Putinizmas Lietuvoje

Kai kažkas iš apžvalgininkų anksčiau lygino prezidentę Grybauskaitę su Putinu, tie palyginimai atrodė ganėtinai pritempti. Karatistė ir dziudoistas, tvirta ranka ir taip toliau. Pasirodo, klydau. Grybauskaitę su Putinu lyginę žmonės turėjo žymiai geresnę politinę nuojautą, nei aš.

Dabar man tie palyginimai ima atrodyti visai realistiškais. Štai paskutinės naujienos: Vilniuje sniego gniūžtėmis besimėtę jaunuoliai traukiami atsakomybėn už nesankcionuotą mitingų organizavimą ir dalyvavimą juose. Prieš metus toks absurdas atrodė neįmanomu. Dabar – tai jau realybė. Manote, tai tik kažkokių teisėsaugininkų ar savivaldybės bukumas? Manau, kad ne. Šviežesnė naujiena – byla iškelta prieš tuos, kas dalyvavo pikete dėl pedofilijos skandalo. Galima visaip vertinti ir tą bylą, ir piketo dalyvius, bet – operatyvus teisėsaugos dėmesys nukreiptas prieš tuos, kas reiškia savo nuomonę. Ir ne šiaip kokią nuomonę, o teisėsaugos kritiką.

Simptomatiška, kad bylos dėl ankstesnių piketų nebuvo keliamos. Susigalvota tik dabar – kai prezidentė Grybauskaitė palaimino prokurorą Valantiną su jo padėjėjais – esą viskas tvarkoj. Liko užmiršta „Samanėlės“ byla, liko užmiršta Pociūno byla, liko užmiršta, kad prokuratūroje niekas nesikeičia metų metus, kad tas pats prokuroras Valantinas jau įvardinamas, kaip vienas iš pedofilijos bylos stabdžių.

Štai viena politikos apžvalgininkė pasakoja gražią istoriją, kad Valantinas prezidentei labai reikalingas, kaip svertas – turėdama tiek kompramato, ji bet kada jį galės išmesti, todėl privers dirbti Lietuvos labui, šalindama iš VSD ir kitų vietų visokius korupcionierius. Bet tokios kalbos – tai tik naivūs pakleidėjimai: kova su korupcija negali būti neskaidri. Bet kokia neskaidri kova su korupcija pasmerkta nesėkmei. Ko išties nori Grybauskaitė, pasilikdama sau tokius „svertus“? Nežinau.

Išsyk po šaudynių Kaune rašiau apie tai, kad Drąsius Kedys taps legenda. Jau tapo. Apie jį kuriami komiksai, rašomi apsakymai, o kažkur tuose internetuose net ir eilėraščių buvau aptikęs. Norit dar vienos prognozės? Ji akivaizdi: šitaip tęsdama visą istoriją, prokuratūra tiesiog provokuoja riaušes ir tiesioginių Drąsiaus Kedžio pasekėjų atsiradimą. Brangūs teisėsaugininkai, jums maža dar buvo vieno nušauto teisėjo? Atsipeikėkit, po galais!

Su tokiu situacijos valdymu, kaip dabar – kai byloje įtarimai keliami tik vienam žmogui, kai visuomenė negauna jokios aiškesnės informacijos, o tik kažkokias nerišlias versijas, permaišytas su kažkokiomis pamazgomis, kai neaišku, kaip renkami įrodymai, o visos istorijos auka – 5 metų mergaitė grobiama ir kišama į psichiatrines, esą tyrimams – tai tik siutina visuomenę, nes netgi buvusiems skeptikams kelia vis didesnius ir didesnius įtarimus. Bet kai protestuojantys žmonės pradedami persekioti už piketus – kažkam tai jau gali tapti paskutiniu lašu.

Demokratija kiekvienam garantuoja žodžio laisvę. Įstatymai dėl mitingų organizavimo skirti ne tam, kad tą laisvę apriboti, o tam, kad tą laisvę užtikrinti. Bet kai Kauno policija ima skelbti gebelsiškus pareiškimus apie kažkokią mitingais esą sukeltą grėsmę kažkieno gyvybei –  to jau negali pavadinti kaip nors kitaip, kaip tik spjūviu demokratijai į veidą. Štai dėl to man ir kyla asociacijos su putinizmu – tuo, kuris lygiai tokiais pat metodais persekioja protestuotojus Rusijoje.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

30 thoughts on “Putinizmas Lietuvoje

  1. dusimtaidevyni

    „kova su korupcija negali būti neskaidri. Bet kokia neskaidri kova su korupcija pasmerkta nesėkmei“
    Kažkaip šiltai pasakei. Kaip ne tas chuliganas Rokiškis :]

    Reply
    1. dusimtaidevyni

      Beje, nesutinku.
      (Prisminiau: Viena bėda -- kas bus cenzorius? Manęs neskirs, o kitam patikėti bijočiau“)
      Tu -- atsisakytum paooperuoti ten nešvariom rankom, jeigu būtų galimybė? Nesusitvarkytum su savim?

      Reply
      1. rokiskis Post author

        Atsisakyčiau. Nes už nešvarias rankas nukentėčiau. Manai, kad neatsirastų, kas tų nešvarių rankų nepastebėtų? 🙂

        Reply
    2. rokiskis Post author

      Tai tiesiog sisteminiai dalykai. Nešvarių metodų panaudojimą kovai prieš susitepusiuosius labai efektingai sueksploitina tie patys susitepėliai. Todėl arba korupcija naikinama švariai, arba viskas išvirsta į dar didesnę korupciją.

      Reply
    3. volandkovna

      Kaip tik kova su korupcija turi būti neskaidri -- korupciją negalima nugalėti, kaip negalima nugalėti įprasto žmogaus noro gyventi geriau. Bet galima sukurti tokia schema, kada korupcija tampa naudinga valstybei. Turiu omeny kad pas mus neįmanoma surasti pakankama skaičių aukšto rango valdininkų, kurie dirbs tik visuomenės labui -- tam mūsų visuomenė nėra pakankamai subrendusi. Tačiau įmanoma dirbti su tuo, ką turim, tam tikrais metodais, aišku.

      Reply
      1. grybukaras

        toks modelis vadinamas mafija, ne valstybe. Beje, kaip turėtų atrodyti valstybei naudinga korupcija? Arba, ką tuomet vadini valstybe?

        Reply
  2. grybukaras

    Nesiveliant į esmę ir sąmokslus -- negi tikrai manai, kad savivaldybės herojai gaudo kažkokius signalus ar bendrą besikeičiančią atmosferą iš prezidentūros, ir tada bėga baust vaikų, sniegu besimėtančių?

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Ne, manau viskas daug paprasčiau: visokios savivaldybės vertina galimas pasekmes. Ir tuo remiasi, darydamos sprendimus. Tas pats ir šiuo atveju: galėjo bausti, galėjo ir nebausti. Ką pasirinkti? Faktas -- pasirinko bausti. Prieš metus būtų pasirinkę nebausti. Bendras požiūrio pokytis politikų tarpe -- štai ir viskas.

      Reply
      1. grybukaras

        Kiek turėjau reikalų su savivaldybe, ir ypač dabartine savivaldybe (o turėjau šiek tiek), tai esu beveik 100 proc. įsitikinęs, kad ir dėl daug rimtesnių reikalų ten niekas taip daug negalvoja. Ir jokių ‘sprendimų’ nepriiminėja išvis -- labiau tai panašu į spontanišką veiklos srautą. Paskaityk tik, ką Navickas šneka viešai, duodamas interviu. Ausys piestu stojasi, ir būtent dėl bukumo, o ne kažkokios korupcijos, kuri ten be abejo irgi klesti. O Navickas ten -- dar vienas protingesnių.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Tai aš gi ir nesakau, kad tai labai sąmoningas sprendimas. Tiesiog kad ir buki, visvien galvoja apie pasekmes. Įsivaizduok save tokio bausti už apsimėtymą sniegu sugalvojusio asilo vietoje: „ką daryti? bausti? nekreipti dėmesio?“ -- nerišlus pasirinkimas būna paremtas nerišliu teisingo valdymo suvokimu, o teisingas valdymas suvokiamas, remiantis aukščiau stovinčiais, o dabar aukščiausiai stovinčioji -- Grybauskaitė. „Reikia kietos rankos“ -- štai ir sprendimas.

          Reply
        1. rokiskis Post author

          Ai, supainiojau, čia dėl Vilniaus. Nežinau, bylų gal ir nėra, bet Delfi rašė, kad kažkokie iškvietimai ir pan. yra. Kilus triukšmui, jei bylų nepradėjo, tai gal valdininkai ir suspės susiprasti, kad sėdo į šūdą. Bet pats jų mastymas -- tiesiog valdo.

          Reply
          1. maumaz

            Rašė, kad mūšio organizatoriams tiesiog paaiškins tvarką, kaip reikėtų „deramai“ tokius dalykus organizuoti.

            Reply
            1. grybukaras

              geri dėdės savivaldybėj, nepikti. Kitą kart vaikučiai jau žinos, ir tvarkingai prieš 10 darbo dienų pateiks savivaldybei raštišką prašymą leisti pasimėtyt sniegu, kuris bus išnagrinėtas ir į jį atsakyta nustatyta tvarka.

              Reply
  3. nemunas

    Užkliuvo ir man tie pareiškimai dėl vaikų pasimėtymo sniegu. Absurdų absurdas. Panašu, kad valdžia bijo bet kokio bruzdėjimo ir užspaudžia viką vos judesiui prasidėjus.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Tiesą sakant, bandymai drausti ir kontroliuoti bet ką -- tai sisteminio valdžios silpnumo požymis. Kai jautiesi toks silpnas, kad tave gali išmesti bet kas -- tada ir imiesi teroro. O savo ruožtu -- tai tik blogina situaciją. Apolitiški besisvaidytojai sniegu dabar taps kategoriškais valdžios oponentais.

      Reply
  4. e_griseus

    Dėl tos psichiatrinės, tai mums nesubtiliai meluoja. Iš VšĮ Vilniaus universiteto vaikų ligoninės filialo Vaiko raidos centro nuostatų: „Pagrindinis Filialo veiklos tikslas yra Lietuvos vaikų sveikatos interesų tenkinimas ir sveikatos saugos įgyvendinimas -- organizuojant ir teikiant specializuotą bei kvalifikuotą antrinę ir tretinę asmens sveikatos priežiūrą (ambulatorinę ir stacionarinę) vaikams su raidos, psichikos ir elgesio sutrikimais, vaikams patyrusiems prievartą ir smurtą, vaikams esantiems rizikos grupėse šiems sutrikimams atsirasti, o taip pat šių vaikų tėvams (globėjams.“

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Oj nuostatų tai visokių būna, kokių tik nori. Kartą skaičiau nepilnamečių kolonijos nuostatus -- tiek saldžių pezalų apie pagalbą, teikiamą klientams ir t.t. reta komercinė įmonė savo reklamose skelbia. Ir visa tai -- nepilnamečių kalėjimo nuostatai 🙂 Tad nevertėtų remtis tokiais dokumentais 🙂

      Reply
      1. nemunas

        pažystamų pažystama dirba tam centre Žvėryne. Ne psichiatrinė ten. Bet kiek mane per pažystamų pažystamus pasiekė gandai, tai tikrai ta mergaitė buvo tvirkinta (žaizdelės burnoje, vaiko pasakojimai, ir t.t.)
        nešvari man visa šita istorija. kiek teko susidurti su teisesauga, tai turiu itarimų, kad yra galimybė, jog nekvalifikuotai ir prastai atlikus darbą įrodymų nesurinkta tiek ir taip kaip reikia ir nieko jie ten padaryti nebegalės ir visi pastarieji veiksmai tik uodegos dengimas.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Metai laiko praėję. Kai vaikas penkiametis -- viskas jau uždelsta tiek, kad sužinoti teisybės -- beveik neįmanoma. Ir tie po metų vykdyti tyrimai -- savaime absurdas, juoba, kad buvo savalaikis tyrimas. Bet -- turim ką turim.
          Visgi man čia į akis krenta ne tai, kad byla -- apie ją keblu kažką pasakyti, nes visgi detalių juk nežinau. Man į akis krenta visiškai absurdiškas atsakingų institucijų elgesys. Toks vaizdas, kad jie kažkokius neramumus nori sukelti.

          Reply
  5. chugunka

    tai tos pačios, senos geros temos apie nuosekliai kuriamos policinės valstybės tęsinis. Tik Grybauskaitė ne Putinas, nes tai ne nuo jos prasidėjo… ji tiesiog labai dera prio visa to. Kaip kokia veliavnešė ;), kuri be veliavos nelabai ką ir turi, bet užtat kaip gražiai neša, kaip aukštai iškelia.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Tarp kitko taip. Policinė sistema ėmė augti prie Adamkaus -- būtent tada buvo kalėjimu nuteistas kažkoks vyrukas, nusiuntęs šiam Maironio eilėraštį. O paskui situacija po truputį tiktai blogėjo. Kita vertus, Grybauskaitės pareiškimas inauguracijos metu apie tai, kad kritika gali griauti valstybę -- nuo pat pradžių parodė tam tikras tendencijas.

      Reply
      1. chugunka

        Aš tai nekabinčiau ant konkretaus asmens, tiesiog fazė tokia… varžtų veržimo, „tvarkos“ darymo. Prasidėjo, kaip visada prasideda nuo šukių ir retorikos… nuo „laisvės“ irgi pavargstama. Bet, kadangi valstybė negali kovoti pati su savimi, varžtai veržiami daugiausia piliečiams. Sniegu mėtytis draudžia… čia tik gelytės. Iš kitos pusės, tam tikru momentu kažkokiai šviesiai galvai ten viršuje turėtų daeiti, kad jei suksi toliau, sklendė gali neatlaikyti ir susprogti… kai daeis, prasidės garo išleidimo, „atšilimo“ etapas. Arba neprasidės… Vienzo, nieko naujo.

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Taip, kaltais galim įvardinti daugelį. Kita vertus, visą sistemą reprezentuojantis asmuo -- tai ir tos sistemos bėdų reprezentacija.

          Reply
          1. chugunka

            Galbūt, bet man buvęs prezidentas atrodė kiek ne savo vietoje būtent dėl to, kad visai neatitiko to „tvarka bus“ troškimo, kuris aiškiai ėjo iš apačios. Prisimeni tas pastovias diskusijas, kad jam atseit trūksta galių. Toks „geras caras“, kuris gal ir galėtų „sutvarkyti“ biurokratus, valdininkus, bet anie jam neleidžia, arba patarėjai nepasako visos tiesos, arba dar kažkas trukdo. O štai naujoji vėliavnešė jau su kiaušais, jau „tvarko“… ir jai nieko netrūksta. Tiesiog pagaliau įvaizdis atitiko norus. Tarp kitko, aukšti prezidentų (ar pav. gen. komisaro) reitingai puikiausiai iliustruoja ne tik tą autoritarinės valdžios troškimą, einantį iš apačios, bet ir tai, kad galima tą sklendė ir toliau veržti, nes dar puikiausiai laiko slėgį ir dar ilgai laikys.

            Reply
            1. rokiskis Post author

              Adamkus puikiai vaizdavo gerą ir bejėgį, kur tik aplinka kalta, o ne jis pats. Iš esmės, ta Paksui taikyta anekdotinė frazė žymiai labiau apibūdina Adamkaus situaciją. Kartu regzdamas visokius neaiškius dalykus, kurie tik ima lįst -- tas pats saugumo skandalas atrodo paties Adamso išaugintas.
              O autoritarinės valdžios troškimas -- žinoma, ryškus. Baudžiavinis mastymas. Štai čia ir vienas anonimas komentuoja, kad bananais tuos mitinguotojus reikia -- už tai, kad valdžios simbolį -- himną neteisingai sugiedojo. Juk nuomonė gali būti tik viena, o visus, kas galvoja savo galva, galvoja kitaip nei pats -- reikia bausti.

              Reply
  6. Anonymous

    na dėl tų vaikų kur sniegu mėtėsi tai tikrai absurdas. Bet kai Kaune „antipedofilai“ vidury dienos pradeda rėkt „Lietuva, Tėvyne mūsų, pedofilų žeme…“ tai tokiems ne tik kad baudą išrašyt bet dar ir su bananu per kuprą užmest.

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *