Siaubingi bebrai ėda žmones ir nori sunaikinti planetą. Ekologinę Apokalipsę sukels bebrai.

(Vėl iš forumo – http://www.laikas.lt/forumas/ )
Bebrai – krokodilų giminaičiai

JAV Kalilfornijos ekologijos instituto mokslininkai, ištyrę pietines upes Afrikoje ir Amerikoje, 1989 metais iškėlė mokslui naują mįslę – stebėtina, bet Pietuose nėra bebrų. Kaip gali nesiveisti bebrai – šios nepaprastai vislios žiurkės, esant dar geresnėms gyvenimo sąlygoms – šiltam orui, maisto pertekliui ir pan.. Ir štai, po dviejų dešimtmečių metų, jau matome pirmuosius globalių ekopopuliacinių tyrimų rezultatus.

Krokodilai ir aligatoriai – bebrų konkurentai

Atsakymą davė ekologai iš Kanberos Universiteto: jie ištyrė, kokios gyvūnų rūšys konkuruoja su bebrais ir užpildo paprastai bebrų užimamą nišą. Po genetinių tyrimų paaiškėjo, kad tai ne kas kitas, kaip… Krokodilai bei aligatoriai.

Šie tolimi dinozaurų giminaičiai irgi gyvena grupėmis, tačiau šiltuose kraštuose jiems nereikia storų kailinių, dėl savaiminio tropikams, subtropikams bei atogrąžoms būdingo pelkėtumo – jiems net nereikia statyti užtvankų. Maitinasi jie dvėseliena, atsitiktiniais gyvūnais, žuvimis be to, skirtingai nuo paplitusio įsitikinimo – ir žolėmis, šaknimis bei kitokiu augaliniu maistu, t.y., kaip ir bebrai, yra visaėdžiai.

Antausis darvinizmui: viską išduoda genai

Mokslininkus labiausiai nustebino krokodilų bei aligatorių genai – iš 7 chromosomų, būdingų bebrams, abi šios rūšys turi net 5, o likusios 2 turi nemažai bendrų bruožų. JAV Kalifornijos ekologijos instituto profesorius Hermanas Freidenbergas teigia, kad toks panašumas gali būti tiesiog artimų vystymosi sąlygų pasekmė, nors jo kolega iš Buenos Aires universiteto Mario Tivola teigia, kad šis panašumas nepaaiškinamas: „tai apverčia visą evoliucijos teoriją aukštyn kojomis – genetinis panašumas – vienareikšmis: arba bebrai išsivystė tiesiogiai iš krokodilų, tapdami paraleline žinduoliams atšaka, arba krokodilai išsivystė iš bebrų – o tai jau tikras antausis darvinizmui“.

Krokodilų ir aligatorių grėsmė – maža

Nors mokslas stebina savo tyrimais, teigiama, kad krokodilai bei aligatoriai negalės išplisti į kultūringas šiaurės šalis. Nors ir buvo skelbiama, kad krokodilų aptikta Italijoje, šie atvejai – vienetiniai. Krokodilų plitimą neabejotinai sustabdys šiaurinėse šalyse gyvenantys bebrai, kurie daug labiau prisitaikę prie aplinkos, todėl, užimdami tą pačią gamtinę nišą, sudarys krokodilams stiprią konkurenciją. Tiesa, ne visi mokslininkai vieningi, Mario Tivola iš Buenos Aires universiteto retoriškai teigia: „Mums derėtų gerai pagalvoti, kas yra didesnė blogybė?“

Straipsnio apie siaubingus bebrus šaltinis – http://www.brigin.lt/forumas/viewtopic.php?p=82232#p82232

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

18 thoughts on “Siaubingi bebrai ėda žmones ir nori sunaikinti planetą. Ekologinę Apokalipsę sukels bebrai.

  1. perfect_feme

    Pradėjusi skaitysi jūsų straipsnį supanikavau, pagalvojau, kad pasaulio pabaiga bus greičiau, nei Mikalda pranašavo. O ka, jei Lietuvą okupuotų krokodilai? Bet vėliau nusiraminau supratusi, kad krokodilų užgultis mums negręsia, nes išgelbės bebrai 🙂
    O darvinizmui tai ne pirmas antausis. Taip ir yra pakibusi teorija ore, kad darbas padarė bezdžionę žmogumi:) Bet čia jau kitos diskusijos objektas 🙂

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Čia derėtų prisiminti retorinį klausimą iš straipsnio: o kas visgi didesnė blogybė -- bebrai ar krokodilai?

      Reply
      1. perfect_feme

        O jums atsakyti rimtai, ar kaip visada su jumoru? :)))
        Šiandien sunkiai sekasi pajungti smegenis rimtam darbui 🙂 Gerai, surimtėjau, atsakau į retorinį klausimą: kadangi krokodilai plėšrūnai, o bebrai tik žolėdžiai, tai negi neaišku, kurie yra didesnė blogybė :))))))

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Iš straipsnio turėjote suprasti, kad ir krokodilai, ir bebrai yra visaėdžiai, panašiai, kaip kiaulės ar žmonės, t.y., maitinasi kuo papuola. O krokodilai, žinia, ėda netgi akmenis.

          Reply
  2. anaiptol

    tai nereikia kiekvienu straipsniu tikėti:]. aišku, bebrai yra žolėdžiai. graužikai. [jei ką, pasitikrinau ne wiki, o „Lietuvos žinduoliuose“:}]
    man rodos, tie mokslininkai tokie mokslininkai kaip aš programeris. arba žurnalistai, jų žodžius surašę.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Bet šitai paaiškina, kodėl bebrai plinta, kaip maras, persikeldami į kanalizacijas, ėsdami kates beigi šunis ir keldami visokeriopą grėsmę.

      Reply
      1. anaiptol

        o jie rimtai pliiinta?:) o žmonių dar neėda?:]
        šiaip žmonės buvo juos labai išnaikinę Europoj XIX a. dėl kailių, tai XX patys vėl atgal priveisė. taip kad, išeina, galima jų ir atsikratyti;]

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Tai žinoma, lygiai tokia pati istorija buvo su Kalifornijos aligatoriais, kuriuos kažkada išnuodijo fabrikų nuotekomis. Prisiminkime, kad XIXa. pabaiga -- tai pats užterštumo Europoje pikas, kai į upes pildavo netgi sieros rūgštį, atlikusią po sprogmenų gamybos. Dėl to bebrai ėmė ilgainiui plikti ir prarado paklausą.

          Reply
            1. rokiskis Post author

              Neabejotina, kad toksai procesas jau vyksta, nes kaip kitaip būtų tokie genetiniai giminystės ryšiai? Turint omeny, kad bebrai kryžminasi ir su žiurkėm, visai tikėtina, kad gali greit atsirasti ir kanalizacijose gyvenanti krokodilų atmaina, vikriai nardanti po klozetus…

              Reply
            2. zalias_bebras

              Reiktų mus pradžiai su kartu bent jau žurnalą pradėti leisti, o po to… 😉
              -- What are we going to do tomorrow, Brain?
              -- As always, Pinky, try to conquer the world! 🙂

              Reply
              1. rokiskis Post author

                Neabejotinai reikėtų pradėti leisti žurnalą. Siūlau netgi pavadinimą -- „Laisvoji bebrija“ bei šūkį -- „Mirtis pasauliui, laisvė bebrams!“. Taip pat siūlau ir pirmojo numerio vedamąjį -- „Iš miško -- į kanalizaciją, iš kanalizacijos -- į laisvę!“. Taip pat galėtų būti skyrelis visai šeimai, kur su humoru būtų pasakojama apie bebrų bei krokodilų hibridizaciją bei kitas seksualines vertybes.

                Reply
    1. rokiskis Post author

      Kokia gi čia juoda deza -- pats pasiskaityk, čia gi laikraščių informacija, o LRT bei „Atgimimas“ neseniai jau pranešė apie bebrų antplūdį miestų sąvartynuose. Neabejotina ir tai, kad bebrą nuskutus plikai, gaunasi gyvis, kurį retas atskirtų nuo krokodilo, tuo tarpu krokodilai, kaip ir bebrai, gyvena vandenyje, pelkėse, mėgsta medžių sąvartas bei maitinasi nuklydusiais šunimis, katėmis, žmonėmis bei kitais gyvuliais. Galų gale, argi tamsta nežinote faktų, kad JAV pietinėse valstijose miestų kanalizacijas yra okupavę aligatorių rujos?

      Reply
        1. rokiskis Post author

          Ar galite tamsta pateikti nors vieną faktinį įrodymą, kad bebrai nesimaitina dvėseliena, neėda šunų, kačių ir kitų gyvūnų? Paneikite šius plačiai žinomus faktus, jei jau tamsta toks gudrus esate.

          Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *