Grakštus bandymas išsišluostyti?

Grakštus bandymas išsišluostyti savo subines į rinkėjų bei žurnalistų veidus?

Bent jau man kilo tik kažkokia panaši mintis, kai išgirdau, jog šiandien buvo bandoma ypatingos skubos tvarka, prisidengiant europinėmis direktyvomis, prastumti pataisą visuomenės informavimo įstatymui, pagal kurią visi politikai staiga būtų praradę viešų asmenų statusą, t.y., tą statusą, pagal kurį juos leidžiama kritikuoti ir analizuoti, o jie už tai negali užbylinėt ko papuola, prisidengdami savo privatumu.

Kadangi nugirdau tik pusę informacijos, gal kas girdėjote, kas per rengėjai ir kas čia tasai pats didžiausias savo politinio privatumo gynėjas? Spėjau tik nugirst, kad galutinį rengimą organizavo kultūros ministerija (WTF????)

Upd. Tiesiogiai atsakingas – kultūr-multūr-ministeris Remigijus Vilkaitis

Esama įstatymo eilutė:

Viešasis asmuo – valstybės politikas, teisėjas, valstybės ar savivaldybės pareigūnas, politinės partijos ir (ar) asociacijos vadovas, kuris dėl einamų pareigų arba savo darbo pobūdžio nuolat dalyvauja valstybinėje ar visuomeninėje veikloje, arba kitas asmuo, jeigu jis turi viešojo administravimo įgaliojimus ar administruoja viešųjų paslaugų teikimą arba jeigu jo nuolatinė veikla turi reikšmės viešiesiems reikalams.

Bandomas prakišti pakeitimas:

Viešasis asmuo – teisėjas, pareigūnas, politinės partijos ir (ar) asociacijos vadovas, kuris dėl einamų pareigų arba savo darbo pobūdžio nuolat dalyvauja valstybinėje ar visuomeninėje veikloje, arba kitas asmuo, jeigu jis turi viešojo administravimo įgaliojimus arba jeigu jo nuolatinė veikla turi reikšmės viešiesiems reikalams.

Vat taip vat… Įsiskaičius, skirtumai labai nemenki. Visuomeninė veikla išvis išbraukta, kaip sąvoka, taigi, atrodo, ir visokios žvaigždutės tampa apsaugotos lygiagrečiai politikams. Kitų punktų nežiūrėjau dar. Faktas tas, kad aprašyme, kurį Vilkaitis pateikė svarstymui, apie tokius fokusus nei neužsiminta. Slapta bandė prastumt. Kaip ten Auksė Aukštikalnienė sakė – mėšlinai!

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

23 thoughts on “Grakštus bandymas išsišluostyti?

    1. rokiskis Post author

      Žiūrėjau, bet kažkaip neradau to :-/ Dar pažiūrėsiu, gal pražiopsojau kažką. Bet tai šakės, tiesą sakant. Rengėjus už tai reiktų pasodint.

      Reply
  1. vklase

    šito, atrodo, iki šiol nebuvo, kiek palyginau naują versiją ir tą kur turiu ant darbastalio: „Viešasis asmuo – teisėjas, pareigūnas, politinės partijos ir (ar) asociacijos vadovas, kuris dėl einamų pareigų arba savo darbo pobūdžio nuolat dalyvauja valstybinėje ar visuomeninėje veikloje, arba kitas asmuo, jeigu jis turi viešojo administravimo įgaliojimus arba jeigu jo nuolatinė veikla turi reikšmės viešiesiems reikalams.“
    Bet tai kad čia niekas neišsibraukia -- „jeigu jo nuolatinė veikla turi reikšmės viešiesiems reikalams“
    ta prasme, erdvė teismo interpretacijai.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Savo esme -- išsibraukia. Apibrėžimas lieka neapibrėžtu, o viešojo administravimo įgaliojimų politikai negauna jau labai seniai. Tai reiškia, kad atsiranda pagrindas begalėms bylų, kurias gali iškelti politikai kam papuola. Iki šiol bet kokios jų pretenzijos buvo atmetamos automatiškai.
      Taip pat primenu, kad administracinėje teisėje būtent atsakovas turėtų įrodinėti kiekvienu atveju, kad politiko veikla yra pagrindas jo kritikai, kurios pagrindas viešieji interesai.
      Tai reiškia, kad politikams atsirištų rankos faktinei politinei cenzūrai įvesti.

      Reply
        1. rokiskis Post author

          Kiek girdėjau, oficialus pasiteisinimas buvo būtent toks -- esą pasiuntė į teisingumo ministeriją, o tie taip šiems pareiškė, o kaip dabar išlindo, neapima jau dešimtmetį, jei ne daugiau. Kita vertus, ten ir daugiau pataisymų.
          Taip ar anaip, iš paaiškinančio dokumento akivaizdu, kad pataisymai buvo nedokumentuoti ir paslapčiukais padaryti, tikintis, kad per visą skubą prasmuks, niekam nepatikrinus.

          Reply
      1. grippen

        Surenkime referendumą!
        Juodašimtininkai čia ne prie ko. Pyderai -- hmm, tokiems visgi kiek per švelnus apibudinimas. Tinkamesnis būtų „kurwos pyderai“, atsižvelgiant kiek daug politikuojančių judų pasisakė už lenkų rašybos naudojimą.
        Tokie kaip jie sudaro sąlygas kilti revoliucijai, arba, kas deja yra realiau -- gėlių po rusų tankų vikšrais mėtymui. Reikėtų tokius referendume pakoregavus įstatymus nuteisti myriop, viešai pakariant Lukiškių aikštėje 🙂

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: Surenkime referendumą!
          Vat jei priimtų tą įstatymą, tai už mūsų skelbiamus palyginimus mus ir pasodintų 🙂

          Reply
        2. rokiskis Post author

          Re: Surenkime referendumą!
          Dabar, nors ir su uždelsimu, susirišo. Taip, revoliucinis įstatymas, ir labai įtelpantis į tą patį kontekstą, kur rašiau apie tyliąją revoliuciją.
          Vklase gi prieš kažkiek laiko minėjo, kad maždaug šitam laikui prognozavo kažką. O man dar šiandien įstrigo policijos generalinio komisaro pareiškimai apie tai, kad antrų Sausio 16-ųjų tikrai nebus.
          Turiu labai negerų įtarimų, kad gal savo kalbomis apie revoliucinę padėtį tiesiog atspindėjau visai kitą naratyvą, būdingesnį tiems patiems valdantiesiems.
          Vat čia ir norėtųsi išgirsti Aurelijaus ir Ryto nuomones -- jų įžvalgos yra kiek kito lygio, nei maniškės.

          Reply
  2. e_griseus

    iš KT nutarimo
    Konstitucinio Teismo 2002-10-23 nutarime konstatuota:
    Visuomeninėje ir politinėje veikloje dalyvaujantis asmuo negali nesitikėti didesnio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio. Tokie asmenys paprastai vadinami viešaisiais asmenimis.
    Viešiesiems asmenims pirmiausia priskirtini asmenys, kurie dėl einamų pareigų ar savo darbo pobūdžio dalyvauja viešajame gyvenime. Tai -- politikai, valstybės ir savivaldybių
    pareigūnai, visuomeninių organizacijų vadovai. Viešaisiais asmenimis gali būti laikomi ir kiti asmenys, jeigu jų veikla turi reikšmės viešiesiems reikalams.
    Tad įstatymo pataisomis nieko nelaimėtų, nes teismai sąrašą laikytų kaip nebaigtinį.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: iš KT nutarimo
      Bijau, kad kol tai nebūtų tiesiogiai įvardinta įstatyme, tektų vaikščiot po teismus pakankamai daug. Bet taip ar anaip, tamstos citata paguodžia.

      Reply
      1. e_griseus

        Re: iš KT nutarimo
        Nemanau, jog ką nors pakeistų siūloma redakcija, nes:
        Seimo narys -- profesionalus politikas ir valstybės pareigūnas savo, kaip Tautos atstovo, mandatą turi visą savo įgaliojimų laiką (kadenciją) (KT 2005-02-10 nutarimas).
        Taigi -- seimo narys yra pareigūnas 🙂

        Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *