Sistemų administratorių diena – 2016

Ponai ir ponios. Štai jau ateina sistemų administratorių diena – kaip pavasaris ir ruduo, kaip digitalinis randomų lietus, visai nerandomiškai taikantis į paskutinį liepos penktadienį. Byra skaičiai, sukas internetai, pasaulis tobulėja ir ši diena tampa vis svarbesne. Aš tikiu, kad po kiek laiko ji taps nacionaline švente. Išvis nedarbo diena, kaip Žolinės ar Joninės ar Kalėdos. Mes susirinksime tokią dieną prie kompiutrių būreliais ir dalinsimės gėrio pokemonais.

Kartais sistemų administratoriai ir tokius superkompiuterius administruoja. Tiksliau, su tokiais superkompiuteriais jie kartais žaidžia. Tiksliau, aišku, tai jau senovė, bet čia vienas iš nuostabiausių visų laikų žaislų - Cray. Kainuodavo toks daiktas maždaug panašiai, kaip kokios nors valstybės biudžetas.

Kartais sistemų administratoriai ir tokius superkompiuterius administruoja. Tiksliau, su tokiais superkompiuteriais jie kartais žaidžia. Tiksliau, aišku, tai jau senovė, bet čia vienas iš nuostabiausių visų laikų žaislų – Cray. Kainuodavo toks daiktas maždaug panašiai, kaip kokios nors valstybės biudžetas.

Aš jau nežinau net, kelintą kartą čia vienaip ar kitaip užsiimu sistemų administratorių dienos dalykais. Gal kokį 14-ą? Nežinau, nes nesugebu suskaičiuoti tiek. Ir net nesu tikras, kokioje šitai skaičiavimo sistemoje. Bet kiekvienais metais noriu, kad būtų kažkas didesnio, mažesnio, bet būtinai smagaus ir gero. Kad sistemų administratoriams būtų šventė 🙂

Sistemų administratoriai – tai tie žmonės, kurių dėka dabar dirba viskas. Vieni sistemų administratoriai valdo elektrines, kiti – prisijungia kompiuterius prie mašinų ir patvarko jas, kad šios važiuotų. Dar kiti – valdo ir kosminius laivus, ir išvis nesuprantamus dalykus. Kompiuterių pilna visur. Jų begalės. Ir jų vis daugiau ir daugiau, ir daugiau.

Cxbzn lnzxutm ixkldtbmrmb, etblotb ztebmx wterotnmb dhgdnklx!

Mes nešiojamės kompiuterius savo kišenėse – eilinis šių laikų smartfonas yra kokį tūkstantį kartų galingesnis už tuos asmeninius kompiuterius, kurie buvo prieš kelis dešimtmečius. Gaunasi taip, kad jau kiekvienas žmogus po truputį tampa vos vos sistemų administratoriumi. Kad ir nedideliu, bet visvien.

Mes gyvename pasaulyje, kur susilieja skaitmena ir realybė – viskas apsijungia taip, kad kartais net nežinome, kur kažas tikra, o kur ne. Ir tai – irgi sistemų administratorių darbas. Tylus, nepastebimas darbas. Darbas, kuriantis stebuklus.

Žinote gi, jei sistemų administratorius dirba kaip pašėlęs – tai reiškia, kad kažkas blogai, kažkokia katastrofa. Jei jis žaidžia žaidimus – reiškia, kad viskas tvarkoje.

Ponai ir ponios, aš linkiu, kad visi mūsų sistemų administratoriai, tie žmonės, kurių dėka mūsų pasaulis toks nuostabus, elektroninis, kompiuterinis ir įspūdingas – kad visi jie kuo daugiau laiko galėtų žaisti žaidimus. Kad viskas būtų gerai. Kad mes ir patys galėtume niekuo nesirūpinti ir žaisti žaidimus 🙂

Ir žinoma, kadangi jau kuriame šventę (visi mes galime prisidėti) – tai prašau jus užsiregistruoti FB įvykyje, ir visus sistemų administratorius pakviesti 🙂 Nors žinoma, pilna registracija, kaip jau įprasta, prasidės nuo sysadminday.popo.lt – laiko liko nedaug, vos kelios valandos.

Pasveikinkime visus pažįstamus sysadminus – liko nedaug laiko iki sistemų administratrorių dienos. Padarykime, kad būtų šventė – kad jie pasijustų išties svarbiausiais! 🙂

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

22 thoughts on “Sistemų administratorių diena – 2016

  1. VT

    Kas čia per tekstas?
    Cxbzn lnzxutm ixkldtbmrmb, etblotb ztebmx wterotnmb dhgdnklx!
    Kokiu būdu užšifruotas? Čia vienkryptis ar dvykriptis kodas?

    Reply
      1. VT

        🙂 Man iškart kilo mintis apie Cezario šifrus.. Prisiminiau kadaise naudotą str_rot13 funkciją PHP kalboje. Susiradau online toolsą, bet žiū ne… Be ryšio… Vistik supratau, kad čia perstumiamos tik raidės, kaip Cezario šifre, tik nežinomas postūmis.. Puoliau rašyt programą, bet patingėjęs susiradau internete tokį tools’ą http://www.xarg.org/tools/caesar-cipher/ kur netgi raktą (postūmį) galima keist.
        Aš sugebėjau perskaityti, laisvai galiu dalyvauti konkurse! Iškoduota! Laukiam vakaro..
        Aišku, vakaras jau prasidėjo, galim linksmai pasismagint 🙂

        Reply
              1. VT

                Šit kaip.. Tuomet neturiu tinkamų instrumentų bei laiko knistis giliau, kur tematau tiktais baltą ekraną 🙂 Nors gal ir įdomu būtų

                Reply
  2. VT

    Beje, ar programuotojai išmesti už borto? Vietos tėra tik sysadminams? Kažkaip be programuotojų nebūtų ką veikt ir administratoriams, ką prižiūrėti ir pan… 🙂

    Reply
  3. Saulius S.

    O dabar padori vaizdo plokštė yra dešimtį kartų galingesnė už gražuolį „Cray“.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *