -- Taip, bet jie turi ES valstybeje isduotus kvalifikacinius sertifikatus, o imonems tokiu reikalavimu ju salyse -- NERA.
    -- o tai kas, lietuvoje turi buti taip, kad tie uzsienieciai islaiko egzaminus lietuvoje ir tada gauna pazymejimus…

    nu vat ir panasaus pobudzio pokalbiai 😀

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Išties bėdų yra su labai daugeliu kontorų. Suveikia ir noras įrodyti savo reikalingumą (kuo daugiau pridirbsi, uždrausi, apribosi, pažymų išreikalausi -- tuo esą daugiau dirbi), ir šiaip bukokos smegenys, ir šešėliniai faktoriai.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *