Riaušės, streikai ir protestai SSRS

Labai įdomi nuoroda, tiesa, kiek suprantu, surinktas tiktai gabaliukas, nors aišku vis šis tas, bendrą įspūdį galima susidaryti – http://afanarizm.livejournal.com/153804.html

Pats aš iš to periodo atsimenu visokias Žalgirio manifestacijas, kurios vykdavo po futbolo rungtynių. Kartą ir gyvai teko matyti (apie 1985) – vaizdas buvo sunkiai suvokiamas. Žalia-balta vėliava daugeliui išties pakeisdavo geltoną-žalią-raudoną.

Stebina, kad visokių protestų kildavo netgi prie tokio represyvaus režimo ir totalinės kontrolės. Kiek giliai žmones viskas turėjo užveikti, kad ryždavosi protestams, žinodami, kad gyvenimą galima baigti konslageryje.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

4 thoughts on “Riaušės, streikai ir protestai SSRS

  1. jurkis

    Tais laikais (1985) gyvenau tėviškėje provincijoje, tai apie jokias ten Žalgirio manifestacijas net girdėt negirdėjau. Ramyyyyybė buvo :). Jei ne perestroika, taip ir būčiau užaugęs pionieriumi-komjaunuoliu-komunistu.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Amerikos balsas apie „Žalgirio“ įvykius dažniau pranešdavo, nei dažnam vilniečiui tekdavo pamatyti. Bet kai kurios eisenos būdavo labai didelės.

      Reply
  2. zvyras

    Tėvas yr pasakojęs apie ėjimą iš varžybų su ‘ant kalno mūrai’ ir dar kažkuriom dainom, ir sunkvežimiais, laukiančiais siauresnėse gatvėse.

    Reply
  3. nemunas

    šitas geras:
    1978 Май – самые крупные выступления абхазов с требованиями придать абхазскому языку статус государственного, прекратить миграцию в республику грузин, вывода Абхазской АССР из состава Грузинской ССР и присоединения её к РСФСР на правах автономии. -- vadinasi, tas abchazų klausimas senas ir sudėtingas.
    Aš atsimenu tas eisenas po Žalgirio varžybų, nos pats buvau tik darželinukas.
    Iš masinių riaušių pamenu kokiais 1982 -83 vykusias Palangoje, Vytauto -- Basanavičiaus sankryžoje. Ten kelios dešimtys jaunuolių mušėli, lupo akmenis ir t.t. „Mentai“ aktyvistus kišo į „kaziolus“ir akivaizdžiai nesusitvarkė su situacija. Už 100 metrų kelių milicijos žiguliuke sėdėjo dviese ir valgė buterbrodus, į aplinkinių klausimus, kodėl jie nedaro tvarkos buvo paaiškinimas, kad tai ne jų darbas 🙂

    Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *