W.A.S.P. – senos Heavy Metal legendos

W.A.S.P., vos ėmę groti 1982, iškart tapo reiškiniu – absoliučiai nepolitkorektišku, seksistiniu ir plūstamu visaip, kaip tik įmanoma. Dėl keiksmų ir labai atvirai seksistinių, nepolitkorektiškų tekstų jie porą metų neįstengė surasti firmos, kuri sutiktų išleisti jų debiutinį albumą ar bent jau singlą, bet nepaisant to, tapo viena iš aktyviausiai koncertuojančių JAV metalo scenos grupių. Pasisekė tik 1984, kai į jų koncertą nuėjo Iron Maiden vadybininkas, kuris savo firmai tiesiog tiesiai pareiškė, kad jei šios grupės neišleis, tai praras amerikietišką Iron Maiden analogą. Įrašų firma susidomėjo, bet viskas greit ir skausmingai nutrūko: legenda sako, kad kai firma paprašė jų išsicenzūruoti iš savo singlo kažkokius keiksmus, W.A.S.P. nariai uždėjo pypsinimus ant visų savo tekstų. Baigėsi tuo, kad singlą išleido kažkokia smulki įrašų firmelė, o W.A.S.P dar labiau išgarsėjo – dėl draudimų jų muziką pardavinėti dalyje JAV parduotuvių, draudimų jų hitus transliuoti per radiją ir plūstančių spaudos straipsnių. Toks debiutinio albumo gabalas, kaip „L.O.V.E. machine“ tapo hitu, nors net susilaukė feministinių organizacijų protestų.

Grupė išties labai savotiška – Blackie Lawless yra pusiau indėnas, giliai nemėgstantis visos JAV politinės sistemos. Kartą kažkokiame vos ne religinę prasmę turinčiame JAV pilietinio karo laikų forte, neradęs tualeto, jis tiesiog apmyžo sienas, buvo sučiuptas ir pasodintas, dėl to neįvyko grupės koncertas ir netgi kilo šiokios tokios riaušės, nes ir koncerto organizatoriai atsisakė grąžinti žiūrovams pinigus, ir policija nesutiko vokalisto paleisti į laisvę. Sakyčiau, visai smagus protestas, kiek primenantis lietuvišką kedofilą Žilių – irgi girtas, irgi „nerado“ vietos, irgi „kovotojas“ prieš sistemą 🙂 Nors aišku, tai skirtingos operos 🙂 Man su šituo kažkaip prisimena gabalas „I Wanna Be Somebody“ – 1984 metų debiutiniame albume jis buvo vienas iš geriausių.

Visgi W.A.S.P. labiausiai išgarsėjo kiek vėliau – su vienu, tačiau ganėtinai netipišku ankstyvai kūrybai gabalu – „Wild Child“, išleistu 1985. Po to grupė gerokai suktelėjo būtent link kažkokio panašaus stiliaus, tačiau prarado kažką savito ir muzikine prasme supanašėjo su daugeliu kitų, nors daugelyje gabalų ir išlaikydama pakankamai aštrius, patyčių pilnus tekstus…

Kaip bebūtų, ir dabar tai viena iš geriausių Heavy Metal klasikos grupių. Jei kartais esate iš tų, kas nemėgstate įprasto metalo, tačiau džiaugiatės baladėmis, pvz., Metallica „Nothing Else Matters“ – štai kažkas švelnesnio – „Forever Free“:

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

4 thoughts on “W.A.S.P. – senos Heavy Metal legendos

  1. zhwitrusis

    o as maniau eiliniai „skudurinukai“ pasirodo dar ir su ideja.
    smagu, kad parasai apie tokias grupes, paauglystes muzika, kuria kartais jau ir pamirsti..

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Ačiū, kad vertini 🙂 Taip, WASP šiuo atžvilgiu gerokai skiriasi nuo kitų glam-metal grupių -- nuolat lendantys į politikas, patys daug kartų bylinėti už visokius negražius pasisakymus ir t.t.. O kai kurie jų tekstai prikimšti pakankamai juodo humoro. Jei reiktų lyginti su lietuviškomis grupėmis, tai tekstų pobūdžiu gal kažkuo truputį panašūs būtų senieji ŽAS.

      Reply
  2. Vikingas

    na senais laikais kai klausiaus tai nieks tų tekstų nesuprasdavo … tiesiog buvo smagi muzika ir stiprūs gitarų rifai 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Jo, odar kai bene 1987 ar kuriais ten parodė per TV rusišką jų klipą „Wild Child“ -- eina peklon, kaip tai atrodė įspūdingai 🙂

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *