Lietuvoje greit neliks šauktinių tarnybos

Lietuvoje kariuomenė bus pilnai profesionali (samdoma) iki 2014 metų. Taip teigia krašto apsaugos ministras J. Olekas. Anot jo, dabar tėra 2000 šauktinių tarnyboje, o ateityje jų išvis neliks. Visi bus samdomi, išskyrus savanorius.

Taigi. Ką noriu pasakyti, to nei ir nesakysiu, labiau norėčiau jus čia išgirsti, o jau tada pasidiskutuoti 🙂

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

6 thoughts on “Lietuvoje greit neliks šauktinių tarnybos

  1. zeppelinus

    Negerai, ką ir besakyti.
    Neduok Die, atsitiks kas -- neturėsime netgi turinčių žalią supratimą apie karo tarnybą rezervistų..;(

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Vat apie karo tarnybą… Aš tai galvoju, kad net ir apie civilinę saugą suprantančių neliks 🙂
      O ir šiaip -- Lietuva karo atveju potencialiai galėtų mobilizuoti porą šimtų tūkstančių karių. Bet jei kariuomenė liks tik profesionali -- tai kiek jos bus, tiek ir bus.

      Reply
  2. vilkas_pilkas

    Logiškas sprendimas, tik galėjo būti padarytas dar anksčiau. Juk kokia yra esminė šauktinių kariuomenės funkcija ? Paruošti mobilizacinį rezervą karo atvejui.
    Ar Lietuvoje tai buvo daroma efektyviai ? Ne, nes kariuomenėje tarnauja tik keli procentai šaukiamojo aamžiaus jaunuolių. Beto visuotinai suformuota parazitnė nuomonė apie karinę tarnyba -- „kas tarnauja- tas lochas, o aš išsisukau, tai esu kiets ir gudrus.“
    Plius, kaip rodo kariniai konfliktai visoje posovietinėjė erdvėje, postmodernūs ir ypač postsovietiniai sociumai yra nepajėgūs jokiai mobilizacinei pastangai.
    Nuo Jugoslavijos iki Čečenijos šautinių kariuomenės arba išsibėgiodavo, arba būdavo menkai efektyvios konfliktuose su mažomis paramilitarinėmis formuotėmis iš „entuziastų“ kurie nebuvo dideli karybos specialistai, bet tiesog nebijojo kariauti ir žinojo už ką kariauna.
    Fridricho Didžiojo laikais gal ir buvo įmanoma iš „valstiečio“ prievarta ir špicrutenais padaryti gerą kareivį. Bet dabar tie metodai nebeveikia. Koks tikslas kišti pinigus į šauktinį,jeigu galimo karinio konflikto atveju jis vistiek pabėgs užsienin kartu su darmilijonu savo bendrapiliečių.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *