Budgie: dar vieni pirmieji metalistai

Dažniausiai, kai kalbama apie NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal), kitaip tariant – apie tą britiško metalo bangą, kuri ėjo po Led Zeppelin, Black Sabbath ir pan., prisimenami kokie nors Iron Maiden ar Judas Priest, kiek rečiau – tokie retesni atlikėjai, kaip Nazareth, į hard rock įlieję britiško folko ir viduramžių muzikos. Bet kartais galima pažvelgti ir paprasčiau, atrandant tuos pirmuosius, kurie liko nežinomais.

Ir šįsyk nežinomieji – tai seniai pamiršta ir niekam neįdomi Velso grupė Budgie, susikūrusi dar 1967, kitaip tariant – anksčiau net už „pirmus“ metalistus Black Sabbath. Niekam neįdomi grupė niekada neišpopuliarėjo, nors ir surinko savą mėgėjų ratą. Tačiau jų hiperenerginga, jau gan ryškius gitarinius rifavimus turinti muzika tapo ne tai kad įkvėpimo, bet tiesiog pamėgdžiojimo šaltiniu visai NWBOHM bangai.

Štai jums gabalas. Atsimenate tokią metalo grupę Metallica? Taigi, atsiminkit dar kartą. Budgie – „Breadfan“, 1973 metai. Dar iki tos visos NWOBHM bangos pradžios:

Na, bet kam tokia grupė, grojanti pamišusią muziką, įdomi? Aišku, beveik niekam. Gal net ir patiems sau jie nebuvo įdomūs, todėl labai daug nuklydinėjo į pigias balades bei džiazavimus. Bet visgi to, ką jie darė, pakako tam, kad atsirastų kažkas. Beje, o prisimenate ankstyvuosius Judas Priest, kurie buvo visai kitokie? Tokie… Tokie panašūs į Budgie.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

7 thoughts on “Budgie: dar vieni pirmieji metalistai

  1. linuxr

    Vuhūūūūūūūūūūūūū, pusryčiams pats tas, daba galima ir kalnus griaut :)Krūtas gitaros pseudostereo efektas 🙂

    Reply
  2. skirtumas

    O Budgiai tai geruliai, bent jau tas atliekamas vokalinis-instrumentinis kūrinys… Man tinka.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *