Elektroninės cigaretės: iQOS

Galų gale, jei jau taip gavosi, kad rašiau apie visą tą rūkymo blogį, visokias ten iš to kylančias baisybes ir savo bandymus mesti nikotiną, tai parašysiu ir apie dar vieną daiktą – iQOS. Tai elektroninės cigaretės, kurias gamina Philip Morris. Juoba, kad paskutiniame tos temos straipsnyje jau truputį apie tai minėjau, tai atitinkamai, šiandien atėjo diena pavaryti ką nors blogo ir ant jų.

Čia taip atrodo dėžutė nuo to iQOS daikto, o ant dėžutės pavaizduotas tas daiktas.

 

Mano istorija su iQOS prasidėjo tada, kai aš parašiau, kaip elektroninės cigaretės yra muilo skonio ir išvis neįmanomos rūkyti, nes tiesiog muilas jos. Ir išvis blogai. Tiesą sakant, jau kažkaip nelabai ir atsimenu, ką aš ten rašiau, bet atsimenu, kad pasipiktinimo buvo tiek, kad maža nepasirodė.

Pasipiktinimas baigėsi tuo, kad vienas draugas mane įkalbėjo kažkaip pabandyti visgi tų įprastų elektroninių cigarečių, o štai kitas – ėmė ir atvilko man iš kažkokios savo kelionės tą daiktą, apie kurį rašau šiandien – iQOS cigaretę. Ir tai cigaretei skirtų rūkalų truputį, kad būtų ką rūkyti (aišku, geriau jau būtų išvis nerūkyti). Tai aš apie tai parašysiu, nes manau, kad tokių čiūdų niekas čia Lietuvoje tiesiog nematė.

Reikalas su iQOS čia paprastas (tiesa, atleiskit, kad rašau šiek tiek pagal nerišlias nuotrupas iš atminties – pasakoju tą, ką iškapsčiau iš internetų): kadaise Philip Morris nusprendė, kad visvien nėra kur dėtis, nes elektroninės cigaretės plis ir visvien kaip nors išplis, o todėl problemą reikia paversti sau išlošimu. Na, ir padarė jie tokią elektroninę cigaretę, kuri buvo skirta Japonijos rinkai (kur ir taip pilna keistenybių), o japonai ėmė ir užsikabino.

Maždaug taip atrodo tas daiktas, kai jį rūkai. Juodas daiktas – tai ta elektrinė cigaretė, o baltas – tai ta speciali į iQOS kišama tabakinė cigaretė. O tas mygtukas skirtas tam, kad jį paspaustum, ir kol nenustos lemputė šviest, tai ir rūkytum. Žodžiu, viskas paprastai.

O po to jau Philip Morris ėmė tas cigaretes platinti ir kitose šalyse. Jei gerai suprantu, dabar tos cigaretės parduodamos Šveicarijoje, o iš Europos Sąjungos valstybių – Italijoje ir Vokietijoje. Ir matyt kažkaip po truputį plės savo rinkas ir į kitas šalis. Aišku, klausimas ar ateis čia į Lietuvą, nes dalykas tai brangesnis ir todėl tinkamas labiau tiems, kas yra aptekę pinigais.

Atidarius tą kandiklį, matosi jo viduje esantis kaitinimo elementas. Ant jo ir užsismeigia iQOS skirta cigaretė. Elementas kaitina, o tabakas skleidžia tabakinius garus. Kadangi degimo nėra, dūmai nesusidaro, o todėl ir smarvės nebūna.

Taigi, tiek vat istorijos ir šiaip pabirų. Dabar skirtumų tarp iQOS ir kitokių cigarečių, o ir šiaip savybių, kad išsyk būtų aišku:

  • Rūkomos būna tokios mažos specialios cigaretės, kurios kišamos į tą iQOS, kaip į kandiklį. Cigaretės trumpos ir kiek plonesnės už įprastas. Plonesnės – tam, kad nesutilptų įprastos, nes tinka tik specialios. O vat tose specialiose cigaretėse – kažkoks ten kitoks tabakas ir taip toliau. Tos cigaretės trumpos, bet šiaip tai tiesiog primena cigaretes su filtru. Tik labai trumpas. Yra „Marlboro“ ir dar kažkokios „Heets“. „Marlboro“ yra poros stiprumų, ir dar mėtinės.
  • Bendrai rūkymo pojūčiais labiausiai iQOS primena, ko gero pypkę. Reikia trupučio laiko (kelių sekundžių), kad įkaistų, dūmai yra mažiau graužiantys ir nesmirdantys. Tiksliau, techniškai žiūrint, tai išvis nelabai dūmai (nes degimo tai nėra), o kokie tai tabako garai, bet nežinau, kaip tai tiksliau pavadinti. Kita vertus, pagal tai, kiek laiko užima rūkymas – lyg ir įprastos cigaretės.
  • Griežtai techniškai žiūrint, iQOS tiesiog neturi dūmų – tai yra tabako garai. Čia ir yra skirtumas: dūmai susidaro, kai vyksta degimas ar smilkimas – t.y., oksidacija, anglėjimas ir taip toliau. Įprastų cigarečių dūmai dėl to ir smirda, ir kenkia, ir išvis kvėpuoji kažkokiomis suodžių ir yrančių medžiagų dalelėmis. O iQOS – nežinau, kiek kenkia, bet aišku yra tiek, kad kai nėra degimo, tai netinkamų medžiagų į tuos garus turi arba nepakliūti, arba pakliūti daug mažiau. Technologijos kitos.
  • Lyginant su įprastomis cigaretėmis, tiesiog beveik nesmirda, tačiau rūkymas kažkoks visai kitoks: esmė ta, kad ta cigaretė yra įkaitinama, o kai trauki tabako garus – ji vėsta ir rūksta silpniau. Tuo tarpu įprastos cigaretės – atvirkščiai – traukiant dūmus, ima degti, o todėl – kaista ir rūksta smarkiau. Gal eiliniam rūkoriui tai neturi pasijusti, bet aš įprastą cigaretę sugebu daugmaž surūkyti trim užtraukimais. Tai man gaunasi mažiau pritaikyta, nes kai užtraukiu tą iQOS, tai išvis garavimas baigiasi. Matyt, aš neatitinku kažkokių ten rūkymo standartų.
  • Lyginant su paprastomis elektroninėmis cigaretėmis – iQOS gal ir kiek labiau turi kvapo, tiksliau, bent jau parūkius ilgesnį laiką elektronines, o paskui vėl pabandžius iQOS, jausmas toks, kad rūkai visiškai tikrą cigaretę. Tiesa, tokiame perėjimo etape pabandžius tikrą įprastą cigaretę, būna šlykštu, nes jausmas kyla, kad rūkai kažkokį baisų paraką.
  • Bendrai imant, pašokinėjus tarp įprastų elektroninių, šiaip paprastų cigarečių ir iQOS, toks įspūdis susidaro, kad iQOS matyt geriausias variantas (taip, žinau, kad rūkymas yra išvis blogas variantas). Gal tai ir natūralu, nes kaip supratau, į iQOS kūrimą Philip Morris sukišo tokius pinigus, kad už juos galėtų visą Lietuvą nupirkt.
  • Kas dar gero – vėjyje neužgesta. Kaip ir įprastos elektroninės cigaretės. O kai vaikštai kur nors ir vėjas pučia, tai užsidegti cigaretę labai užknisa, ypač kai vėjas stiprus. Tai vat, čia nėra problemų. Ai, ir dar teoriškai bent jau lovoje neužsidega, todėl nebaisu, kad nuo rūkymo sudegsi su visais savo rūmais ir maišais pinigų.
  • Kas gero dar – tai pakrovimas. Šiaip tai vieno pakrovimo dienai užtenka visai stabiliai. Pakrovimas – per USB. Į komplektą įeina labai kompaktiškas ir gerai padarytas USB kroviklis. Kadangi dažniausiai krovikliai su kitais prietaisais būna nekokybiški ir pagenda, tai šitas, kadangi jis nepagenda, dabar man labai praverčia. Prie kompo per USB pajungti tą iQOS ir pasižiūrėti, ar galima ten ko nors įdomaus išdebuginti – nebandžiau. Gal ir galima.
  • Kas užknisa (nors gal tai iš principo ir gerai, bet šiaip užknisa): su iQOS yra tiesiog neįmanomas čainsmokingas. Ta prasme, tas procesas, kai rūkai cigaretes vieną po kitos. Vietoje to, kad galėtum rūkyti vieną po kitos, turi pakraudinėti tą elektrinę cigaretę, o tai užima kažkiek ten minučių ir žodžiu, vieną po kitos techniškai tiesiog neįmanoma.
  • Kas dar užknisa – tai, kad šalčiui iQOS yra absoliučiai nepritaikytos. Jei tik lauke temperatūra minusinė, tas cigaretės akumuliatorius nušala ir tada vietoje rūkymo gaunasi nerūkymas. Aišku, galima nešiotis kur nors giliai vidinėje kišenėje, ir išėjus pasivaikščioti per šalčius, atsiseginėti, traukiotis ir panašiai, bet nu užknisa ir viskas. Žinoma, jei esat ofisinis veikėjas, kuris vaikščioja tik patalpų viduje, tai gal ir netrukdo, bet man tai trukdo.
  • Kas dar užknisa – Lietuvoje šitų cigarečių nėra ir neaišku, ar išvis kada nors bus. Tai labą dieną, viso gero.

Čia matosi tie daiktai. Balta apvali dėžutė – ten valymo šepetėlis, kurio neprireikia. Cigaretės – na, irgi matosi. Pakelis, lyginant su įprastu, tiesiog mažulytis. Priekyje – akumuliatoriaus daiktas, į jį įsikiša kandiklis ir pasikrauna. Na, ir dar matosi elektroniniam rūkymui skirta cigaretė.

O kokia mano istorija su tomis iQOS – tai labai paprasta: po to, kai pabandžiau jas, maždaug per savaitę mečiau rūkyti įprastas cigaretes. Paaiškėjo, kad jos, kaip ir elektroninės – nesmirda, o vat rūkymo pojūtis – artimesnės įprastoms cigaretėms, negu elektrinėms. Ir kvapas, ir tas pojūtis, kad įtrauki į plaučius.

Apie tą įtraukimo į plaučius pojūtį jau rašiau – panašu, kad jis labai siejasi su pripratimu prie nikotino. Jei to pojūčio nėra, nesusižadina refleksas, kuris siejasi su nikotino poveikiu nervų sistemai, o todėl pas užkietėjusius rūkalius (prarūkiusius 30 metų) neatsiranda pojūtis, kad esi parūkęs. Atitinkamai – nesigauna kaip nors pereiti prie pakaitalų. Čia labai toks bjaurus pripratimo įsitvirtinimo mechanizmas.

Tai vat, tas pojūtis pas iQOS yra, bet jis yra daug silpnesnis. Kadangi jis yra, tai gaunasi be jokių sunkumų pereiti prie tų iQOS. O kadangi jis daug silpnesnis, tai paskui jau gaunasi pereiti ir prie elektroninių cigarečių, kurios įprastos – su skysčiu.

Tai vat taip ir gavosi: perėjau prie iQOS, o paskui pamačiau, kad baigiasi šitam diaktui skirtos cigaretės. Ir tada perėjau prie tų įprastų elektrinių cigarečių. O dar paskui ir buvo anksčiau aprašyta istorija, kas atsitinka nuo tų elektrinių skysčių, kur nikotinas įsisavina per gleivinę. Jei trumpai – tai nikotinas žiauriai sudirgina gleivinę, o įprastinės elektroninės cigaretės, kad ir atrodytų, kad rūkai jas į plaučius, nikotiną išties duoda per burną. Ir štai kai ateina danties skausmas ir paaiškėja, kad jis yra gal dešimt, o gal ir dar daugiau kartų sustiprintas, tai ojojoj, kaip maža nepasirodo.

Paradoksas tame, kad įprastos cigaretės, kurios nikotiną įkaitina labai smarkiai (t.y., tiesiogiai išgarina, o ne eukuria aerozolį iš glicerino ir dar ten kažko), tokių efektų man nekėlė – danties skausmas praėjo. Ir iQOS, atrodo, irgi panašesnės į įprastas cigaretes.

Ai, taip, dar vienas klausimas – ar gaunasi rūkyti įprastas cigaretes per tas iQOS – tai vat, nelabai. Išties, netgi ir įkišti nesigauna, nes įprastos cigaretės kokiu milimetru per storos. Bet aš, aišku, pabandžiau. Gavosi nelabai. Sukišti kažkaip pavyko (tiesa, sudėtingai), ir netgi kažkaip rūkėsi, bet matyt kad įprastų cigarečių tabakas tokiam kaitinimui visiškai nepritaikytas. Įprasta „Winston“, rūkoma per šitą daiktą, man čia priminė kokią tai papuvusią žuvį. Šleikštokas pojūtis. Taigi, reiškia, kad net jei ir gaunasi, tai visvien netinka.

Nu, ir kas dabar – o dabar rūkau vėl įprastas cigaretes. Nes tos iQOS baigėsi, o elektroninių kažkodėl nelabai noriu. O mest rūkyt visvien nesigauna. Ir nežinau, ką aš darysiu – gal visvien pabandysiu kažkaip mesti, nes nu o ką daryt.

Ponai ir ponios, nepradėkit rūkyti geriau.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

23 thoughts on “Elektroninės cigaretės: iQOS

  1. D

    Tai kad iQOS cigarečių jau beveik visur yra pirkt -- praeitą savaitę pirkau Narvesan kioske (yra trijų rūšių), bet jų yra ir prekybos centruos. Pakelio kaina -- kaip įprastų cigarečių (virš 3 eurų). O patys aparatai, kiek žinau, greitu metu irgi bus pradėti pardavinėt Lietuvoj.

    Reply
      1. slowmax

        Lietuvoje sitas produktas jau ivedinejamas, turi atsidaryti specializuotos parduotuves. Siuo metu aparata galima isigyti is vadinamuju „IQOS ambasadoriu“, o paciu heat-sticku („cigareciu“) prekybos vietose. Kaip ir minejo, jau kai kur netgi galima isigyti -- Narvesen, Statoil. Zodziu, produktas tikrai ateina ir jei dar nematei, tai tuoj tuoj pamatysi 🙂

        Reply
  2. Donatas

    Grįžtant prie kalbainių. Aš tas cigaretes vadinu elektrinėmis, nes jokios elektronikos ten nėra. Batareika ir kaitinimo elementas (išardęs nebuvau, jei ten kokia mikroschema sumontuota -- tai jau elektroninės).
    „Tiksliau, techniškai žiūrint, tai išvis nelabai dūmai (nes degimo tai nėra)“ -- tai vadinama pirolize.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Kad ne, ne pirolizė ten esmė, nes pagrindinis produktas sukuriamas ne per skilimą (skilimas yra greičiau pašalinis ir vargu ar pageidaujamas efektas). Griežtai techniškai -- tai vykdoma vaporizacija (sublimacija ir distiliacija), tik vat kaip šiaip buitiškai įvardinti -- tai nežinau, nes pagrindine dalimi yra kieta matrica (tabakas), o tai reiškia, kad butinis žodis „garinimas“ čia truputį nelabai tinkamas.

      O dėl elektrinių ar elektroninių -- yra ten elektronikos biškelis. Bet elektrinėm pavadinti -- gražiau skamba 🙂

      Reply
  3. Marius

    Tai vadinasi sublimacija. Kieto kūno virtimas garais, prašokant skystą būseną. Pvz. gryno jodo kristalai jau kambario temperatūroje sublimuoja. Yra toks demonstracinis eksperimentas sublimacijai, jei įdomu. Reikia į kažkokį keramikinį indą įdėti arbatžolių (juodosios arbatos), uždengti stiklu ir pakaitinti iš apačios. Kofeinas ima garuoti ir kondencuotis ant stiklo. Tas pats bus ir su nikotinu. Ta pati grupė junginių. Kontroliuojant temperatūrą galima sėkmingai garint ir nesudegint, ką matau ir daro ta iQOS.

    Reply
    1. Donatas

      Jei dar prisimenu chemiją: sublimacija -- tai garų perėjimas į kietą fazę, praleidžiant skystą. Panašiai kaip vandens garai iš karto virstų ledu, o ne vandeniu, o po to ledu.

      Reply
  4. gramas

    Prieš kiek tai laiko jau išdavė visiem Klaipėdos fabriko darbuotojams, net nerūkantys ėmė, nesgi už dyka. Ten tokia tabakinio kartono principo technologija, kad ją gali kokiu nori intensyvumu prisodrinti nikotinu. Labai protingas PM ėjimas norint priklausomybės laipsnį rinkoje valdyt.

    Reply
  5. marka

    Iqos.lt
    Prisiregistruoti ir galit pirkti internetineje parduotuveje. Kaina komplekto 100eu. Bet pritaikius discount koda kaina sumazeja.
    Jei reikia discount kodo parasykit i maila.
    Marislovas a yahoo.com

    Reply
  6. Šventasis

    Skaitau skaitau, prie kitu temu tai ir nera tiek aktyviu komentaru, tik koks straipsnis apie alkoholi ar rukalus iskart iskart pilna komentaru…. moralas yoks kad nesveika tai yra.

    Reply
  7. Ruslanas

    Iqos įsigijau kovo pradžioje Lietuvoje, Coffee in, ten beje ir heets pardavinėja, kurios beje ir yra tos pačios marlboro, čia jau marketinginiai žaidimai. Praktiškai tuo pat metu įsigijau elektroninės cigaretės komplektą. Žodžiu po to laiko įprastų neberukau, nors buvau užkietėjęs rūkalius -- 20 metų stažas, po 2 pakelius per dieną. Dabar patraukiu elektroninę, kuomet apima nostalgija, patraukiu iqos, tas filtras ir didesnis panašumas į paprastą cigaretę nostalgiskus jausmus patenkina, po to vėl elektroninė naudojama. Pabandžius paprastą, šlykštus svylancio popieriaus dvokas, tad net norėdamas nebegaliu paprastos traukti. O tu heets galima nusipirkti narversen pazymetuose kioskuose, statoiluose ir coffee inuose.

    Reply
  8. Vladas

    Sveiki
    Nupirkau iqos balandi, po savaites perpratau nuo iprastiniu. Dabar tai tikrai slykstu iprastas rukyt -- dvokia. Penkis metus buvo diognizuota astma. Dusdavau pasportaves, nakti keldavausi pastoviai pasipurkst. Veluau stipresnius vaistus israse, tai pries miega uztekdavo. Daktarai aisku sake mesti rukyt, bet dar ir katina su sinsila ismest, atsisakyt darbo t.y. statybu. Perejes ant iqos visi gyvunai liko namie, dirbu ten pat, zaidziu intensyviai futbola, kasi ir jokios astmos. Isvada- zymiai sveikiau. Nesakau, kad yai sveika. Aisku geriau 100 kart nerukyt, bet kaip sakoma , jei negali mest tai 100 kart geriau rukyt iqos. CIA NE REKLAMA

    Reply
  9. Sandra

    Rukau iqos savaite ir nezinau kaip jis paveike, bet paprastu be sansu parukyti. Bandziau paprasta rukyt, tai lyg plaukus dveseliena ir kokius dar namus rukyciau,taip slykstu. Ne taip kaip pirma karta paprasta cigarete pradeciau, nes metusi buvau ne karta. Nu ziauriai slykstus skonis po iqos. Ar ir jum taip? Kaip cia taip paveike iqos?

    Reply
  10. Tomas

    Sveiki,
    nors straipsnis ir senas, bet norisi pakomentuot ir palygint metų senumo potyrius su išbandytomis naujomis elektroninėmis cigaretėmis. Turiu draugų, kurie rūko iQos ir yra vienas dalykas, kurio kol kas nesiryžtu jiems pasakyt tiesiai į akis – kai tik įkišat savo mažą iQos cizuką į tą iQos kaitintuvą (ar kaip ten jis vadinasi) pasklinda toks kvapas, lyg kažkas šalia būtų apsišikęs. Kalbuosi su draugu ir staiga abu pradedam raukyti nosis nes užuodžiam šūdo kvapą nors šalia jokio tūliko nėra. Tada pamatom trečią draugą, kuris ką tik užtaisė savo iQos ir ruošiasi rūkyt. Anksčiau užsiuosdavo tiesiog smirdančių kojinių kvapas, o pastaruoju metu iQos dvokia tikru šūdu. Ir ne bezdalu, o grynu šūdu. O palyginimui kai garinu e-cigaretę, girdžiu tokius iomentarus kaip „o, kaip skaniai kvepia“, „užuodžiu uogienę“ ir pan.

    Reply
    1. Dale

      Tikra teisybė. Naudoju iQos , tai man jau ne vienas yra pasakęs lygiai tą patį:))) Galite, tai drąsiai sakyti savo draugams, nes turbūt, jie tai jau girdėjo:)

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *