Cirkas lygioje vietoje, skandalo mechanika

Jums nekyla klausimai, kai Eligijus Masiulis, prigautas su dėžute, o paskui pezantis apie paskolas, tampa vaje kokiu patikimu liudininku, kuriuo remiamasi, aiškinant jog Prezidentė kaip tai esą turėjo ryšius su MG Baltic ir kažką ten darė su žiniasklaida? Viskas su tuo tvarkoje?

Vaje, skandalas, vaje, nušalinti, gėda, vaje, baisu, skandalas, skandalas…

Ar nekyla kartais mintis, kad emocijų lygmuo čia yra nenormaliai didelis, kažkokie vertinimai peržengia kliedėjimų ribas, o ir išvis viskas atrodo kaip totalus jovalas?

Kai vyksta koks nors neįtikėtinai staigus, ryškus ir kartu nesuprantamas skandalas, kur triukšmas iš neaišku kur, visi rėkia, ir nesuprantama, kas gi išties buvo tokio – tai verta biškelį stabtelt, pagalvoti ir užduoti visokių klausimų. Kartais tada kyla klausimas, ar išvis nėra čia kažkokios režisūros, kur lygioje vietoje būtų užsukta tiesiog neaišku kas.

Imkim tiesiog pabirus faktus:

  • Nėra tokio politiko, kuris būtų patenkintas žiniasklaida, ypač nėra tokio politiko, kuris būtų patenkintas jį drožiančia žiniasklaida, netgi (o kartais – ypač), kai ta žiniasklaida yra skaidri.
  • Politikai nemyli žiniasklaidos, žiniasklaida nemyli politikų, visi vieni kitus nuolat keikia ir drožia. Tai ne tik įprasta ir natūralu – taip ir turi būti. Jei politikai būtų patenkinti žiniasklaida – vat tada jau reikštų, kad yra tikrai labai blogai.
  • Eligijus Masiulis buvo vienos iš didžiausių Lietuvos partijų vadovu. Vienas iš svarbiausių Lietuvos politikų.
  • Eligijus Masiulis yra susietas su MG Baltic, yra jo istorija apie jo dėžutę su pinigais, ta istorija – iš gerokai vėlesnių laikų.
  • Apie tai, kad Eligijus Masiulis bendrauja su MG Baltic veikėjais, buvo žinoma labai seniai. Sakykim, tai buvo vieša paslaptis.
  • Dalia Grybauskaitė yra žinoma MG Baltic priešininkė, ir jos spėjimu, MG Baltic bandė kištis ir į Generalinio prokuroro skyrimą – t.y., į tuos procesus, už kuriuos ji atsakinga.
  • Dalia Grybauskaitė bendravo su Eligijumi Masiuliu.
  • Dalia Grybauskaitė pasakė Masiuliui, ką ji galvoja apie MG Baltic valdomas žiniasklaidos priemones bei ko aniems linki. Ką galvojo – tą ir pasakė.
  • Kur yra skandalas?

Ar skandalas yra tame, kad Dalia Grybauskaitė nepatenkinta kišimusi į jos politiką? Ar skandalas yra tame, kad Dalia Grybauskaitė šnekasi su vienos iš didžiausių Lietuvos partijų vadovu, dar tais laikais, kai apie kyšius visgi nebuvo žinoma? Ar skandalas yra tame, kad anais laikais, kai apie kyšius nebuvo žinoma, Dalia Grybauskaitė nežinojo apie kyšius? Ar skandalas yra tame, kad Dalia Grybauskaitė nebuvo patenkinta, kad žiniasklaida ją kritikuoja? Kur yra skandalas?

Dafuq, kur yra skandalas šioje istorijoje?

Kažkas paskelbia skrynšotą (atrodantį kaip keista priešistorinė webinio emeilo programos langas), skrynšote net nesimato meilo headerių, t.y., jokio įrodymo, pagal kurį bent minimaliai būtų galima patvirtinti, kad tas skrynšotas nėra falsifikuotas. Nepaisant to, tame skrynšote matosi neaiškaus tikrumo faktai, kad Dalia Grybauskaitė bendravo su Eligijumi Masiuliu, buvo nepatenkinta MG Baltic ir tuo, kad MG Baltic jai trukdo.

Dafuq, kur skandalas? Ar tame, kad Grybauskaitė susirašinėjo su Eligijumi Masiuliu? Ar tame, kad ji parašė, ką ji galvoja apie MG Baltic? Ar kame išvis?

Aš jums pasakysiu, kur yra skandalas. Vėl pasižiūrėkim faktus:

  • Lietuvos Rytas skelbia šitus dalykus, pateikdamas kaip skandalą, nors realaus skandalo pagrindo nėra.
  • Lietuvos Rytas jau anksčiau yra dalyvavęs lygioje vietoje kylančiuose skandaluose. Kaip pvz., galim prisiminti seniai žinomą istoriją apie Snorą, kur neaišku kaip buvo paskelbta apie tai, kad Lietuvos Bankas ruošiasi kažkokiam sąmokslui.
  • LVŽS turi labai dideles problemas, jų reitingai krenta tokiais tempais, kad panašu, jog per artimiausius Seimo rinkimus jie gali nepraeiti nei 5% barjero.
  • LVŽS patiria dideles problemas dėl Markausko ir jį išsaugoti bandžiusio Skvernelio, kaip ir dėl visos serijos kitų skandalų („parodyk akytes“ ir pan., su Seime paliktais politikais).
  • Po krūvos LVŽS bardakų, Dalia Grybauskaitė jau yra tapusi faktine jų oponente.
  • Eligijus Masiulis yra kraštutinai suinteresuotas išsisukti iš savo bylos apie pinigų dėžutę. Tai labai natūralu – čia jau jo nesigauna kaltinti, tai jo teisė save ginti.
  • Eligijus Masiulis kadaise yra žadėjęs priskelbti kažko, kad maža nepasirodytų – aišku, galim suprasti, kad tai tuo atveju, jei jo byla jam nesiseks.
  • Esant labai dideliam pašaliniam skandalui, labai ilgam visas dėmesys nukryptų nuo LVŽS prie skandalo.
  • Jei LVŽS pavyktų išmesti Dalią Grybauskaitę, LVŽS kritimas gali būti pristabdytas, o jų politiniams oponentams bei visiems įmanomiems priešininkams – suduotas labai stiprus smūgis.

Ar matosi, kur yra išties realus skandalas? Tas skandalas, kuris tikrai yra tikras?

Ponai ir ponios, darykitės savo išvadas patys.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

18 thoughts on “Cirkas lygioje vietoje, skandalo mechanika

  1. Gediminas

    Acyprašau gerbiamas Rokiški, bet čia yra skandalas, skandalas darant įtaką žurnalisto nutildymui. Kaip ir kas paviešino susirašinėjimą nėra svarbu, bet prezidentūra šiaip ne taip išmekeno ir pripažino tokio laiško autentiškumą. Tildyti žurnalistus, daryti jiems įtaką, čia jau yra žodžio laisvės suvaržymai, rimtas nusižengimas.

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Tildyti žurnalistus, uždraudžiant jiems rašyti ir kalbėti -- taip, čia yra žodžio laisvės suvaržymas. Kokius įrankius turi prezidentūra tokiems dalykams padaryti? Ar skundimasis, kad ne taip kažkas kažką rašo -- tai žodžio laisvės suvaržymas?

      Pvz., apie jus parašo kažkas kažką. Skundžiatės tada. Varžote laisvę. Nusižengimas?

      Reply
      1. Siaip

        Eilinio zmogelio pakalbejimas ir grybauskaites visai kita svori turi. Formalumais dangstotes. Dalis sprendimu politineje arenoje padaryti buvo, ne del formaliu prezidenturos galiu, o del politinio grybauskaites svorio, kuris nors apmazejes, bet nesunykes. Kvailas verslininkas noretu pyktis su prezidentura savo noru. Bukim realistai.

        Reply
        1. Rokiškis Rabinovičius Post author

          Tas verslininkas jau buvo mirtinai susipykęs -- apie tą irgi kalba. Taigi, faktas iš to toks: dėjo tas verslininkas ant Grybauskaitės pasipiktinimo.

          O dėl eilinio žmogelio pakalbėjimo ir Prezidentės pakalbėjimo -- tai turi skirtingą svorį tik tada, kai veikia galios mechanizmai -- pvz., kai kažkas gali nurodyti kažkam ką nors atleisti ar smth.. Visais kitais atžvilgiais politikai niekuo nesiskiria nuo kitų žmonių, tad ir kalbos turi tiek pat svorio. Ir nereikia politikų mistifikuoti.

          Reply
        2. Siaip

          Sakote politine figura teikianti ir tvirtinanti ivairias teisesaugos galvas -- tik politine figura? Tas pacias kurios siai dienai ta pati masiuli su mg kedena? Pries kuria seimas tirtendavo, nors formaliai galedavo atmest/ignoruot. As sakyciau pasakymai turi tam tikra svori, ji nepanasi i ta asmeni kuris megtu siaip kalbeti, ar kalbeti tada, kai zino jog jos nuomone nebus isklausyta -- verkslenti/deginti savo didzio vado ivaizdi. ..o ir siaip pats mestas kisimosi i „laisva“ zodi akmenelis nedingsta. Kaip aisku ir nera joks pateisinimas kitos puses korupcinems veikoms.

          Reply
    2. Andrius

      Labas Gediminai,
      rašote, kad „prezidentūra šiaip ne taip išmekeno ir pripažino tokio laiško autentiškumą“.
      Gal galima būtų pamatyti kur „išmekeno“? Ką galima sakyti „išmekeno“, kad susirašinėjimai buvo yra ir bus, o, kad pripažino, kad būtent taip parašė -- na jei žinote tokį „išmekenimą“ -- prašau pasidalink.

      Reply
  2. Arūnas

    Geros ir pakankamai gilios įžvalgos. Tik deja, antis ne tik mesta, bet jau daugumos ir suėsta.

    Reply
  3. scania

    Aš žinau, kur skandalas. Nutylėjime.
    Rodau ženklais, konspiracijos dėlei:
    jeigu Masiulio dėžutė yra standartinis 5% atriedutis, tai nuo kurių 2 mln? Štai tie nutylėti 2 mln ir yra skandalas.
    Dyyydelis skandalas, nes 2 mln yra nemažai, ir nemažai pareigybių ėmė nutylėti.

    Reply
  4. nieXas

    Grynai mano mintis perteikėte… Kai prakalba apie visokias apkaltas, dėl kažkokių emailų, tai čia jau išvis tragedija. Bet dar vienas dalykas, kad emaile Grybauskaitė pliekia MG Baltic, o paskui jau eina straipsniai, kad su jais derino ir t.t. Svarbiausiai užvaziuot ant Dalios, iš visų pusių.. Kam fakin tas prezidentas, jeigu jis negali ne žodžio pasakyti? Vis gi toks turinys, na aš savo geriems draugams tokių žinučių nesiųsčiau, o čia prezidentė, iš kanceliarijos emailo ir panašiai.. tai toks Underwood stilius truputį..

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      Yra dviejų rūšių pokalbiai, susitikimai, susirašinėjimai -- oficialūs ir neoficialūs. Neoficialūs -- tai tiesiog kokio nors žmogaus požiūris, iš kurio tiesiogiai neseka nei kažkokie sprendimai, nei dar kas nors. Būtent todėl ir šiuo atveju yra atskiras meilas, būtent todėl būna ir susitikimai po darbo, ir panašiai. Ir jei ta neoficiali veiklos dalis nesikerta su oficialia -- tai ji tiesiog yra neoficiali veiklos dalis.

      Reply
  5. Brauninkas

    Tikrai cirkas. Vieni prieštaravimai. Kaltina, kad norėjo daryti poveikį NEPRIKLAUSOMAI žiniasklaidai, liepiant atitraukt nuo konkretaus pono PRIKLAUSOMĄ žurnalistą 😀 Tai apsispreskit ponai, priklausoma ar nepriklausima ta žiniasklaida.
    Arba kitas kaltinimas, kad DERINO prokuroro skyrimą, ir kad reikalavo NESIKIŠTI į prokuroro skyrimą… 😀
    Akivaizdu, kad norima sukelti kuo daugiau triukšmo be jokio konkretaus turinio.

    Reply
  6. Saulius

    Cha, čia yra įdomesnis dalykas -- susirašinėjimas paviešintas, kai liko tik trys savaitės iki pradės veikt naujas asmens duomenų apsaugos įstatymas -- tada lietrytis negalės skelbti jokių „nutekinų“ el. laiškų. Taigi -- „kas galėtų paneigti, kad …“

    Reply
  7. Marius

    Na jeigu nebūtumet pritempęs iki sąmokslo teorijos, girdi, už visko to slypi LVŽS ir jie pučia šitą skandalą dėl reitingų (!!!!), būtų buvęs normalus tekstas. Dabar gi nuo vieno kraštutinimo kuri pučia LRytas jūs, tamsta Rokiški, nusiritote iki kito kraštutinimo.
    Masiulis aišku kyšininkas, tačiau man visgi kyla įvairių minčių dėl Grybauskaitės, labai konkrečiai: ko ji tylėjo 4 paras nuo pirmosios publikacijos? Dabar sugalvoj girdi tai Masiulio gynyba, ir, girdi, tokių meilų pas save neberadome. Išvertus į normalią kalbą -- Masiulis išvis durnius nes jis surašinėjo su nežinia kuom? Na jau ne. Va čia grybasukaite pradeda išsisukinėti, tačiau kam išsisukinėti jei esi teisus, jei išties norėjo prokuroro kuris būtų be MG Baltic įtakos?

    Reply
    1. Rokiškis Rabinovičius Post author

      O kodėl jai kalbėti apie kažkokius bbž ką ištrauktą iš bbž kur, ypač jei dar bbž kas pila briedą apie bbž ką ant galvos? Įsivaizduokit, paimsiu aš šitą skrynšotą, ištrinsiu tekstą, įrašysiu ten neaišku ką, tada kažkas paskelbs (arba aš paskelbsiu), nu ir ką tada?

      Reply
      1. Marius

        Na jei apie jus kaip apie blogerį imtų neigiamai rašyti Lrytas šeštadienio numeryje, tai manau, sureaguotumėte dar sekmadienį. Linkęs manyti. Gi Grybauskaitė akivaizdu, galvojo kaip čia sugalvoti gynimosi strategiją. Žiūrėkit, aš neginu Masiulio (lietuviškų liberalų, tiksliau ekskomjaunuolių negaliu pakęsti), bet toks primityvus aiškinimas iš Grybauskaitės pusės: „čia Masiulio gynyba“, na manęs Grybauskaitės atsakymas neįtikina. Mano versija būtų tokia: prezidentė užsižaidė galios ir įtakos žaidimuose, Masiulis tai suvokė kaip baltą kortą, kad MG Baltic, tai „geriečiai“ (aš nežinau ar jie geri ar blogi, puikiai prisimenu, kaip Grybauskaitė antros kadencijos pradžioje vėl šnekėjo apie „nedamuštus oligarchus“ ir visų akys sužiuro į Darių Mockų). Na o jei taip, tai jei iš „geriečių pasiskolinus pinigų“ tai nieko nebus, nes už jų stovi pati prezidentė. Konkrečiai laiškuose kaip ir nieko blogo, o visumoje įspūdis žiauriai prastas. Gi politikai turi vengti dviprasmybių. Todėl visiškai šiuo atveju pasikliauju Masiuliu, kad jis visiškai nuoširdžiai manė, kad yra gavęs palaiminimą iš pačios prezidentės savo „paskolai“ -- na kažkas tokio. Galbūt ir MG Baltic tai taip suvokė, gi bendrauja su žmogumi, kuris ohoho, turi slaptą ryšio kanalą su Grybauskaite. Čia psichologo reikia. Abiems pusėms. Manyti kad žurnalistas Dapkus būtinai atspindi MG Baltic poziciją, girdi, jis loja tai kas jam liepta, taip pat atspindi Grybauskaitės primityvumą.
        Žiūrėkit, jei esi valdžioje, jei tavo galioje yra skirti generalinį prokurorą, tai ir reikia skirti pačiam, o ne teirautis visokių masiulių, ką jie mano. Juk pirmasis kandidatas būtų pasiūlytas pačių teisėjų. Specialistas tiko, bet ne prireikė Masiulio. Gerai, tarkime, išties bijojo MG Baltic įtakos, na tai stebėk savo paties paskirto prokuroro veiklą.

        Reply
        1. Rokiškis Rabinovičius Post author

          Apie mane tarpais rašo kas nors. Ir man paprastai pakankamai px, kad aš patingiu ne tai, kad kaip nors sureaguoti, bet patingiu netgi perskaityti, ką rašo -- kas nors, būna, atsiunčia kažką apie mane, o aš taip ir nepaskaitau 😀

          O dėl to, kad Masiulis užsifantazavo gavęs palaiminimus iš Prezidentės -- nu gal nepereidinėkim į TOKIO lygio fantazijas. Masiulis atsakingas už save, ir kad jis bandė žaisti kažkokius žaidimus, įtikdamas dviems konfrontuojančioms pusėms -- tas iš susirašinėjimo akivaizdu.

          O dėl gen. prokuroro skyrimo -- nu būkit malonus, paskaitykit -- tai yra informavimai, o ne teiravimaisi, ką skirti. Taip pat priminsiu tamstai, kad generalinį visgi tvirtina Seimas (kurio vienos frakcijų lyderiu buvo Masiulis), tad bet kuriuo atveju tai nėra veiksmas, kuris bent teoriškai galėtų būti vienpusis.

          Reply
  8. Jurkis

    Prie pašto galima prisijungti su pašto programa arba tiesiai per web interfeisą kuris lengvai pasiekiamas iš Outlook. Nieko ten senobiško nėra. Tik paprastai tuo interfeisu niekas nesinaudoja. Nes nepatogu. Keistoki tie screenai. Gal norima sudaryti „nuhackinimo“ įspūdį? Pasibandysiu darbe taip prisijungti, gal per „inspektą“ atsidaro, jei taip, tai galima visokio teksto privesti ir screenų pridaryti.

    Reply
  9. dfggfg

    Na panašu, kad prezidentės laiškai nutekėjo nevietoje ir nelaiku. Dėl to prezidentūrai neliko nieko kito, kaip tik viešinti informaciją ir parodyti, jog laiškų turinys buvo (tikėtina specialiai) interpretuojamas neteisingai ir pateikiamas žiniasklaidai kaip bandymas deskredituoti prezidentę (tačiau mes nežinome ar tai tiesa ar ne)..

    Taigia šiai dienai yra dvi versijos:
    Viena ta, jog prezidentė turi ryšių su MG baltic ir Masiulis buvo jų ryšininkas (jeigu taip būtų galima įvardinti) -- pirminė versija iškelta iš prezidentės laiškų intarpų (beje tik intarpų).

    Antroji versija: T. Dapkus tampa problemos ašimi, kuri aprėpia labai labai daug ir labai didelio masto verslo interesų ir politikų.. Kaip bebūtų keista ši versija šiai dienai yra žymiai labiau motyvuota ir pagrįsta. Kaip matome iš informacijos kuri pateikiama ir jos bus pateikiama vis daugiau, problemos buvo tiriamos jau kuris laikas ir jos buvo užfiksuotos… Viešumoje vis pasirodo bergždi kaltinimai iš vienų ar iš kitų politikų, neva kodėl nebuvo imamasi priemonių stabdyti situacijai žymiai ankščiau jeigu buvo matomi padariniai kas vyksta. Tačiau akivaizdu, kad tam nebuvo politinės valios. Šiai dienai politinė valia atsirado. Labai tikėtina, kad dėl šiandieninės politinės valios, bus paliesti ankstesnių vyriausybių vadovai…

    Grįžtant prie spekuliacijų, kad viskas daroma dėl valstiečių reitingų.. Jiems reitingai nebeaktualūs. Šita spekuliacija kyla tik iš to kokius reitingų rezultatus gaunate iš informacinių šaltinių kurie vienaip ar kitaip yra susija su tuo pačiu MG baltic, ar politinėmis partijomis. Pagal šiuos duomenis jūs darote spėjimą, kad Valstiečiams su reitingais prastai? Su reitingais prastai senoms partijoms, kurios šiai dienai nebeturi jokio tautos palikymo…..
    Galiu dar vieną dalykėlį paminėt. Vos pasirodžius laiškams vasltiečiai padarė tokią pat klaidą kaip ir jūs su šiuo straipsniu -- jie puolė prezidentę, nors vėliau nutilo pamatę, jog jų reakcija buvo per daug ankstyva ir kad bendras paveikslas kurį pateikia STT yra visai kitos apimties. Po šio pareiškimo laiškų turinys įgavo visai kitą prasmę..

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *