Cirkas Traviane

Kažkada jau kalbėjom apie Travian – metus laiko žaidžiamą strateginį žaidimą 🙂 Taigi, štai jums cirkų apie tai, kas ten dedasi 🙂

S3 serveryje prasidėjo pasaulio stebuklų statyba. Atsirado natarai. Taigi, pačią pirmą dieną pagrindinės sąjungos užsigrobė kaimus. Ir pasipylė serverio bugai – paaiškėjo, kad kažkodėl galima statyti pasaulio stebuklą (tai yra viso šito ilgo žaidimo tikslas), nors pagal oficialias taisykles tai neįmanoma, nes tam reikia statybos planų, kuriuos, savo ruožtu, reikia irgi atimti iš natarų.. Tiek to, nepasakosiu jums peripetijų apie tai, kaip Travian administracija pradžioj kalbėjo, kaip galima statyti tą stebuklą be planų, o paskui trynė stebuklus tiems, kas juos statė.

Šiandien šiame strateginiame žaidime įvyko kardinalesnė bėda. Atsirado natarų planai. Tiksliau, jie "atsirado" jau vakar. Ir į natarų kaimus, bebandydamos paimti tuos planus, užsimušė visų aljansų stipriausių žaidėjų karinės pajėgos (per visą serverį labai nedaugelis teįstengtų tuos planus pagrobti – reikia milžiniškos kariuomenės). Bet kažkodėl tie planai nepasiėmė. Visi ėmė laukti, kol vėl bus ištaisyta klaida. Ir staiga, po gero pusdienio, paaiškėja, kad klaida tyliai pataisyta, pranešimas apie tai rodomas prisijungiantiems žaidėjams ir, kadangi natarų kaimuose neliko gynybos, tai tuos statybos planus gali paimti bet kas, kas tik turi kad ir nusmurgusį karžygį bei iždinę tiems planams laikyti.

Žinoma, planai iš natarų kaimų dingo momentaliai, dauguma jų atiteko tiems, kas iš principo negalėjo jų paimti. Žaidimo eiga sutriko tiesiog nepataisomai. Priėjo iki to, kad tarpusavy iki tol kariavę aljansų šeimos susivienijo ir ėmė rašyti laiškus Travian administracijai, reikalaudami pataisyti bėdas. Aišku, Travian administracija padėjo skersą… Travian forume esančios temos apie šitai buvo ištrintos.

Ką galiu pasakyti – gėda baisiausia. Metus laiko žaidi strategiją, kuri dar ir kainuoja nemažus pinigus, o paskui gauni spjūvį į veidą.

Jei žaidėte šį žaidimą – pasirašykite peticiją: http://www.petitiononline.com/LTs3/petition.html

——————

Circus in Travian

Formerly we talked about Travian, the game that lasts about a year. Here’s some fun stuff, that is happening there right now.

Building of World Wonder started in s3 server. Natarians appeared. On the very first day the main unions occupied the villages. And then various server bugs started. Firstly, it turned out that, somehow, it is possible to build World Wonder (the main objective of the game). However, according to the rules the player can do that only after capturing building plans from the Natarians. Let’s not go deep into all peripeteias, how in the beginning Travian administration told, that it is ok to build without the plans, and then deleted World Wonders for those, who actually did that.

Today, this strategic game faced an even more cardinal problem. The Natarian plans appeared. To be more exact, they "turned up" yesterday. Striving to take those plans, the troops of the strongest alliance members got killed (During the server only a few people could manage to capture the plans, because it takes enormous armies). Unfortunately, the plans somehow could not be taken. Everybody started to wait for the mistake to be corrected. After half a day, it turned out, that the error was solved silently. The notifications were showned for the logging on players. As the defence in the Natarians were already defeated, those plans could be taken by anyone, who at least had a hero and a treasury.

Naturally, the plans from the villages disappeared instantaneously. Most of them were taken by players, who in principle had no chances to do that. The process of the game disconcerted irretrievably. It ended up that alliances, that were at feud with each other, united and started to write letters to the Travian administrantion, demanding to solve these problems. No wonder,  administration disregarded… The topics about this situation, that were created in the official Travian forum, were deleted.

What can say? It’s a great shame. You play the strategic game for a year, which, by the way, costs a fair amount, and what you get is a spit in the face.

Have you played the game – sign the petition: http://www.petitiononline.com/LTs3/petition.html

———

Atnaujinta/UpdatedOctober 26, 2008
Taigi, cirkas tęsiasi 🙂 Pažįstamas, paklauses pirmame serveryje apie tai, kas vyksta trečiame, iškart gavo baną. Pastebėt galim, kad klausimas buvo korektiškas, nieko neįžeidžiantis. Vėliau manau, gausiu susirašinėjimą nuo A iki Z, tai paskelbsiu čia.

The circus continues – friend who asked Multihunter for explanation got a ban instantly. And that despite the fact that his letters were written in correct language. I think I’ll get all those letters to be published here.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

54 thoughts on “Cirkas Traviane

  1. grusalakas

    Na kad gėda, tai faktas.
    Ale gal ir teigiama pusė yra -- nusivylę subjektai mes žaidimą, pradės veikti kažką naudingo 😀 …

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Gal būt ir mes žaidimą. O kiti -- gal tiesiog nepradės. Bet žinai, kai sukiši tiek laiko ir pinigų į tai, kad komandoje laimėtum ar bent jau pasistengtum laimėti, o paskui adminai padaro tokį fokusą, dėl kurio netgi serverio aljansas nr.1 negauna tų statybos planų, nors prieš tai pusę kaimų su tais planais nukenksmino, tai ką aš žinau 🙂 Norisi kažkokios moralinės žalos atlyginimo. Nes tai, kas vyksta dabar -- mažų mažiausiai yra neteisinga, kažkoks išsityčiojimas.

      Reply
      1. grusalakas

        Na, toks nesiskaitymas su klientais labai daug pasako apie firmą. Ir yra laaaabai rizikingas jai…
        O dėl sugaišto laiko ir pinigų (jis ką -- dar ir mokamas? (pypt)…), tai negaliu nesutikt, kad jausmas turėtų būti „malonus“ :/

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Formaliai žaidimas nemokamas, tačiau praktiškai jį įmanoma padoriai žaisti, tik mokant pinigus. Mano išleistos sumos sąlyginai nedidelės, bus kokie keli šimtukai litų per nepilnus metus, tačiau kai kurie kolegos ir po kelis tūkstančius išleido. Žaidimas įdomus, malonus, daug bendravimo suteikiantis, todėl, jei viskas vyksta gerai, tie pinigai pasiteisina. Bet… Kaip matėme, dabar prasidėjo cirkai :-/

          Reply
          1. Anonymous

            techniskai zaidimas nera mokamas, taciau konkurencija visur konkurencija, ir zaidime savotiskai skatinamas koupcijos vystymasis:)
            na, jei nori , kad pas taves vykstu greitesnis vystymasis, turi moketi „kysi“ 😀 na, jisai tira nerat taip vadinamas, ir nesu pries tai…
            taciau, tai nera taip jau privilegijuota, nes tokio pobudzio korupcija naudojasi veik visi serverio zaidejai, ir gaunasi, jo tas, kuris tiesiog nori zaisti, yra ne normalus -- o letai nesivystanti, su atsilikusia ekonomika :d
            tokiu budu, lyg ir priverstinai visi norintys laimeti, ir maziau rizikuoti savo pergale turi moketi uz zaidima..

            Reply
  2. shipokliakas

    Oho! Tai gal tada nera prasmes labai laukti WW 4am 😀
    Pinigu ten neleidziu is principo, buvo situacijau kai butu labai padeje, bet tiek to…
    Kiek zinau greitajame viska pastate be problemu.

    Reply
  3. Anonymous

    Totalus briedas
    Maza to, kad padare nesamone kas pakeite zaidimo eiga, tai dar pacio traviano forume reguliariai trinami zaideju komentarai apie susidariusia situacija.. Tai sakyciau yra netgi demokratijos principu pazeidimas, kai ribojama zodzio laisve ir tokiais metodais meginama nuslepti padarytas klaidas!

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Totalus briedas
      Tai ne tik žodžio laisvės ribojimas, sakyčiau, tai atviras žmonių niekinimas. Klientai turi teisę pareikšti savo nuomonę apie prekę/paslaugą, kurią perka.

      Reply
  4. azas

    Traviane užsiregistravau, dieną-tris pažaidžiau ir užmečiau. Man labiau patiko Tribalwars’ai, tokio pat tipo browserinis žaidimas, bet toks realistiškesnis. O kad babkes už jį mokėjai -- nustebinai. Nesąmonė, jau geriau nusipirkt tikrą strateginį geimą ir kalt per interą.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Na, kiekvienas pasirenka žaidimą, koks patinka labiausiai. O dėl pinigų -- tai ne tiek jų gaila, kiek sugaišto laiko ir už tai gauto išsityčiojimo.

      Reply
  5. Anonymous

    Nors pripažintų suklydę ir atkeltų viską pora dienų atgal, kad armijos butų vėl ir planai nepaiimti. Bet dabar ne tik nesneka, bet ir trina temas. Sovietinė tvarka grįžta. Slėps viską, nes jiem vienodai. Seip gerai būtų ta serverį paversti mirusiu, jei netvarkys. Niekas nestato WW, niekas nieko nedaro, restarto nėra,naujų kaimų niekas nestato, tai ir aukso neperka. Nuotolius pajutę gal darytų ką nors. Bet tai padaryti neįmanoma..

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Viskas puikiai įmanoma. Jų firma laikosi ant pinigų. O tai reiškia, kad jei jie praranda pinigus, jiems labai blogai. Taigi, tereikia padaryti taip, kad žmonės nustotų žaisti, o tam tereikia informuoti pakankamai didelį kiekį žaidėjų.
      Žinojimas -- tai jėga. Ir jei pakankamai daug žmonių sužinos apie šitą nesąmonę, tai Travian administracijai tiesiog nebus kur dėtis.

      Reply
  6. Anonymous

    raso burun2kas del traviano
    sweiki,trumpai ir aiskiai traviano cirkas kuris ivyko tai tikras sudas…

    Reply
    1. Anonymous

      Re: raso burun2kas del traviano
      Skelbiam kara Vokietijai… :D… Total noobs :D.

      Reply
  7. Anonymous

    s6 irgi panašiai:
    mh užblokino pirmos vietos aljanso geriausius žaidėjus.. ir be jokių paaiškinimų numušė 10 procentų pop.. bandėm rašyt adminui tai tas tylėjo.. forume sukūrėm temą tai užblokino visus joje dalyvaujančius.. žodžiu likome apšalę..

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Ne pirmas kartas. S4 teko girdėti kitą istoriją, kaip puolė žaidėjas katomis kitą, kuris iš Travian palaikymo komandos. Ir momentaliai gavo baną (4 nakties, kai katoms eiti buvo 15 minučių). Po staigiai sukelto didelio triukšmo (irgi krūvos diskusijų, susirašinėjimų, protestų, blogų), vartotojas buvo atblokuotas. Už ką jį blokavo -- taip niekam ir nebuvo paaiškinta. Bet blokavimo laiko pilnai pakako, kad užpultasis adminas prisisiųstų sau defo 🙂
      Man toks jausmas, kad žaidimo administracija jaučiasi valdovais ir truputį pamiršta, iš kieno pinigų jie gyvena.

      Reply
  8. rokiskis Post author

    Vienas draugas, žaidžiantis s1 serveryje, pabandė pasidomėti, kas čia vyksta. Taigi, manau, komentarų nereikia. Susirašinėjimas žemiau, skaityti nuo apačios:
    ____________
    Multihunter rašė:
    Pagarbiai bendraukite su multihanteriu.
    Jus rasote S1 multihunteriui del problemu S3 serveryje. Skirtingu serveriu multihunteriai vienas kitam padeda, taciau i tokias problemas nelenda. Tam yra zaidimo administratorius -- admin@travian.lt.
    Gavote bana uz trukdyma MH darbui ir nepagarbu bendravima.
    MH sprendima galite apskusti admnistratoriui -- admin@travian.lt
    ____________
    baidas rašė:
    ir vel eilini karta jus lauzote savo paciu taisykles …
    http://travianas.lt/2007/12/02/principai.html
    teigia kai ka kita…
    „Kiekviename serveryje darbuojasi keli MH. Visi jie stengiasi atsakyti į klausimus, išnagrinėti skundus ir tt.“
    deja jusu nurodytame forume atsakymu i klausimus negaunu, nes uzdaveskazkoikiklausima kartais nespeju perskaityti , kai visa tema buna istrinta . gal zinot kodel?
    taip pat „Pagrindinis MH tikslas -- taisyklių pažeidėjų identifikavimas, jų blokavimas ir baudų skirimas. Taip pat MH gali atsakyti į žaidėjo klausimą, susijusį su taisyklėmis.“
    buvo pazeidimas ? buvo ! ar pazeidimai is jusu puses yra nebaudziami ? pvz LR respublikos istatymai galioja ir teisejams, o jus sakote, kad net i klausimus neatsakinejate… kodel ? neturite ka pasakyti ? nezinote? ar tiesiog esat issigande ir pasimete del savo zioplumo sukeltu klaidu ir galimu pasekmiu ?
    ____________
    Multihunter rašė:
    Jūs kreipėtės į multihanterį. Mes neatsakome į klausimus, tik baudžiame žaidėjus, pažeidžiančius taisykles.
    Visus atsakymus į klausimus apie žaidimą rasite Traviano pagalbos svetainėje http://travianas.lt arba žaidimo forume http://forum.travian.lt
    MH
    ____________
    baidas rašė:
    tikriausiai galeciau ir patikslinti jei dar „nezinote“
    uzmeskite aki i:
    http://www.petitiononline.com/LTs3/petition.html
    http://rokiskis.livejournal.com/27430.html
    http://forum.travian.lt/showthread.php?p=293521#post293521
    http://blogas.xox.lt/read/internetas/travianas-administratoriu-grybavimo-ypatumai.html
    ir dar daugeli kitu nuorodu, kuriu daugeja su kiekviena jusu nieko neveikimo valanda.
    ____________
    Multihunter rašė:
    Sveiki!
    Nelabai suprantu apie ka Jus kalbate.Galetumet patikslint klausima?
    MH
    ____________
    baidas rašė:
    Labai rimtai svarstau ar verta kisti kelis tukstancius litu, kaip kad treciame serveryje uz paslauga kuria noreciau gauti,bet negaunu. Ar vis del to bus rimtas paaiskinimas ir atstatytas status quo ar viskas baigsis lakonisku „atsiprasome uztechnines kliutis, kurios yra pasalintos“ ?
    ar neatsiras techniniu kliuciu pastacius 99 lvl ?
    laukiu normaliu zmonisku komentaru, o ne vien atsiprasau.
    ne del atsiprasau kisami pakankamai dideli pinigai.
    aciu uz demesi.

    Reply
  9. Anonymous

    Du ar trys galimi sprendimai
    Dabar jie dar teigia, kad zaidejai siulo manyti, kad tai kas ivyko yra force major. Savo norima sprendima priskiria zaidejams.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Du ar trys galimi sprendimai
      Čia jų atsakymas (jaučiu ir tą po kiek laiko ištrins, nes naujai kurtos diskusijų temos jau užrakintos):
      Dėl problemų su statybų planais lt3
      Įvykus neeilinei situacijai su statybos planais lt3, sulaukėme nemažai klausimų, pasipiktinimo žodžių bei netgi neįprastų iniciatyvų. Čia pasistengsiu atsakyti į pagrindinius klausimus.
      Taigi, kas atsitiko?
      Penktadienį 2008-10-24, dėl įvykusios techninės klaidos, atsiradus statybos planams, kurį laiką žaidėjai negalėjo atimti iš natarų planų. Taip dalis žaidėjų, kurie iš anksto rengė planų užkariavimo operacijas, susidūrė su netikėta situacija.
      Kitą dieną klaida buvo ištaisyta, tačiau planai atiteko ne tiems žaidėjams, kurie buvo tikri, jog planai garantuotai atiteks jiems, o kitiems žaidėjams, atsitiktinai užpuolusiems natarų gyvenvietes.
      Kas kaltas ir kokie buvo LT administracijos veiksmai?
      Įvyko techninė klaida serveryje. Serverių techninį tvarkymą (tame tarpe ir raundo pabaigos tvarkymą) atlieka Travian Games GmbH darbuotojai Vokietijoje.
      Sužinoję apie klaidą, mes iš karto susisiekėme su techniniais darbuotojais, kurie rado klaidą ir ištaisė ją. Apie tai buvo viešai pranešta visiems serverio žaidėjams žaidimo pranešimu bei atsiprašyta jų.
      Taip pat mes iš karto kreipėmės į projekto vadovybę dėl serverio sugrąžinimo – kad būtų atstatyta padėtis, kai gyvenvietės su planais atsirado serveryje, kaip ir prašė dalis žaidėjų. Tačiau atsakymas buvo neigiamas: tokiais atvejais serverio grąžinimas nedaromas, tam nėra pakankamų prielaidų.
      Kodėl vadovybės sprendimas buvo toks?
      Serverio grąžinimas galimas tik tuo atveju, kai žaidimo eiga yra sulaužyta tiek, kad tęsti žaidimo neįmanoma. Šiuo atveju uždelsimas su statybos planais buvo nenumatytas, tačiau nesulaužė normalios žaidimo eigos. Įvykis vienodai paveikė visus serverio žaidėjus ir niekam nesuteikė tyčinių privalumų.
      Travianas yra strateginis žaidimas. Tiek kariniame žaidime, tiek realiam karui vykstant, niekas nėra apsaugotas nuo nenumatytų įvykių, ir vykdant karines operacijas niekam nėra garantuota sėkmė.
      Kas bus toliau?
      Žaidėjų buvo siūlomos šios išeitys:
      a) Padaryti „roll-back“ – serverio sugrąžinimą.
      Šis variantas netiko dėl prieš tai minėtų priežasčių.
      b) Išdalinti planus žaidėjams, kurie galėjo juos gauti jei klaida nebūtų įvykusi.
      Mes negalime tiesiogiai įsikišti į žaidimą, atimti planus iš vienų žaidėjų ir atiduoti kitiems. Tai būtų blogiausia išeitis, kuri tikrai sulaužytų žaidimo procesą.
      c) Laikyti įvykusį uždelsimą su planais „force majeure“ – nenugalimos jėgos veiksniu – ir prisiderinti prie susiklosčiusių aplinkybių.
      Apsvarsčius visus „už“ ir „prieš“, tenka rinktis pastarąjį variantą. Gaila nepavykusių sumanymų, prarastų karių, tačiau rimti strategai pasižymi būtent tuo, kad sugeba susigaudyti staiga pasikeičiant aplinkybėms.
      Mes tikimės, kad daugiau staigmenų nebus. Norime pabrėžti, kad Lietuvos Traviano administracija visada yra Lietuvos žaidėjų pusėje. Mums neretai tenka atstovauti ir ginti mūsų žaidėjų interesus, ir, nors šie atvejai nėra viešai skelbiami, nemažai žaidėjų galėtų tai patvirtinti.
      Pabaigai turiu pasakyti dar kelis žodžius. Tiek forume, tiek laiškuose administracijai, išreiškiamos skirtingos emocijos. Atsiranda žaidėjų, kurie grasina paduoti į teismą arba fiziškai susidoroti su mumis. Pastebėjome (beje, ne pirmą kartą,) šmeižiančius komentarus nevykusių žaidėjų interneto dienuoraščiuose. Ką gi, yra skirtingų žmonių ir skirtingų siekių. Vieni nori maloniai žaisti ir bendrauti, kitus domina skandalai ir intrigos. Vieni džiaugiasi tuo, kad turime tokį projektą lietuvių kalba, kiti piktdžiugiauja, kai iškyla sunkumai, kurie didžiaja dauguma sąlygoti objektyvių aplinkybių ar LT administracijos nevaldomų veiksnių. Norime padėkoti tiek vieniems, tiek kitiems: vardan pirmųjų egzistuojame ir stengiamės tobulėti, pastarieji padeda mokytis iš savo bei svetimų klaidų.
      Linkime visiems gero ir malonaus žaidimo,
      Pagarbiai,
      Travian.lt administratorius ir komanda

      Reply
  10. Anonymous

    Konis
    Zaidziau tribal wars , bet draugas pasiule Traviana. Uzsiregistravau i s3 (nes ten draugas buvo isiregines)ir pradejau zaisti. Po 14 atejo reidu metas . Buvo mazdaug taip :
    26 puolimas per : 14:23
    Poto nebetai reidino , poto paskelbe kad atsirado natarai (narvarai) ir t.t.
    Poto atsijado bugai ir sujauke zaidima. 9 manesiu triusas buvo sujauktas bugu.
    Ar traviano administracija bando bugus istaisyt? Ne
    Ar ledzia pasiteiraut apie bugus? Ne
    Ar banina tuos kurie teiraujasi? Taip
    As sakau : Metam nx traviana!

    Reply
    1. mototarka

      Žiūrint iš šalies
      Na kam gi netiesą sakyti? 😉
      Ar traviano administracija bando bugus istaisyt?
      -- Kiek supratau Traviano administracija negali bugų taisyti. Jei tikėti tuo, kas parašyta http://rokiskis.livejournal.com/27430.html?thread=510246#t510246 , programinė klaida buvo ištaisyta 2008-10-25.
      Ar ledzia pasiteiraut apie bugus?
      -- Jei tikėt, kad tą patį http://rokiskis.livejournal.com/27430.html?thread=510246#t510246 parašė Travian administracijos atstovas, tai jie ne tik leidžia užduoti klausimus, bet ir išsamiai į juos atsako.
      Ar banina tuos kurie teiraujasi?
      -- Aš travian nežaidžiu, bet užmetęs akį į konferenciją mačiau ne vieną ir ne du neištrintus normaliai užduotus klausimus, kurių atsakymų niekas neištrynė. Ištrintų negaliu komentuoti, nes nemačiau.
      Metam nx traviana!
      -- Realiai tai įvykus tokio dydžio programinei klaidai, LT Travian administracija padarė ką galėjo. O galėjo iš esmės ne tiek jau daug -- informuoti žaidimo kūrėjus apie įvykusias klaidas ir pasiūlyti sprendimo variantus. Tokiame žaidime, kaip travian sprendimus apie žaidimo būsenos atstatymą reikia priimti labai greitai, t.y. per kelias valandas po to kai buvo sužinota apie programinę klaidą. Praėjus trims dienoms „atsukti laiką“, mano supratimu, yra tikrai netikslinga. Traviano kūrėjai sužinoję apie klaidą nusprendė, kad tai, kas įvyko, yra nepakankamas pagrindas, kad laikas būtų atsuktas. Kaip matau, daliai žaidėjų atrodo kitaip. Tame ir yra pagrindinis konfliktas. Kas jame praktiškai teisus, negaliu atsakyti, nes man trūksta žinių apie žaidimą ir tai kiek tai sujaukė žaidimo balansą. Galiu pasakyti tik tiek, kad iš šono žiūrint Lietuvos žaidimo administracijos kaltės tame nesimato. Jei jaučiatės labai nuskriausti pradžioj parašykit oficialų laišką Travian GmbH su konkrečiais pagrindimais ir reikalavimais. Jei tai taip rimta, kaip nupiešė rokiskis, tai laišką siųsčiau e-mailu IR tą patį registruotu paštu. Peticijos internete yra nulio vertos. O jei reikalas nueitų iki teismų, kaip kažkas svajoja, tai visų pirma turėtų patekti į Vokietijos teismus, vartotojoteises.lt, kaip kažkas siūlė, tame visai nepadės.

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Re: Žiūrint iš šalies
        Kiek pavyko sužinoti aplinkiniais keliais, vokiečiai ant jų dėjo dar labiau, nei jie dėjo ant lietuviškų vartotojų 🙂
        O dėl to, kad „leidžia“ užduoti klausimus, tai paskaičiuotum, kiek tenai forume pranešimų iki tol, kol jie teikėsi atsakyti, buvo ištrinta, tai nepavadinčiau to žodžiu „leidžia“. Kaip matėme, vartotojai netgi baninami už klausimus 🙂
        Dėl laiškų Travian GMBH -- jų pasiųsta jau visa krūva, atsakymų nebuvo.
        Dėl peticijos -- nesvarbu, kad ji neturi teisinės galios. Ji tiesiog rodo, kad pakankamai daug žmonių yra pasipiktinę tuo, kas vyksta, todėl komercinei įmonei, kokia yra Traviangames GMBH, tai turėtų suveikti. Šiaip ar anaip, jie dėl to praranda pelną.
        Dėl žaidimo eigos sujaukimo -- sujaukta labai kardinaliai. Grubiai tariant, tam, kad numušti natarų pajėgas, reikia bent tris-keturis menesius kauptų pajėgų, o ir ne vienam žaidėjui. Puolimo metu tos pajėgos žūsta. Kai planus perima puolime nedalyvavęs aljansas, tų, kas puolė, galimybės atsiimti planus būna labai apribotos. Realiai gavosi taip, kad dalis planų atiteko net į top-50 neįeinantiems aljansams, nors sėkmingai pulti natarus pajėgūs buvo vos 10-20 galingiausių aljansų serveryje. Galiu pastebėti ir tai, kad planų skaičius yra labai nedidelis -- viso tik 13 planų, kai serveryje yra apie 5-10 tūkstančių aktyvių žaidėjų. Vienam Pasaulio Stebuklui pastatyti reikia 2 planų. Taigi, manau, kad įsivaizduosi, kokio lygio įtaka gavosi, kai didžioji planų dalis atiteko žaidėjams ne į temą 🙂
        O dėl vartotojo teisių -- nesu teisininkas, bet paslauga teikiama Lietuvoje, nepriklausomai nuo to, kad kompanija registruota Vokietijoje. Todėl manau, kad Lietuvos įstaigos turėtų tuo rūpintis. Nors klausimas, reik pripažinti, labai kardinalus, išsiplečiantis labai toli už visokių žaidimų ribų. Plg., jei būdamas Lietuvoje, perki iš internetinės parduotuvės, esančios Vokietijoj, o parduotuvė tave apgauna -- kas turėtų nagrinėti ginčą -- Lietuvos ar Vokietijos institucijos?

        Reply
        1. mototarka

          Re: Žiūrint iš šalies
          „O dėl vartotojo teisių -- nesu teisininkas, bet paslauga teikiama Lietuvoje, nepriklausomai nuo to, kad kompanija registruota Vokietijoje. Todėl manau, kad Lietuvos įstaigos turėtų tuo rūpintis. Nors klausimas, reik pripažinti, labai kardinalus, išsiplečiantis labai toli už visokių žaidimų ribų. Plg., jei būdamas Lietuvoje, perki iš internetinės parduotuvės, esančios Vokietijoj, o parduotuvė tave apgauna -- kas turėtų nagrinėti ginčą -- Lietuvos ar Vokietijos institucijos?“
          Maždaug prieš metus teko tais ir kai kuriais susijusiais klausimais konsultuotis su keliais skirtingų šalių teisininkais. Kai eina kalba apie tokias paslaugas, ne taip svarbu,
          -- kurioj šalyje fiziškai yra klientas, (tarkim vartotojas žaidžia būdamas Latvijoj)
          -- iš kurios šalies banko buvo apmokėta sąskaita, (tarkim iš šveicariško banko)
          -- ar kurios šalies pilietis. (tarkim lietuvis)
          Pasirodo, kad net serverio buvimo vieta neįtakoja, kas man šiek tiek buvo keista. Jei serveris hostinamas Lietuvoje, tai jame saugomam turiniui gali būti taikomi Lietuvos įstatymai. Tuo tarpu kliento ir paslaugos tiekėjo santykiai ir teisės bazuojamos ant tos šalies, kurioje registruota firma, įstatymais + žinoma tuo kaip tai apibrėžta būtent tos paslaugos (šiuo atveju Travian) EULA-oje.
          Šiek tiek offtopic -- Lietuvos traviano pradiniame puslapyje yra rašoma -- Viso žaidėjų:53124. Kažkaip nerealiai daug atrodo. Atsižvelgiant į Internet penetration rodiklį Lietuvoje gaunam, kad kas 25tas internautas Lietuvoje žaidžia Travian. Labai dideli skaičiai, IMHO, ar aš kažko nesuprantu.

          Reply
          1. rokiskis Post author

            Re: Žiūrint iš šalies
            Viso žaidėjų registruota per 7 serverius. Labai daugelis žaidžia dviejuose ar net trijuose serveriuose, be to, dalis akauntų yra neaktyvūs. Bet šiaip ar anaip, šis žaidimas labai populiarus, manau, kad realiai kokie 10 tūkstančių žmonių Lietuvoje gali būti.

            Reply
          2. Anonymous

            Re: Žiūrint iš šalies
            S3 zaidzia tik 5886 (2008-10-27 duomenimis) ir zaideju skaicius kasdien vis mazeja.

            Reply
  11. rokiskis Post author

    Taigi, cirkas tęsiasi. Vokiška Travian valdžia teikėsi atrašyti vienam iš mūsų. Atsakymo į paskutinį laišką dar negauta:
    Hello,
    I expected different answer’s, but not as sarcastic as this one. Just a spit in my face, as well as many other players. Where do you see blackmailing???
    Try to explain how „nothing happened“ to those players
    http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?LTs3
    Have a good day,
    Sigis
    P.S. definatly this is the last time I’m playing travian.
    — On Mon, 10/27/08, Agge wrote:
    From: Agge
    Subject: Re: [Fwd: s3.travian.lt situation]
    To: EMAIL-ADDRESS-REMOVED@yahoo.com
    Date: Monday, October 27, 2008, 3:56 AM
    Hello,
    with blackmailing you get nothing.
    Nothing happend on your server which is not according to our Rules of
    the Game, nor
    our Terms & Conditions.
    Best Regards
    ——————————
    Agge, Community Manager Travian
    Please keep whole conversation attached to make sure we can help you
    fast and properly.
    Bitte den gesamten eMailverkehr angeha“ngt lassen um sicher zu stellen,
    da? wir schnell und gut helfen ko“nnen.
    ——————————
    Am 25.10.2008 um 10:17 schrieb Siegfried Mu“ller:
    ——-- Original-Nachricht ——--
    Betreff: s3.travian.lt situation
    Datum: Fri, 24 Oct 2008 12:24:40 -0700 (PDT)
    Von: Remontas Apdaila
    Antwort an: EMAIL-ADDRESS-REMOVED@yahoo.com
    An: mail@traviangames.com
    Dear Sirs,
    Thank you for wanderfull Travian game. Let me introduce in short. I’m
    one of the
    Travian players from Lithuania, currently playing on htt://
    s3.travian.lt.
    I’m writing to you because we, travian players, have
    seriouse situation
    in our s3.travian.lt server and seems lithuanian administration is not
    able (or don’t want) to solve the problem.
    I will write in short what happened. All server players were informed by
    server administration about building plans appearing on server. Of
    corse,
    many top players after they saw WW building plans send their troops to
    take
    those plans. But for unknown reason players was not able to get the
    plans -- no one
    on in the server that time. Village’s with plans were blocked
    yesterday about
    10 o’clock morning till 23 o’clock evening. Players lost their troops
    killing natars, but hero’s didn’t take the plans. Suddenly, server
    administration
    unblocked Natars villages and second time announced building plans are
    on server.
    Situation where anyone without army was able to take any plan
    from any natars village. Exept those players who spend nights on
    planing
    and
    killing natars, becouse Hero’s was on the way back home.
    Many s3 server players are very unsatisfied about this situation and
    we think
    this is NOT fear game as it should be. Players suggest two options
    to solve the problem:
    1. Rolling the game before WW building plans appears.
    2. To study server log’s to find out who should receive building plan
    -- player who killed
    natar’s and didn’t lost a hero, and did this first.
    Many top players pay the money for playing Travian Game and in
    Lithuanian Travian forum
    we have discution about this under Rights Protection
    Authorities,
    becouse players, who buy sevices from your company (computer game in
    this case)
    didn’t get expected value. This is consumer right’s violation and
    prohibited by
    Rights Protection Law in Lithuania.
    We still hope for fair play, as Travian should be. Hope You will able
    to solve the
    problem
    as soon as possible.
    Thank you,
    Sigitas
    a.k.a „Sigiz“ in s3.travian.lt
    IKATVP alliance
    Mafia alliance
    LGN alliance
    IKLGNM alliance
    JG alliance
    NE alliance
    and many more..

    Siegfried Mu“ller
    Gescha“ftsfu“hrer / CEO
    Travian Games GmbH
    Wilhelm-Wagenfeld-Str. 22
    80807 Mu“nchen
    HRB Mu“nchen: 173511
    Gescha“ftsfu“hrer: Siegfried Mu“ller
    USt-IdNr.: DE246258085
    +++
    Arbeit muss Spass machen!
    Spass am Erfolg?
    http://www.traviangames.com/jobs

    Reply
    1. mototarka

      Reikia pripažinti, kad tas lietuvis, kuris rašė naglai elgiasi. Rizikuoju būt nepopuliarus, bet sutinku su vokiečio atsakymu. Ne grąsinimais reikia spręsti tokias problemas. Kaip šauksi, taip ir atsilieps.

      Reply
      1. Anonymous

        Rasiau as -- jei nepaslaptis, kur matai grasinima? Tai, kad diskutavom (ir nemazai) kaip toks reikalas atrodytu is vartotojo teisiu gynimo puses, ir kad tai paminejau laiske, yra grasinimas? Esu susidures su tokiais dalykais ir laaabai smarkiai galima butu pasigincyti, ar kompanija tokia byla laimetu -- bet cia tik zaidimas todel dzin. Issakiau savo asmenine nuomone. Beje, kitas kolega rase savaji laiska, o gavo copy/paste toki pati atsakyma kaip sitas. Net nesiteikia asmeniskai atsakyt -- laika taupo, matomai daug skundu gauna 🙂

        Reply
        1. mototarka

          Tu tame laiške (kuris yra pirmas išsiųstas tiesiai Travian GmbH, kiek supratau) kaltini vartotojų teisių pažeidimu ir bandai gąsdinti Lietuvos Rights Protection Law (beje, jei turėjai omenyje Vartotojų Teisių Apsaugą -- visuomet pridėk žodį Consumer). Bet blogiausia, tavo laiške IMHO yra tai, kad bendras laiško tonas yra toks, kad tu ne pradedi diskusiją, kaip spręsti susidariusią problemą, o keli ultimatumą ir lyg tarp kitko užsimeni, kad jau jau pradėjai konsultacijas su visokiomis ten authoritaz. Ne nuostabu, kad sulaukei tokio atsakymo, kuris yra trumpas, konkretus ir atviras -- žaidime įvykę įvykiai nenusižengia nustatytoms žaidimo taisyklėms ir vartojimo sąlygoms (aišku, dar reikėtų visa tai be emocijų panagrinėti). Išsamų atsakymą apie tai gavote iš Lietuvos administratorių -- jie perdavė kūrėjų nuomonę. Man iš šono atrodo vienaip -- įvyko nenumatyta klaida (kurios tvarkingesnių programų kūrėjų programose nutinka rečiau, kitų -- dažniau, bet iš principo išvengti neįmanoma) , kūrėjai tik pastebėję ją ištaisė, bet viso to pasekoje kai kuriems (kiek supratau patiems stipriausiems) žaidėjams nepasisekė. Jums, panirusiems į žaidimo peripetijas tai gali atrodyti kitaip -- tragedija ir sugadintas žaidimas. Ne mano tikslas ir juolab pareiga jus kuo nors įtikinti ar išmokyti kaip geriau būtų vesti derybas šiuo atveju. Aš tik pastebėjau, kaip iš šono atrodo.

          Reply
      2. rokiskis Post author

        Grąsinimų laiške firmai nėra, yra tik skaidri, stipri argumentacija. Bet firmos laiške yra tiesiog stebėtinai neadekvatus atsakymas klientui. Jau nekalbant apie tai, kad išvis į bet kokį kliento laišką rašyti atsakyme „šantažuodamas tu nieko negausi ir mes nieko nekeisim“ -- švelniai tariant, tai yra truputį vambzdec.

        Reply
            1. Anonymous

              gal kas zino, ar buvo panasiu situaciju kutu valstybiu servuose ir kaip ten buvo reguojama ?

              Reply
              1. rokiskis Post author

                Man teko girdėti gandą (patvirtinti negaliu, nors jau girdėjau iš trijų skirtingų žmonių), kaip kažkokiame vokiškame ar tai .COM serveryje dėl kažkokių priežasčių žaidėjai ėmė boikotuoti stebuklų statybą, todėl po mėnesio administracija tą serverį tiesiog nurezetino. Bet kuo tie skandalai baigėsi -- sunku pasakyti.
                Rollbackas dviem savaitėm atgal dėl kažkokių gedimų buvo siūlomas pirmame Lietuvos greitąjame serveryje (tai siūlė būtent žaidimo administracija), tiesa, nebuvo padarytas, o tik žaidėjams išdalintos kompensacijos Travian auksu. Tiesa, kas ten per bugai buvo -- nežinau.

                Reply
  12. gerasirdis

    Nerealiai
    Jo, kažkada pats žaidžiau tokį e-mail’u žaidžiamą „stars!“, tai po to nusprendžiau, kad žaisti žaidimus kurie nepasibaigia tą patį vakarą yra nx nesąmonė ir tiek. Koks idomumas, kai po pusmečio trečdaliui žaidėjų nusibosta?
    Bet idėja kad mokėdamas realius pinigus gali įgyti konkurencinį pranašumą, tai mano akim žiūrint yra iš viso kažkokia dvasinė masturbacija. Čia kaip šachmatais žaisdamas už 50 litų dar vieną bokštą nusipirktum… Ir po to šitaip pasiekta pergalė tau teiktų moralinį pasitenkinimą?
    (provokuoju) Sakyč, kad jei mokėdami pinigus tikėjotės laimėt, tai visi esat luzeriai ir man jūsų visai negaila.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Nerealiai
      Matai, pinigus mokančių žaidėjų yra daug. O pati žaidimo esmė -- tai labai ilgos ir sudėtingos strategijos, kai ne pavienio žmogaus, o visos grupės (aljanso) ar net grupės aljansų (kai kada -- virš 500 žmonių) veikla planuojama ilgam laikui (nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių) į priekį. Tokioj situacijoj gali turėti belenkiek pinigų, bet jie ne ką tepadės -- viską lemia strategija.
      O dėl pinigų -- matai, žaidimas taip jau padarytas, kad tai yra mokamas žaidimas. Ne pinigai padeda laimėti, o neleisdamas pinigų, tiesiog negali patogiai žaisti. Tiesa, sutinku, kad Travian naudojamas apmokestinimo būdas, kai už pinigus duodami „privalumai“ (tiesa, beveik visus juos galima pakeisti tiesiog papildomu žaidėjo laiku) -- tai gan iškreiptas mechanizmas. Bet o ką daryt 🙂

      Reply
      1. gerasirdis

        Re: Nerealiai
        Tai aš ne prieš, kad mokamas žaidimas- nesu nei hipis, nei komunistas. Bet tai tada pinigus reiktų rinkt nuo visų vienodai, o ne „sumokėję 20 eurų gauna dvi valdoves“. Na gerai, paskaičius žemiau apie 10/25 procentus- tris papildomus pėstininkus.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: Nerealiai
          Na, turint omeny, kad tai ne šachmatų partija, o metų trukmės realaus laiko strategija, tai gal visgi mažiau, nei 3 pėstininkai būtų 🙂 Bet visgi sutinku, kad apmokestinimo modelis yra iškraipantis žaidimo eigą, dėl ko serveryje ilgainiui pasilieka tie, kas moka pinigus.

          Reply
    2. mototarka

      Re: Nerealiai
      Kai dabar parašei, patikrinau ar traviane galima nusipirkti konkurencinį pranašumą. Kažkaip buvau įsitikinęs, kad ne, bet pasirodo, kad tu teisus. Travian Plius prideda tik visokius primumbasus, kad galėtum patogiau planuot žaidimą ir nereiktų prisijunginė nesveikais laikai. Tai teoriškai turbūt nesiskaito, kaip pranašumas prieš kitus. Bet ką tik perskaičiau, kad yra ir Travian Gold, kuris pagreitina resursų gamybą, atakos pajėgumą ir t.t. 🙂 Nepatiktų man tai. 🙂

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Re: Nerealiai
        Truputį padidina, bet ne kardinaliai. Puolimą ar gynybą -- 10 proc, resursų gamybą -- 25 proc.. Bet jei žaidėjas žaidžia šiaip sau, tai net nesveikai naudodamas auksą, jis atsiliks nuo patyrusio, bet aukso nenaudojančio žaidėjo -- žaidime viskas neblogai subalansuota. Pagrindinis sėkmės garantas -- tai aktyvus resursų grobimas iš kitų žaidėjų: būtent šitai nulemia viską. Ir auksu to nenupirksi 🙂

        Reply
    1. Anonymous

      pirma travian administracija kovojo lietuvos zaidjeu naudai ,bet tiesiog vokieciai neleido paimti is kitu zaideju planu . vairuotojas uzmuse zmogu autoavarijoje tai jau nieko nepadarysi jo nebesusigrazinsi 🙂 .

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Px, kaip sakant. Kiek žinau, visvien mūsiškiai laimės -- kiti neturi jokių šansų. Bet taip ar anaip, istorija labai nemaloni, sugadinanti žaidimo džiaugsmą.

        Reply
  13. Anonymous

    dringeliukas
    sweiki visi,cia jau ne naujiena apie bloga mh darba.As jau esu su tuo susidures kelis kartus.kazkada pirmo raundo ltx speed`e per nakti uzbanino is 3 allynansu net virs 30 zmoniu ir prirase neva visi pazeide taisykles,o tai ivyko kita diena kaip pradejom griauti budami mazi pacia didziausia seima..tad paksui kreipemes auksciau administracijai laisku pluostai pasipile ir po keliu dienu visiems banus nueme be nuobaudu…o ten pasirodo pazystamas tos seimso mh..dabar antras atvejis uzvakar man nutiko s1 taipogi gavau bana.paklausiau MH kokia motyvacija,man parase taisykles del multiacounto,kurias as tikrai zinau ir kam po velniu jis man tas taisykles atsiunte..man rodos jam paciam reiktu i savo darbo taisykles geriau pasinagrineti..parasiau administracijai ir MH po kelis laiskus bet vis is ju gaunu ta pati atsakyma..bet ranka prie sirdies pridejes galiu pasakyti net nenutokiu apie koki antra accounta jie sneka,jie geriau uz mane zino,kad turiu.cia jau visiskas apsurdas..as leidziu pinigus ne tam,kad linksmai pasizaisti laika praleisti,o cia sia tau ir sugadina viena diena..dar vienas idomumas: as zaidziu su draugu vienu kompiuteriu,tad mes uzsiregistrave irase viska pagal taisykles..niekada jokiu nbei resu nesiuntem,nei kitu taisykliu pazeidinejom..pradejau griauti priesiska ally kuris reitinguose aukstas ir kita diena banas..del multiaccounto o daugas mano toliau losia..tai esmes nesuprantu jei blokuoja tai blokuoja abudu kompiuterio naudotojus?? arba dar viena suprantu,sitas adminas arba parsidavelis korumpuotas zaltis,arba jis kliju apsiuostes ir dirba nesamones..tad tiek norejau pasakyti ir manau vokietijai musu laiskai pabos ir jie pakeis visus adminus ir MH i kopetentingus darbuojus o ne `liurbius` kurie dabar sedi…

    Reply
  14. Pingback: Užbaigiant apie cirką Traviane « Rokiškis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *