Kaip projekciniai kliedesiai pakiša koją

Apie tą istoriją su makaroniniais klikinimais jau parašė ponas Komonsensavičius GalvaŽmogųPuošia, o aš papasakosiu truputį apie tai, kodėl gudruoliai feilina. Ogi feilina dėl bukos priežastis – jau kartą minėtų projekcinių kliedesių. Tuo tarpu sąžiningi išlošia – išlošia dėl to, kad juos kiti žmonės paprasčiausiai gerbia.

Suprantate, yra toksai paprastas reikalas, liaudy žinomas iš posakio „kuo pats dvoki, tuo kitą tepi„. Tas posakis yra būtent apie tokius atvejus, kai koks nors žmogus savo paties problemas eksteriorizuoja ir projektuoja. O kai tos projekcijos yra kliedesiškos, tai ir gaunasi projekciniai kliedesiai. Vat pavyzdžiui, kaip koks nors vagis, kuris aiškina kitiems – „ko jūs mane kaltinat, lyg patys taip pat nevogtumėte„. Arba dar natūraliau, koks nors kyšininkas – „ko jūs čia mane smerkiat, taigi visi kyšius ima„. Arba kaip koks natūralus seošnikas OUTsaideris, žaidžiantis FB laikinimais – „taigi visi taip daro ir sukčiauja„.

Tu esi elementariai pernelyg tūpas

Kai kurie tipažai galvoja, kad kliedesiai apie fufelius jiems padės. Nepadės, nes situacija čia aiški, o kriterijai yra labai paprasti. Nes čia ne durnių sambūris, kad kliedesiai būtų toleruojami.

Kokie nors aiškinimai apie „blablabla, turiu 30 tūkstančių fanų ir daug draugų, kurie balsavo už mane“ gal ir praeitų tarp tokių pačių, panašiai besielgiančių tipažų, tačiau nepraeis ten, kur visi elgiasi kitaip. Aš ne veltui esu rašęs, kad BlogOut yra absoliučiai elitinis renginys. Ir tokius seošnus bajeriukus ten visi žino kuo geriausiai, nes ne pirmi metai internetuose. Ir kuo geriausiai visi žino, kad ne pacaniukiški žaidimai su visokiais klikeriais yra esmė, o paprastas žmogiškas tarpusavio supratimas ir asmenybiškumas. Tai yra svarbiausia (tokia svarbi, kad jos nereikia net užrašyti) bet kurių blogeriškų žaidimų taisyklė, remiama paties legendinio Andriaus Kleivos, kuris ne veltui yra tokio renginio organizatorius. Ir tie, kas nesupranta ir nepriima atitinkamų vertybių, tiesiog nedalyvauja žaidime, nes ten, kur viena iš pamatinių taisyklių yra sąžiningumas.

Tokie paprasti dalykai yra truputį nesuvokiami tiems, kas galvoja, kad makliavonės su visokiais laikinimais yra natūralios. Tie, kam makliavonės natūralios, tiesiog nesupranta paprastų dalykų, nes tie paprasti dalykai yra už jų suvokimo ribų. Taip kad čia nereikia stebėtis, kai koks nors sukčiaujantis pacukas ima FB rašinėti fufelius apie tai, kad sukčiauja kažkas, kas yra visiškai skaidrus. Tiesiog pacukiškas mentalitetas yra toks, kad jiems nesuprantama, kad kokį nors žmogų realiai, nuoširdžiai ir paprastai gali palaikyti būrys kitų žmonių. Taip, ponas OUTsaideri, aš tamstą matau kiaurai.

Blogosferos ir internetų žvaigždės poną Altajų reklamavo ne dėl kokių nors sandėrių, o tiesiog dėl to, kad geras, žinias Internetui ir visai Lietuvai nešantis mokytojas yra vertas telefono, kurio kaina panaši, kaip mokytojo atlyginimas. Ir dar labiau jisai yra vertas žinomumo ir pagarbos. Tokie dalykai yra elementarūs daugeliui, tačiau nesuvokiami tiems, kieno mąstymas yra perkreiptas tam tikru, labai specifiniu būdu. Tai tiesiog geras pavyzdys, kaip kardinaliai žmones veikia vertybės. Vertybės lemia.

Taip, štai dabar ponas OUTsaideris nedalyvaus žaidime, nes jis galvojo, kad pacaniukiški bajeriukai praeis ir jis nusigriebs iš Tele2 prizą, vertą daugiau, nei tūkstančio litų. Bet tokie bajeriai nepraeis, nes vertybės čia yra kitos. Nes niekas negerbia pacukų, nes pacukai yra įdomūs tik vienam žmogui – tam pačiam pacukui. Čia apie būrį palaikytojų nėra ko nei kalbėt.

O štai ponas Altajus, kuris yra vienas iš tų žmonių, kurie ne šiaip kaip nors peza apie gerus dalykus, o realiai tuos dalykus daro – štai ponas Altajus ir praeis. Nes jo reklamavimas buvo realiai teisingas, nors ir keliantis isterikas pacukams. Nes Feisbuke poną Altajų suko ne tiktai Commonsense.lt ar kokia žiurkė Rokiškis, bet ir tokie kosminę galią turintys grandai ir internetų legendos, kaip Romas Sadauskas Kvietkevičius, Ilona-Eitnė Tulabienė, Skirmantas Tumelis, Ieva Sedova, Artūras Ketlerius ar dar kai kurie kiti.

Taip kad ponas OUTsaideri, liudininkų ir dalyvių, kurie žino, jog niekam neįdomūs SEO fufliablogiai šiaip sau nesusirenka 30 tūkstančių fanų FB – būrys. Ir būrys tokių, kurie puikiai matė, kaip sukasi skaitliukai. Taip kad tamsta parodėte savo reputaciją. Jinai minusinė. Ir žinote, kame dabar tamstos problema, ponas OUTsaideri? Ogi tame, kad geimai geimais, o štai realo restartinti nesigauna. Nes jis vienas. Tamsta peržengėte tam tikrą ribą, kur ir užglaistyti nesigauna – nes būtent tamsta, puikiai žinodamas apie tai, kaip pats elgiatės, apkaltinote poną Altajų būtent tuo, ką pats darėte.

Ponas OUTsaideri, tamsta turite du kelius, kuriuos aš tamstai paaiškinu paprastai, nes tamsta esate pernelyg bukas, kad suprastumėte pats: vienas kelias – tai imti reikalą į savo rankas, atsiprašyti pono Altajaus ir viešai savo paties bloge paskelbti, kad daugiau taip nesielgsite. Tai tamstos absoliučiai vienintelis šansas, nes visi supranta, kad tie, kas suvokia savo veiksmų pasekmes ir imasi jų taisymo – dar kažko verti. Antras variantas – palikti viską savieigai, o ten jau ar Tele2 nuspręs, ar kelti ten kokią bylą (ir čia būtų labai daug liudininkų ir faktinės medžiagos) dėl bandymo pasisavinti daugiau, nei 1000 litų vertės daiktą, ar ten šiaip susidursite su tuo, kad visi galvoja apie tamstą tai, ką galvoja, nes visiems ir taip jau aišku. Liūdna, tiesa?

Ne, man tai visai neliūdna, nes nors kartą pajutau malonumą spirt į subinę veikėjui, kuris galvoja, kad kruš čia kam papuola protą ir dar pinigų už tai gaus. Verk tyliai kamputyje dabar, ponas OUTsaideri.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

30 thoughts on “Kaip projekciniai kliedesiai pakiša koją

  1. pow

    Ir kokią virtualią kovą vakar praleidau bežiūrėdama Betmeną, ech. Įdomu, iš tiesų kaip viskas baigsis. Norėčiau naiviai patikėti, kad abu nesukčiavo… 😀

    Reply
  2. Povilas

    Pamokanti istorija. Šiaip kas teisus tegul aiškinasi kam priklauso, o aš norėčiau pabrėžti kitą dalyką -- visgi didelė yra interneto bendruomenės galia. Ir čia yra daug draugų. Kurie padės, užstos, apgins, net jei nėra kartu gėrę alaus ar dalyvavę tavo vestuvėse. Tad žmogiškos vertybės ir internete yra žmogiškos vertybės.

    Dar didžiulis minusas Tele2 už tokias konkurso sąlygas, kurios sukiršino žmonės (tai galima buvo prognozuoti jau išgirdus sąlygas), bet, kas baisiausia, jie savo pasiekė -- sukėlė didžiulį buzz’ą blogosferoj, tad iš marketingo pusės jų kompanija manau labai pavyko.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tele2 tiesiog rėmėsi sąžiningumo prezumpcija, sveiko proto kriterijumi ir nusistovėjusiomis praktikomis.

      Visi šie dalykai yra teisiniai (ir beje, teismuose priimami), bet jie neturi būti kaip nors ypatingai deklaruojami, nes jie tiesiog savaime aiškūs visiems.

      O tai, kad atsiranda kažkokių seošnikų ir pan., kurie perkasi feisbuko laikinimus ir paskui skleidžia makaronus -- tai jau ne Tele2 problema. Ir čia ne koks nors kiršinimas. Čia ta problema, kad visokie pacukai kelia galvas ir galvoja, kad jie gali nebaudžiamai makliavot ir sukčiaut.

      Bet taip nebus ir pacukai čia galvos nekels, nes gėris turi laimėt.

      Reply
  3. 31337

    Gal tu biškį pasigydyk galvą, prieš svaigdamas apie bylas dėl „bandymo pasisavinti daugiau, nei 1000 litų vertės daiktą“ 😀 Idiotas.

    Reply
  4. frogsign

    mano požiūriu tele2 čia kaip tik antireklama, jeigu atiduoda prizą laimėjusiam apgaulės būdu. Per pasitikėjimą kerta ir taip įvairiomis legendomis apipintame mobilių telefonų versle. Pasitraukimas dėl konspiracinio spaudimo, tai dar vienas galimai projekcinis kliedesys (nes, gal pats darytų spaudimą, jeigu galėtų )

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Būtent taip. Ir manau, kad būtent dėl tos priežasties čia Tele2 laikysis savo paprastos pozicijos -- parduoti tai, ko klientui reikia ir nekabint makaronų. Ir nedalint prizų sukčiams.

      Įprastais atvejais visokios kompanijos jau susitaikė su tuo, kad visokie sukčiautojai laimi prizus. Ir daugelis tiesiog nenori triukšmo, todėl nuleidžia viską tyliai. Gal dėl to tie sukčiautojai jau ir yra išnaglėję iki visiško neadekvatumo. Bet anksčiau ar vėliau kažkas turėjo pradėt apie tokius dalykus kalbėt.

      SEO jau seniai tapo sukčiavimo sinonimu, bet įvairios įmonės ant to vis dar užsirauna. Tegul truputį liaudis pamato, kas ten per reikaliukai išties -- pirma prisipirkti laikinimų iš kažkokių pron puslapių, o paskui dar kitus išvadinti sukčiais.

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Būtent. Čia ne koks žinomumo didinimas, kur vardą reikia išsukti, o po pusmečio visi užmirš visokias istorija.

        Čia kaip tik atvirkščiai: grynai reputacinis dalykas, kur yra labai aiškus tikslas -- parodyti, kad įmonė yra rimta, ją renkasi rimti žmonės ir ja galima pasitikėti.

        Tele2 vardas yra žinomas apvaliam 100% žmonių, todėl apie kokį nors vardo garsinimą ar reklamą panašiomis priemonėmis čia nėra ką ir galvot.

        Čia galime tiktai užjausti įmonę, kad atsirado tokių nenumatytų įvykių, gadinančių visą gražią mintį.

        Reply
  5. MariukasM

    Ką gi, kaip sakoma, žodis tartas ir dar gan garsiai. Dabar įdomu kaip čia viskas baigsis. Tikrai nepakenčiu tokių manipuliavimų, gal todėl per daug sau ir nesuku galvos dėl „laikų“ ir „pliusų“ bei nesiveliu į tokius žaidimus. bet vis gi norisi, kad laimėtų sąžiningieji, o ne manipuliatoriai.

    Reply
  6. altajus

    Oi Rokiški tu Rokiški, visur žiurkėno pilna:)
    Pagaliau nors kažkas pakėlė nuotaiką savo įrašu. Nesivelsiu į aiškinimus, bet noriu padėkoti už palaikymą ir kitų įtraukimą į jį 🙂

    Reply
  7. Giedrė

    Smagu, kad Altajus laimėjo. Sėdi sau žmogus ramiai internete, rašo, ir rašo gerai, įdomiai. Man išvis nerealu, kad mokytojai irgi pildo blogus, yra šiuolaikiški, žengia koja kojon su naujovėmis, o ne lieka užstrigę kažkokioje tolimoje praeityje. Dar smagiau, kad tokie, net ir nelįsdami labai visur, nelieka nepastebėti. Tikrai nemanau, kad už Altajų buvo raginama balsuoti dėl kokių nors klanų ryšių, bendrų „sugėrimų“, protekcijų ir pan. Aš pati paspaudžiau „like“, nors ir nepažįstu asmeniškai Altajaus. Tiesiog buvo negaila, kad jis laimės.

    Reply
  8. Brauninkas

    Negrazi istorija. nors ir labai būdinga. Belieka palinketi outsaideriui nebut minkstakiausiu, ir pasielgti kaip tikram vyrui -- suciupo gudraujant, tai nekelk bangu, o garbingai atsiprasyk.

    Reply
  9. FB

    Lenkiam galva pries outsaideri !!! Toks studentas -- ateitis ir pavyzdys!!! Mes irodisime, jo nekaltuma!!! Lokit sunys, kandziokites…:DDDD

    Reply
  10. Belenkas

    Autorius kalba apie pazinimo ribas taciau sioje situacijoje akivaizdziai pats su jomis susidure. Jeigu jusu riboto potencialo protas nesugeba issiaiskinti kaip kazkas sugebejo per trumpa laika surinkti pakankamai balsu laimeti tai dar nereiskia, kad buvo sukciauta. Juolab, kad sukciavimo cia ir negalejo buti -- laimejimo salygos buvo apibreztos ir metodai surinkti tuos „laikus“ apriboti nebuvo.

    Is tiesu, galima suprasti kodel autoriaui apmaudu -- isivaizduokite, kad 50 metu tobulinate arkli, o kazkas ima ir isranda automobili… Apmaudu, kad kazkas buvo gudresnis uz ji, ir tiek.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Turgaus taisyklės paprastai nenustato, kad draudžiama prekiauti vogtais daiktais. Ir aišku, atsiranda kartais pirkėjų ir pardavėjų, kurie tuo prekiauja. Ir paskui skundžiasi kitiems, kai bus sučiupti už rankos.

      Ir be abejo, atsiras dalbajobų, kuriems pasirodys normalu visa tai. Normalu ir vogtų daiktų prekyba, ir klikdžekinimai visokie, ir haxorinimai, ir taip toliau.

      Taip kad eikite naxui, ponas Belenkas. Čia nėra ta vieta, kur kliedesius rašinėjantys šūdžmogiai yra toleruojami.

      Reply
      1. Belenkas

        turgaus nuostatuose to ir neturi buti -- tai apribrezia ir draudzia Lietuvos Respublikos istatymai. Kaip zmogus, besisvaidantis teisiniais terminai, stebetinai menkai ismanote teise 🙂

        O jusu epitetai ir pasiuntimai ant triju raidziu tik patvirtina mano teigini del jusu protinio potencialo ribotumo.

        Sachas. Ir matas. Gero vakaro!

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Turgui pakanka to, kad jis neaiškius prekeivius išmeta naxui. Ten pat, į kur tamsta dabar keliaujate, nes tamstos protinio potencialo neribotumas nepasakė tamstai, kad jei jau pasakyta eiti, tai tamstai reikia tenai eiti.

          Taip kad tamsta į tenai ir keliaujate dabar prievartiniu būdu.

          Reply
          1. utyu

            turgaus nuostatai taip pat nemini, kad turgavieteje negalima slapintis, bet esu isitikines, kad nuostatuose visalaik buna koks panasus punktas i „nepriestarauja LR teises aktams“. yra taisykles, pazedineji -- sukciauji, nera taisykliu -- neimanomas pazedinejimas, neimanomas sukciavimas, sunkus loginis trinaris? o dar kalbate apie kazkokius bk straipsnius-cia ne projekcinis kliedesys? vnz, stengetes daret, o jum tik pyst -- raga, aisku, abidna. as dar vietoj to zmogelio profilaktiskai po teismus patampyciau jus uz smeizta ar koki garbes orumo izedinejima. jo, jo valina nahui

            Reply
            1. Rokiškis Post author

              Tam, kad būtų remiamasi įstatymais, visai nereikia nurodyti jokių įstatymų, nes įstatymai savaime turi viršenybę prieš bet kokias sutartis, jei pačiuose įstatymuose nenurodyta kitaip.

              Kita vertus, tamsta šito mano komentaro neperskaitysite, nes jau nukeliavote į ten, kur tamstai ir vieta.

              Reply
              1. utyu

                pabuvau. kalnai, grynas oras. o sakykit, rokiski, ar as dabar sukciauju, bandydamas pasisavinti svetima turta, t.y. jusu komentara, irasus, netekes leidimo ta daryt?

                Reply
  11. FB

    Zodis Rokiskis = durniu namai… Kaip musus senoliai sako -- duok durniui kelia ir dar zenklus pastatyk :DDDDDDDD

    Reply
  12. Mindaugas

    Įmonėje svarstėme marketinginę paslaugą pirkti, vienas iš sėkmės įvertinimo kriterijų buvo Like’ai. Panašu, kad tai nieko vertas vertinimas. Teks to atsisakyti. Dėkui už pamokančią istoriją.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Čia jei giliai kabinant, tai yra tokia socialinė problemikė, kad yra jau užaugusi script kiddies karta, kuri net nelabai suvokia ribos tarp įsilaužimo į kieno nors kompiuterį ir teisėtų veiksmų.

      Tokie veikėjai įsivaizduoja, kad vykdyti manipuliacijas svetimų FB akauntų veiksmais be tų akauntų savininkų žinios (t.y., užsiimti ne kuo kitu, o riboto masto įsilaužimais) -- tai legalus ir teisėtas veiksmas.

      Paskui tokie patys veikėjai dar ir šaukia kitiems, kad viską jie čia teisėtai daro ir kad čia esą jų profesinės žinios. Ir kaltina tuo pačiu kitus.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *