Tikras šaltis

Pietų Ašigalyje žemiausia užfiksuota temperatūra buvo -82 laipsniai pagal Celsijų. Šis rekordas užfiksuotas 1982 metais amerikiečių poliarininkų. Pats šalčiausias šaltis užfiksuotas kiek toliau nuo Pietų Ašigalio – rusų poliarinėje stotyje "Vostok", 1983 ten buvo -89 laipsniai pagal Celsijų.

Anglies dvideginio sublimacijos temperatūra yra -78 laipsniai pagal Celsijų. Įsivaizduojate tokį šaltį, kai krentantis sniegas būna iš sauso ledo? Aš nei negalėjau pagalvoti, kad Žemėje taip būna. Pasirodo, kartais būna.

Esant žemesnėms, kaip -40 laipsnių temperatūroms, oras atšala tiek, kad drėgmės jame nelieka visiškai. Lūpos ir oda perdžiūsta ir ima skilinėti jau po kelių valandų buvimo tokiame šaltyje. Bet tokios temperatūros kartais būna ir Lietuvoje.

Ar prisimenate tas istorijas apie prišalusį liežuvį? Mano A+A močiutė pasakojo, kaip jos brolis kartą jai, dar visai mažiukei, pasisiūlė išmokyt kalbėti lenkiškai – palaižyt durų rankeną per šalčius. Liežuvio oda nusilupo su mėsom. Kelias savaites mergaitė išties šnekėjo, kaip lenkė.

O aš tik atsimenu, kaip esant -40, bet kokį metalinį daiktą liečiant, išsyk prie jo prilimpa pirštai – netgi visiškai sausi. Ir kaip braška medinis namas, tvoros, medžiai.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

12 thoughts on “Tikras šaltis

      1. rokiskis Post author

        Buvo žemiau -40, būtent toje Dzūkijoje, Varėnoje. Gerai atsimenu tuos skaičius 🙂 Termometras vienu metu rodė -52: prie žemų temperatūrų truputį iškrypo 🙂

        Reply
  1. vklase

    Skaitykite
    šiaip jau dabar redaguoju kitų metų Iliustruotąjį mokslą Nr. 1
    ten yra atvartas Žemė skaičiais.
    vienas gabaliukas: „147°C – toks skirtumas yra tarp aukščiausios ir žemiausios kada nors išmatuotų oro temperatūrų.
    57,8 °C rodė termometras 1922 m. rugsėjo 13 d. Al’Aziziyah, Libijoje.
    -89,2 °C užregistruota 1983 m. liepos 21 d. „Vostoko“ stotyje, Antarktyje.“

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Nežinau. Gal visgi net nuo sausų kažkiek drėgmės būna, o prie tokio šalčio ir pakanka: bet koks vanduo akimirksniu suledėja ir oda prišala. Jausmas toks, lyg durų rankena būtų ištepta labai lipniais klijais. Jei ranka drėgna, tai ir prie -20 limpa, tik gal ne taip skausmingai ir staigiai.

      Reply
  2. gerasirdis

    Dėl CO2
    >Anglies dvideginio sublimacijos temperatūra yra -78 laipsniai
    >pagal Celsijų. Įsivaizduojate tokį šaltį, kai krentantis
    >sniegas būna iš sauso ledo? Aš nei negalėjau pagalvoti,
    >kad Žemėje taip būna. Pasirodo, kartais būna.
    Nebūna. Anglies dvideginis sublimuojasi -78 laipsnių temperatūroje kai jo parcialinis slėgis- 1 atmosfera. Turint omeny tai, kad jo atmosferoje vis dar mažiau nei vienas procentas, joks „sauso ledo sniegas“ žemėje kristi negali.
    Pavyzdys kad visi suprastų: jei vanduo verda +100’C temperatūroje, nereiškia, kad ar 90, ar 20 laipsnių temperatūroje oras yra absoliučiai sausas.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Dėl CO2
      Ok, supratau. Sausas ledas iškristų nebent jei būtų baisiai daug to dvideginio. Mano klaida.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *