Numirė Brazauskas

Tiesą sakant, nieko ypatingo nenoriu pasakyti apie Brazauską. Bene aiškiausiai, tiksliausiai ir kategoriškiausiai iš visų tai padarė Tomas Čyvas savo straipsnyje "Valdovas ir jo rūmai". Bet nervai jau nelaiko, beklausant tų pezalų, kurie visur kišami jau kelintą dieną.

Man pačiam pasišlykštėjimą kelia ta isterija, kurią suka kai kurie veikėjai – vieni jau peza apie tai, kaip Algirdas Mykolas Brazauskas subūrė Sąjūdį ir iškovojo Lietuvai nepriklausomybę, kiti aiškina apie iškiliuosius jo prezidentavimo metus (per kuriuos buvo padaryta kas?), treti – netgi apie kažkokį jo atliktą tautos suvienijimą. Pasakysiu trumpai – ta visur staigiai kilusi žodinė tryda yra toks eina naxui, kad pyzdec. Aš daug ko tikėjaus, bet kad visa spauda, visa žiniasklaida bus užlieta tokiais kiekiais sacharininių vėmalų – to rimtai negalėjau prognozuoti.

Algirdas Mykolas Brazauskas kovojo prieš Sąjūdį, prieš Nepriklausomybę, jis tapo tuo žmogumi, kuris po nepriklausomybės sugebėjo suskaldyti Lietuvą į dvi dalis, kurias matome iki šiol – vienoj pusėj konservai, kitoj – socdemai. Algirdo Mykolo dėka iki šiol puikiai bujoja dar Sniečkaus sukurta nomenklatūrinė sistema. To paties Braziaus dėka iki šiol nebaudžiamais liko visokie KGB nusikaltėliai. Jo ir jo užaugintos partijos dėka gavome valstybininkus, Leo.lt, oligopolijas ir taip toliau. Už ką Algirdą Mykolą gerbt ir apie jį trysčiot – nežinau. Faktų už – atrodo, tiesiog nėra. Pokyčiai, kurie vyko, Brazauskui esant valdžioje – vyko nepaisant jo. Brazauskas prie jų prisidėdavo tik tada, kai suprasdavo, kad tų pokyčių išvengti neįmanoma. Bet iki tol – priešindavosi iš visos spėkos.

Tuo tarpu dabar iš Algirdo Mykolo daromas stabas. Socdemai ir kaip kurie kiti tiesiog orgazmuoja, skleisdami briedus apie tai, koks Algirdukas buvo nuostabus, kiti dar sugeba pareikšti, kad vienintelis politikas, su kuriuo Algirdukas kategoriškai atsisakė kalbėti – tai Kubilius. Suprask – Algirdukas prisakė Kubiliui eit nx, todėl mirusiojo norai turi būti vykdomi. Vemt verčia.

Paskutiniai cirkai – laidotuvės ir katedra. Tiesą sakant, bažnyčios vadukai man kelia didesnį pasišlykštėjimą, nei komunistai. Ir dabar, esą dėl to, kad Brazius buvo išsiskyręs, jo neleidžia į katedrą. Nors vienas geras sprendimas. Aš irgi neleisčiau, belenkokiu pretekstu. O tai dar turi ir gerąsias puses – kai jau Grybė pasipiktino, tai dabar bent jau patarkuos valdžiažmogiai bažnytininkus. Vieni kitus patarkuos – visuomenei bus geriau. Gal netgi baigsis tie absurdai su sakralinėmis erdvėmis.

Žodžiu, numirė Brazauskas, Lietuvai – geriau. Ir iš anksto siunčiu nx visus tuos, kurie man norėtų pasakyti nuvalkiotą šūdfrazę, kad "apie mirusius tik gerai arba nieko".

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

48 thoughts on “Numirė Brazauskas

    1. rokiskis Post author

      Vienas iš daugelio situatyvinių ir priverstinių žingsnių. Jam nebuvo, ką daugiau daryt. Pasirinkimas tebuvo vienas iš dviejų -- arba atsiskirt, arba tapti niekuo, prarandant ir valdžią, ir partijos narius, ir bet kokią politinę įtaką.

      Reply
      1. nyazoff

        Brazauskas buvo itin protingas, nes jau tada, o ne dabar po 20 metų suprasto, kad pasirinkimas būtent toks. Ir buvo pakankamai drąsus, kad nepabijotų Maskvos represijų. Mūsų laimei ar nelaimei, AMB buvo vienas apsukriausių rytų europos komunistinių lyderių.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Kad protingas ar apsukrus -- nesiginčiju. Bet suprasti ten nebuvo ko. Tamsta gal būt nepakankamai žinote, kas tada vyko, gal būt esate susipažinęs su tuo daugiau iš vėlesnių pasakojimų, kuriuos kūrė patys socdemai.
          O vyko paprastas dalykas: kompartija prarado realią valdžią. Konfliktas tarp Sąjūdžio ir kompartijos greitai išvirto į tai, kad tuometiniai komunistai ėmė bėgt į Sąjūdį ir atsisakinėt partinės priklausomybės. Kompartija ėmė strimgalviais krist į tokią bedugnę, kad kiekvienam durniui buvo akivaizdu: arba Brazius atsiskirs nuo Maskvos, arba liks prie prišikto naktipuodžio vietoj lėkštės. Brazius pasirinko atsiskirt. Nes Maskva toli, o savas lovys arčiausia.

          Reply
                1. rokiskis Post author

                  Kad aiškiau būtų: visose trijose kompartijose buvo skilimas pagal vieną ir tą patį scenarijų -- dalis lieka prie Maskvos, dalis dedasi prie vietinių liaudies frontų (neužmiršk Burokevičiaus platformos, kuri irgi sėdėjo pas Maskvą). Lietuvoje viskas pajudėjo žymiai sparčiau ir smarkiau, todėl Lietuva aplenkė latvius ir estus keliais mėnesiais -- ir su kompartijų skilimais, ir su nepriklausomybės paskelbimais. Latvijoje buvo tik viena specifika -- beveik pusę respublikos gyventojų ir didžiąją dalį Rygos gyventojų sudarė atvykėliai, kurie buvo Maskvos pusėje, todėl ne partija liko ištikima Maskvai, o tiesiog atsiskyrė mažesnė dalis. Bet procesas bendrai imant gavosi toks pat, kaip ir Lietuvoje ar Estijoje.

                  Reply
                  1. nyazoff

                    Esminė tamstos klaida yra ta, kad vertini viską dabarties akimis. 1989-1990 m. situacija buvo itin neapibrėžta, o tau atrodo, kad kiekvienam buvo tada aišku, kaip viskas klostysis ateityje. Angliškai -- hindsight bias. O iš tikro AMB pats savo rankomis kūrė istoriją.

                    Reply
                    1. rokiskis Post author

                      Nežinau, kiek tamstai metų ir ką tamsta apie tą laiką atsimenate 🙂 Bet „dabarties“ akimis, tiksliau, vaizdais, nupieštais socdeminių veikėjų, vertinate būtent tamsta 🙂 Taip kad kaip sakant, neaušinkim tuščiai burnos, ypač dar painiodami tokius skirtingus dalykus, kaip retrospektyvinis požiūris ir prievartinis pasirinkimas krizės atveju.

                    2. nyazoff

                      Visiškai nesu gavęs jokios info apie dabar socdeminių veikėjų piešiamus vaizdus. Bet žiūrėjau LKP suvažiavimo ištraukas per respublikinę TV ir tuo metu vis dar skaitydavau komsomolkę 🙂
                      O būtent dėl tamstos retrospektyvinio požiūrio tamstai ir atrodo, kad visa tai tebuvo prievartinis pasirinkimas krizės atveju.

                    3. rokiskis Post author

                      Aha, puikus dalykas pagal komsomolkę ir TV matyt 🙂 Nuostabus 🙂 Aš tais laikais dar ir tokias „Sąjūdžio žinias“ skaitydavau bei gandus kai kuriuos iš truputį susijusių žmonių nuklausydavau. Bet tai neesmė.
                      Žodžiu, kadangi tema pelkėta, tai sakykim taip -- aš kategoriškai galiu tvirtinti, o jūs irgi galite kategoriškai tvirtinti, bet rezultatas nepadengs diskusijos kaštų. Taigi, uždarom 🙂

                    4. nyazoff

                      Uždarom 🙂 Tik pasiteisinsiu, kad „Sajūdžio žinių“ kai LKP atsiskyrė kuo KPSS jau nebeskaitydavau, nes leidyba jau kuris laikas kaip buvo nutraukta 🙂

                    5. rokiskis Post author

                      Sąjūdžio žinios, Atgimimas, Lietuvos Aidas, Gimtasis kraštas, etc. -- px, visas tas kratinys, visvien viens kitą supratom.

  1. shipokliakas

    Ačiū, rokiski, už postą. Išgelbėjai mane nuo poreikio sudėlioti panašaus stiliaus rašinį. Tikrai užpypino visa šita isterija.
    Gaila, negavo palaikymo idėja laidoti mauzoliejuje, būčiau užsižvengęs negyvai.
    autoriau, +100 🙂

    Reply
    1. dzejus

      vakar vakare dar šnekėjo, kad Antakalnio kapinės nesaugios ir, kad galbūt čia laikinai palaidos, paskui išsikas ir garbingai perveš į pilį ar pan centre

      Reply
  2. Anonymous

    Rokiški, nesinervuok. Leisk žmonėms save diskredituoti. Aš leidžiu. Retai pasitaiko tokie gera proga identifikuoti idiotus…

    Reply
  3. senis_albinas

    Dar apie Arkikatedros atidavimą labai pykina -- gerai prisimenu, kad Sąjūdžio suvažiavimo nuotaika buvo tokia, jog atrodė, kad tuoj tuoj skelbsim nepriklausomybę, tad reikėjo kažkokio nuraminimo, kaulo, prie Katedros lauke buvo mišios, kardinolas V. Sladkevičius ragino neskubėti, „mokėkime laukti, nebūkime skubūs“, o pats atidavimas tikriausiai buvo nuspręstas Gorbio, AMB tik pertransliavo tą sprendimą. Jau kuris laikas buvo renkami parašai po laiškais Gorbiui dėl Katedros. (http://www.lkbkronika.lt/index.php?option=com_content&view=article&id=165&Itemid=117)
    O tai kas vyksta su tom laidotuvėm parodo visišką jovalą žmogelių smegenikėse.
    Ačiū už mintis.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Taigi ten ėjo prie to, kad pradėt katedroje mišias visokias laikyti nepaisant jokių valdžių. Būtų neatidavę -- būtų pasiėmę patys.

      Reply
  4. nemunas

    Del isterijos -- pritariu, nes skaitant spaudą, pažiūrėjus TV atrodo, kad mirė ir Brazauskas ir Landsbergis viename.
    Dėl kai kurių kitų pareiškimų galima ginčytis.
    p.s. Keiksmai užkrauna sąmonę. Rimtai. Įpratus sunku atsikratyt (iš asmeninės patirties).

    Reply
  5. jurkis

    Uch…. gerai, kad nežiūriu teliko ir neskaitau spaudos -- kiek nervų sutaupau :). Trečias tokio tipo straipsnis šįryt :). Isterikos blogyne ne mažiau nei žemėj Lietuvos 🙂
    „Apie mirusius gerai arba nieko“. Prisilaikau antros dalies visą gyvenimą.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Apie normalius mirusius. Apie Hitlerį, Staliną, Napoleoną, Smetoną -- irgi nekalbėt? 😀 Žodžiu, vadovaukimės galva, o ne posakiais.

      Reply
  6. Anonymous

    Sujauktas
    Tractor savam stiliui, liuks 😀
    Aš išvis apolitiškas, bet AMB mirties „ažiotažas“ ir mane nustebino 🙂

    Reply
  7. viktorskolumbs

    numire lietuvis
    kaip ir visi lietuviai
    buvo jis suktas, blogas ir godus
    bet taip pat ir ukiskas, siltas ir geras
    kiti lietuviai apsupo kuna
    kelias dienas kaip kad iprasta lietuviams
    kas gyre kas spaude, o kai dvokt pradejo
    zemen uzkase.
    (is kazkokios knygos leistos 1547m.)

    Reply
  8. Anonymous

    Turekit sarmatos
    Geda del tokiu lietuviu ir tokios rasliavos viesojoje erdveje!

    Reply
  9. Anonymous

    rokiskis, burbuliuodamas prieš visuotinį ažiotažą tapai jo dalimi.
    Nebeturi kitų temų ?

    Reply
  10. Anonymous

    Nesuprantu kas tokiems issigimeliams duoda teise rasyti tokias slikstybes. Apie jusu pasislikstetinas rasliavas as infomavau policija. Tikiuosi susitvarkis su jumis. Jei jus neturit morales tai nereiskia kad kiti neturi. Jus busit nubaustas uz mirusio zmogaus isniekinima.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *