Prezidentų rinkimai – V turas

Balsuok greičiau!

Balsuok greičiau!

Ponai ir ponios, mane užkniso laukt, pakol anas turas surinks tiek balsų, kiek anksčiau – atrodo, kad daugelis principingai nusprendžia geriau išvis nebalsuoti, negu balsuoti už tą, už ką nenori. Šitas reiškinys – visiškai toksai pat, kaip ir įprastuose rinkimuose, kur jei nėra nei vieno priimtino kandidato, o visi blogi, tai daugelis irgi neina balsuoti už nieką.

Ta iškilminga manęs užknisimo proga stabdau aną IV rinkimų turą su maždaug pusantro tūkstančio balsų, o ne dviem tūkstančiais. O šitą darysime su kokiu tūkstančiu. Nes taip ar kitaip žiūrėsim, rezultatai prie tokio kiekio nelabai ir tesikeičia – faktiškai, nors ir labai ilgai kabėjo paskutinis balsavimų etapas (kai kurie netgi skundėsi tuo), ale balsų pasiskirstymas nuo papildomo pusės tūkstančio pabalsavimų liko praktiškai nepakitęs.

Žodžiu, pirma imam ir pabalsuojam už tuos vos kelis kandidatus, kurie liko iš milžiniško pirminio sąrašo, o tada žiūrim ankstesnių balsavimų rezultatus.

This poll is closed! Poll activity:
start_date 03-11-2013 01:04:52
end_date 02-02-2014 14:01:08
Poll Results:
Kas labiausiai vertas į prezidentus?

Taigi, jei pabalsavote – paplatinkite šitą dalyką kitiems, o tada jau labai greitai pažiūrėkime ankstesnio turo rezultatus ir pokyčius. Šįsyk žiūrėti gal ir nereiks tiek daug kaip anksčiau – pokyčiai nėra labai radikalūs, o tendencijos iš esmės išlikę tos pačios – iš esmės prognozuotinos ir natūralios.

Pirmiausiai pradėkime nuo lentelės, kur visi rezultatai:

Kandidatas Balsų I ture Balsų, proc. I ture Balsų II ture Balsų, proc. II ture Balsų III ture Balsų, proc. III ture Balsų IV ture Balsų, proc. IV ture
Dalia Grybauskaitė 603 29.56% 548 27.87% 564 28.10% 484 30.87%
Remigijus Šimašius 304 14.90% 495 25.18% 656 32.69% 586 37.37%
Vygaudas Ušackas 129 6.32% 217 11.04% 283 14.10% 240 15.31%
Andrius Kubilius 154 7.55% 183 9.31% 276 13.75% 258 16.45%
Viso balsų 1190 58.33% 1443 73.40% 1779 88.64% 1568 100.00%
Kiti kandidatai 850 41.67% 523 26.60% 228 11.36% 0 0.00%
Bendra suma 2040 100.00% 1966 100.00% 2007 100.00% 1568 100.00%

Visų pirma, reikia pasakyti, kad po ilgos ir atkaklios kovos IV ture iškrito ponas Vygaudas Ušackas. Daugybę turų jis ėjo koja kojon su ponu Andriumi Kubiliumi, vienu momentu netgi truputį šį pralenkdamas, tačiau dabar jau atėjo laikas iškristi. Skirtumas tarp abiejų – labai nedidelis, vos 18 balsų, t.y., tiktai truputėlį daugiau, negu 1%. Reikia pasakyti, kad tai atitinka svyravimo vidurkį kovoje tarp šių kandidatų.

T.y., skirtumas, kurį rodo mums Andrius Kubilius ir Vygaudas Ušackas – ganėtinai statistinis ir rodantis anksčiau jau minėtą ir prognozuotą dalyką: balsuojantys tiesiog nežinojo, už kurį iš šių dviejų konservatorių balsuoti labiau vertėtų. Tačiau dabar jau neapsisprendimo neliks, nes Vygaudui Ušackui šįsyk nepasisekė. Andrius Kubilius per milimetrą laimėjo ir pakliuvo į V turą.

Kita vertus, gal visgi nelaikykime to visai jau atsitiktinumu: per krūvą turų vidutiniškai Vygaudas Ušackas rodė nežymią lėtėjančio augimo tendenciją, kai Andrius Kubilius rodė nežymią greitėjančio augimo tendenciją. Dabar jau nenustatysime, ar tai buvo tiesiog persiskirstymai tarp balsavusių konservatorių (t.y., vienam augant, kitas krenta ir atvirkščiai), ar visai jau kokios statistinės fluktuacijos, bet vaizdas toks, kad Kubiliaus augimo faktorius yra kad ir nedidelis, bet realus. Bent jau aš esu linkęs taip manyti, juoba ir normalios visuomenės nuomonės apklausos irgi tokią tendenciją rodo.

Su konservatoriais čia labai įdomu: sudėjus abiejų šių kandidatų surinktus balsus ir pakėlus netgi labai saikingu sinergistiniu fakoriumi (pvz., nedidukais 20%), Andrius Kubilius turės potencialo aplenkti bet ką. Vat ir pažiūrėsime šitame ture, kaip čia bus.

Kaip matome iš grafiko, tendencijos pernelyg nesikeičia, o situacija ilgai buvo pakankamai aiški. Tačiau ar viskas tęsis naujame ture - vat čia jau didelis klausimas.

Kaip matome iš grafiko, tendencijos pernelyg nesikeičia, o situacija ilgai buvo pakankamai aiški. Tačiau ar viskas tęsis naujame ture – vat čia jau didelis klausimas.

Į ką dar verta atkreipti dėmesį – tai į grafiką, kur matome, kaip balsus renka ponia Dalia Grybauskaitė: čia yra ne reitingų pokyčiai (įvairių įvykių metu stebėjau, kaip keičiasi balsai – juntamų pasikeitimų nebuvo), o labai įdomūs rinkėjų elgsenos pokyčiai. Pirmame ture matėsi, kad Prezidentė laimėjo be kalbų. Todėl dalis jos rinkėjų nusprendė, kad ir be jų išrinks. Rezultatas – smukimas II ture. III ture balsų skaičius nepasikeitė, o turint omeny, kad balsų skaičiai I-III turuose buvo maždaug vienodi, tai reiškia, kad tiesiog atkrito tie balsuotojai, kas pasyvesni.

Tačiau IV ture matome persiskirstymo tendenciją: Dalia Grybauskaitė pakliuvo į tą patį trendą, kurio galima buvo tikėtis – kartu su visais kitais politikais  ji nuėjo į viršų. Tasai trendas jau atsiranda dėl to, kad mažiau populiarūs kandidatai prarado savo balsus, o dalis už juos balsavusių ėmė balsuoti daugmaž išsklaidytai už kitus kandidatus.

Išvada labai paprasta ir matoma iš grafiko – Dalia Grybauskaitė surinko didesnę dalį balsų, nei bet kuriame iš ankstesnių turų.

Na, ir galų gale – fenomenalus ponas Remigijus Šimašius. Jis kyla viršun beveik nelėtindamas tempų ir netgi turi šansą pasiekti mistinius 50%, po kurių taptų laimėjusiu ir viskas. Kodėl jis taip fenomenaliai kyla – nežinau. Gal turi daug labai nuoširdžių fanų (o kiek stebiu jį ant FB – tikrai taip ir yra), o gal visas Liberalų Sąjūdis mobilizuojasi ir auga, o gal dar kažką – man tai nesuprantama, tačiau įdomu.

Taip ar anaip, čia slypi ir dar viena priežastis, dėl kurios užbaigiau ankstesnį rinkimų turą: kadangi Liberalų Sąjūdis paskelbė, kad savo kandidato nekels (t.y., ir ponas Remigijus Šimašius neis į rinkimus, kad ir galėtų), o liberalų partija rems Dalią Grybauskaitę, tai V ture iš principo gali įvykti ir koks nors įdomesnis persiskirstymas.

Vat todėl ir pabalsuokime ir pažiūrėkime, kaip ten bus. Ir po pabalsavimo bus matyti. Manau, kad šįsyk ilgai rezultatų laukti nereikės, nes kokį 1000 balsų surinksim greitai.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

10 thoughts on “Prezidentų rinkimai – V turas

  1. Levander Kroydon

    Prezidentas nelabai ka ir lemia Lieuvoje
    cia esme ne partijose,o zmoniu mentalitete

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Linkas geras, bet jūs šiknasmegenis dibilas, tai aš jus ta proga į tinkamesnę jums vietą nuredirektinu.

      Juoba ir ankstesniuose turuose buvo informuota apie tai, kas ir kaip su šiomis apklausomis, o praeitame ture buvo pažadėti banai panašiems į jus.

      O nežinojimais pas mane niekas nepasiteisins.

      Reply
  2. Vytenis

    Šiaip lyg ir nebuvo daugiau rašytą apie „Norą alternatyvoms“. Kas irgi įtakoja internetų balsavimus. Pirmuosiuose etapuose balsavau už Šimašių, nes manau, kad jis tinkamesnis kandidatas būtų. Tačiau per realius rinkimus, jei Šimašiaus nematau, balsuoju už Grybauskaitę. Nematau šiuo metu Grybauskaitei tinkamos alternatyvos kitaip sakant, bet noriu pasvajoti. Gal tas pokyčių noras kyšo ir už daugiau balsavusiųjų veiksmų?:)

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Vat čia ir yra vienas iš įdomumų su realiu variantu: kažkuriuo momentu su labai aukšta tikimybe netenki kandidato, už kurį norėjai balsuoti, todėl tenka arba balsuoti už nenorimą, arba nebalsuoti visai.

      Reply
  3. perl007

    na, antras pagal norimumą -- nebūtinai nenorimas, įdomu būtų palyginti su preferencinio balsavimo(tataip vikyje pavadinta) rezultatais

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Nebūtinai nenorimas, bet taip ar anaip, persiskirsto. Šiandien vieną klausimą išgirdau tokį, iš vieno žmogaus su labai konkrečiomis pažiūromis: „Ar balsuotumėt už Zuoką, jei reiktų rinktis iš jo ir Graužinienės?“

      Vat tokiais atvejais verta gana smarkiai susimąstyt, ypač jei balsuoti esi linkęs ne pagal visokius reklaminius makaronus, o bandydamas vertinti ilgesnį bakgraundą ir galimas pasekmes.

      Reply
  4. arka

    Virtualiuose rinkimuose balsuoju už Kubilių,nes Šimašius internete ir taip realų fanų klubą turi.;)O realiuose prezidento rinkimuose ,jau antą syki neturiu už ką sirgti,pergyventi ir balsuoti.Nykūs kandidatai,nusibodusi retorika.Skurdi politika nepriklausomoj Lietuvoj,nenokina stiprių,nepriklausomų asmenybių.Brazauskas atėjo iš sovietmečio,Adamkus iš Amerikos kontinento,Grybauskaitė irgi iš sovietmečio,laiku spėjusi integruotis į ES su Brazausko pagalba.A buvo dar Paksas,kaip politikas sužibęs Lietuvos padangėje,bet pažeistas ruso ir kitų smulkių dalykų.Gal ir gerai kad ir vėl intrigos prezidento rinkimuose nebus,sutaupysiu laiko ir nervų,net nereiks eit į rinkimus ar laukti antro turo.

    Reply
  5. Arklimantas

    čia kaip Zuokula Vilniuje. niekas jo nemėgsta, bet daug kas balsuoja, nes alternatyvos tikros nėra. žinoma jei nelaikai savęs polska…

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *