Alus ir E621 aka natrio gliutamatas – II dalis

Šis straipsniukas – tai rimtas ankstesniojo nerimto klausimo apie gliutamatus aluje tęsinys. Šio paties straipsniuko proga nuimamas banas Lokiui – manau, kad jis, kaip homo sapiens (žmogus mastantis) supras, kur buvo jo klaida.

Pasistojus lyg ir absurdiškam klausimui apie tai, ar alaus gamintojai deda E621 aka MSG aka natrio gliutamatą į alų, pakapsčiau truputį interneto resursus. Deja, daugiausiai – nuotrupos, informacijos apie JOKIUS papildomus priedus, dedamus į alų, beveik nėra, kaip ir išvis jokios informacijos apie cheminę alaus sudėtį.

Na, o bet tačiau – atradau visgi kai ką, tai šen, tai ten. Vat pvz., Realbeer.com portale Cornelia Corey, alaus gamybos ekspertė ir degustatorė, atsako į skaitytojo klausimą apie tai, kaip sužinoti, kiek MSG yra aluje: "I was not able to find a product list. Amounts used would certainly vary by brewery. Some may not use any for a beer while others may for the same type. Your best bet would be to email breweries individually and ask being sure to include that you need the information for health reasons". T.y., ekspertė nei neabejoja, kad MSG į kai kurias alaus rūšis dedamas.

Įdomesnis radinys buvo JAV patentas nr. 4806376 ("Process for producing a taste-enriching seasoning from beer yeast"). Taigi, kažkur jau minėjau, kad pagrindinis gliutamato gamybos metodas yra mikrobiologinis. Paprastai tam naudojami specifiniai mielių štamai, tačiau gudrūs kapitalistai pastebėjo, kad ir alaus gamyboje naudojamos mielės irgi duoda nemažai gliutamatų. Tereikia tas mieles perdirbti. Per daug nesigilinant, išvada peršasi akivaizdi: natūralūs gliutamatai yra vieni iš svarbesnių alaus skonį kuriančių sudedamųjų.

Na ir žinoma, pasitaikė keletas mokamų dokumentų, kurių nemokamų versijų taip ir neradau, tačiau anotacijose buvo aiškiai įvardinta, kad MSG yra vienas iš pagrindinių alaus skonį reguliuojančių komponentų, o alaus skonis koreguojamas, reguliuojant MSG ir kelių kitų sudedamųjų kiekius (tipiniai tokių dokumentų pavadinimai skamba maždaug taip – "MSG influence on beer taste"). Deja, ir tie dokumentai, ir labiausiai cituojamas leidinys – "Brewing science and practice, 2004, Dennis E. Briggs, Chris A. Boulton, Peter A. Brookes and Roger Stevens" (kiek pavyko rasti fragmentų – pastarąjame detaliai nagrinėjama ir cheminė alaus sudėtis, ir komponentų įtaka skoniui) – visur tiktai mokami.

Taigi, klausimas vis dar atviras: ar yra kokių nors duomenų (kad ir netiesioginių) apie tai, kad gliutamatai būtų dedami į alų Lietuvoje?

Dar vienas klausimas diskusijai – ar pastebėjote parduotuvėse nerišlių gėrimų su užrašais "alaus skonio gėrimas", "alaus produktas" ar pan.?

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

18 thoughts on “Alus ir E621 aka natrio gliutamatas – II dalis

  1. gaivenyte

    nuimamas banas lokiui
    Nu žvengiau šitą perskaičiusi. Kaip man juokinga stebėt, kai kas nors ką nors užbanina, išbraukia iš friendlisto. Sorry, bet labai panašu į vaikų darželį.

    Reply
      1. gaivenyte

        Re: nuimamas banas lokiui
        Bet vis tiek labai madinga internetinėj erdvėj ką nors užbanint. Pvz, mane vienas labai gerbiamas garbaus amžiaus eseistas frype yra užbaninęs 🙂 Man pats fenomenas įdomus.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Re: nuimamas banas lokiui
          Banas -- tai ne fenomenas, o tik tvarkos palaikymo priemonė. Tai kaip bananas. Kaip jį naudosi -- priklauso nuo turėtojo. Pats savaime bananas nėra socialinis reiškinys.

          Reply
    1. anaiptol

      Re: nuimamas banas lokiui
      man tai normalu -- mano smėlio dėžė, aš joj kaip noriu, taip tvarkausi:). tik vieši pareiškimai juokingi:)) atseit „aha, tas mane į draugus įtraukė, o po dviejų savaičių ištraukė… kodėl??“ blyn, ir seka gi žmonės:)

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Re: nuimamas banas lokiui
        Matai, nežiūriu į tai, kaip į nuosavą smėlio dėžę -- tai visgi gan vieša vieta. Bet taip ar anaip, trolinimo daugiau netoleruosiu.

        Reply
  2. gaivenyte

    O dėl gliutamato -- jei tu jį lietuviškam aluj atrasi, apie tave straipsnį galėsiu parašyt 🙂
    Beje, o laboratorijoj gal galima atrast?

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Natūralaus gliutamato yra VISAME aluje, jis yra vienas iš alaus skonį formuojančių komponentų. Tame ir esmė. Klausimas, ar jo pridedama papildomai, ar ne?
      Kaip matėm pagal dabar Lietuvoje galiojančias normas, alaus gamintojas tokių priedų nurodyti neprivalo.

      Reply
      1. zeppelinus

        Panašu, kad be žurnalistinio tyrimo nieko nebus..
        Vienas variantas -- įsitaisyti į kokią alaus daryklą mielių trupintoju ar putos nukošėju ir per naktinę pamainą pasekti bei objektyvios kontrolės priemonėmis užfiksuoti, ką tie žalčiai paslapčiom į mūsų alų pila.
        Kitas -- nusipucinti šventinius sportbačius, įšokti į džYnsus, apsitemti madingą trikotažą bei suvilioti tos alaus daryklos direktoriaus sekretorę, kad po kiek laiko ji, deginama aistros, pagrobtu iš šefo seifo ir atneštu mylimąjam slaptas lietuviško alaus receptūras….
        Ot, čia tai būtu sensacija. Gintai tektu į eilę stotis, kad interviu paimti…:)

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Šiaip tai praktikoje, pats manau, kad nelabai tikėtina, kad gliutamato papildomai deda -- aluje, kiek supratau, ir taip būna ištirpę labai juntami jo kiekiai. Rimtesnė bėda, kurią čia matau -- tai visiškas nekontroliuojamumas, kuris, kiek galim pastebėti iš įstatyminių aktų -- neabejotinas. Gliutamato atvejis -- tai tiesiog demonstracija to, kad mes negalime nustatyti, ar nepageidautini priedai dedami į šventą mūsų gėrimą 🙂

          Reply
  3. ekzon

    Kiek supratau, gliutamato aluje bus dėl to, jog jį šiek tiek gamina mielės. Tačiau, kaip žinoma, baisus yra ne pats MSG, o pramoniniu būdu pagamintas nenaturalus MSG kiekis. MSG pramonėje gamina daugiausia gamina bakterijų, o ne mielių pagalba. Tad natūraliai aluje nesveiko MSG neturi būti.
    MSG skonio aluje dar neteko pajusti, tad jei jo kažkiek ir deda, nepageriu tiek, kad pakenktų :).

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Jo, man irgi kažkaip nekrito į akis, kad aluje būtų MSG prieskonis. Nors… Šiaip vat pasidomėjau -- tai darbar atidžiau stebėsiu pojūčius matyt 🙂 O dėl kiekio -- būtent taip, aš irgi manau, kad receptorius žaloja būtent nesveikai didelis MSG perteklius, o ne pats MSG savaime.
      O pramonėje MSG gaminamas, kiek supratau, būtent iš mielių, tačiau iš labai specifinių, būtent MSG gamybai skirtų veislių, išvestų taip, kad jos to MSG pagamina dešimteriopai daugiau, nei įprastos.

      Reply
        1. rokiskis Post author

          Ėėė… Reiškia ir taip, ir anaip daro. Nes aš buvau suradęs apie kažkokius mielių štamus, o specialiai apie tai, koks pagrindinis MSG šaltinis, nesigilinau.
          🙂

          Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *