Vamzdžio nekenčia balvonai, balvonų neliko, o vamzdis stovės

Ponai ir ponios, ar pastebėjote vieną fenomeną – vos tik užeina kokia kalba apie tai, kad balvonus nuversti yra gerai, išsyk pradeda iš visų pakampių lįsti visokie gyvi balvonai (tiesa, nors jie ir ne iš ketaus nulieti, bet vietoje smegenų pas juos visvien ketaus kietumo rudi sudžiūvę daiktai), kurie ima cypti apie tai, kad reikia nugriauti visus pastatus, kelius, išardyti bėgius ir svarbiausia – nugriauti vamzdį, kuris stovi Vilniuje, prie Nėries?

Balvonas sėdi raudonoje dėžėje

Balvonas sėdi raudonoje dėžėje

Cypia šitie balvonai nuolat maždaug vieną ir tą patį: „kodėl vamzdžio nenugriaunat, jei jau tarybinį paveldą naikinat, kodėl griaunat gražias skulptūras ir nenugriaunat vamzdžio, kodėl nenugriaunat visko, ar nors vieną namą nauja valdžia pastatė, tai kodėl vamzdis jums netrukdo, kodėl vamzdžio nenugriaunat?

Ponai ir ponios taigi nuostabu. Vamzdis varo juos iš proto. Panašiai ir putinistus varo iš proto vaivorykštės spalvos. Berods kažkur Švedijoje mirtinai buvo užtrolinta Rusijos diplomatinė tarnyba, kai visur aplink ją buvo pripaišyta vaivorykščių. Taip ir vamzdis juos varo iš proto, nes kur tik koks koloradinis, tai ir cypia apie vamzdį. Tą, beje, labai gerai ponas Algis Greitai pastebėjo neseniai.

Vamzdis yra bukas ir surūdijęs. Jis simbolizuoja į kanalizaciją nuleidžiamus mūsų visų pinigus. Bado akis biurokratams, nomenklatūrininkams, o tuo pat metu ir jokio darbo nenorintiems dirbti pašalpų gavėjams. Kaip tik tai specifinei pašalpų gavėjų rūšiai, kuri niekada neieškos darbo, bet gyvens iš pašalpų ir piktinsis tuo, kad valdžia bloga, nes pašalpos per mažos (nesigauna už jas pakankamai bambalinio nusipirkti, tenka dar ir elgetauti ar vogti, o tada juk ir policija gali pagaut – štai kokia bloga ta valdžia).

Jie žino, kad vamzdis simbolizuoja būtent juos, nes jie patys kaip kanalizacija, į kurią nuleidžiami visų mūsų mokesčiams sumokėti pinigai. Jie kaip sovietmetis, nes jie mąsto sovietiškai – ne kad žmogus turi užsidirbti ir daryti kažką prasmingo, o kad valdžia viską turi reguliuoti ir juos pašerti, kaip konclageryje duodama ėdalo.

Todėl tokie balvonai piktinasi tuo, kad nuo Žaliojo tilto buvo nukelti balvonai, nes dingsta taip paskutiniai sovietizmo simboliai. Ir kartu jie piktinasi vamzdžiu, nes vamzdis jų pasąmonėje sukelia stabilų jų pačių beprasmiškumo vaizdinį.

Balvonai pamato vamzdį, pasijunta, kaip tie daiktai, kurie nuleidžiami į klozetą, tada pamato nuverčiamus kitus balvonus ir supranta, kad jau juos pačius nuleidžia į klozetą. Toks primityvus ir bukas, netgi beveik nesuvokiamai durnas jų mąstymas.

Ponai ir ponios balvonai, vamzdis stovėjo, stovi ir stovės, specialiai kad jums badytų akis, kad jūs matytumėte, kokie jūs beprasmiai, koks visas sovietinis režimas buvo beprasmis ir kokia visa biurokratinė nomenklatūra su visokiomis balvonų saugotojomis yra beprasmė.

O balvonai niekada nebus jau sugrąžinti, nes jų nereikia niekam. Bet visgi apie balvonų likimą dar reiks visuomenei pasvarstyti – ar perlydyti juos į kanalizacijos vamzdžius, ar klozetus iš jų padaryti.

Ta proga prašau atsakyti į apklausos klausimus (į šios apklausos rezultatus bus kažkaip atsižvelgta, svarstant balvonų likimą, aš jums garantuoju):

This poll is closed! Poll activity:
start_date 21-01-2015 02:39:27
end_date 15-11-2015 16:26:09
Poll Results:
Ką reiktų padaryti su nuimtais Žaliojo tilto balvonais?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

13 thoughts on “Vamzdžio nekenčia balvonai, balvonų neliko, o vamzdis stovės

  1. ignitron

    Laikas parodys. Laiko testo balvonai neišlaikė. Praeis pora dešimtmečių, bus pats metas galvoti, ką daryti su vamzdžiu. Gali būti, kad bus toks pats bajeris, kaip ir tas mažiausias pasaulio dangoraižis Amerikoj: kažkas padarė finansinę aferą, bet laikas nuoskaudas išgydė ir dabar visi juokiasi.

    Reply
  2. As

    Nors laiminėjantis variantas ir puikus, visgi pastatyti keturis didelius bybius ant tilto postamentų (įamžinant Mykolo Klecko veiklą bei nuopelnus Vilniui), o operos žiedo viduryje gigantišką Visatos valdovo skulptūrą reiktų. Ir važiuotų visi vilniečiai ir turistai pasižiūrėti jų ir pagarbinti.

    Reply
  3. Vytautas

    Norėčiau tikėti, kad visgi latvių g. nesugebėjo pasamdyti kažkokios rimtesnės kontoros artimai susipažinusios su vietine situacija. Vamzdis tėra ambasados nustatytas tinkamas „vietinis pasipiktinimo šaltinis“, kurio kryptimi proxiniai troliai bandytų kelti bangas.

    Tik reikalas tas, jog tas vamzdis IRL niekam nerūpi, taip pat kaip ir tie balvonai. ORT net vatnikų rasti nesugebėjo ir ėmė interviu iš pravirkdytos apie jaunystę babulkos ir „žurnalisto“, t.y. savęs paties.

    Totalus pravalas, lyginant su Talinu, kacapams.

    Reply
  4. Jonas Povilas N

    Vamzdis yra tvarkoje,bet,mano nuomone,Vilniuje reikia paminklo ir Lietuvos prezidentui Antanui Smetonai,kuris buvo ir 1905m. Didžiojo Vilniaus Seimo prezidiumo narys.Nepriklausomybės akto signatarui,Lietuvos Tarybos pirmininkui dr.Jonui Basanavičiui (vis žadama);Nepriklausomybės akto signatarui,pirmajam Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos direktoriui Mykolui Biržiškai;Lietuvos prezidentui,Didžiojo Vilniaus Seimo nariui Kaziui Griniui ;Konstantinui Stašiui, atgauto Vilniaus burmistrui 1939-1940 metais; taip pat reikėtų paminklų Vilniaus centre .

    Reply
  5. Paulius Žuvyčius

    Pastatyti prie ambasados narvuose ir kaip Kauno meras siūlė vaivorykštės spalvomis nudažyti.

    Reply
  6. Ingrida Šimonytė

    Ekscelencija kunigaikštis, kurį andai sutikau su Ukrainos vėliavos spalvų glaustinuke ir treninginėms, kuriais jis labai didžiavosi, atrodo, vardu Vildaugas, o ne Vilgaudas, nuo vilkų daugeto, o ne gaudynių. Jei jam kas duos alaus už metalo laužą iš balvonų, gal dar gražiau trauks „Amerika, Amerika“ po langais 🙂
    Grūtas, mano nuomone, nėra daug geresnis už Žaliąjį su balvonais. Skirtumas tik tas, kad visa tai ne sostinės centre, o kažkur giliam miške, kur gali ir neprivažiuoti ir išvengti akistatos. Ten visos tos Marytės, keturi girti stabdantys taksi ir brendantys nuo laiptų prie ex-Kronikos kinoteatro snukiai yra tarsi koks fun, skirtas pasifotkinti ir pasiselfinti. Sostinės svečiai iš Vakarų panašiai naudodavo ir balvonus -- gi juokinga, sakė jie, post’indami savo nuotraukas iš Vilniaus su soldatu tarsi iš kokio Murmansko. O juk jokio fun tuose tvariuose nėra, net giliam miške. Todėl ir sovietinių himnų bei maršų plėšimas pod vodačku v granionom šitų tvarių apsuptyje, atseit, dėl bajerio, yra tas pats sovietinių autų uostymas, tik truputį pasislėpus, arba visiškas režimo esmės nesuvokimas (tuo pasižymi turistai ir ,retsykiais, vietinė jaunuomenė). Žinia, nemanau, kad visur ir visada reikia vaikščioti su tautiniu kostiumu, kankliuojant „Marija, Marija“ ir „Kur tas dulkėtas traukinys“, ant pečių užsimetus kryžių ir pamaldžiai nudelbus akis. Visgi, manęs neveža tas lengvabūdiškas požiūris į tai, kas yra didelė tautos tragedija, kurios pasekmes, visų pirma, pasireiškiančias negebėjimu priimti laisvės kartu su atsakomybe, jausime dar ilgai.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Būtent. Grūtas yra cirko vieta, kur iš totalitarinės tragedijos daromas smagumas. Gal tai ir nėra taip blogai, kaip laikyti kokius balvonus vidury miesto, bet tai nėra tas variantas, kuris išties būtų geras.

      Reply
        1. Rokiškis Rabinovičius Post author

          Pastebėkit, kad ji dar pridėjo gale frazę „čia tik mano nuomnė“. Dar ji galėjo pridėti „peace“, tai išvis būtų pavyzdys tada.

          Ir jos nelaimei, vamzdis stovės, o balvonai nestovės.

          Reply
  7. Pjovejas

    Ponas žiurkėne, net Monikutė pasisakė, kad šias skulptūras reikėjo išsaugot, arba kartu nugriaut Lukiškių aikštę, beigi Seimo pastatą. O taip pat pons Kiguolis taip mano. Nu gi negali tokie iškilūs žmonės klysti?

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *