Prezidento rinkimų III turas. Ir pastabos.

Balsuok arba balsuok!

Balsuok arba balsuok!

Nuostabu buvo tai, kad jūs ir vėl balsavote už būsimą prezidentą, taip išrinkdami ir parodydami visokius įdomumus, kurie gali grėsti būsimuose rinkimuose (aišku, jei tuose rinkimuose kandidatai bus bent kiek panašūs į tuos, kurie čia, internetuose). Jau po I turo paaiškėjo daug įdomių dalykų, tačiau dar įdomesni ima aiškėti kaip tik dabar, kai prasideda balsų persiskirstymai.

Priminsiu, kad I ture buvo renkama virš pusės šimto kandidatų, o visi galėjo siūlyti savus. Aišku, nemenka dalis kandidatūrų atkrito po to, kai pagal Pareto dėsnį išrinkti buvo II turo dalyviai – tie, kas gavo 80% daugiausiai balsų. Kadangi I ture, skirtingai nei reale, dalyvauti galėjo ir tie, kas negalėtų, iškristi teko keliems nemenką palaikymą turėjusiem kandidatams (taip atpuolė Ingrida Šimonytė, Eligijus Masiulis ir Viktoras Uspaskichas), tačiau jų vietą užėmė keli kiti.

Dėl atkritimo II ture dalyvavo mažiau kandidatų, tačiau kova dėl to pasidarė įdomesnė: kažkas nusivylė ir nebalsavo toliau, o kažkas – priešingai, ėmė balsuoti ir kitus raginti aktyviau. Matyt kažkiek persiskirstė ir kandidatų balsai, ir jų laimėjimo galimybių vertinimai, tad žaidimas pasidarė gerokai įdomesniu.

This poll is closed! Poll activity:
start_date 03-11-2013 01:04:52
end_date 29-11-2013 01:04:52
Poll Results:
Kas labiausiai vertas į prezidentus?

Todėl labai svarbu kad pabalsuotumėte ir kitų paprašytumėte balsuoti. Šitaip mes tiriamuoju-nustatomuoju būdu įvertinsime visokią dinamiką internetuose, o jau paskui galėsime spėti, kad iš lėto, su pusmečio uždelsimu kažkokie panašūs procesai vyks ir toje normalioje realybėje.

Taigi, jei jau pabalsavote ir kitiems vėlgi paplatinote, pažiūrėkime dabar, kas per pokyčiai įvyko II turo balsavime ir ką mes čia dabar matome.

Pokyčiai prezidentų rinkimų II ture

Pradėkime gal nuo to, kad norėjau gauti panašų galutinį balsų skaičių rinkimuose, bet užveikė mane laukti, tad pasinaudojęs savo galiomis viską nutraukiau, kai tie skaičiai bent supanašėjo. Nes kažkaip labai jau nervina, kai per parą vos koks 100 balsuotojų teateina. Kita vertus, tendencijos ėmė darytis aiškios jau praėjus kelioms valandoms nuo rinkimų pradžios, o po kokios dienos pasidarė jau visai gan aiškios. Taigi, nemanau, kad dar diena ar dvi kažką pakeistų. Trumpai tariant, va jums įdomi lentelė:

Kandidatas Balsų I ture Balsų % I ture Balsų II ture Balsų % II ture Pokytis, abs. Pokytis, %
Dalia Grybauskaitė 603 29.56% 548 27.87% -55 -1.68%
Remigijus Šimašius 304 14.90% 495 25.18% 191 10.28%
Vygaudas Ušackas 129 6.32% 217 11.04% 88 4.71%
Andrius Mamontovas 24 1.18% 191 9.72% 167 8.54%
Andrius Kubilius 154 7.55% 183 9.31% 29 1.76%
Eugenijus Gentvilas 26 1.27% 59 3.00% 33 1.73%
Leonidas Donskis 25 1.23% 53 2.70% 28 1.47%
Vytautas Landsbergis 32 1.57% 51 2.59% 19 1.03%
Naglis Puteikis 38 1.86% 48 2.44% 10 0.58%
Valdas Adamkus 25 1.23% 38 1.93% 13 0.71%
Petras Auštrevičius 33 1.62% 31 1.58% -2 -0.04%
Aušrinė Marija Pavilionienė 24 1.18% 29 1.48% 5 0.30%
Zigmantas Balčytis 117 5.74% 23 1.17% -94 -4.57%
Viso balsų 1534 75.20% 1966 100.00% 432 24.80%
Kiti kandidatai 506 24.80% 0 0.00% -506 -24.80%
Bendra suma 2040 100.00% 1966 100.00% -74 0.00%

Kas pirmiausiai krenta į akis – Dalia Grybauskaitė valdo ir II ture. Nors pas ją ir pastebimas nedidelis procentinis kritimas, panašus pokytis nėra esminis – gali būti, kad tiesiog nebalsavo kažkas, kam rezultatas ir taip jau atrodo aiškus. Kita vertus, gal kažkokią dalį balsų nusigrobė vienas-kitas ryškiau kilęs alternatyvus kandidatas. Bendras Dalios Grybauskaitės palaikymo lygis – netoli trečdalio.

Remigijus Šimašius stebina kaip ir I ture: dabar jo palaikymo šuolis pakilo per ištisus 10 procentinių punktų, t.y., nuo ~15% iki ~25%. Jis jau gali lygintis su pačia Prezidente. Gal taip gavosi dėl to, kad ponas Šimašius perėmė kažkiek balsų iš iškritusių kandidatų, o gal mobilizavosi daugiau palaikytojų, bet žaidimas čia įdomus. Tiesa, kadangi jokios politinės jėgos ir spauda pono Šimašiaus nenagrinėja kaip galimo pretendento į prezidentus, tai galim spėti, kad jis gal ir nekandidatuos. O čia būtų labai įdomu pasižiūrėti, kaip jo balsai pasiskirstytų kitiems, tiesa?

Vygaudas Ušackas irgi smarkiai kilo, lyginant su ankstesniu etapu – beveik 5% punktais. Prisiminkime, kad jis balsais čia dalinasi su Andriumi Kubiliumi: matome ir vėl tą patį, ką jau stebėjome I ture – konservatorių kandidatai nesusivieniję, vadinasi kad ima balsus vieni iš kitų, nors ir galėtų šokti aukštai.

Andrius Mamontovas tapo rinkimų sensacija: įtrauktas I turo gale, buvęs visiškai ant ribos, II turo sąraše, jis dabar pakliuvo į lyderių top-80% jau pakankamai užtikrintai. Rinkimų pradžioje, matyt dėl fanų mobilizacijos, ponas Mamontovas laikėsi išvis trečioje vietoje. Man sunku spėti, kas bus, jei ponas Mamontovas nueis į politiką reale.

Andrius Kubilius pakliuvo į top-80%, o tuo pačiu – ir į III turą, gaudamas gana nežymų augimą. Taip ar anaip, 9% balsavusių yra labai daug – tai rimtas palaikymas.

Pastebėkim dar kartą vieną dalyką: konservatorių balai fragmentuojasi per kelis kandidatus. Jie šitaip fragmentavosi I ture, jie fragmentavosi II ture, jie dabar matyt fragmentuosis ir III ture. Tai reiškia, kad labai gerą potencialą turinti partija išsklaido savo pajėgumus – nors galėtų kovoti dėl I vietos, turi kovoti dėl kelių žemesnių.

Su kitais kandidatais – palaikymas beveik nepasikeitė, persiskirstymai buvo gan maži. Išskyrus Zigmantą Balčytį – čia tai jau buvo keistas reikalas. Aš nežinau, ar ten kas I ture smarkiau mobilizavosi, ar kas, bet toks vaizdas, kad II ture jo palaikytojai nusivylė ir nebalsavo, nors reklama buvo platinama ir kai kur kairiuosiuose sluoksniuose. Pastebėtina, kad pvz., Aušrinė Marija Pavilionienė balsų surinko netgi kiek daugiau, nei I ture – matyt ji turi tikrai ištikimų fanų.

Taigi, linksmo jums balsavimo ir gero III turo, ponai ir ponios. Tikiuosi, kad platinsite kitiems, o tada – gal jau pamatysime, kas surinks daugiau, kaip 50%, o gal turėsime dar ir kokį nors IV turą, jei tik nenusibos?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

48 thoughts on “Prezidento rinkimų III turas. Ir pastabos.

  1. Pingback: Prezidentų rezultatai, pastabos ir antras turas « Rokiškis

  2. pliumbum

    Iš Liberalų Sąjūdžio narių girdėjau, kad partija palaikys Grybauskaitę, ir nekandidatuos iš jų niekas. Kažin ar tai dar galėtų pasikeisti 🙂

    Reply
    1. Aurelijus

      Jeigu liberalai dalyvautų su savo kandidatu, tai tikrose apylinkėse būtų antras turas Grybauskaitė-Butkevičius arba Grybauskaitė-Balčytis.

      Reply
    2. Julius

      Ir protingai padarys tie liberalai, nes kam dešiniesiems atiminėt balsus iš Grybauskaitės, kuomet ji ir taip yra dešinioji? Kuomet Seimą okupavo kairieji, dešiniesiems reikia telkt jėgas.

      Reply
    3. Pi.Ei.

      Iš kur tokios žinios? Liberalai nepalaikys Grybauskaitės kandidatūros ir kels savo kandidatą. This is THE FACT.

      Reply
      1. Rokiškis Post author

        Užjaučiu tą kandidatą, kuris sutiks būti keliamas. Tapimas pralaimėtoju būna skausmingas, o ir skirtingai nuo kitų rinkimų, šitu atveju populiarumą atima.

        Reply
    1. Julius

      O aš tai norėčiau, kad Šimašius taptų Vilniaus meru. Šansai realūs, manau.

      Reply
      1. Jonas Povilas N

        Pritariu ir manau,kad jis,kaip buvęs Teisingumo ministras, suvoktų,kad Vilnius yra visos Lietuvos piliečių sostinė,o ne atskiras miestas valstybė,kaip Singapūras.Gal tada baigtųsi tie skirstymai į „iš mūsų kaimo“ ir “ ne iš mūsų kaimo“,galima diskriminacija priimant į vaikų darželius ir t.t. Juk Lietuva yra viena ir nedaloma (LR konstitucijos 10 str.)Gal klystu,bet kartais galima keista situacija,kai asmuo,neturintis Lietuvos pilietybės (turintis leidimą gyventi Lietuvoje),gali turėti daugiau teisių ar privilegijų (kad ir dėl vaikų darželių ir pan.),negu Lietuvos pilietis.

        Reply
    1. Rokiškis Post author

      Pagal logus matau, kad tamsta išvis nei vieno karto nebalsavote. Pasitikrinkite, ar viskas tvarkoje pas jus, nes balsavimo tikrinimas čia pakankamai griežtas.

      Reply
  3. Tadas

    Apmaudoka, jei ir realybėj tarp top 5 tik vienas nebiurokratas kandidatuot linktų. Šiuo kampu: Už Mamantovą!

    Reply
  4. pliumbum

    Tą patį ir iš konservatorių girdėjau, šiuo metu net nesvarstoma ką nors kelti, tik Grybauskaitę remti. Iš šitų penkių galutinių šiuose rinkimuose tik ji ir bus.

    Reply
  5. Pjovejas

    O bet tačiau neteisinga sakyti, kad (cituoju): „konservatorių kandidatai nesusivieniję“. 🙂 Nes patys konservatoriai šiame balsavime tų kandidatų nekėlė. Čia balsuotojai nesusivieniję. Realybėje būtų (jeigu būtų) vienas jų kandidatas ir pasiskirstsymas būtų jau visai kitoks.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Na, tame irgi yra tiesos -- balsuotojai išties čia patys kandidatus rinkosi. Kita vertus, kas nors iš konservatorių galėtų paagituoti už konkretų kandidatą 🙂

      Reply
  6. Leonardas

    Šimašius pats buvo nustebęs dėl viso šito reikalo, bet asmeniškai, palaikant protingiems, lygtai minėjo nesvarstantis kandidatūros. Vienok po penkerių metų labai realu būtų jam dalyvaut.
    Vat į Vilniaus merus būtų sveika jį turėti, nors kaži kaip ten viskas vyksta, nes lygtai Zuoko dauguma vilniečių nemėgsta po praeito valdymo, ale žiū, kažkaip pateko vėl į kėdę.
    Asmeniškai aš manau, kad bus perrinkta Grybauskaitė, nes jai rimtų oponentų iš dabartinės seimo daugumos nėra. Viktoras negali, Prietaisas būtų pasaulinė sensacija blogąja prasme (jis buvo minimas valdančiųjų, kaip kandidatas), o kiti kažkaip nesireiškia. Nu gal Lolreta norėtų išsikelti, bet neturės palaikymo (partija nenori TAIP apsijuokti prieš nepalaikančiuosius rinkėjus).

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Aš irgi manau, kad reale kol kas Grybauskaitė nušluos visus. Tiktai greičiausiai kiek sunkiau, nei per praeitus rinkimus.

      Reply
      1. pliumbum

        Esminiai Grybauskaitės momentai, kurie liaudžiai įsiminė, yra tokie -- kažkiek palaikė violetinius, smarkiai palaikė Kubilių, po to kniso protą naujai vyriausybei su ministrais. Pvz. socdemų tarpe ji palaikymo nelabai turi dėl trečio punkto, o socdemų rinkėjai beveik vieningai yra antivioletiniai (skirtingai nuo konservatorių!). Tai socdemų rinkėjai turėtų būti atkritę tam tikra dalimi. Kitas dalykas -- pasirinkimo nebuvimas. Kaip 2009 metais tiesiog visi kiti buvo šūdai be charizmos, taip ir šiemet kol kas. Butkevičius gal ir populiarus, bet vargiai net socdemų gerbėjai jį mato prezidentu. Visiems kitiems apskritai be šansų.

        Reply
  7. E.

    Labai keistas Šimašiaus pirmavimas balsavime. Nes realiai jis visuomenėje nėra taip gerai žinomas kaip kiti iš čia. Galbūt dėl to, kad šie rinkimai reklamuoti tik FB, kur Šimačius dažnai reiškiasi?

    Reply
  8. DonC

    I ir II balsavau. Šįkart einu ne į rinkimų apylinkę, o į alubarį. Taipogi nėra motyvacijos balsuoti „prieš“.

    Reply
  9. Zaibys

    Speju, kad Mamontovo rezultatai apjungia ta internetu dali, kuri labiau ne politine krypti kazkokia palaiko, o veikiau jo pasisakymus apie VAE (ta prasme sito kandidato atveju, labiau ne rinkimai vyksta o tesiasi referendumas).

    Per tikra referenduma, internetai ji uz tuos pasisakymus lygino su zemem. Dabar, panasu, kad islindo ir ta kita dalis, kuri tada pratylejo.

    Kaip politinio veikejo, man sunku net isivaizduoti i kokia jis partija galetu pretenduoti.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Spėju, kad netgi ne tai kad VAE, o iš dalies protestai, o iš dalies -- svoris tarp tų, kam politika elementariai nerūpi.

      Reply
  10. žiurkė

    kas labiausiai tiketina, is tu 5 labiausiai vertu, 4 kandidatai nedalyvaus, tad bendras vaizdas jau aiskus. neatsiradus pasirinkimo reikes ir situs prezidento rinkimus praleisti.

    mamutova isivaizduot prezidento poste labai sunku, na bet jei dainuot jam nekaip sekesi, galbut politika butu jo sritis.

    Reply
  11. ivardziuotinis

    na šįkart bene sunkiausia buvo -- tik vienas, kurio tapimas prezidentu man būtų nesuvokiamas iš principo ir tik viena, už kurią tarsi kaip ir nebalsuočiau, bet jei ji ir laimėtų, didelės tragedijos nematyčiau. Visi likę -- rinktini, arba labai rinktini. Šiaip net keista, kad asisijojo iki trečio turo maždaug tai, kam aš pritariu. Pasijutau informaciniame burbule.

    Reply
  12. bohema

    Šiandien paskaičiusi tiesioginę Šimašiaus „transliaciją“ iš Seimo į Facebook’ą dėl vieno projekto svarstymo, šiek tiek pasigailėjau, kad balsą šiuose rinkimuose atidaviau ne jam. Taigi čia bus išrinktas Interneto prezidentas. 😉

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Aha, mačiau kaip pribalsavot, kaipgi. Visi jūsų komuniagiškiausi kandidatai dėl to išrinkti ir gavo po melejoną balsų.

      Eikit vieni kitiems subines pačiulpt.

      Reply
  13. Petras

    Manau iš karto reikėjo daryti paskutinį turą Grybauskaitė vs Šimašius, bet anyway.
    Manyčiau Šimašius turi tikrai kelti kandidatūra. Na prezinto postas nesišviečia, tačiau pagrindinis rinkiminės kampanijos tikslas būtų skleisti savo/liberalias įdėjas ir stiprinti Liberalų sąjudį (kuris dažnai balansauoja ties nepatekimo į seimą riba). Manau Šimašius turi daug galimybių patekti į antrą turą, kuriamejo jo balsas tikrai būtų išgirstas ir ko nesugeba padaryti kiti stambesni politiniai susivienijimai. Taigi Šimašius galėtų eiti į prezidentus su tokia politiką.

    1. Common sense ekonominis liberalizmas. Pabrėžiant ne tiek jo taip mėgstamą(ir lietuvoje nelabai populiarų) libertarinį/austrijos mokyklos kapitalizmą, bet akcentuojant visos sistemos subalansavimą ir didesnį skaidrumą (pvz kaip estijoje kur mokesčiai mažesni, bet surenkama daugiau mokesčių į biudžetą). Taip pat daugiau tradiciniai liberalų argumentai: perdaug nepridedant visokių reguliacinių mechanizmų komerciniai veiklai, neapkraunant per dideliais mokesčiais ir t.t
    2.Teismų veiklos gerinimas, nes tai pagrindai kaip veikia ne tik verslas, bet kaip aplamai jaučiasi visuomenėje visi žmonės.
    3.Liberalumas socialinėje srityje, pabrėžiant mažesnį valstybės kišimąsį į tarpasmeninius santykius, kuriam priešpastatomas tiek labai konservatyvus reguliavimas, tiek labai „pažangus“ kuris taip pat labai stengiasi įteisinti visokias „pozytivias diskriminacijas“ ir aklai perkelti visas ES doktrinas į lietuvos įstatymus kurios dažniausiai neturi paramos žmonėsi.
    4.Šiek tiek ES skepticizmo, vėlgi pabrėžiant jog svarbus yra liberalus nacionalizmas, o ne bandant kurti naują „euro pilietį“ ir taip iškeliant ES svarbą labiau už nacionalinės valstybės svarbą. Čia prie to pačio krikuojamas per didelis tiek ekonominis tiek socialinis reguliavimas.
    5.Na ir beabejo kritikuojama Grybauskaitė dėl visų skandalų dar pabrėžiant jog kai kuriais atvejais pasireiškiantį jos autoritariškumą na ir šiaip neturėjimo aiškios pozicijos įvairiais klausimais.
    Taigi jei Šimašius dalyvautų rinkimuose ir ypač jei pakliūtų i antrą turą šias idėjas butų galima ištrasliuoti visuomenei. Manau tai socialinis kapitalas ateičiai.

    Reply
  14. Giedrius

    Mamontovo fenomenas paprastas. Neliko už ką atiduoti balsą, nes tie kas liko -- gali vieni kitiems subines pačiulpt © Rokiškis.

    Reply
  15. bigBro

    as kazko nesuprantu, ar lenteleje vien tik desines ir jai pritariancios sroves politikai? ar pirminis sarasas buvo filtruojamas is anksto?

    juokas pro asaras ima 🙂 rinkimai kur grybauskaite, landzbergis ir kubilius varzysis 🙂 kafka ilsisi :]

    autoriau, politine konjuktura, tai kas kito. jusu rasliava -- kliedesiai.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      O jūs pasižiūrėkite pirmo turo rezultatus ir užsiduokite klausimu, koksai kairiųjų aktyvumas internetuose.

      Nors kita vertus, manau kad nepažiūrėsite, nes čionai nesugebėjote pažiūrėti net šiame straipsnyje esančio II turo rezultatų.

      Reply
  16. Rokas

    Internetu prezidentu taps Simasius, bet daugiau per siuos rinkimus nepasieks. Dalyvavimas padetu ruosti dirva kitiems rinkimams ir asmeniniskai geriau jausciaus turint uz ka balsuot. Bet Lietuva tai ne internetai ir rinkimuose stebins ne Simasius, o Loreta. Ji jau kuris laikas ruosiama, kaip stiprus zmogus galinti kovoti su dabartine prezidente. Nesvarbu, kad sneka pievas, svarbu kad konfliktuoja. Gal dabar reitingai ir mazi, bet darbieciai, kaip tikri sportininkai geriausia forma igauna tada kada reikia.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Aš nemanau, kad Šimašius, kaip ir Kubilius ar Mamontovas kandidatuos į prezidento postą. Šitie internetiniai rinkimai dar ir tuo pasižymi, kad juose ne tie kandidatai, kurie nori, o tie, kurių nori 😀

      O dėl Graužinienės -- man irgi panašu, kad ji daro viską, kad pakiltų viršun ir taptų konkurente Grybauskaitei. Bet ne tas lygis, žinote.

      Reply
  17. Svečias

    Atleiskit, kad ne į temą, čia ant dienų užtikau tamstos blogą kurį dabar iš eilės visą skaitau, ir bendras apibūdinimas visoms tamstos raidėms, kurios sudėliotos įvairia tvarka, trumpai skambėtų taip: common sense. Todėl būtų įdomu, ką jūs pasakytumėt apie vieną tokį straipsnį: http://www.lndp.lt/diskusijos/viewtopic.php?f=136&t=10317 -- ar tai konspirologinis briedas ar vertas apmąstymų? 🙂

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Kaip jums čia pasakius? Kas išvis yra konspiracinės teorijos? Ogi tiesiog tikėjimas, kad kažkokie nestabilias ar tiktai kontekstines sąsajas turintys ir išvis atsitiktinumais paremti įvykiai yra susieti griežtai ir detaliai viską determinuojančio bendro vardiklio ir tas vardiklis -- tai kažkokia organizacija, kuri viską valdo.

      Taigi, tenai yra visiškai atvira konspiracinė teorija. Bet sakyčiau kad stebėtinai gera, kaip tokiai, kuri Lietuvoje rašoma -- ir faktų prirankiota, ir susieti jie, ir pseudologiniai makliavojimai visai grakštūs, ir t.t..

      Reply
  18. Pingback: Prezidento rinkimų IV turas – pereiname prie analizės « Rokiškis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *