Kas dedasi Rusijoje

Stalinas ir Vladimiras Putinas - du autoritariniai Rusijos Imperijos valdovaiAš rusiškuose interneto portaluose paskaitau apie tai, kas vyksta Rusijoje ir pakraupstu. Dar labiau pakraupstu, kai pabandau pasirankioti informacijos iš alternatyvių šaltinių. O jei pažiūriu Rusijos oficiozinę TV – pakraupstu dar labiau. Atvirai autoritarinis režimas jau net nebando maskuotis: propagandinės laidos su Vladimiru Putinu ir Dmitrijumi Medvedevu ima priminti kažkokius absurdiškus TV šou, susirinkimų laisvės apribojimai su miniomis omonininkų, gaudančių ir kišančių į milicijos autobusus visus, ką papuola, primena kažkokias chuntas, "Naši" veikėjai tampa tiesiog įteisintu komsomolo ar hitlerjūgendo ekvivalentu, o šovinistinė rusiška propaganda asocijuojasi jau vien tiktai su fašizmu. Negalvokit, kad vartoju šitą žodį perkeltine prasme. Visi požymiai akivaizdūs.

Rusijos įstatymai numato, kad norint surengti mitingą ar demonstraciją, tereikia informuoti savivaldybę. Jokie specialūs leidimai nereikalingi. Šviežutėlis Vladimiro Putino pasisakymas – maždaug toks: "norit rengti demonstracijas – gaukit leidimus, negavot leidimų – gaukit bananais per galvas". Tai apytikslis vertimas. Taip, būtent taip jis viešai ir pareiškė. Apie tai, kad lazdomis per galvas. Jau po dienos ar dviejų vykęs "31 dienos" mitingas (skirtas 31 Rusijos konstitucijos straipsniui paminėti – šis kalba apie žmonių teises) buvo išvaikytas ypatingai žiauriai. Rusijos milicija jau ir anksčiau garsėjo nesuvokiamais skandalais, tačiau dabar visa tai tampa įprastu dalyku – pranešimai apie tenykščius milicininkus, užmušusius ar sužalojusius kokį nors jiems nepatikusį žmogų, jau nelabai ir stebina.

Bet jau gerokai anksčiau nuo išvaikomų mitingų ėmė kraupti net daug ko matę: vienoje iš demonstracijų milicininkai tiesiog atvirai nuplėšė ordinus ir medalius nuo vieno iš karo veteranų krūtinės. Turint omeny, kad II pasaulinis karas tenai tapęs vos ne kažkokia religija, toks milicijos aktas atrodytų, lyg šventvagystė. Tačiau panašu, kad jiems jau nusispjaut. Lietuvoje, kur draudžiama sovietinė atributika, niekas veteranams nesutrukdė surengti ištisą eiseną, bet ta pati Rusijos propagandos mašina pasistengė patriūbinti apie kažkokias ten kažkieno pažeidžiamas teises ir lietuviškus fašistus. Žinoma, Lietuvoje pagal juos – ištisinis teroras prieš rusakalbius, o pačioje Maskvoje senutes atvirai mušantys ir tampantys milicininkai – tai tik kažkokia iš Vakarų finansuojama antivalstybinė opozicionierių veikla. Iš tokių kardinalių vertinimo žirklių galima daryti tik vieną išvadą: tenykštė propaganda jau grįžo į lygį, artimesnį sovietiniam, nei pliuralistiniam. Ieškant išorės priešų, galima skleisti bet kokius kliedesius. Ir taip pat galima daryti bet ką pas save, nesibijant, kad visuomenė kaip nors sureaguos.

Vasarą Rusiją nusiaubę gaisrai parodė fantasmagoriją, kokią pasaulis seniai bematė: savanoriai važiuoja į miškus gesinti gaisrų, tačiau vietinė valdžia jiems tik kaišo pagalius į ratus, jau nekalbant apie tai, kad net nepabando aprūpinti paprasčiausiais kastuvais. Gaisrams priartėjus prie kažkokio kaimo, šio gyventojai ėmė prašyti pagalbos internetu, tikėdamiesi rasti savanorių. Rezultatas – skelbimo autoriams valdžia ima grąsinti už kažkokį ekstremizmą. Vietinė gaisrininkų technika per gaisrus stovėjo garažuose, kur sėdėjo ir patys gaisrininkai – jiems tiesiog buvo neleidžiama išvažiuoti. Tuo tarpu Rusija prašinėjo pagalbos iš užsienio šalių. O Vladimiras Putinas tuo tarpu dar ir susisuko sau reklaminį klipą apie tai, kaip jis gaisrus gesina iš lėktuvo. Tuo tarpu dabar intenete jau plinta filmuota medžiaga, kurioje rodomos krūvos padegėliams surinktų drabužių, pūvančių šiukšlynuose. Šią humanitarinę pagalbą rinko ir Rusija, ir daug kitų šalių. Humanitarinė pagalba daiktais – nereikalinga vietiniams korupcionieriams, o rūpintis jos dalinimu – tiktai papildomas vargas, todėl aišku, kad daiktai keliauja į šiukšlynus. Kur susinaudojo padegėliams skirti pinigai – nelabai kas gali pasakyti, bet akivaizdu, kad jų jau nėra.

Dar ne taip seniai kalbėjom apie tai, kaip Rusija nori pirkti Mistral laivus, o dabar jau ima aiškėti, kad Rusija nori iš užsienio pirkti išvis vos ne visų rūšių ginkluotę. Ginkluotis norisi, o pati gaminti jau neišgali. Kas nors naivus galėtų pasakyti, kad bent jau tiek gerai, tačiau ginkluotės, tegul ir senstelėjusios, Rusija vis dar turi tiek daug, kad be problemų galėtų sudalyvauti III pasauliniame kare. O karas žmonijos istorijoje ne kartą buvo keliamas tiesiog tam, kad būtų galima vidines problemas eksteriorizuoti. Liaudies nepasitenkinimą iš vidaus nukreipti į išorę.

Kai palygini lietuviškas nedemokratijas, korupcijas, intrigas ir skandalus su tuo, kas vyksta Imperijoje – gali tik džiaugtis. Valstybininkai ir Dujotekana? Pedofilų klanai persekioja kedofilus? VSD neduoda Seimui pažymų? Gen. prokuroro sesuo slepia mokesčius? Pociūnas nužudytas ir byla užkišta? Adamkaus ordinai KGB veikėjams? Taigi smulkmenos. Tai tokios smulkmenos, kad mes, palygine save su Rusija, galim jaustis tikrais tyruoliais. Bet visgi Rusija – mūsų kaimynė. Ir ko mums laukti iš tos suirutės, peraugančios į atvirą fašizmą? Tur būt, kad nieko gero. Geriau jau jie gyventų geriau ir grėstų mažesnėmis problemomis…

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

21 thoughts on “Kas dedasi Rusijoje

  1. Anonymous

    O labiausiai mane gasdina tai, kad didzioji dauguma Rusijos gyventoju, sita propaganda taip skaniai eda, kad net ausys lapsi. Aisku yra ten daug protingu zmoniu kurie suvokia kas vyksta, bet dauguma tiki ir pritaria.. Itariu, kad neramus laikai musu laukia…
    Mantas

    Reply
  2. zhwitrusis

    nereikia ir rusijos -- lietuvos rusakalbiai irgi ziuri ta propaganda ir sventai tiki, turiu bendradarbiu kurie daznai pagiria tvarka „ten“, kaip ten rupinamasi tais paciais padegeliais -- „pastate net web kamera kad visi galetu matyti kaip viskas vyksta“ ir pan.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Ir ne tik rusakalbiai, lietuvių tarpe irgi nemažai tokių. O dar prasčiau, kad mūsiškė žiniasklaida neretai nei nepabando gauti info kitais kanalais, tad ima irgi platinti neapdirbtą rusišką propagandą.

      Reply
    1. rokiskis Post author

      Žinai, aš įtariu, kad tai požiūris, susijęs su tuo, kad demokratinei visuomenei sudėtinga priešintis propagandiniame kare. Gana nemaža dalis mūsų žiniasklaidos leidėjų yra finansiškai priklausomi nuo Rusijos kompanijų 🙂
      Nors pats manau, kad nedemokratinės priemonės kelia daug daugiau problemų, nei iš užsienio įtakojama žiniasklaida.

      Reply
  3. Anonymous

    Na nebutinai visi, turiu pazistamu rusu, kuriu tevai nors jau ir beveik seneliai, gana blaiviai vertina situacija. Jeigu jau tiesiai sviesiai, dar nesu sutikes Lietuvoje gyvenancio ruso, kuris kalbetu tik teigiamai apie savo tevyne ir visiskai tiketu propaganda per „pervij balstikij kanal“.
    Mantas

    Reply
    1. Anonymous

      Ai nu, bet as Kaune gyvenu, dirbu ir mokaus tai nezinau kas ten sostineje vyksta..
      Mantas

      Reply
    2. rokiskis Post author

      Pas mus padėtis su informacija visgi kiek geresnė, pripažinkim tai 🙂 Bet yra ir bepročių, šventai tikinčių viskuo, kas pasakoma 🙂

      Reply
  4. jurkis

    „Rusijos įstatymai numato, kad norint surengti mitingą ar demonstraciją, tereikia informuoti savivaldybę“. Tai kad ne visai. Rodė reportažą iš tos pat Rusijos, mitingavo vienas asmuo (vis pasikeisdamas su kitais), ir kai priėjo milicininkas ir pareikalavo leidimo, mitinguotojas pasakė -- vieno asmens mitingui nereikia leidimo (ar, kaip minėjai, tereikia informuoti savivaldybę).

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Ne, čia dar kitas atvejis. Piketų iki berods 3 žmonių atveju išvis nei informuot nieko nereikia. O didesnių atveju -- tereikia informuoti ir viskas. Beje, Lietuvoje situacija, jei neklystu, panaši -- irgi tik informuoti tereikia, tačiau savivaldybės išsikalinėja, vaizduodamos leidimus ir neleidimus.

      Reply
  5. skirtumas

    Lameriškas kontekstas
    Aišku lameriškai aš čia atrodau lygindamas du visai nesusijusius straipsnius, bet panašu, jog visi tie demagogai ruskiai arba tyčia arba netyčia yra neblogi semiotikos specialistai. Teigia teiginius, kuriuos sunku patikrinti, naudoja simbolius su kontekstinėm reikšmėm ir pan. ir t.t.
    Reikia sugalvoti tokią „kundą lakundą“, kurios pagalba galima būtų piarinti Lietuvos mastu žinutes, kurias gautų reikalingi gavėjai ir interpretuotų taip kaip mums reikia…

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Lameriškas kontekstas
      Čia ne lyginti reikia, o analizuoti 🙂 Išties taip ir yra -- propagandos srityje dirba specialistai, kurie visada naudoja krūvas įvairių metodų, skirtų propagandos efektyvumui didinti. Tas pats NLP -- viena iš praktinių tokių metodikų. O dar ir tūkstantmetės žinios, vadinamos bendru demagogijos pavadinimu 🙂

      Reply
    1. rokiskis Post author

      The New Times šiandien kratos -- dėl straipsnio apie korupciją, vykdant neteisėtus žmonių sulaikymus ir pan.. Tyrimą vykdo milicijos skyrius, kuriame ir yra aprašytas korupcijos atvejis, o leidimą kratai išdavė jau kitais skandalais pagarsėjusi teisėja. Žr. http://newtimes.ru/ ir http://oleg-kozyrev.livejournal.com/
      Ir man plaukai šiaušiasi, tiesiog žiūrint iš šalies. Kaip jaučiasi žmonės, gyvenantys Rusijoje, galiu tik spėlioti 🙁

      Reply
  6. Anonymous

    Turiu draugą gyvenantį Maskvoj, tai jis dar žiauresnių dalykų papasakoja apie gyvenimą ten. Bendrai pritariu autoriaus nuomonei, bet pats formatas jau baigia užknisti. Gal jūs visi susitarę rašyti pagal ale Delfi šabloną? 😀 Įskaitant komentarus, žodis „propaganda“ čia pavartotas 11 kartų, o be magiškos trijų raidžių kombinacijos (ne xy..) KGB joks straipsnis apie Rusiją tiesiog neįmanomas 😀 Baisu ten yra su ta žiniasklaida, bet ne taip baisu kaip pas mus visi įsivaizduoja. Internetas aišku ten nėra taip gerai pasiekiamas kaip Lietuvoje, tačiau kas to tikrai nori tas gali gauti ir skaityti užsienietišką presą. Yra Radio Svoboda, Echo Moskvy ir kitos stotys kur be cenzūros apžvelgiami įvykiai ir kritikuojama valdžia. Taip kad baisu, bet nelabai. O va pavyzdžiui BBC ir CNN realios atsvaros neturi, kas ir galėtų kelti nerimą 🙂
    Polububijus

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Tamsta norite, kad kalbant apie propagandą, būtų vengiama žodžio „propaganda“? 😀
      O apie BBC ir CNN -- žinot, sovietiniais laikais kai Vakarų šalys kalbėdavo apie žmogaus teises SSRS, tai šiosios atstovai pareikšdavo atsakymą iš serijos „o pas jus ten negrus linčiuoja“. Nesvarbu, ar menami, ar realūs BBC ar CNN informacijos iškreiptumai niekaip nepaneigia faktų apie tai, kas Rusijoje.
      O dėl tų stočių, kaip kad Echo Moskvy -- gal tik tam tokia ir telaikoma, kad būtų galima pasakyti „u nas escio ne vseh zakryli, u nas demokratija“. BTW, šviežias Newtimes.ru incidentas rodo savo. Po truputį ir likučiai traukiasi.
      O dėl interneto -- Rusijoje jis nesulyginamai sunkiau prieinamas, nei Lietuvoje. Specifika. Aišku, su Baltarusija ar Kinija nei nelyginu, tiesiog noriu atkreipti dėmesį, kad ne pagal mūsiškius kriterijus vertint reiktų. Net pas mus tik kokie 10 procentų aktyviai internetu naudojasi, o Rusijoje ta dalis bus kelis kartus mažesnė. Užsieninė spauda, manyčiau, kad dar menkiau prieinama.

      Reply
    2. gerasirdis

      Aha
      Kokiu būdu BBC ir CNN neturi atsvaros, gerbiamasis?
      Jei apie gyvenima „vakaruose“ girdėjot tik iš nuogirdų, atskleisiu jums baisią paslaptį: BBC gimtinėje Britanijoje taip pat egzistuoja SkyNews, be to savo naujienas rodo ir visokie Channel4.
      Amerikoj be CNN yra FoxNews, MSNBC ir dar daug visokių.
      Bėje, nuo vakarietiškos informacijos priemonių hegemonijos (koks žodis! taip ir jaučių eilės prie tualetinio popieriaus kvapą) mus Britanijoj taip pat gelbėja Russia Today. Ją gali žiūrėt kiekvienas, turintis ne senesnį, kaip 5 metų senumo televizorių, arba turintis Freeview Set-top Box, kainuojantį mažiau nei 100 litų.
      Taip kad nepostringavęs apie realią atsvarą CNN’ui, geriau papasakok, kokių ten žiaurybių Maskvoj pasitaiko.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *