Kurstymas ignoruoti tolerastijos apraiškas

Delfyje kažkokia prokurorė Lilija Balaišienė rašo, kas yra "kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę". Štai viena citata iš jos pasakojimo:

"Pvz., susiburia grupė žmonių, kuri nepripažįsta kitos lytinės orientacijos žmonių. Ši grupė platina nesantaiką kurstančio turinio lapelius, įkuria internetinį portalą, kuriame atvirai reiškia nepasitenkinimą tokiais žmonėmis, kursto, jog reikia juos ignoruoti ir pan."

Labai įdomu, pagal ją gaunasi, kad nepasitenkinimo ar nesutikimo su kažkuo reikšti negalima, o ignoruoti (t.y., nekreipti dėmesio) – irgi negalima. Taigi, arba pritari, arba būsi pratrauktas. Ypatingai tai turėtų turėti omeny tie, kas nepritaria homoseksualumui ar ignoruoja jį. Ypatingai tiems, kas kursto, kad nereikia kreipti dėmesio į visokias homoseksualų eitynes ir kad išvis jokio skirtumo ir t.t.. Čia jau keli friendai, neretai mane komentuojantys, išsyk gali imti drebėt. Ir tie, kas nekomentuoja – irgi, nes anie ignoruoja.

Ar aš kažko nesuprantu, ar čia toks pokytis gavosi, kad kažkada kompartijos sprendimų ignoravimas ar prieštaravimas jiems buvo baudžiamas, o dabar pagal prokurorus išvis bet kam prieštaraut ar ignoruot negalima, nes tai diskriminacija? Aš suprantu, kad už kurstymą imtis prievartos ar kitų žmonėms kenksmingų veiksmų turi būti baudžiama, bet nuo kada tai numatyta už ignoravimą, dėmesio nekreipimą?

Dar trūksta liberolo Petro Auštrevičiaus pataisų Baudžiamąjam kodeksui, kad už bet kokias diskriminacijos apraiškas kažkiek ten metų kalėjimo… Toks įspūdis, kad pagal kai kuriuos politikus ir teisėsaugininkus žodžio laisvė yra draudimai kažką galvoti ar kalbėti.

Taigi, pagal prokurorę Liliją Balaišienę aš, ko gero, būčiau tikras ignoravimo kurstytojas. Kiek man bausmės skirtumėte jos vietoje? Kas daugiau?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

35 thoughts on “Kurstymas ignoruoti tolerastijos apraiškas

  1. zeppelinus

    atvirai reiškia nepasitenkinimą tokiais žmonėmis, kursto, jog reikia juos ignoruoti
    Sakyčiau, arba gerbiama prokurorė tiesiog ne itin kompetetinga šiais klausimais arba mūsuose į teismų praktiką bus bandoma prastumti rusiško modelio kurstymo sąvokos traktavimą.
    Tada tai bus liūdna….

    Reply
    1. sig_tyr

      Re: atvirai reiškia nepasitenkinimą tokiais žmonėmis, kursto, jog reikia juos ignoruoti
      Ypač durnai skamba įstatymas dėl priėmimo į darbą. Kaip sakant, mano firma -- noriu priimu, noriu nepriimu.

      Reply
      1. zeppelinus

        Re: mano firma -- noriu priimu, noriu nepriimu.
        Na, čia tai nors suprantamas ir apibrėžiamas dalykas -- priimti tu gali ką tik nori, bet negali viešai išstatyti diskriminacinio kriterijaus -- jei tai nėra tikrai būtina konkrečiam darbui atlikti.

        Reply
        1. sig_tyr

          Re: mano firma -- noriu priimu, noriu nepriimu.
          Tikrai palinksiu į nacionalanachizmą (yra ir toks). nes vis nusivažiuojanti valstybė imasi reguliuoti tokius dalykus, kurie normaliomis sąlygomis būtų „savaime suprantami“.

          Reply
          1. zeppelinus

            Re: mano firma -- noriu priimu, noriu nepriimu.
            Čia daug reikėtu diskutuot, trumpai pasakysiu tiek:
            deja, daugeliui mūsų darbdavių tokius reikalavimus nustatyti reikia, kitaip jų savivalei galo nebus -- ypač bent kiek didesnės bedarbystės sąlygomis.
            Puikus pavyzdys -- paskutinė istorija iš UK, kur fabriko vadovai nusprendė, kad priims tik lenkus, mat tie pigiau dirba ir akių nedrąsko. O tai ką vietiniams darbininkams anglams daryt? Verkt prie durų atsistojus? Yra ir pas mus tokių, kurie į darbą priimti lietuvių nelabai nori, o pageidauja užsivežti „pigesnių“ ir „geresnių“ turkų arba kiniečių.
            Pamenu aš ir palyginus nesenus laikus, kuomet darbdaviai nesigėdindavo į darbo paieškos skelbimus ir amžiaus ribas nurodyti, ir lyti ir net išvaizdą.
            Pardon, tai jei tu vyresnis ar ne toks gražus, kaip kokiam idiotui norėtusi, tai tau jokio darbo Lietuvoje nebėr?

            Reply
            1. sig_tyr

              Re: mano firma -- noriu priimu, noriu nepriimu.
              Viskas teisingai, tačiau mes neapsaugti ir nuo galimų precedentų, kuomet kiekvienas nepatenkintas galės skųstis „rasine“ ar kitokia diskriminacija. Atsimenat įvykį prieš porą metų su viena, berods, prekybos įmone, nepriėmusios į darbą čigonės, kuri iki tol niekur nedirbo, ir ne tik kad neturėjo reikiamos kvalifikacijos, bet ir berods, jei neklystu, buvo teista už vagyste. Taigi, ne viskas, kas veikia ant popieriaus, veikia ir realybėje.
              JAV ir Deutschlande jau prieiname prie ypač absurdišku situacijų, kuomet iš dviejų vienodų kandidatų darbdavys privalo rinktis ne tą, kuriam labiau simpatizuoja, o tą, kurio priėmimo politkorektiškumas reikalauja. Kas nori bulinėtis, kad ir teisus būdams?

              Reply
              1. rokiskis Post author

                Re: mano firma -- noriu priimu, noriu nepriimu.
                Kiek atsimenu, ta čigonė norėjo įsidarbinti indų plovėja, tad vargu, ar galime kalbėti apie kažkokią reikalingą kvalifikaciją.

                Reply
              2. zeppelinus

                Re: mes neapsaugti ir nuo galimų precedentų
                Taip, tikrai tokios grėsmės yra, bet tokiais atvejais piktina ne pats nediskriminavimo principas, bet jo iškreiptas taikymas ir perlenkimas, kuomet vietoje nediskriminavimo reikalaujama privilegijų.

                Reply
  2. chugunka

    „ignoruoti“ čia aiškiai aktyvus veiksmas, t.y. išstumti iš bendruomenės, vaidinti, kad jie kaip ir neegzistuoja.
    Pamenu, pas mus mokykloje klasiokus taip davesdavo iki laipiojimo sienomis (kai visą klasę susitaria ir pradeda kurį ar kurią „ignoruoti“)

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Jeigu taip, tada sutinku, kad tai yra baustina. Paversti žmogų atstumtuoju yra klaikus reikalas. Bet tada reiškia, kad prokurorė truputį nesugeba rišliai dėstyt minčių ir vietoj vienų žodžių taiko kitus, kokius papuola.

      Reply
      1. kreivarankis

        o tai jei gėjai susirenka į paradą, kurio metu išsakomas susirūpinimas dėl žmogaus teisių padieties Lietuvoje, tai jau galima kvalifikuoti kaip kurstymą nuversti konstitucinę santvarką? 🙂

        Reply
    2. Anonymous

      O ar tas ignoravimas „buvo aktyvus“, spręs prokurorai.
      Ir jeigu netgi aš aktyviai boikotuoju -- su juo nesisveikindamas ir neatsakydamas į jo kalbinimą -- man nepatinkantį pilietį (tarkim, negaliu jo pakęsti dėl to, kad jis prieš valgį nesiplauna rankų arba todėl, kad jis nėra skaitęs „Keliautojo kosmostopu po Galaktiką vadovo“), tai negi mane už tai gali bausti?! Čia lygiai tokia pati logika, kaip „trenkiau jam į snukį, nes ne taip į mane pažiūrėjo“.

      Reply
      1. chugunka

        Kalba, jei pastebėjote, eina ne apie ignoravimą, o apie kitų žmonių KURSTYMĄ IGNORUOTI. Tarp šitų dviejų dalykų yra afigienas skirtumas, jų negalima tapatinti.
        Pagalvokite apie tai iš kitos pusės. Dažnai aiškinama, kad gėjai reikalauja kažkokių išskirtinių teisių. Šiuo atvėju akivaizdu, kad jų norai yra turėti lygiai tokias pačias teisės, kaip ir kitų visuomėnės narių. Tai, kad tavęs „neignoruoja“, nesuteikia tau jokių privilegijų, tu tiesiog esi toks pats kaip ir kiti.
        Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie tolerancijos sąvoką, kurią irgi dažnai išplečia iki „tolerastijos“. Tolerancija -- tai kitų žmonių teisės būti kitokiais pripažinimimas, nieko daugiau. Tai yra daugiau bendra nuostata, vertybė. Niekas neverčia sveikintis su žmogumi, kuris nepatinka ar vaizduoti kažką, ignoruok sau tyliai į sveikatą.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Būkim tikslūs ir nekartokim prokurorės frazių. Ne ignoruoti, o išstumti iš visuomenės.
          O dėl tolerancijos ir tolerastijos -- vat tame ir įdomumas, kad visas tolerancijos-netolerancijos reiškinys -- kaip švytuoklė, tiktai tolerancija yra apatinis švytuoklės trajektorijos taškas, o netolerancija -- dešinysis. Bet švytuoklė, nuėjusi apačion, nesustoja, o lekia toliau, į kairę. Ir jau tas kairysis taškas -- tai ir yra tolerastija.

          Reply
  3. maumaz

    Negalvok apie baltą beždžionę…
    …o prieš tai pasiskaityk kodekso straipsnį. Nes ten viskas daugiau mažiau aišku.
    170 straipsnis. Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę
    1. Tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų,
    baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.
    2. Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą,
    baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.
    3. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

    Reply
    1. nyazoff

      Re: Negalvok apie baltą beždžionę…
      Man žodžiai „tyčiojosi ir niekino“ iš kodekso dabar sukėlė šiurpulį ir baimę, nes prisiminiau, kad viename savo blogo įrašų pasityčiojau ir išreiškiau niekinamą požiūrį į vieną tam tikrų įsitikinimų ir pažiūrų grupę. Tai buvo Afrikos politinė partija ZANU, ir aš jos narius palyginau su beždžionėmis. Ką man dabar daryti?

      Reply
        1. nyazoff

          Re: Negalvok apie baltą beždžionę…
          Su šituo atveju man jūsų teisinė nuomonė labai aiški, bet pries nusišaudamas norėčiau dar pašalinti neaiškumą taikant kodeksą tokiems atvejams kaip Mahometo daniškų karikatūrų publikavimas bloge dedant palaikančias nuorodas į jas, beigi ar aš galiu išvengti nusišovimo, nes įžeidžiančius komentarus publikavau JAV, o ne Lietuvos serveryje?

          Reply
      1. rokiskis Post author

        Re: Negalvok apie baltą beždžionę…
        Na, sakyčiau, tu nesunkiai rasi įrodymų, kad ZANU partijos nariai savo elgsena primena beždžiones, tad išsisukti galėsi. Na, nebent kiti neobolševikai imtų tuos ZANU veikėjus atstovaut. Žinoma, NK-95 Lietuvoje turime, tad ką gali žinoti 🙂

        Reply
    2. nyazoff

      Maumaz’ui
      Visgi kodekso straipsnyje ne viskas daugiau mažiau aišku, nes yra Valantino instrukciją, kuri išaiškina BK taikymą prokurorų veiklą. Štai pavyzdžiui žymiausias blogeris Račas, mano ankstesne nuomone tiesiog normaliai diskutavęs dėl švietimo reformos klausimų, visgi neišvengė BK pažeidimo indikacijų:
      „Medicinos studijų programas sudarinės vyskupai? … Blūdas kažkoks… O gal geriau vieną kartą būtų pasakyti, kad kunigų ir vyskupų vieta bažnyčioje. Aiškiai ir visiems laikams. … Gal tie katalikų bažnyčios hierarchai jau visai pamiršo, kuriame amžiuje ir kokioje valstybėje jie gyvena? … “
      (http://racas.lt/medicinos-studiju-programas-sudarines-vyskupai/)
      O štai Valantino instrukcija apima ir tokius atvejus:
      „59.12. reikalauti išstumti iš įvairių veiklos sferų (politinės, socialinės, kultūrinės, darbo, ekonominės ar kitos) tam tikros tautos, rasės, konfesijos ar kitos baudžiamajame įstatyme numatytos žmonių grupės atstovus;“
      Belieka paklausti, kada prokurorai konfiskuos Račo kompiuterį?

      Reply
    3. rokiskis Post author

      Re: Negalvok apie baltą beždžionę…
      Pagal šitą BK apibrėžimą, kaip pats supranti, galima bet ką bet kaip aiškinti. Toks čia ir aiškumas. Prokurorė tuo tarpu interpretuoja, t.y., tikslina šio straipsnio galiojimo ribas, o čia viskas ir darosi dar įdomiau.

      Reply
  4. Anonymous

    Tu Rokishkis kaip nusishnekejai taip ir nusishneki visada. Tai ka, po to kai apvarei Vasiliauskaite ir Bielski viena karta, dabar shikna dega. Stebiesi, kaip tave gali kazhkas nubausti. Tai dabar bek ir atsiprashinek, gal atleis.

    Reply
  5. Anonymous

    viskas bus gerai
    netrukus Seimo reinkimai, ateis blaiviai mastantys zmones, ir tuos tolerastus labai greit sutvarkys -- nuims jiems finasavima. Juk tolerastai dirba ne is idejos, o uz nemazus pinigelius, kuriuos gauma is LT ir ES biudzeto. nebus pinigu, neliks ir tolerastu.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: viskas bus gerai
      Drįsčiau teigti, kad tamsta truputį nesigaudote politinėse realijose. Dabar kaip tik antitolerastinė dauguma Seime.

      Reply
  6. Anonymous

    Žygeivis
    Būtų labai įdomu sužinoti, kur ponia prokurorė rado BK tokį sakinį:
    „Baudžiamasis įstatymas numato baudžiamąją atsakomybę už nusikalstamas veikas, padarytas rasiniais, nacionalistiniais, ksenofobiniais, homofobiniais, religiniais, taip pat kitais diskriminacinio pobūdžio motyvais.“
    Nuo kada Lietuvos Valstybėje nacionalizmas yra baudžiamas -- vėl grįžta sovietmetis?
    Bet greičiausiai mūsų „garbieji teisininkai“, išmokyti sovietinės socialistinės teisės žinovų, niekaip negali pamiršti „prakeiktųjų buržuazinių nacionalistų, žudžiusių nekaltus tarybinius aktyvistus“ -- todėl nacionalistus būtina bausti, sodinti, o dar geriau -- iki gyvenimo galo ištremti į Sibirą, be teisės susirašinėti. 🙂

    Reply
  7. Anonymous

    Žygeivis
    „Štai kur kiaulė pakasta“:
    Siūlau susirasti Interne ir pasiskaityti -- nepaprastai įdomus „raštelis“, parodantis, kas jau paruošta Lietuvių Tautai prakeiktajame Jievrosojuze 🙂
    Valantino „gulbės giesmė“:
    LIETUVOS RESPUBLIKOS
    GENERALINĖ PROKURATŪRA
    TVIRTINU:
    Lietuvos Respublikos generalinis
    prokuroras Algimantas Valantinas
    2009 m. gruodžio 23 d.
    Apygardų ir apylinkių prokuratūrų vadovams ir
    prokurorams
    Policijos departamentui prie
    Lietuvos Respublikos vidaus reikalų
    ministerijos
    Valstybės saugumo departamentui
    METODINĖS REKOMENDACIJOS DĖL NUSIKALSTAMŲ VEIKŲ, PADARYTŲ RASINIAIS, NACIONALISTINIAIS, KSENOFOBINIAIS, HOMOFOBINIAIS AR KITAIS DISKRIMINACINIO POBŪDŽIO MOTYVAIS, IKITEISMINIO TYRIMO ORGANIZAVIMO, VADOVAVIMO JAM IR ATLIKIMO YPATUMŲ
    2009-12-23 Nr.12.14-40
    Vilnius

    Reply
    1. nyazoff

      Re: Žygeivis
      labiausiai žavi šie sovietizmu kvepiantys rekomendacijos punktai:

      Internetas yra pagrindin÷, iš esm÷s visuotinai prieinama ir naudojama elektronin÷ žmonių
      komunikacijos ir informacijos perdavimo, sklaidos priemon÷, kuri dažnai panaudojama ir
      nusikalstamiems tikslams, suteikdama neribotas galimybes ne tik skleisti įstatymais draudžiamą
      informaciją, tačiau ir leidžianti tokios informacijos kūr÷jams, platintojams ir naudotojams beveik
      nevaržomai koordinuoti savo veiksmus, tiesiogiai ar užmaskuotai verbuoti savo pasek÷jus,
      pasinaudojant mažomis materialin÷mis ir laiko sąnaudomis sukelti neramumus visuomen÷je,
      12
      skatinti neapykantos proveržius ir net su tuo susijusius fizinio, psichinio smurto prieš labiausiai
      pažeidžiamas visuomen÷s grupes išpuolius realiame gyvenime (gatv÷se, buityje ir pan.).
      49. Tiriant nusikalstamas veikas, padarytas rasine, nacionalistine, religine, homofobine,
      ksenofobine ar diskriminacinio pobūdžio motyvacija elektronin÷mis ryšio priemon÷mis ar/ir
      elektronin÷je erdv÷je, kvalifikuojant tokias veikas, procesiniuose dokumentuose yra svarbu naudoti
      tinkamas sąvokas ir terminologiją.

      Reply
    2. rokiskis Post author

      Re: Žygeivis
      Labai įdomus kontekstas: iš esmės, Valantino pašalinimas ir protestai prieš prokuratūros neveiklumą ir buvo daugiausiai organizuojami (daugiausiai -- stichiškai) per internetą. Tad kyla natūralus klausimas: ar tik nėra taip, kad šitos metodinės rekomendacijos yra dar ir Valantino atsakas visuomenei, klibinusiai jo kėdę. Dar įdomiau viskas pasidaro, kai prisimename, kad vienas iš šių rekomendacijų gavėjų, VSD, nuolat buvo prokuratūros dangstomas per visus skandalus.
      Tiesą sakant, šitas reikalas dvokia. Dvokia ne kuo kitu, o sovietinio stiliaus totalitarizmu.

      Reply
  8. Anonymous

    Žygeivis
    „Prokuroriniai terminai“:
    Štai kokie įdomūs terminų išaiškinimai yra pateikti Valantino rašte -- pasiskaitykite, nes mes visi jau potencialūs nusikaltėliai -- jei tik paprieštarausite žemiau pateiktiems teiginiams:
    26. Antisemitizmas – priešiškumas ar išankstinis nusistatymas nukreiptas prieš žydus, jų religinę ir etninę grupę.
    Antisemitizmo terminas apima bet kokią neigiamą ekspresiją žydų atžvilgiu, nuo individualios neapykantos iki žiauraus šios grupės ar jos atskirų narių persekiojimo.
    Nors pagal terminą tai būtų nusistatymas prieš semitus (tam tikrą tautinę, kilminę kelių tautų žmonių grupę), tačiau realiai jis reiškia ir yra naudojamas apibrėžiant konkretų nusistatymą prieš žydus (žygeivio pastaba -- vadinasi semitams arabams jis netaikomas 🙂 ).
    Antisemitizmas gali būti bendrai suskirstytas į tris kategorijas:
    1) religinis antisemitizmas ar antijudaizmas, nukreiptas prieš judaizmo (religijos) išpažinėjus;
    2) rasinis antisemitizmas, nukreiptas prieš žydų tautą;
    3) naujasis, šiuolaikinis antisemitizmas, kurio koncepcija susiformavo XX ir XXI amžiuose, ir šio tipo antisemitizmas nukreiptas prieš Izraelio valstybę, jo pagrindiniai ir svarbiausi pasekėjai -- radikalūs islamo religijos atstovai -- musulmonai fundamentalistai.
    Pastaroji antisemitizmo kryptis ir jo koncepcija glaudžiai susijusi su antisionizmu, judėjimu ir/ar pažiūromis,nukreiptais prieš sionizmą – politinį judėjimą, kovojusį už žydų valstybės (Izraelio) atkūrimą Palestinoje.
    27. Islamofobija yra nepagrįsta islamo religijos arba ją išpažįstančių žmonių -- musulmonų baimė arba nusistatymas prieš juos.
    Vakarų pasaulyje islamofobija ypač paplito po terorizmo aktų JAV, Niujorke 2001 m. rugsėjo 11 d.
    P.S. Beje, pasirodo, žydai yra atskira rasė!!! O man labai įdomu ar lietuviai irgi atskira rasė?
    Gal prokurorai galėtų išsamiau paaiškinti.

    Reply
  9. rokiskis Post author

    BTW, visai tik ką per katalikų laidą Lietuvos Radijuje kažkokia komentatorė baisiai bėdavojo, kaip čia prokuratūra nepradeda tyrimo prieš kažkokį interneto puslapį, kuriame rašoma apie krikščionybės vardu vykdytą lietuvių tautos genocidą ir pan. -- kaip tik puikus pavyzdys.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *