Kaip veikia verslo skatinimo planas

Įsivaizduokite, kad yra "gerųjų mamų" organizacija, norinti, kad vaikučiai vietoj visokių čipsų su kola valgytų varškės sūrelius, užsigerdami pienu. Ir štai ta organizacija sugalvoja paskatinti parduotuves aktyviau prekiauti pieno produktais, surenka pinigus ir imasi veiklos. Bet negi duosi pinigus vaikams? Jie juk prisipirks kolos su čipsais. Taigi, į jūsų parduotuvę ateina labdaringa moteriškių delegacija ir pareiškia: "mes jums duosime 1000 litų pieno produktams pirkti, kad galėtumėte geriau tiekti pieną bei sūrelius mūsų vaikams". Ką jūs darysite, būdamas apsukriu vertelga?

Savaime aišku, paimsite pinigus, už juos pripirksite dar kelių rūšių kolų ir čipsų, kuriuos imsite pardavinėti vaikams. O kadangi pieno produktų už 1000 litų ir taip parduodate per kelias dienas, mėnesio pabaigoje be problemų pateiksite mamų organizacijai ataskaitą apie nupirktą ir parduotą pieną. Mamos bus patenkintos, jūs – irgi.

O dabar įsivaizduokite, kad yra geroji vyriausybė, norinti, kad verslas gautų finansavimą. Bet negi duosi pinigų verslininkams? Neaišku, kam jie tuos pinigus sueikvos. Taigi, geroji vyriausybė suteikia pinigų bankams, kad šie verslininkams duotų paskolų. Ką jūs darysite bankininkų vietoje? Žinoma, kad tam tikrai daliai verslininkų paskolas suteikiate ir taip, aišku, drakoniškomis sąlygomis, bet ataskaitų pririnktumėte, kiek tik reikia. Gavę vyriausybės paramą, pateikiate ataskaitas, o gautus rezervus bei garantijas tiesiog panaudojate NT paskolų dalinimui ir panašiems reikaliukams.

Natūralu? Žinoma, kad taip. Ar stebina, kad po to, kai Vyriausybė paskiria pinigus, bankai ima vėl skelbti reklamas, siūlančias pirkti NT? Žinoma, kad nestebina. Juk pinigų yra, laisvo NT – irgi, o dar ir priklausančio bankams. Reikia tai panaudoti, o paskolų rizika Lietuvoje vis dar menka – čia ne JAV, kur NT paskolų rinka buvo perpildyta dar prieš porą dešimtmečių.

Elementari, tiesiog elementari buhalterija. Paprasčiausiai pergrupuojam skaičių stulpelius, o pinigus panaudojame ten, kur norim – štai ir viskas. Man neduoda ramybės tik vienas klausimas: ar vyriausybės ekonomistai tokie buki, ar atvirkščiai, tokie protingi? O gal aš kažką blogai supratau?

Kaip pinigus būtų galima paskirstyti efektyviau, naudingiau valstybės ekonomikai? Ogi bet kaip, su sąlyga, kad kuo mažiau jų patektų visą lietuvišką burbulą išpūtusiems bankams bei NT vertelgoms. Net paprasčiausiai pinigus išmėčius gatvėse, kad prisirinkt galėtų kiekvienas norintis, jie ekonomikai atneštų daugiau naudos.

Rokiškis Rabinovičius rašo jūsų džiaugsmui

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

19 thoughts on “Kaip veikia verslo skatinimo planas

    1. rokiskis Post author

      Aš visgi nedrįstu spėlioti. Aš tik manau, kad ganėtinai greitai ši tema bus krapštoma labai smarkiai ir kaltinimų pasigirs daug. O kiek pagrįstų -- galėsime spėlioti.

      Reply
    1. rokiskis Post author

      Jei turi informacijos, kuri paaiškintų, kaip užtikrinama, kad tokios maklės negalėtų vykti -- pateik. Aš tokio mechanizmo, kuris leistų išvengti šitokių bajerių -- nematau.

      Reply
      1. chugunka

        Rokiški,
        bankui reikia uždirbti.
        valdininkui sukurti vaizdelį, kad valdžia padeda verslui.
        verslui reikia paskolų.
        mokėsčių mokėtojui išvis dzin, svarbu, kad dešra nedingtų nuo prekystalių
        taigi, jei visiems viskas tinka, tai kame problema? Kiekvienas galvoja savo varpinės kontekste, o globalios išvados ir esminiai paklausimai lieka rokiskiams ir kitiems blogu miunchauzenams. ;))

        Reply
        1. rokiskis Post author

          Gal ir taip, bet gal ir ne. Pensininkai rėkia, kad iš jų pensijas sueikvojo, bet nemoka paaiškinti, kaip. Vat aš čia ir paaiškinu vieną iš galimų mechanizmų. Galės kitaip kalbėti. Verslininkai, kuriems nuo tų vyriausybės garantų ir pinigų nei kiek nepagerėjo -- irgi turės argumentaciją. Gal po truputį ir pramuš, ims braškėti kėdės -- prasidės ir mokesčių reformos.
          Berods Lubys ne taip jau seniai teigė, kad Kubiliaus vyriausybė 2010 vasarą kris. Aš irgi turiu tokių įtarimų. Nebent imsis kai kurių labai aktyvių veiksmų. Jei nepatingėsiu, parašysiu apie tai straipsniuką dar.

          Reply
  1. versmes

    Fakts kaip blyns. Būsto paskolų brukimas tikrai suaktyvėjo, netgi į darbovietę brovėsi „prezentacijos“ daryti apie banko „produktus“ „palankiomis sąlygomis“ :))
    Jie taip labai gražiai pamiršo, kad dar visai neseniai VILIBOR’ą iki 11% buvo užkėlę 🙂 O dabar nekaltai akutėm klapsi 🙂
    „Imkite, ką?…“

    Reply
  2. gerasirdis

    Aš priimu tavo atsiprašimą 🙂
    Aha, kažkada seniai su tavim ginčijaus dėl verslo skatinimo programų. Tu aiškinai, kad valdžia turi skatinti verslą, o aš įrodinėjau, kad turint omeny valdiško administracinio aparato gebėjimus, geriau jau palikti verslą ramybėje.
    Kaiptais žiūriu, ratas apsisuko.

    Reply
    1. rokiskis Post author

      Re: Aš priimu tavo atsiprašimą 🙂
      Tai ne valdžios vykdomas skatinimas, o beliberda kažkokia, kai valdžia, remdamasi būtent argumentu apie savo negalėjimą tikslingai skatinti, įlenda į aiškią aferą.

      Reply
  3. Pingback: Andrius Kubilius džiaugiasi laimėjimais « Rokiškis

  4. viz3

    Kažkaip pamislijau -- ogi Rokiškis supanašėjo su Landsbergiu…:)
    Tik Rokiškis mūsų_nelaimę švelniai kaltina durnumu, o p.Landsbergis imasi reikalo rimčiau ir įžvelgia ne durnumą, o sąmokslą ir šitą_nelaimę prilygina kunigaikštienei:
    „Bet štai dabar trinktelėjo slapti mokesčiai neregistruotiems bedarbiams priskaičiuoti atgaline data, ir finansinės valdžios klaidų taisymas individualių piliečių sąskaita. Tad pradėkim nuo žodžio „dabar“. Kodėl trinktelėta dabar? Kodėl tada sausį? – A, taip, tada jau buvo paskelbta dvi svarbios aplinkybės – Lietuva išeina iš sovietinio biudžeto ir žemės nacionalizacijos, o Persų įlankoje sausio 15 d. prasidės karas. 13-oji, sekmadienis, buvo optimalus laikas.“
    Citatą privatizavau iš bernardinai.lt ( http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2010-04-02-vytautas-landsbergis-sausio-zenklai-kova/42902/comments )
    Mano nuomonė apie šitą_bėdą tokia: darė tai, ko nereikėjo daryti, nedarė to, ką būtinai reikėjo.

    Reply
    1. Rokiškis Post author

      Landsbergis čia teisusm jis tuos žaidimus tikrai žino. Dėl Sausio 13 -- be abejonių, kad datos buvo nutaikytos labai apgalvotai.

      Reply

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *