Kova su spamo komentarais

Spamas užknisa

Spamas užknisa

Aš vat turiu tokį klausimą: koks trečdalis man į blogą ateinančio spamo identifikuojamas pagal labai paprastą požymį: meilas yra @mail.ru  – kiek žiūriu, jei užblokuočiau, išsyk pasidarytų juntamai ramiau.

Kita vertus, prieš kokį dešimtmetį yra kas naudodavo tas dėžutes, nes buvo periodas, kai GMail dar nebuvo, o visokie Hotmail ir Yahoo buvo klaikus gaidys. Anuomet Yahoo teleisdavo gal kelis megabaitus, o Hotmail įvedė kažkokį keistą autentifikavimą, kuris veikė tik su Internet Exploiteriu.

Tai vat tada ir ėmė žmonės registruotis meilus kur papuola. Aš tuo metu buvau susikūręs labai gerą dėžutę – @korea.com, tai buvo vienas iš geriausių to meto servisų. Tik paskui kažkodėl užsidarė. Tai klausimas, gal dar išlikę kažkokių žmonių, kurie vis dar naudoja tą, ar visgi kalt blokavimą taip, kad net į spamo filtrus nepakliūtų ir viskas?

Beje, Hotmail – irgi klaikus gaidys. Irgi identifikuojamas pagal tai, kad eina krūvos spamo, o normalių komentarų lyg ir nėra. Ar kas nors naudojate dar Hotmail, ar jau irgi šitą galima blokuot būtų?

Čia aš klausiu dėl to, kad truputį užveikė tie spameriai. Filtrai nors ir veikia (99% spamo komentarų identifikuojami), bet retkarčiais pasitaiko atrasti kieno nors komentarą spamuose (būna dienų, kai keli tūkstančiai spamo komentarų ateina), o ieškoti tarp spamo labai tingiu ir paprastai neieškau, tad pasigerinti filtravimą labai ne pro šalį. Kad labiau kapotų viską.

Žodžiu, pasidalinkit kažkaip.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

41 thoughts on “Kova su spamo komentarais

  1. Pjovejas

    Na, aš nuadoju hotmail’ą… Kažkada esu ten susikūręs dėžutę, kurią dabar tik ir tenaudoju, kai reik kur nors registruotis. Ironiška, bet dėl tų pačių spamo priežasčių, kad normaslių pašto dėžučių neužkištų visoks reklaminis šlamštas…

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Keista. Aš vat atsimenu, kaip Hotmail buvo vienas iš pirmų nemokamo pašto servisų -- tada atrodė ohoho, gal kokiais 1998 čia metais. Paskui pabandė jie iš reklamų uždirbt -- pasidarė baisu, kaip eina peklon. O paskui per patį Dot.Com bumą juos nupirko Microsoft. Ir staiga vėl pasidarė geriausia emeilų tarnyba, nes neliko jokių reklamų. O paskui ten įvedė kažkokį Microsoft Passport, o tada jau pasidarė neįmanoma tuo briedu naudotis. Ir jis liko užmirštu.

      Žodžiu, kaip koks istorijos dvelksmas čia jūs. Tai jei tamstos hotmeilas taptų požymiu laiškams keliauti į /dev/null , tai tamsta čia negalėtumėt komentuot. Ghrmz. Teks matyt neblokuot 😀

      Reply
      1. Pjovejas

        Na, ten gaunu visokių ala reklaminio spamo pirma iš saitų, kur esu užsiregistravęs (ala visokie paypal; pora internetinių parduotuvių, dar kažkas), po to kažkokie mistiniai pranešimai, kad blizzarde mano WoW accountas kažką nelegalaus padarė ir aš turiu kažką paklikint dėl to (gyvenime nesu blizarde kažko registravęs) ir panašios nesąmonės…

        Reply
        1. Pjovejas

          atsiprašau už dvigubą postą, taisyt ankstesnio neleidžia… Nežinau, kaip blogų puslapiuose… jei tikimybė, kad jūsų saite prie nurodomo mano meilo prikibs koks brudas, yra nedidelė ir jei čia aš vienintelis hotmailo vartotojas liksiu, tai galiu nurodinėt ir kitą meilą…

          Reply
          1. Rokiškis Post author

            Na, čia kokio nors brudo niekas atrodo neskleidžia, ale kad matau ir daugiau dar hotmailininkų, taip kad netrauksiu į spamo listus.

            Reply
      2. Giedrius

        aš irgi su gotmeilu, neblokuokit 🙂 Turėjau gmeilą, bet kai ten padarė beryšiškus pokalbius, tai neapsikenčiau, nes nebegalėjau galų sugaudyt. Nepatiko man tie pokalbiai. Gal juos buvo galima ir išjungt, bet nebeatsimenu.

        Reply
  2. andrius

    Panašiu laiku turėjau dėžutę arabia.com. Puiki buvo dėžutė. Didelė ir su POP3. Paskui nusmigo ji velniop negrįžtamai, o gaila. Nutraukė kelias stygas -- nebesumegsi. Nesenai pasitikrinau -- nebėra ir mano partizaniško operamail.com. Mailinas tas gyvenimas, mailinas 🙂

    Reply
  3. TroLOLo!

    siaip dar yra toks negriozdiskas google apps’u atitikmuo zoho.com/zohomail.com, ypac gerai jeigu nori pasikurti emaila ant savo domaino, jeigu netinka @zohomail.com

    chekiraut, škia 🙂

    Reply
  4. kitoks

    Gal mažumėlę ne į tą temą, bet man teko vienam forume kovot su spam’u. Ir būčiau užsi***es negyvai, bet laiku dašuto, kad autentikaciją reik jungti prie stopforumspam serviso (linko nededu -- google viską pasakys). Nu nerealiai ramu pasidarė 🙂 Ir nesvarbu iš kokio domain’o ateina -- dažniausiai jau būna atraportuoti į duombazę.

    Reply
        1. Rokiškis Post author

          Aha, bandžiau. Toks vaizdas, kad mažiausiai pusę Lietuvos jis laiko spamu. Jei įtraukčiau į spamlistus viską, pas ką meilai nesibaigia .lt, tai gautųsi kažkoks panašaus efektyvumo filtras su gal netgi mažesniu false positive lygiu 😀

          Reply
  5. Algirdas

    As tai yahoo. naudoju jau kiektentai metu nuo tada kai gaidys buvo , bet rusku meilu irgi turiu kelis bet dabar nenaudoju cia is tu laiku kai programas vogdavau ir registruodavau tokiuose akauntuose, rusiskus saitus reikia spamint ba rimta chebra ten po defoltu savo info nelaiko gi zinom kaip kgb dirba

    Reply
  6. DonC

    hotmailo nenaudoju.
    @list.ru -- visokioms registracijoms
    @yahoo.com -- užkniso, po truputį persikeliu į @gmail.com
    bet kokiu atveju, jei matau, kad regintis neišeina iš @list.ru -- susikuriu bet kokį mailą, .lt arba @gmail.com

    Reply
  7. Rimbas

    Turėjau ir @hotmail.com ir net @mail.ru ir iki kokių 2005 pirmąjį naudojau, o ruską tai net nepamenu kam kūriau. Bet nuo tada kai @gmail.com susikūriau, tai laaabai retais kartais @yahoo panaudoju tai pačiai registravimosi visokiuose internetuose funkcijai. fajeboke, beje irgi.

    Reply
  8. Rokas

    iš esmės vartojimas hotmail ir kitų microsoft domenų turėtų augti, kartu su Windows 8+ naudojimų, kadangi ten viskas glaudžiai siejama su Microsoft account. Iš to vartotojams išplaukia tvarkingas sinchronizavimas tiek dokumentų, tiek IE tabų ir t.t.

    Reply
  9. E.

    O tai neveikia tas principas, kad vieną kartą patvirtini tokį fake emailą kaip mano ir toliau tas žmogus gali rašyti kiek nori. Spėčau, kad čia dauguma yra sugrįžtančių komentatorių ir į tą spam dėžutę net dėmesio nereikėtų kreipti?

    Reply
  10. Aurimas

    Hotmailas dabar privalomas (galima apeiti, bet cia daugiau advanced juzeriai ta padarys, pvz istrauks interneto kabeli) instaliuojant win 8. Ir nera nieko keisto, microsoftas kaip ir googlas tiesiog risa visas savo paslaugas prie asmeninio accounto. Kaip minejau, galima atsisakyti, bet ateity tiesiog nepavyks isvengti kazkurio MS produkto ir tureti hotmaila bus privaloma 😉 O ir nera jis toks blogas, web sasaja puiki.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Microsoftas, jei nepastebėjote, softo rinkoje eina į žostką nuokalnę. Google, pabandę grubiuoju būdu surišinėti vartotojus, irgi perkreipė vartotojų nuomonę į minusinę pusę.

      Reply
      1. Aurimas

        Nenoreciau sutikti ir OS/Offiso rinkos dalis tai irodo (zinau, kad galim mes cia mustis iki ryto, bet yra argumentu ir i viena ir i kita puse). Kad Google ir Apple siek tiek nustojo augti faktas, o MS smukimas mano nuomone baigesi, o dabartiniai sprendimai nera tokie blogi (turint omeny, kad MS priverstas kurti naujus produktus nuo nulio). O jei vartotoju surisinejime izvelgiat kazka blogo, tada uzduosiu klausima -- kas is didziuju to nedaro?

        Reply
        1. Rokiškis Post author

          Dėl vartotojų pririšinėjimo ir tipo „o kas to nedaro?“ -- tai čia tamstos klausimas maždaug kaip „aš vagiu, ir ką -- tik nepasakokit, kad jūs nevogtumėt, jei galėtumėt“.

          O dėl Microsoft dalies -- rinkos dalis būtent tą ir rodo, ir nėra čia jokių argumentų apie tai kaip muštis iki ryto ar dar kažką.

          Nuo 2004 iki 2012 MS dalis rinkoje nukrito nuo buvusių 95% iki 20%. Netgi asmeninių OS dalis nukrito iki 35%, nors čia ir labai konservatyvus segmentas. Ir perspektyvų gerėjimo jiems nenusimato.

          Žodžiu, dabar ne 2003, o 2013 metai, tad ir pokyčių yra šiokių tokių 😀

          Čia pasižvalgymui, kad bent minimumas orientacijos tendencijose atsirastų -- http://seattletimes.com/html/microsoftpri0/2019853243_goldman_sachs_microsoft_os_has_gone_from_more_than.html

          Reply
  11. Mantas Uosis

    Aš tai skaitau, kad mail.ru tikrai galima dėti į cenzūros kraitelę… kas vis dar naudoja, turės progą persiorientuoti į vakarietiškus servisus 😀

    Reply
  12. Saulius

    O kaip su visokiais apsaugojimais ne pagal pašto adresus, o tiesiog pirmą kartą rašant, kad reiktų įvesti captcha, ar koks pluginas, kuris moka atskirti robotus nuo žmonių, kaip antispam bee ir pan.?

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Tai čia yra whitelistinimas elementarus, kur pirmą kartą reikia kokio nors patvirtinimo.

      Problema ta, kad dalis spamerių yra gudresni botai ar netgi išvis biorobotai, kurie visas kapčas praeina. Ir kai per dieną iš tų kažkiek tūkstančių blokuotų atsiranda kelios dešimtys spamo komentarų -- tai visgi užknisa.

      Tarkim, čionai kokius 98% spamo identifikuoja, false posityvų beveik nebūna, bet tie likę pora procentų užpisa visvien.

      Reply
  13. Saulius

    Beje, google užpiso, kad pradėjo gerus laiškus mesti į spamą, ir kelis svarbius laiškus praleidau, nežinau ką jie ten įjungė, išjungė, perdarė, bet taip neturi būti. Todėl emigruosiu. Kol kas bandysiu…. hotmail 😀
    Tiksliau jau galūnė live.com visai graži.

    Reply
    1. Fisheris

      Turbūt kažkas kitas naudojantis gmail’ą pažymėjo panašius laiškus kaip spamą. Jei keli žmonės taip pažymi, tai tau automatiškai perkelia tokius laiškus prie spamo.

      Reply
  14. ausrys

    D4l hotmailo labia pykt neverta, nes kaip supratau dabartiniai windausfonai pra6o regitruotis paslaugas su hotmailo dėžute…

    Reply
    1. Fisheris

      Norint naudoti „Microsoft“ abonementą nebūtina @homail.com, @homail.lt ar @outlook.com dėžutė. Gali užsiregistruoti su savo el. pašto adresu (@gmail.com, @yahoo.com ir kt.), kad galėtum naudotis „Microsoft“ paslaugomis.

      Reply
  15. giedrius

    Windowfonai gali prašyti microsoft accounto, kuris nebūtinai yra hotmail (bet defaultas), pvz pas mane gmail.com .
    Aš naudoju akismet viename puslapyje (komercinis, moku 🙂 ), ir plius (kaip ir kitur) naudoju ip blacklista ant wp-comment… . Specifika, žinoma, kita -- tenka blokuoti keletą amerikietiškų IP ir beveik visą kiniją nuo postinimo. Na, Stop forum spam irgi kai kur naudoju, nėra taip blogai.

    Reply
  16. MadCat

    As tai viska kas *.ru blokuociau is principo. Atkris daug supermamu ir kitu psichu. Aisku visada bus bent vienas normalus zmogus, bet manau kad didziaja dali nesamoniu atfiltruos. Kas del *hotmail, tai kazkaip keista, nes seniau bent jau default su wondowsais gaudavai hotmail account (nzn kas per nesamone), tai del to gal zmones ir yra pasilike su hotmailais. Ir siaip pakeisti pastadeze yra brangi pramoga, nes prarandi dali subscriptionu ir kiti zmones gali nesusisiekt, tai perejimas turi but gan letas.

    Reply
    1. Aistė

      Ko jau čia taip, persimeti, kad iš seno acc siųstu meilus į naują, ir būni perėjęs.

      .ru gal irgi iš principo užblokuočiau, ypač jei kokį atskalūninį komentarą iš tokio adreso pamatyčiau.

      Reply
  17. ket testai

    Naudoju rusiškas dėžutes, tame tarpe ir mail.ru.
    Logika tokia -- jeigu Rusijos NSA kas nors mano susirašinėjime nepatiks, tai jie tegalės tik šnypšti, o va jeigu užklius USA šnipams, tai jie galės paprašyt sąjungininkų išsiaiškint su tuo tipeliu… O gal aplamai turi kokį automatinį keitimosi protokolą.
    Gal kas žino kokį nemokamą patogų el. pašto servisą Irane?:)

    Reply
  18. Saulius

    O kaip spamo filtras, pririštas prie kalbos, ne prie pašto? Pvz. visi komentarai lietuvių kalba whitelistinami, o kiti jau sijojami kaip įprastai. Kažin ar yra daug spamo lietuviškai, tad neturėtų užteršti.
    Antispam Bee turi/turėjo filtrą pagal šalis, bet gal ir pagal kalbą. Dabar nepamenu.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Prisiminkit faktą, kad lietuviai dažnai rašo be lietuviškų raidžių, o spameriai puikiai naudojasi vertimo programomis ir kopypeistais.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *