Nebebus daugiau balvonų, paverkit kad Vilnius bus gražus

Vilnius ir Lietuva vis gražėja. Kas metus po truputį, bet kai pažvelgi, kiek mes pasikeitėme per Nepriklausomybės laiką – tai yra neįtikėtina. Pasaulis tiesiog nuostabus. Tačiau, kad viskas būtų gražu, reikia ne tik grožį kurti, bet ir apsikuopti nuo senų šiukšlių. Tiksliau, nepasidrovėkim to žodžio – apsikuopkime nuo šūdų.

Visokių atliekų naikinimu užsiimanti įmonė "Grinda" tvarkingai šalina šūdus iš viešos vietos. Darbininkai už kenksmingą ir šlykštų darbą yra verti premijų, nes daro labai gerą darbą. Nuotraukos autorius - Saulius Žiūra, Vilniaus savivaldybė.

Visokių atliekų naikinimu užsiimanti įmonė „Grinda“ tvarkingai šalina šūdus iš viešos vietos. Darbininkai už kenksmingą ir šlykštų darbą yra verti premijų, nes daro labai gerą darbą. Nuotraukos autorius – Saulius Žiūra, Vilniaus savivaldybė.

Tačiau žiū – pradedi kuopti šiukšles ir jau verkia koloradai, kad verčia balvonus kažkas. Peza apie tai, kad tai esą kažkokia istorija ir kažkoksai paveldas, kuris turėtų kažkam praeitį priminti. Atlekia šimtai ir tūkstančiai koloradinių botų, visokių feikinių ir netgi tikrų Facebook akauntų pas poną Šimašių ir pradeda vaizduoti už balvonų išsaugojimą kovojančias minias. Organizuotai. Matėme jau ne kartą tokius fokusus.

Apie tai, kokią praeitį primena tie balvonai, tai jau Skirmantė parašė savo bloge. Patariu paskaityti, jei dar nepaskaitėt. Sovietinių degradų paminklai savo šlykštiems darbams.

Dar kiti degradai pasakoja, kad čia tik kareivius esą nuimt reiktų, o štai kitus balvonus tai esą palikti, nes esą tie kiti balvonai tai visgi ne okupantai, o nekalti darbininkai, valstiečiai ir studentai, čia jų darbo pašlovinimas tiktai ir taip toliau. Ponas Remigijus Šimašius čia irgi šį bei tą parašė jau apie tai. Tie kareiviai išties gal net mažiausiai šlykštūs, nes mažiausiai melagingi iš vis tų skulptūrų.

Aš dar pridėsiu supratimo apie tai, kas yra propaganda ir kodėl yra siaubinga, kai tokie šūdai stovi Vilniaus centre: Aušvico vartuose yra užrašyta – „Arbeit macht frei“. Irgi esą pašlovinimas darbo. Tik ten yra muziejus, kuris visiems rodo, ką išties tai reiškė šūdinų rudų nacių šnekos. Ką tokios nacių kalbos reiškė išties – žudynes, milijonų žmonių žudynes, kartu viešai skelbiant propagandinį mėšlą. Nusikaltėlių režimai visada stengiasi vaizduoti labai nekaltus, dvasingus ir gerbiančius darbą bei kitokias dorybes.

Deja, Žaliasis tiltas nėra muziejus ir iš principo negali tokiu būti – tai tiesiog tiltas. Beje, gabalais dar ir iš Karaliaučiaus parvežtas, visi turėklai vokiški. Ir iki šiol ten buvo šlykštūs šūdini tamsiai rudi balvonai, skirti sovietų režimo šlovinimui. Bet tų šlykščių balvonų jau nebebus. Turėsime gražesnį Vilnių, be šlykščių rudų konclagerinių stovylų.

Balvonai ant Žaliojo tilto – tai ne kokio nors darbo pašlovinimas. Tai yra sovietinio režimo išsityčiojimas iš to paties režimo kankintų žmonių. Tai propagandinės skulptūros, kurios vaizduoja, esą labai laimingi buvo tie darbininkai, valstiečiai ir studentai, kuriems buvo kalama į galvas apie Stalino saulę, kurie buvo vežami į Sibirą, kurie buvo kankinami ir žudomi, kurie daugybę metų negalėjo laisvai žodžio ištarti.

Išties aš nesu labai pilnai patenkintas tuo, kaip politkorektiškai ponas Remigijus Šimašius organizavo tą reikalą. Aš manau, kad reikia iš tų balvonų išliet klozetus kokiems nors viešiesiems tualetams ir taškas. O versti tuos balvonus reikėjo su fanfaromis, fejerverkais ir šventiniais renginiais, kad visiems viskas būtų aišku. Jei išlįstų kokie koloradai protestuoti – tai tam yra policija.

Ir nėra čia ko vaizduoti, kad esą remontuosim kažkokius balvonus, spręsim kažką ir panašiai. Niekas nieko neremontuos. Šūdų vieta yra klozete. Nėra čia ką nei remontuoti, nei spręsti, nei diskutuoti. Bet kokios diskusijos apie šūdų išsaugojimą – tai yra absurdiškos šūdų kalbos. Jokių diskusijų apie šūdų reikalingumą neturi būti.

Šūdų kalbos yra ir kažkokios šūdinų menamai paveldosaugininkų, o realiai – šūdosaugininkų šnekos apie tai, kad esą kažkoks čia paveldas, kurį esą saugot reikia, negalima panaikinti. Ponai šūdosaugininkai, užsiklijuokite sau šūdą ant kaktos ir eikit į gatves vaizduot Žaliojo tilto balvonų, gal gražesni pasidarysit ir atrodysit protingiau, nei dabar.

Dėl šitokių menamų paveldosaugininkų nyksta Vilniaus senamiestis, nes vienu senus pastatus jie leidžia naikinti, o kitų neleidžia niekaip remontuoti. Tuo tarpu šūdini sovietiniai balvonai – jiems didelis turtas, kurį jie saugo.

Šūdų kalbos yra kai kurių koloradinių vatnikų aiškinimai, kad jie kels riaušes ir protestuos. Matėme tokius protestuotojus prieš kažkiek metų Taline – tiesiog banditai ir gatviniai nusikaltėliai. Pats tas komunistinis proletariatas.

O paskui dar išlenda kokie nors nupušę koloradiniai turistai iš Rusijos, kurie pradeda piktintis kad esą „jei Lietuva nori taikos, tai turėtų saugoti tarybinį paveldą„. Tokius deportuoti be teisės įvažiuoti į Europos Sąjungą. Už karo propagandą.

Tarp kitko, koloradinės juostelės, oranžinės-juodos, jų spalvas sumaišius, gaunasi rudos. Šūdo spalvos. Tą jos išties ir simbolizuoja. Nes visas sovietmetis buvo rudas.

Šūdų vieta yra klozete. Jei šūdas geležinis ir simbolizuojantis – tai jį galima į klozetus perdirbti, kad kokios nors naudos būtų. Jei nesigauna perdirbti į kažką naudingo – galima ir į metalo laužą priduoti. Ir taip bus. Neliks balvonų ant Žaliojo tilto, neliks jokių salomėjų nėrių ir julių janonių mokyklų pavadinimuose, neliks ir Petro Cvirkos balvono, o už koloradines juosteles bus greitai baudžiama taip pat, kaip už svastikas.

Lietuva gražėja ir bus taip, kad viskas būtų gražu. Verkia koloradai, jausdami ilgesį šūdams. Bet šūdus, kad ir nemalonu, reikia išvalyti. Ir tie vatnikai, kas pripratę šūdais džiaugtis, turės susitaikyti su tuo, kad Vilnius gražėja ir šūdų čia nebebus.

Esame laisvi. Ir galime gyventi laisvoje šalyje, kurioje nebūtų šlykščių liekanų. Šalyje, kuri būtų graži ir verta to, kad jaustumės joje maloniai.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

23 thoughts on “Nebebus daugiau balvonų, paverkit kad Vilnius bus gražus

  1. Sliobenas

    Nuoširdus sveikinimas. Pagaliau imamės apsivalyti ir į savo valstybę žiūrime ne kaip į muziejų, o kaip vietą, kuriame gyvename.

    Reply
  2. PopoLopo

    Reikėjo statulas vaivorykštės spalvomis nudažyti. Būtų Putinas pats atvažiavęs ir plikom rankom nusiėmęs nuo tilto.

    Reply
  3. ežys

    Geras, piktas straipsnis. Pritariu visu 100% O koloradai tegul išlenda. Juos pirmiausiai reikia nufotografuot, sukataloguot, kad žinotume kas mūsų šalyje išdavikai. O paskui įplakt jiems į odą…

    Reply
  4. entdx

    Galėtų naują konkursą surengti remontui, kuris biurokratiškai užstrigtų, arba netyčia remontuojanti įmonė bankrutuotų. Biurokratija į naudą.

    Reply
  5. arka

    :pasižiūrim į Grūto Malinauską ir mokomės- daug sovietinio šūdo darmai gavo paturėti, bet nūnai už pavėpsojimą į tą šūdą riebų pinigą lupa ir Visatos Valdovui grynais neatiduoda. Ergo pasiūlom ruskiam tą šūdą nusipirkti. Anie pagal nustatymus privalo sutikti. Tada mes įkainuojame pagal svorį už aurum. Ruskiai nebegali atsitraukti, tad gaunasi- jiems šūdai, mums- atitinkamas svoris aurum.

    Reply
  6. Dalius

    Paklausiau siandien Lietuvos ‘sviesuolio’ visu buduliu vado Uzkalnio pokalbio su p. Rokiskiu, apie kuri isvis nieko nebuvau girdejes todel ir ilindau cia. Jie pasirodo draugai. Ir ne veltui. Ju paziuros beveik identiskos -- Uzkalnis eile kartu ivairiais kanalais gyresi kaip jis banina kitaip manancius ir su net pasilaizydamas klause pasnekovo ar jis taip pat elgiasi. Kurgi ne! Aisku! Ir va tokie ‘sviesuoliai’ dedasi kazkokiais dideliais patriotais ir begaliniais demokratais. Tuo tarpu is esmes yra tie patys isversti komunisteliai su sena gera ideologija -- viska kas man nepatinka uzdrausti ir nuversti ir aplamai -- visi kiti durniai. Sekmes tovarisciai!

    Reply
    1. Saulius

      Kaip puiku, kai žmogaus bute yra visiška demokratija, ir jame gali gerti netgi tie, kurie žmogui nepatinka.

      O pati demokratiškiausia šalis turbūt yra Peru.

      Reply
      1. kardas

        Tęsiant mintį Sauliau, tai tie girtuokliai prisigėrę duos į snukį šeimininkui, o ir vienas kitam, tada šeimininką išmes už durų ar kur dar blogiau, grįžę apdergs visus kampus, o po to spjaudysis kaip aplinkui smirda ir kokie visi š… ir valdžia š… O jie patys tai tokie nekalti nuskriausti valrgšeliai, nes gyvena kažkieno, o ne jų š… apdergtame bute, ir jiems niekas nieko NEDUODA…
        Kur tai girdėta? 🙂 Žinom žinom….

        Reply
  7. Pjovejas

    Bet šiaip tai kažkokia iškreipta situacija… Taip džiaugtis savaime suprantamu dalyku, kuris seniai turėjo būt padarytas. Kažkas vis tik blogai susiklostė mūsų valstybėje su desovietizacija.

    Reply
    1. kardas

      Tai kad viskas aišku kas blogai susiklostė -- Liustracijos komisija susimovė, t.y. nieko doro nenudirbo. O ir kaip nudribs, jie reikėjo 90% to meto valdžios ir netgi kokių 60-80% šio meto valdžios „išliustruoti“ iki gyvos galvos neprileisti valdyti… Dovydas prieš Galijotą…
      Easy.

      Reply
  8. Pjovejas

    Beje į šią temą, kaip kaunietis galiu papasakoti, kaip bukagalviai biurokratai, kurie turi rūpintis paveldui, leido atsitikti kažkokiai nesąmonei. Kaune yra toks liaudyje vadinamas Aleksoto tiltas (oficialiai Vytauto Didžiojo). Tai va, jis yra (deja jau dabar buvo) pakeliamasis tiltas. Ir jis turėjo irgi tarybinės simbolikos. Ir paveldo biurokratai irgi prieštaravo kažkada dėl jų nuėmimo. Kol jie prieštaravo LTSR herbų nuėmimui, rekonstrukcijos metu buvo betonu UŽLIETI pakėlimo mechanizmai. Kas kad jie neveikė, bet tai gi buvo realiai techninis paminklas! Paminklosauga šiuo atveju TYLĖJO.
    Aš įtariu šis nusikalstamas neapdairumas buvo viena iš priežasčių, kodėl paskui vis tik buvo išduotas leidimas ir herbus nuimti.

    Reply
    1. Saulius

      Beje, ant sienelės priešais Aleksoto tiltą irgi yra vienas simbolis – penkiakampės žvaigždės perlaužtuose vokiškuose kryžiuose. Priminimas apie tai, kad tiktą statė vokiečių belaisviai.

      Ir iš diskusijos apie balvonų nukėlima LRT „Teisėje žinoti“ – „Argi šios skulptūros dabartinei visuomenei kelia diskomfortą?“
      Man šios skulptūros nekelia diskomforto. Man diskomfortą kelia tie, kam jos sukuria komfortą.

      Reply
    2. Haris

      Vikipedijoje rašo: ,,Iki 1948 m. pastatytas laikinas medinis tiltas. Kai jį nunešė potvynis, vokiečių karo belaisvai pastatė dabartinį tiltą (arch. Levas Kazarinskis). Tiltas turėjo pakeliamąją dalį, tačiau ji veikė blogai ir nebuvo naudojama. Nebeliko arkinių konstrukcijų, paliktos tik tarpinės tilto atramos su ledlaužiais ir ramtai. Tiltas paaukštėjo apie porą metrų, įgavo nemažai naujų bruožų,,
      Tai gal užliejo dėl patogumo, kad nebūtų sujungimo, nes pakėlimo sistema blogai veikė?

      Reply
      1. Pjovejas

        Aš nesakau, kad ji turėjo veikti, aš sakau, kad būt galima imti pinigus iš turistų už jų apžiūrėjimą, pvz., palikt kaip techninį paminklą. Nepagalvojote apie tai?

        Reply
        1. Haris

          Na, sovietų sąjungoje nebuvo daug, turistų, priverstinai turistavo tik inteligentai Sibiran…
          Iš kitų šalių neatvykdavo, nebent tik iš Varšuvos pakto. Ir tai ne patys, o vedini visokių organizacijų. O jų programose buvo aplankyti muziejus, ir labiausiai sovietus garsinančias vietas, į jas tiltas neįėjo, nieko ypatingo jame nebuvo. Todėl jiems labiau apsimokėjo sutvarkyti tiltą, pagerinti jį, panaikinti sujungimus.
          Dar rekomenduoju filmus pažiurėti apie sovietini ,,roju“
          http://freetexthost.com/4uvoxizz1h

          Reply
    3. Haris

      Mano nuomone, jų tikrai nereikia Vilniuje, bet manau, kad tai visgi kultūros vertybė.
      https://lt.wikipedia.org/wiki/Vilniaus_%C5%BEaliasis_tiltas#Tilto_skulpt.C5.ABros
      Nevisos skulptūros skirtos kariams, bet vieno pažįstamo tėvui nepatinka jų nukėlimas, jis kariavo II pas. Turi apdovanojimų. Galbūt priima kaip nepagarbą. Bet kita vertus, kaip kažkas čia sakė, jos gąsdina praeivius, miesto svečius, ir akivaizdžiai mena sovietmetį, dėl savo panašumų su kitomis sąjungos skulptūromis. Tokių gi buvo beveik kiekviename mieste. Ir visų temos panašios : kariai, komunizmas, pramonė, žemės ūkis.
      Mano nuomone, geriausia būtų jas restauruoti, ir perkelti į Grūto parką, nes jis skirtas visokioms sovietinėms skulptūroms, ir kitiems reliktams. Nepirtariu Tamstos nuomone, jas išlydyti į dangčius, ar klozetus, nes kaip jau sakiau, gali įžeisti senesnius žmones, ir sukelti visu, kuriems prie ruso buvo geriau, pasipiktinimą.
      Pasiskaitykite: http://www.grutoparkas.lt/

      Reply
      1. kardas

        Prie ruso buvo geriau tik parazitams; na dar keliems vargšams mokslininkams, galbūt…

        Reply
  9. Arklimantas

    gal aš jau senas, bet negaliu rimtai diskutuoti apie tokius dalykus. šie balvonai -- paminklas mūsų šalies didžiausiems ir nuožmiausiems priešams ir jokiomis debiliškomis kalbomis to neužtušuosi. pyderai „paminklosaugininkai“ turi būti sušaudyti už piliečių vertimą garbinti savo budelius 25 metus …

    Reply
  10. sekmas

    Neturiu kategoriškos nuomonės dėl statūlų nupūtimo nuo vaizdo ir dėl šio įvykio turiu tiek už tiek prieš jausmų. Šalinti, nes skaudu matyti skaudžios ir neteisingos istorinės patirties simbolius. Palikti, nes kartais reikalingi simboliai, kurie mums primintų apie skaudžią praeitį. Ir nereikia aklai laikyti pykčio prieš mąstančius kitaip ar turinčis kitokią nuomonę, nes didžiausias blogis susiskaldžiusi Lietuvos visuomenė, ko siekia blogų kėslų turintys subjektai. O mes kaip kokie avinai rėkiam ir pasiruoše snukius daužyti kas už statūlų pašalinimą vs. kas prieš, kas nešioja kolorado juostas vs. kas ne, kas ant namo rašo lenkiškai vs. kas til lietuviškai ar išvis be lentelės gyvena. Taip mes patys tampame balvonais užmiršdami bendruomeniško pilietiškumo ir šeimininkiškumo principus. Nereikia lot ir eskaluot dėl kiekvienos nuomonės, nes tame š**o rūke dingsta esminiai dalykai ir mahinacijos. Nieko naujo nepasakiau, bet vietoj nuimtų statūlų gal susimetam ant dujų „meniškūjų“ vamzdžių? Manua bendra suma neturėtų viršyti milijono EUR už įdėją ir antro milijono už įgyvendinima. Neabejoju, kad VEKS’o atstovai mums šiuo klausimu su malonumu ir už nebrangiai pagelbės. Te gyvuoja menas!

    Reply
    1. Jonas Povilas N

      Ar įsivaizduojate Reicho kareivių skulptūras su schmeisseriais Paryžiuje,prie Triumfo arkos ar kitoje vietoje? Ar tokios skulptūros Prancūzijoje būtų laikomos menu,paveldu arba tolerancijos kitai nuomonei išraiška? Nemanau.

      Reply
      1. Haris

        Nors Stalinas ir Hitleris, padarė vienodai nusikaltimų, gal Stalinas net daugiau, nes ilgiau valdė. Bet karo nusikaltėliu laikomas tik Hitleris. Net dėl Katynės žudynių kaltino vokiečius, nors nepriklausoma komisija nustatė, kad tai sovietų darbas, bet sąjungininkai nenorėjo tarpusavyje pyktis. Todėl sovietų atributika, ir palikimas priimamas atlaidžiau. Jeigu kas nors Rusijoje iškeltų CCCP vėliavą, ko gero nieko nenutiktų, ypač, kai karalius Putinas su nostaligija žvelgiai į sovietmetį. O jeigu Vokietijoje iškeltu nacionasocialistų svastiką, kogero supakuotų nespėjus suskaičiuoti iki 20.

        Reply
  11. Pingback: Paverk, Drėmaite | Rokiškis Rabinovičius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *